Науке и научне дисциплине > Језикословље

Јужнословенски језици? (Словеначки, Бугарски...)

(1/1)

Srkaaa:
Поједини лингвисти и коментатори на ту тему словеначки језик сматрају западнословенским у бити, а бугарски сматрају исгочнословенским.

Мени као лаику то и има неког смисла. Лингвисти јужнословенски говорни простор деле на источно-јужнословенске и западно-јужнословенске, а ово су неке од одлика које их раздвајају

В у и.ј. за У у з.ј. - в град, у граду
Все у и.ј за све у з.ј
Черн у и.ј. за црн у з.ј.
(Ј)аз у и.ј. за Ја у з.ј.

Али, и Словенци кажу все, в, черн па чак и јаз. Дакле главне западнојужнословенске  црте носи само српски језик, тј. штокавски.

Исто тако, мени лично по звуку, речнику, и по просто свему словеначки делује ближи словачком и чешком него ли српском, с тим да је био под великим утицајем српског(српскохрватског), и отуда одређене црте овог језика у њему. Бугарски ми (не само због ћирилице сличне руској) већ и по неким другим параметрима изгледа као неки прелаз између јужнословенских и источнословенских говора и нисам једини који тако мисли.

Неки људи и Пољски виде као најисточнословенскији језзик међу западним словенима.

Дакле, шта ви који се разумете у језике мислите о овоме? Да ли је јужнословенски само географска одредница на крају свега? Да ли је српски ближи западнословенским или источнословенским језицима?

Ја као Србин Македонце разумем скоро све али Словенце разумем доста мање.

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију