Науке и научне дисциплине > Језикословље

Порекло српског етнонима

<< < (75/75)

сɣнце:

--- Цитат: Lajbnic  Март 10, 2023, 01:56:43 пре подне ---Кад већ наводите литературу, зашто не прочитате до краја шта пише? У франконијским дијалектима, по овој промени, /b/ даље прелази у /w/ између вокала и иза ликвида и то у средишњем положају речи баш као што је surbeln - > surweln., тако да surbeln из хесенског речника (а хесенски потиче из франконијског) не може се никако добити из sürpeln. И друга ствар, у Гримовом речнику не стоји ознака ком дијалекту припада surbeln, тако да не треба искључити и остале дијал.

--- Крај цитата ---

Божја помоћ, Лајбничанине! Усрдно молим, не претурајте пјену преко себе!

И у овом риjeчнику хессенских говора sürbeln се наводи као варијанта sürpeln, поред sürwele.


https://www.lagis-hessen.de/de/subjects/rsrec/sn/shwb/entry/s%25C3%25BCrbeln

1. Дајте прагерманску етимологију ријечи за коју сумњате, да је била извор србскога етнонима!
2. Ако у сигурној коррелацији стоје Apfel и Abel, покажите ми да surpfeln и surbel не могу пратити исто фонетско развиће?

Мислим, да ће вам познавање само тога како се у којем говору каже јабука много помоћи у вашој потрази за "правим" дијалектом.

Кроз Хесен и кроз Тиринген протиче линија која раздваја долње и горње њемачке говоре, то јест граница која је у Средњем Вијеку раздвајала Apel / Apfel.
Ленизија плозива је један процес који је захватио дио и једних и других у пограничном појасу; Тим процесом су Apel и Apfel постали Abel и Abfel, али нијесу сва села учествовала у том.
У Хесену и Тирингији као Pufferzone најти ћеш крајеве који кажу Apl и sürpeln и она која кажу Abl и sürvel, Abfl и sürbel, Apfel и sürpfeln; У Касселу кажу Ik het, они у средини Aich haiz, трећи Isch haiß итд.
Размисли мало о тој могућности, прије свега јер не само да нећеш у других германских језицих најти ту ријеч, него је нећеш наћи ни у једном другом њемачком говору осим појаса гдје се спроводи ленизија плозива, то јест, тамо гдје кажу  Die Kinner halde die Äble fesd умјесто Die Kinder halten die Äpfel fest.

3. Ако та ријеч постоји у покојих микрорегијах Хесена и Тирингије, ( а вјеруј ми, знам, како су овдје раздробљени дијалекти, тако да замало свако село има свој ) ти не можеш начинити тако велик корак и закључити о том, да су Готи, а тим боље - њеки дријевни народи за које је сумњиво јесу ли или нијесу од германскога кољена, дали назвање Србом. Зато кажем, да ти је теорија крхка или да ти речем по њемачки - hat enormes Konfliktpotenzial - и примјењива је само ако вршиш генерализације огромних размијера.

Да би учврстио своју аргументацију, мораш поправити Zwischenschritte и показати, да ријеч surbeln заиста вуче коријене из прагерманскога, за што мораш искључити могућност, да је она само mikroregionale  phonetische Abwandlung од средњевјековних (сјев.) surpon или (јуж.) surfelon, који потичу од surpana; Један веома тврд показатељ прагерманскога поријекла или бар приколике дријевности те ријечи био би доказ, да та иста ријеч постоји и у неком другом германском језику; уколико постојање тога облика остане на равни риједкога дијалектизма, то даје енорман потенцијал закључка, да се ради о регионалној модификацији обће германске ријечи.


Srkaaa:
Која су се све племена називали sьrbъ?

Срби су били више племена ако се не варам? (Милчани, Глоомачи...) По ком основу се ширило то име међу словенским племенима?

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију