Траг - корисне књиге, сајтови > Документарни филмови

Дара из Јасеновца

(1/16) > >>

Atlantische:
Коначно је објављен званични трејлер за дугоочекивани филм ''Дара из Јасеновца''. У медијима већ постоји немали број интервјуа са режисером Гагом Антонијевићем, сценаристкињом Наташом Дракулић, глумцима, историчарима који су били ангажовани као стручни сарадници, тако да ћу тему започети трејлером који је пласиран на америчко тржиште, где ће филм премијерно бити приказан 5. фебруара.

https://www.youtube.com/v/7RDs2Vuw_AQ

Селаковић:
Баш сам пре пар дана слушао музику компоновану за филм:

https://www.youtube.com/v/BtyRk3sYkzM

Nebo:
Вечерашњи ОКО Магазин, РТС1:

https://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/rts-1/4245001/dara-iz-jasenovca---umetnost-politika-i-poredjenje-sa-aidom-iz-srebrenice.html

https://www.youtube.com/v/rDU5rOqde8U

ДушанВучко:
https://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2021&mm=02&dd=05&nav_id=1806512
Ово је типичан пример историје као жртве данашњих односа у свету. Количина коментара у западним медијима говори само да данас на западу "није политички коректно" да се проучи геноцид у НДХ...Ово је само доказ да неки утицајни западни кругови негирају геноцид над Србима, и да по сваку цену агресивно настоје да одрже наратив и јавно мњење из деведесетих, да су Срби једини негативци на Балкану ( према којима је геноцид или негиран или прећутно оправдан кроз та негирања)
U pomenutom američkom listu kritikuje se tematika kojom se film bavi, navodi se da je "najciničnije da je film kandidat za Oskara". "To je još jedan žalostan znak da je za neke ljude put do nagrade i uglednosti - i naizgled, efikasne poruke protiv komšija – ide preko holokausta", navodi se u "LA Times".
Ipak, tu se kritičar ne zaustavlja već navodi da je logor bio za Jevreje, a "Ono što epsko delo varvarstva i sentimentalnosti Predraga Antonijevića želi da isforsira jeste da je uništavanje Srba bio stvarni cilj i da su deca imala svoj sopstveni logor" i dodaje da je "naročito uznemirujuća Antonijevićeva upotreba elemenata fantazije za svaku smrt".
Чисто зло од коментара...ако ништа , макар су натерани да "провриште" за "неправду" која је у филму начињена комшијама, и то је нешто...

Селаковић:
Линкови ка оригиналима лоших критика, ако неког занима:

Jay Weissberg, Variety:

https://variety.com/2021/film/reviews/dara-of-jasenovac-film-review-dara-iz-jasenovca-1234890745/

Robert Abele, Los Angeles Times:

https://www.latimes.com/entertainment-arts/movies/story/2021-02-04/review-dara-jasenovac-holocaust-drama-serbia

За ову другу се нарочито види да је некоректна (иако филм нисам гледао), јер признаје Јевреје за жртве, а жељу да "Србе стави у фокус" приписује редитељевим задњим намерама?!

Занимљиво, обојица користе придев nativist да критикују филм. 

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију