Аутор Тема: Крлежа  (Прочитано 827 пута)

Ван мреже drajver

  • Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • *****
  • Поруке: 3584
Крлежа
« послато: Октобар 31, 2019, 11:42:22 поподне »
Размишљао сам да ли да уопште отворим ову тему, јер се подфорум зове Вјера и култура Срба,а Крлежа је ем Рват ем љевичар, а не може се баш ни рећи да је превише омиљен у Срба. Ипак, мислим да је као књижевни аутор значајно утицао на српску културу 20. вијека, више него било који други хрватски аутор.

Заправо, повод да отворим тему је тај што сам прије неког времена опет погледао одличну југословенску серију "Путовање у Вучјак" урађену крајем 80-тих по Крлежиној драми "Вучјак". Први пут сам је гледао у вријеме првобитног емитовања и јасно да као дијете мало тога сам тад разумио. Теме, питања и карактери отворени и приказани у Вучјаку као да су били злокобан наговјештај догађања у  20. вијеку.

Продукцијски серија је одлично урађена, тек кад гледам ту серију видим колика је деградација наше културе генерално данас. Милена Дравић је негдје пред смрт изјавила да јој је улога Маријане Маргетићке у серији "Путовање у Вучјак" најбоља животна улога. Академик Никола Милошевић је изјавио да је Крлежина драма "Вучјак" у рангу Стриндбергових драма и да је врхунско дјело драмске књижевности уопште.

За мене је ова драма била откривење, због тако живописног приказа атмосфере у којој се породила творевина звана "Југославија". Али то је тек кулиса, много крупније промјене су ту приказане, рушење старог свијета, прелаз из лажног идеализма у нихилизам,а све то у забитима Хрватског Загорја.

Све епизоде ове серије могу се погледати на youtube

<a href="https://www.youtube.com/v/95dznW7zD9M" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/95dznW7zD9M</a>

Још једна линк на занимљиву емисију из 1994. године на ТВ Политика, у којој о Крлежи, усред рата, у Београду, причају Милован Ђилас, Никола Милошевић и Душан Биланџић, Туђманов изасланик у Београду. На 38:50 прича о томе како је Крлежа послије рата посјетио родну кућу Драгише Васића у Горњем Милановцу, свог кума иначе.

<a href="https://www.youtube.com/v/m-9R9Tia-Ko" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/m-9R9Tia-Ko</a>