Науке и научне дисциплине > Српски језик и писмо

Савремени развој србскога језика - србски народ ствара, србски народ гласа

<< < (2/16) > >>

Nebo:
О бесмислености оваквих кованица једним делом говоре и речи засценак / засцење. Оне у себи такође садрже туђицу "сцена" (старогрчки - скене, латински scaena).

Једноставно, не треба правити вештачке кованице за стране речи које су проистекле из неких савремених новотарија (интернет, друштвене мреже, техника...), нешто што раде Хрвати и у томе испадају смешни. Оно што можемо и што је пожељно је да се држимо србског језика тамо где заиста имамо своје изворне речи, а не да користимо туђице уместо њих.

Антонин:
Сагласан сам са Небом. Шта ћемо са речима као што су црква, икона? Краљ или цар - обе речи имају корен у туђицама? Кобасица, јорган, ако ћемо да будемо банални и са пенис и вагина? Хелокоптер, фрижидер, шрафцигер, паркет, дезодоранс? Да ли православни хришћани треба да престану да говоре о Исусу Христу, већ да ту реч после неколико векова употребе замене са Миропомазник?
Иницијатива ми је јасна, али свакако да ће остати маргинална, не само сада него и за будућа покољења. Језик се мења, жива је ствар - да ли увек напредује, то је тешко питање, али да ли се може вратити уназад као што седу косу моемо да офарбамо у изнова црну - то је већ јасније, не.
Наш језик је као и сваки, наравно под утицајем доминантне културе нашег доба, а она је са свим предностима и манама, англо-саксонска, енглеска, америчка, какогод. По Тукидиду Јаки чине оно што могу, слаби трпе оно што морају. Да ли ће једног дана доћи и до оваквог преокрета у развоју језика? Вероватно. Али до тада треба имати јаку економију, јаку војску, високу запосленост, добар животни стандард. Не желим да звучим као да све сводим на новац, али само када не мораш да бринеш да ли ћеш имати шта да једеш и да ли ћеш моћи да платиш струју - само тада ће обичан човек од своје воље мислити о стварима као што је мењање језика ради избацивања страних речи.

Ojler:

--- Цитат: Антонин  Октобар 19, 2023, 06:37:34 поподне ---... ако ћемо да будемо банални и са пенис и вагина?

--- Крај цитата ---
Барем за ово не мањка алтернатива...

Слобо:

--- Цитат: Ojler  Октобар 19, 2023, 07:49:11 поподне ---Барем за ово не мањка алтернатива...

--- Крај цитата ---

 ;D
Једино нећемо моћи користити "милоклиз" - штоно рече Ћутук, Хрвати су се прије досјетили...

Ojler:

--- Цитат: Слобо  Октобар 19, 2023, 08:17:34 поподне --- ;D
Једино нећемо моћи користити "милоклиз" - штоно рече Ћутук, Хрвати су се прије досјетили...

--- Крај цитата ---

Хрвати су ту област озбиљно покрили: https://forum.roda.hr/threads/72335-Nazivi-spolnih-organa-na-hrvatskom

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију