Науке и научне дисциплине > Језикословље

Лингвистички пуризам - Језичко чистунство

(1/6) > >>

Срка:
Потпуно подржавам да се све туђице замене домаћим словенским и српским речима. Тиме бисмо добили много развијен језик, па чак и убрзанији напредак језика и творење нових речи, а најбитније је то што не би постојало пуно непознатих речи.

Значи, свако ко и не зна шта је авион, знао би шта је зракоплов или ваздухоплов, значи нешто што плови ваздухом, тј. лети.

Romanijski:
 Језичка питања јесу значајна. Па би се осврнуо на ,,вулгарности".  Ако се нађете на суду смијете да употребите латинске изразе и  то је прихватљиво. Српски ријечник ту не помаже без обзира што је уставом загарантовано језик и писмо.
Можда се неко писминији на ово питање осврне да нас поучи...

Nebo:
Начелно се слажем да користимо наше србске, словенске речи наместо туђица, које су се, на жалост, веома уобичајиле у нашем говору. Некада баш и немамо избора. Можемо уместо "авион" рећи "ваздухоплов", али како ћемо назвати "бојлер" или "веш машину"? О аутомобилу и свим његовим деловима да не причам... Треба имати мере и у томе. Нећемо попут оних суседа на запад, смишљати глупости попут "зракомлата" и сл.

Nebo:
Било би лепо барем у топонимији направити неки корак, па вратити неке старе србске топониме, наместо турцизама, тако да се измене називи градова и вароши као што су Шабац, Ћуприја, Куршумлија и разне "паланке" и "ханови"... Нема тога много, али би ваљало ишчистити. Нови Пазар,... то сигурно не би било лако...

Exiled:

--- Цитат: Nebo  Април 17, 2022, 10:31:27 поподне ---Било би лепо барем у топонимији направити неки корак, па вратити неке старе србске топониме, наместо турцизама, тако да се измене називи градова и вароши као што су Шабац, Ћуприја, Куршумлија и разне "паланке" и "ханови"... Нема тога много, али би ваљало ишчистити. Нови Пазар,... то сигурно не би било лако...

--- Крај цитата ---
Кад одеш на спавање вечерас спустићеш главу на турцизам и покрићеш се турцизмом а сабајле кад на џаду крочиш не можеш никуд без туђица. Зато је боље не чачкати мечку да не би завршили са спаљивањем књига.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију