Науке и научне дисциплине > Српски језик и писмо

Најлепше српске речи

(1/5) > >>

Небо_Сав:
https://www.politika.rs/scc/clanak/502681/Praskozorje-je-najlepsa-srpska-rec


--- Цитат --- ...Реч „праскозорје” изабрана је за најлепшу српску реч од оних које су ученици предложили на конкурсу који је Друштво за српски језик и књижевност Србије у сарадњи са Катедром за српски језик Филолошког факултета Универзитета у Београду организовало у оквиру манифестације „Март, месец српског језика”...Објашњавају да је праскозорје словенска реч која означава време пред излазак сунца, кад зора праска, пуца а ова слика је видљива и у сложеној творбеној структури ове именице.
Та реч такође носи и дубоку симболику рађања, почетка и наде.

У образложењу одлуке ученици су писали да им се чини као „да пуца, уз прасак, љуска дана који се рађа”, да реч означава „почетак нечег новог, лепог и искричавог”, као и да се праскозорје односи на „нови дан, нови почетак и повратак светлости након таме”, док су неки запазили да та „једна реч описује толико много”.

 У ужем избору нашле су се и речи благодат, благоухан, благовање, јер су због узвишености придева благ у њиховом саставу биле међу најбројнијим твореницама у српскословенском језику.
Нигденигдина се нашла због великог експресивног набоја, ватра, зато што спада у именице са највише значења у српском језику, преумљење јер следи након искреног покајања, мркосвестица, зато што се разликује од општепознате несвестице.

Међу речима које су много пута поновљене као најлепше налазе се љубав, породица, мајка, што, како оцењују у Друштву за српски језик, сведочи о томе да наша деца, упркос свему, држе до правих вредности...

--- Крај цитата ---

Ojler:

--- Цитат: Небо_Сав  Август 22, 2023, 02:14:01 поподне ---https://www.politika.rs/scc/clanak/502681/Praskozorje-je-najlepsa-srpska-rec

--- Крај цитата ---

Стварно је лепа и сликовита реч. А и она је некад била нова и можда страна уху слушаоца. Зато не треба бежати од творења наших нових речи.

Nebo:
Праскозорје = прасак зоре, онај први зрак сунчеве светлости који бљесне (прасне) са хоризонта.

Реч је предивна, мада мене увек подсети на мучни филм код нас врло умесно преведен као "Операција у праскозорје" ("Operation Daybreak" - daybreak је енглеска кованица буквално истог значења као и наше праскозорје):

https://sh.wikipedia.org/wiki/Operation_Daybreak

Nebo:
Одувек ме фасцинирала реч "наравоученије". Па затим и лепе старе речи "созерцање", "озарење", "смиреноумље".

Ивица Јовановић:
Мени је лепа реч благополучије.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију