Траг - корисне књиге, сајтови > Историја

Aleksandar Uzelac-"Srbi i krstaši"

(1/1)

Be like Bill:
Preko portala Zadužbine Ilije Kolarca Aleksandar Uzelac je počeo sa ciklusom predavanja posvećenih odnosu Srba i krstaša. Prva emisija je posvećena boravku krstaša na dvoru kralja Bodina u Skadru, a druga odnosom Stefana Nemanje i Fridriha Barbarose. Uskoro bi trebao da izađe i treći, završni deo


--- Цитат ---Prvo predavanje: Krstaši na dvoru kralja Bodina

Krstaški ratovi predstavljaju jedan od najistaknutijih fenomena celokupne evropske srednjovekovne istorije. Oni su izvršili dubok uticaj na zapadnu civilizaciju, učvrstili kolektivni identitet Latinske crkve, otvorili Sredozemlje za trgovinu i putovanja, iznedrili izveštaje i priče koje su postale sastavni deo srednjovekovne književnosti. Oni su, takođe, dodatno produbili suprotstavljenost istoka i zapada i stoga se, ne bez razloga, često ističe da posledice krstaških ratova osećamo sve do danas.Krstaški pokreti nisu mimoišli jugoistočnu Evropu, odnosno prostor današnjeg Balkanskog poluostrva. Ovo područje je postalo neraskidivo vezano za hodočašća i poklonička putovanja daleko pre Prvog krstaškog rata (1096-1099). Grupe hodočasnika prolazile su na putu za Svetu zemlju kroz Panoniju i duž najvažnijih puteva evropskog jugoistoka, a iza njih su ostali brojni zapisi, izveštaji i dnevnici koji sadrže dragocene podatke za istoriju ovog regiona, uključujući i istoriju Srba.O dodirima Srba i krstaša, koji se mogu kontinuirano pratiti od vremena Prvog krstaškog rata svedoče uglavnom izvori zapadnog porekla – hronike i istorije pisane od strane učesnika ili savremenika krstaških pohoda. Svedočanstva ovih dodira sačuvana su i u arheološkom materijalu. Ovi izvori do sada nisu u potpunosti predstavljeni u srpskoj istoriografiji i uglavnom su ostali nepoznati široj publici.
--- Крај цитата ---

https://www.youtube.com/v/iGb6Ut8PQq0

https://www.youtube.com/v/aw5rzYoUBb4

Inače Stefan Branisavljević i Aleksandar Uzelac su imali zanimljiv "podkast"(evo izazova za neku lepu srpsku reč :)) u vezi odnosa kultura, sukoba civilizacija,krsataša i pada Carigrada. Kad se u Youtube ukuca Aleksandar Uzelac može se pronaći još zanimljivih sadržaja u kojima je sudelovao pomenuti istoričar.

https://www.youtube.com/v/K-WQGUuy8VU

Белић:
Интересантно излагање истог историчара и представљање књиге "Pod senkom Psa - Tatari i južnoslovenske zemlje u drugoj polovini XIII veka"

https://www.youtube.com/v/Ya1B8Y4z6Ys

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију