Аутор Тема: Гуслари  (Прочитано 22926 пута)

Ван мреже Јовица Кртинић

 • Помоћник уредника
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3985
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Гуслари
« послато: Септембар 01, 2013, 12:20:00 поподне »
<a href="http://www.youtube.com/v/pokPRVzGHSA" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">http://www.youtube.com/v/pokPRVzGHSA</a>

<a href="http://www.youtube.com/v/u9nO6mzw6ps" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">http://www.youtube.com/v/u9nO6mzw6ps</a>
« Последња измена: Септембар 01, 2013, 12:24:01 поподне admin »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12565
Одг: Гуслари
« Одговор #1 послато: Август 03, 2014, 03:03:09 поподне »
Колико су гусле биле значајне за српски народ, кроз историју су најбоље знали његови непријатељи. Приповеда се да су, у време подизања буне на дахије, муслиманима из Босне који су притекли дахијама у помоћ, старци муслимани овако саветовали: ''Синови, кад у Србију пођете, понајвећ'ма истребљујте оне који чокот окопавају и који гусле ударају, јер кад се Влах напије вина или ракије, па узме гусле и из њих се раздере спомињући какав је био Марко или Јанко, све ти оно друго око њега, на наше велике јаде, полуди и подивља!''

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 998
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Гуслари
« Одговор #2 послато: Септембар 02, 2014, 10:54:07 поподне »
Недавно сам на интернету наишао на један занимљив текст о гусларима у Херцеговини у коме се види да је било доста и гуслара мухамеданаца. Када видех овде ову тему, реших да га опет нађем и копирам у целини.

Stolački guslari u Parryjevoj zbirci [/color] 22. feb 2012. | Historija | Autor: Muamer Kodrić | Pogledano: 1179 puta   Malo je onih kojima je poznato da su od 1933. do 1935. godine profesori s Harvarda Milman Parry i Albert Lord, sakupljajući južnoslavensku narodnu epiku, dosta vremena proveli i u stolačkom kraju, gdje su, uz pomoć svog pratioca, dalmatinskog klesara Nikole Vujnovića, na papir i audio ploče zabilježili nekoliko stotina narodnih epskih pjesama te sreli trojicu onovremenih stolačkih guslara. Na Harvard University danas postoji impozantna zbirka svjetske usmene epike (Milman Parry Collection), u kojoj značajan dio materijala pripada upravo južnoslavenskoj narodnoj epici. Među ondje sačuvanim blagom narodne epike nalazi se i nekoliko stotina pjesama zabilježenih na širem području Stoca. Ovaj tekst, naravno, nema ambicija da bude ozbiljnija studija o radu Parryja i Lorda, pa čak niti o onom dijelu njihovog sakupljačkog rada vezanom za stolački kraj, već je prevashodno namijenjen u informativne svrhe i prilagođen uređivačkoj koncepciji Stolaclooka.
  Uglavnom, Milman Parry i Albert Lord pravili su svoje zapise i audio snimke usmene, epske tradicije na prostoru stolačkog kraja u periodu između 1933. i 1935. godine. Kasnije, 50-ih godina prošlog stoljeća, Lord je sa svojim asistentom Davidom Bynumom ponovo posjećivao širi prostor Stoca, i tom prilikom zabilježio i nešto u međuvremenu (u periodu Drugog svjetskog rata) nastalih narodnih pjesama. S obzirom da rad na sakupljanju epske tradicije na prostoru Stoca ove dvojice možda i najuglednijih svjetskih stručnjaka za epiku općenito zaslužuje zbilja obiman tekst i iscrpniju analizu, ovom prilikom ćemo samo navesti neke podatke koji oni donose u vezi s trojicom tadašnjih guslara iz stolačkog kraja (Ibrahim Bašić, Halil Bajgorić i Mujo Kukuruzović), te informacije koje bilježe o ostalim osobama iz stolačkog kraja od kojih su prikupljali narodne pjesme.
  Ibrahim Bašić, za koga Parry bilježi da je 1933. imao oko 70 godina, proveo je veći dio svog života u stolačkom kraju, iako je ustvari rođen u Vranjevićima. Sa četrnaest godina napustio je roditeljski dom i počeo raditi kao najamnik kod Ahmet-efendije Opijača u Dubravama, a potom je prešao u službu Salih-age Behmena. U dobi od 27 godina oženio je Đulu Džanko iz Ošanjića. Nakon ženidbe, Ibrahim se zaposlio kao poslužitelj u jednoj stolačkoj kafani. Đula se u međuvremenu razboljela, i nakon nekoliko godina bolovanja i umrla. Kao dobro poznat i omiljen guslar u stolačkom kraju, Ibrahim je Parryju ispričao da je prve pjesme naučio već kad mu je bilo deset godina, i to od svoga oca, za kojeg je tvrdio da je bio izuzetan guslar, "najbolji u tri nahije". Također, kao svoje učitelje naveo je Sulu Tabakovića, Ibru Ćorića, Osmana Marijića, te Selima Bašića i njegovog oca. Svakako, u svojim kazivanjima Parryju, Ibrahim Bašić naširoko pripovijeda i o Ishaku, čuvenom guslaru s Rotimlje, za kojeg tradicija prenosi da je bio omiljeni guslar hercegovačkog begovata. 
  Halil Bajgorić, drugi guslar od kojeg su Parry i Lord zabilježili značajan broj epskih pjesama i napravili zvučne snimke njegovog pjevanja, živio je u Dabrici, i u vrijeme kada je ovaj dvojac naučnika boravio u stolačkom kraju imao je svega 37 godina. O svojoj porodičnoj prošlosti nije ispičao previše, no insistirao je na tome kako je svojevremeno neki beg u Crnoj Gori njegovom djedu na prevaru uzeo velike zemljišne posjede, te se Halilov predak, silom prilika, naposljetku doselio u Dabricu. Svakako, ova priča ne mora imati previše veze s istinom i vrlo lahko bi mogla biti, ustvari, tipični izraz želje epskog pjesnika da vlastitoj porodičnoj prošlosti da herojsko-tragičan prizvuk. U svakom slučaju, Halil je guslanje od djetinstva učio uz svoga oca, nastupajući s vremenom po kafanama i na svadbama. I Bajgorić, također, pripovijeda o legendarnim guslarima iz prošlosti, naročito o izvjesnom Hasanu Ćosi, za kojeg tvrdi da je bio upravo iz Dabrice. U svom razgovoru s Parryjem, Halil Bajgorić čak neke lokalne toponime veže za čuvene epske junake (tako brdo Markovac u Dabrici veže za Marka Kraljevića), te s velikim ushićenjem pripovijeda o „zlatnom dobu", vremenu kada su živjeli Alijaga Stočević, Mustajbeg Lički i ostali junaci pjesama koje pjeva.
  Mujo Kukuruzović, treći guslar iz stolačkog kraja s kojim su se Parry i Lord sretali, ustvari je sa Gubavice, i u to vrijeme bilo mu je 43 godine. Poput Bašića i Bajgorića, bio je nepismen i bavio se zemljoradnjom. On, međutim, navodi da je pjesme koje gusla naučio od čak trideset i osam guslara, koje dijeli u dvije grupa: narodni i kafanski guslari. Zanimljivo je da Mujo navodi kako poznaje i brojne epske pjesme zabilježene u tada postojećim pjesmaricama, ali ih ne pjeva zato što „su to sve nevjerničke pjesme, a nema muslimanskih". U svom razgovoru s Parryjem i Lordom, vođenom posredstvom Nikole Vujnovića, Mujo Kukuruzović pruža dosta informacija o vlastitom viđenju i razumijevanju narodne epske poezije i guslarstva.
  Navest ćemo ovdje i ostale osobe od kojih su Parry i Lord zabilježili pjesme sakupljene u stolačkom kraju, uz napomenu da se ovdje ne radi o guslarima nego ljudima koji su ustvari kazivali, odnosno diktirali tekstove pjesama (uz svako ime donosimo i sve podatke koje Parry o njima bilježi):
  Petar Vidić (56) katolik sa Pilete, nepismen.
  Velija Šetka (30), musliman iz Cnića, pismen.
  Šćepan Prkačin (27), katolik iz Crnića, pismen, 1933, njegove pjesme uglavnom je bilježio Ilija Kutuzov, ruski emigrant, koji je uz pjesme često pravio i bilješke na francuskom jeziku. Od Prkačina se bilježi pedesetak pjesama.
  Martin Raguž (28), katolik iz Kruševa, za sebe kaže da je „samouk u pisanju", zemljoradnik.
  Mihail Brkić (58), pravoslavac s Hrguda, nepismen, mlinar.
  Vlaho Vujnović (59), katolik iz Burmaza, polupismen.
  Osman Mekić (50), musliman iz Stoca, nepismen, kovač. Pričao da je ratovao protiv Italije u Tirolu i protiv Srbije u Crnoj Gori.
  Danilo Ružić (24), pravoslavac iz Donjeg Poplata, pismen.
  Salko Morić iz Stoca, Omer Morić (15) i Alija Morić (13), sinovi zapisivali pjesmu, u zapisivanju odnosno transkribovanju nekih pjesama pomogao Ibro Beća.
  Ahmet Zubović (68), musliman iz Stoca, nepismen, neke pjesme čuo je od Osmana Duranovića iz Stoca.
  Mujo Kukuruzović (43), musliman iz Gubavice, nepismen.
  Osman Lizde (35), musliman iz Rečica, pismen. Kaže da je većinu pjesama zapamtio od svoga oca Selima Lizde. Također, ispričao kako u Opličićima živi Mitar Pahalo (65), koji, iako nepismen, zna napamet mnogo pjesama.
  Alija Šuko (86), iz Ošanića, nepismen, zemljoradnik.
  Đuro Kučinar (75), pravoslavac iz Burmaza, nepismen, zemljoradnik, od njega se bilježi tridesetak pjesama.
  Trifko Kučinar (71), pravoslavac iz Burmaza,nepismen, bilježi se dvadesetak pjesama.
  Vlaho Vujnović (60), katolik iz Burmaza, slabo pismen.
  Lazar Papac (64), katolik iz Burmaza, nepismen.
  Stojan Raguž, zapisao Jozo Raguž (34) iz Kruševa.
  Pero Raguž - Bilić, prenosi pjesmu za koju kaže da ju je čuo od Šćepana Bilića iz Gornjeg Hrasnog.
  Huso Vujinović (70), musliman in Prenja, nepismen.
  Lika Bošković (62), katolik iz Aladinića, nepismen.
  Danilo Ružić, prenosi pjesme iz pjesmarice Vuka Karadžića.
  Nikola Ružić (64), pravoslavac iz Donjeg Poplata, nepismen, slijep, pjesme zapisivao njegov sin Danilo.
  Alija Kasumović (28), musliman iz Stoca, prenosi par pjesama koje je čuo od svoga djeda.
  Džemal Zilić (30), prenosi tri pjesme za koje kaže da ih je zapamtio od svoga djeda.
  Mehmed Šarac (47), musliman iz Stoca, prenosi par pjesama za koje kaže da ih je čuo od Muharema Obradovića. Njegove pjesme zapisao je Mustafa Rizvanbegović.
  Nefa Morić (76), muslimanka iz Stoca, nepismena, udovica Mehe Morića, prenosi nekoliko pjesama koje je čula od muža.
  Ivan Prkačin (38), katolik iz Crnića, nepismen.
  Ilija Stanković (29), katolik iz Crnića.
  U svakom slučaju, nadati se da će čitaoci među navedenim kazivačima pjesama prepoznati i neke svoje pretke, te nas možda i obavijestiti o nekim zanimljivim podacima sačuvanim kroz porodičnu tradiciju. Takve informacije svakako bi bile od velike koristi za buduće, detaljnije i iscrpnije radove na ovu temu. 
  U našoj galeriji moći ćete pogledati i neke fotografije koje su Parry i Lord napravili tokom svog boravka u stolačkom kraju između 1933. i 1935. godine, preuzete iz zbirke koja se čuva na Univerzitetu u Harvardu. Napomenimo još da je naprosto nevjerovatno da pjesme iz Parryjeve zbirke, koja predstavlja najveću kolekciju naše narodne epike uopće, do danas nisu (pa čak niti u značajnijem dijelu) kod nas objavljene. Zanimljivo je da se među zabilježenim pjesmama nalaze i neke koje su svojom tematikom usko vezane za Stolac i u kojima se pjeva o legendarnim stolačkim epskim junacima poput Alijage Stočevića.

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 998
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Гуслари
« Одговор #3 послато: Септембар 02, 2014, 11:00:48 поподне »
Иначе, поменути аутори су заслужни за много тога што је везано за гусле и епску традицију наших простора. Преко овог линка се може приступити њиховим радовима:

http://chs119.chs.harvard.edu/mpc/

Ван мреже Željko

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 263
 • I1 P109
Одг: Гуслари
« Одговор #4 послато: Март 15, 2015, 04:32:33 поподне »
Кличе вила гулсара српскога из чувеног племена бањскога  ;)

<a href="https://www.youtube.com/v/TnX9n43wnO8" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/TnX9n43wnO8</a>

Ван мреже Željko

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 263
 • I1 P109
Одг: Гуслари
« Одговор #5 послато: Март 15, 2015, 07:25:31 поподне »
ГУСЛАР БОЖИДАР ЂУКИЋ - ЗЛО ТИ ЈУТРО ЦРНА ГОРО

<a href="https://www.youtube.com/v/kYjpKB6QDaU" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/kYjpKB6QDaU</a>

Ван мреже Željko

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 263
 • I1 P109
Одг: Гуслари
« Одговор #6 послато: Април 04, 2015, 05:57:19 поподне »
<a href="https://www.youtube.com/v/0mrJUkwHaTo" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/0mrJUkwHaTo</a>

Цитат
Глад и силна војска Омер Паше
црногорског Књаза примораше
да примирје са Турцима склопи,
ради општег мира у Европи.

Кад Књаз ово потписа и среди,
у нахије спреми и нареди
да кој неби пушку опалио,
и примирје ово покварио.

Сердар Шћепан није знао за то,
те прекрши наређење дато
оде с четом низ Херцеговину,
*те под тврду Голију планину
на вратима од дуге крваве*
двије турске посијече главе,
и по своме обичају старом
из Дуге се врати са шићаром
и у село стиже Марковину,
танкој кули низ Гарач планину.

Кад је за то Књаз Данило чуо,
као муња небеска плануо
не могаше бијес да савлада,
но дозива Ђукановић Рада,
"Узми Раде перјаника 7
или ми се не враћ'те ни један,
и у току данашњега дана
пронађи ми Сердара Шћепана,
због кршења уговора мира,
од два суда један нека бира.

Ван мреже Željko

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 263
 • I1 P109
Одг: Гуслари
« Одговор #7 послато: Април 11, 2015, 12:25:28 пре подне »
<a href="https://www.youtube.com/v/BCqaXU62WTQ" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/BCqaXU62WTQ</a>

Цитат
"Зло ти вино, драги господару!
"Пивница ти пуна јаничара,
"Папучама пију вино ладно,
"А за моје здравље намењују,
"А тебе ми жива сахрањују,

Онда скочи војвода Пријезда,
Те на граду отвори капију,
Па на Турке јуриш учинише,
Те се бише и секоше с Турци
Док погибе шездесет војвода,
Њи шездесет, иљаде Турака

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9746
 • I2a S17250 A1328
Одг: Гуслари
« Одговор #8 послато: Април 15, 2015, 10:58:51 пре подне »
Кличе вила гулсара српскога из чувеног племена бањскога  ;)

Скидам капу за ову!
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Вучина

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 94
Одг: Гуслари
« Одговор #9 послато: Април 22, 2015, 01:30:54 пре подне »
<a href="https://www.youtube.com/v/9nbIuSvbpNM" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/9nbIuSvbpNM</a>

„Који народ историје нема
Па ма каква и колика била
Тај је народ ка птица без крила“.
Ето тако српске гусле кажу,
Српске гусле не знаду да лажу,
Та је њина културна висина,
Прелазила са оца на сина.
Па зар данас да се роде људи
Да не слуша Србин кад загуди?

Ван мреже Вучина

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 94
Одг: Гуслари
« Одговор #10 послато: Октобар 11, 2015, 02:18:15 поподне »
Бојана Пековић - Мати и син (Цетиње 2015)

<a href="https://www.youtube.com/v/-J7Xoef87gQ" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/-J7Xoef87gQ</a>


Ван мреже Јовица Кртинић

 • Помоћник уредника
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3985
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Гуслари
« Одговор #11 послато: Новембар 21, 2015, 06:36:15 поподне »
Поп Мило Петров Јововић (Марковина, Катунска нахија, 1824 — Никшић, 1877) је био православни поп, црногорски јунак и четовођа. Непрекидно је четовао од 1858. до 1877. године када је погинуо у опсади Никшића. Као петнаестогодишњак је дошао Цетињски манастир да учи за свештеника. Парох Марковине и околних села је постао по жељи владике Петра II Петровића Његоша. Четовао је од 1858. године, најчешће по Херцеговини. Учествовао је у свим већим борбама (са Пеком Павловићем) у Херцеговачком устанку, 1875. године: на касаби Невесињској, на Пољицу, Плани и Глувој смокви. Учествовао је у борбама на Вучјем долу, Дуги, Острогу и другим ратним поприштима, за вријеме црногорско-османског рата (1876-1878).

Опеван је у чувеној песми Смрт попа Мила Јововића.

<a href="https://www.youtube.com/v/Hmj1hYinQAo" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/Hmj1hYinQAo</a>

Смрт попа Мила Јововића

У данима кад на Никшић
Црногорци ударише,
Кад бијаху дошли дани
Да не буде турски више.
У логору црногорском,
Покрај куле Лековића,
Неко књазу оклевета
Попа Мила Јововића.
А књаз Мила дозиваше
У присуству свих војвода
Па му рече: „Попе Мило,
Нит'си вино, нит'си вода!“
Плану Мило као муња,
Полеће му сабљи рука,
А два ока ко стријеле
Сијевнуше у хајдука.
Војводе се уплашише
Од изгледа вука горског,
Да оружје не потегне
На владара црногорског.
Као да му оштрим мачем
Срце мушко расијече,
Па завика: „Господару!
Бог са тобом, шта то рече?
Зар признање то је твоје
Што учињех Црној Гори,
И зар има неко ко би
Мого Мила да прекори?“
Књаз не рече ништа више,
Већ у страну некуд гледа,
Док чувеном харамбаши
Срце пуца од иједа.
Па се с тешком љутњом бори,
Савлађује бијес у се
А на прси златне токе
Од иједа тресу му се.
Па љутито напуштио
Господара и војводе,
И под шатор свој свилени
Са мислима тешким оде.
Јекну као лав рањени,
Неправда га пече, боли;
Мисли како осветит' се
Господару – књаз Николи?
Па у љутњи гусле зграби
Одјекнуше танке струне
Кликну Мило као соко,
Па се мајком, Ћетном, куне.
Да ће поћи у град Никшић,
Сам, без иког истог дана,
И на мегдан позват силног
Мушовића капетана.
Баци гусле, узја вранца,
Преко Зете пређе воде,
И на хату помамноме
Преко поља граду оде.

Лети вранац низ Растоке,
Као да га носе крила,
Док с бедема турска стража
Опазила попа Мила.
Па излазе из шанаца
да чуднога госта виде,
А питају један другог:
„Ко је, куд ће, откуд иде?
То је неко полудио,
Или иде на предају,
Или иде да погине?!“
Турске страже нагађају.
А поп Мило све је ближе
До турака и шанаца,
Пред собом је заморио
Бијеснога свога вранца.
Као што му доликује
Бира турске породице;
На најтврђе иде шанце,
На најљуће градске злице.
Па ако би погинуо
Да погине од јунака,
Од чувених и признатих,
Феризових потомака.
Устави га турска стража
На капији од Никшића.
Каза им се, и нареди,
„Зовите ми Мушовића!“
Када чуше Турци ко је,
Отрчаше капетану;
Мало затим и Мушовић
На капију градску бану.
Па кад виђе попа Мила
На бијесном вранцу своме,
Доласку се изненадном
Обрадова његовоме.
„Откуд јутрос, Јововићу?“
Веселијем гласом рече,
„Зар од књаза црногорског
У мој тврди град утече?
Примамо те објеручке,
Све ћемо ти опростити,
Живoту ти, харамбашо,
Вјеруј, неће ништа бити!“
Плану Мило: „Доста више!
Не будали без потребе;
Ја сам доша, капетане,
Да на мегдан зовем тебе!
Да докажем господару,
Да нијесам што он каже,
И ономе што ме пањка
И о мени свашта лаже.
Но се среми и изиђи
Бирај мјесто за мегдана!“
Те ријечи као муња
Погодише капетана.
Преблијеђе пред хајдуком
Из јуначке Марковине,
Јер је знао да од сабље
Његове се лако гине.
Не смје мегдан да прихвати,
Препаде се својој глави,
А на славу и на прошлост
Куће своје заборави.
Нијесу му као и он,
Страшљивице били стари,
Но јуначки, три вијека,
Са Никшићем управљали.
Излазили на мегдане
Најбољијем јунацима,
Сјекли главе црногорске
По брдима и кланцима.
Данас сабља Мујагина
Наче славу куће ове;
Нема срца да позиву
Јуначком се одазове.
Већ у страху, кукавички,
Знак на кулу стражи даде;
Јекну плотун са главице,
Поп погођен с коња паде.
Вранац стрекну и побјеже
Натраг, преко воде Зете,
А на Мила са сабљама,
Низ главицу Турци лете.
Па се грабе ко ће прије
Махнут сабљом по соколу,
За чије је име чуо
И цар Хамид у Стамболу.
На мртвога попа стиже
Феризовић Хасан први;
Звизну сабља – глава паде
У сточену локву крви.
На највећу градску кулу,
На врх хара Мушовића,
Истакнуше Турци главу
Попа Мила Јововића.
Са стржевог оштрог коца
Гледа Мило са висине,
Како му се Турци зоре
И по граду шенлук чине.
А гавран се – црна птица,
Обрадова изненада,
Кад крваву видје главу,
Па се вије изнад града.
Примиче се изнад табље
Да на бедем падне тврди,
По старијем навикама
Мушку главу да нагрди.
А кријући – из харема,
Кроз пенџере вире буле,
Да чувену виде главу
Српског попа на врх куле.
Не могу се нагледати
Ни ишчудит буле младе,
Па питају једна другу:
„Што поповске нема браде?“
Но кад вранац зарзао
Пред шатором попа Мила,
Сва се војска црногорска
У логору узбунила.
Јер се јаду досјетише,
Па планове тајне граде;
Мало затим турска стража
Обезглављен леш предаде.
Кад видјеше труп без главе
Чувенога харамбаше,
Све војводе и војници,
У логору заплакаше.
Смркнуло се књазу лице,
Много жали попа Мила,
Јер његова ријеч, јутрос,
Повод му је смрти била.
Па дозива перјанике
И овако каже њима:
„Сахраните попа Мила
Са највећим почастима!
Јер је Мило заслужио
Кроз сто тешких окршаја,
Да с јуначким почастима
Сахранимо љутог змаја.
Учесник је свих битака,
Од Бојане па до Дрине,
Па иако данас лудо
Оде у град да погине!“
А ујутро, у свитање,
Једна храбра жена млада
Провуче се кроз шанчеве
Из Никшића – турског града.
А устави је наша стража,
А Госпава њима каза:
„Носим нешто много важно
За Николу – вашег књаза.“
Кад је прими књаз Никола
Црногорка кршна ова,
Дар потеже необични
Господара те дарова.
Књаз мараму одвезао,
Кад крвава у њој глава,
Али познат не могаше
Попа Мила, љутог лава.
Крв се смрзла и покрила
Дивно лице у јунака,
Познати га не би могла
Ни рођена Ћетна мајка.
Крвљу очи заливене,
Умршена коса дуга,
Кад господар дозна ко је,
На срце му паде туга.
А Госпава причат поче:
„По поноћи ноћас, књаже,
Провукох се кроз шанчеве
И кроз густе турске страже.
Успузах се кроз зидине
Тврдог хара Мушовића,
И украдох са врх табље
Главу Мила Јововића.
Зар јуначку главу ову
Гледат како кљују птице,
А да срце наслађују
Никшићани – љуте злице!“
Књаз крваву узе главу
И овако проговара:
„Попе Мило, зашто јутрос
Ожалости господара?
Ја се с тобо нашалио
А ти као муња плану,
И однесе на дар галаву
Никшићкоме капетану.
Ко би мога помислити
Да ћеш тако учинити
И без ништа, без потребе,
Главу своју изгубити.
По јунаштву и памети
У прве те бројих људе,
Данас твојој црној смрти
Црногорци сви се чуде!“
Па Новаку Рамовоме
Књаз Милову главу даде;
Новак главу пољубио
И овако зборит' стаде:
„Стрико Мило, грдна рано,
Какве су те тешке муке
Наћерале да улетиш,
У град Никшић – међу Турке?
Ко те, стрико, оклевета
И отрова љутом злобом;
Што ме не зва када пође,
Да погинем и ја с тобом?
Тебе Турци не убише,
Већ лаж, мржња и клевета,
Оних што им твоја слава
И јуначко име смета!“
Погледа га књаз љутито,
Па наредбу хитну дава
Да се Милов гроб откопа
И сахрани с трупом глава.
Ето тако попа Мила
Плаховитост скупо кошта,
Под тврдијем зидинама
Крвавога Оногошта.
Да докаже своју вјерност
Пред Николом господаром,
Ко Обилић некад што је
На Косово пред Лазаром.
« Последња измена: Новембар 21, 2015, 08:50:31 поподне админ »

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9746
 • I2a S17250 A1328
Одг: Гуслари
« Одговор #12 послато: Новембар 21, 2015, 07:10:28 поподне »
Мени је и ова Рамбова верзија увек занимљива  :)

https://www.youtube.com/v/s6X3aD3ki3s
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Kyrios

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 264
 • В защиту науки
Одг: Гуслари
« Одговор #13 послато: Новембар 21, 2015, 07:19:05 поподне »
Мени је и ова Рамбова верзија увек занимљива  :)

https://www.youtube.com/v/s6X3aD3ki3s

А ово?  :D

https://youtu.be/_5OdMyTfOSw

Ван мреже Јовица Кртинић

 • Помоћник уредника
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3985
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Гуслари
« Одговор #14 послато: Новембар 21, 2015, 07:21:40 поподне »
Мени је и ова Рамбова верзија увек занимљива  :)


Ех, ви млади... :)

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12565
Одг: Гуслари
« Одговор #15 послато: Новембар 21, 2015, 07:37:03 поподне »
Мени је и ова Рамбова верзија увек занимљива  :)

https://www.youtube.com/v/s6X3aD3ki3s

Одлична!;)

Ван мреже Небојша38

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 32
Одг: Гуслари
« Одговор #16 послато: Новембар 21, 2015, 07:47:28 поподне »
Гусле моје од јавора сува, вас је Србин пет векова чува

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9746
 • I2a S17250 A1328
Одг: Гуслари
« Одговор #17 послато: Новембар 21, 2015, 08:32:49 поподне »
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9746
 • I2a S17250 A1328
Одг: Гуслари
« Одговор #18 послато: Новембар 21, 2015, 08:33:24 поподне »
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9746
 • I2a S17250 A1328
Одг: Гуслари
« Одговор #19 послато: Новембар 21, 2015, 08:34:13 поподне »
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9746
 • I2a S17250 A1328
Одг: Гуслари
« Одговор #20 послато: Децембар 05, 2015, 12:26:42 пре подне »
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Željko

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 263
 • I1 P109
Одг: Гуслари
« Одговор #21 послато: Јул 31, 2016, 11:41:08 поподне »
Милан Мрдовић

<a href="https://www.youtube.com/v/Wc3r1ccX5ac" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/Wc3r1ccX5ac</a>

Цитат
..

Куд те миса у бескрајност тура
Да Мојковац отмеш од Каура?
Силна га је војска утврдила
Узимат га нећеш без грдила.

https://pl.scribd.com/document/75998071/Stabljike-Srpstva-Radovan-Becirovic-Trebjeski

Ван мреже Wolf Sagash

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1356
Одг: Гуслари
« Одговор #22 послато: Август 01, 2016, 10:35:25 пре подне »
Послушајте ово!! Бранко је мога у оперу пјеват!

https://www.youtube.com/v/8oEyrSYJxqI


Због моје занимације за наше емигранте у Америци готивим и ову. Два моја земљака играла су кључну улогу у овом догађају на супростављеним странама. Петар Салата са расколничке и Лука Пецељ са федералистичке стране. Имам осјећај да је ово гуслање неки архаични облик који се сачувао у Америци.

https://www.youtube.com/v/kYHsyI8uLds

На мрежи Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9382
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Гуслари
« Одговор #23 послато: Септембар 19, 2016, 05:03:49 поподне »
Овде такође Волф, врло лепо спевано и отпевано, и врло драга песма. :)

<a href="https://www.youtube.com/v/Louce1-yUSw" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/Louce1-yUSw</a>Ван мреже Željko

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 263
 • I1 P109
Одг: Гуслари
« Одговор #24 послато: Септембар 25, 2016, 02:54:15 поподне »
Послушајте ово!! Бранко је мога у оперу пјеват!

<a href="https://www.youtube.com/v/8oEyrSYJxqI" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/8oEyrSYJxqI</a>

Јес' вала...
Страшна!

Нечујем добро како је Перовић изпјевао ову другу реченицу..

Цитат
Згледаше се двије чете знају добро шта ће бити
 Да ће се Мушовић у тврдоме граду од Никца крити.
Мрка чела и погледа дебелога Поја Ђога
 Окренуше натраг турке пут Никшића крвавога.
Оста Никац с хајдуцима да прилику згодну чека
 И испуни обећање Мушовићу што је река!
Све размишља Томановић како бега да погуби
 И да углед што је стека пред хајдуке не изгуби.

Ван мреже Željko

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 263
 • I1 P109
Одг: Гуслари
« Одговор #25 послато: Септембар 27, 2016, 11:02:53 пре подне »
Нечујем добро како је Перовић изпјевао ову другу реченицу..
.. да ће се Мушовић були испод димија скрити?      8)

Ван мреже Željko

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 263
 • I1 P109
Одг: Гуслари
« Одговор #26 послато: Децембар 20, 2016, 09:18:22 поподне »
Народни гуслар Бранко Перовић - Репортажа

<a href="https://www.youtube.com/v/liLaHz1mDZc&amp;t=329s" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/liLaHz1mDZc&amp;t=329s</a>

Ван мреже Wolf Sagash

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1356
Одг: Гуслари
« Одговор #27 послато: Децембар 27, 2016, 07:00:30 поподне »
Некада сам писао о социјалним и лингвистичким разликама Хрвата западне и источне Херцеговине. Е ево га један хрватски гуслар из источне Херцеговине, тешки усташа, али очито одгојен под утицајем српских гусала и епике. Штокавац ијекавац пар екселанс. Његово је гуслање за разлику од других гуслара под великим утицајем источнохерцеговачког и црногорског гуслања.

https://www.youtube.com/v/TC5rjRNco5o

Ван мреже Јовица Кртинић

 • Помоћник уредника
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3985
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Гуслари
« Одговор #28 послато: Децембар 27, 2016, 09:07:15 поподне »
Некада сам писао о социјалним и лингвистичким разликама Хрвата западне и источне Херцеговине. Е ево га један хрватски гуслар из источне Херцеговине, тешки усташа, али очито одгојен под утицајем српских гусала и епике. Штокавац ијекавац пар екселанс. Његово је гуслање за разлику од других гуслара под великим утицајем источнохерцеговачког и црногорског гуслања.

https://www.youtube.com/v/TC5rjRNco5o
Интересантно, гуслар се презива Главинић. Очекујемо ових дана генетички резултат за једног Главинића из западне Србије.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12565
Одг: Гуслари
« Одговор #29 послато: Децембар 27, 2016, 09:10:57 поподне »
Колико ово звучи неприродно. Када се гусла у католичком фазону. :) Као да се неки Црногорац шали, тј. као да је у питању пародија. :)

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9746
 • I2a S17250 A1328
Одг: Гуслари
« Одговор #30 послато: Децембар 27, 2016, 09:28:39 поподне »
"Хрватски народе, жељан мира, правде и слободе"... И оно "мученици". Какав ужас.
Човек гусла и пева добро, по црногорски или источнохерцеговачки. А песма, да није одвратна, могла би проћи као добра спрдња, нпр. епизода "Државног посла" - довео Торбица неког лудог пајтоса гуслара у архиву...
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Wolf Sagash

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1356
Одг: Гуслари
« Одговор #31 послато: Децембар 27, 2016, 11:53:06 поподне »
"Хрватски народе, жељан мира, правде и слободе"... И оно "мученици". Какав ужас.
Човек гусла и пева добро, по црногорски или источнохерцеговачки. А песма, да није одвратна, могла би проћи као добра спрдња, нпр. епизода "Државног посла" - довео Торбица неког лудог пајтоса гуслара у архиву...
Још је добар дио пјесме састављен од Бећировићевих стихова. Типично српско гуслање. Послушај остале гусларе са овог евента, све ће ти бити јасно. Моје ухо је баш изверзирано за гусле. Ово је од начина гуслања, до самог пјевања типично српски. Али таква је фолклор Хрвата источне Херцеговине.

Ван мреже Wolf Sagash

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1356
Одг: Гуслари
« Одговор #32 послато: Децембар 28, 2016, 01:10:31 поподне »
Послушајте овог. И у пјесми се помиње криза идентитета.

https://www.youtube.com/v/9lOEmhsAg6s


Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1647
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Гуслари
« Одговор #33 послато: Децембар 28, 2016, 03:45:36 поподне »
Послушајте овог. И у пјесми се помиње криза идентитета.

https://www.youtube.com/v/9lOEmhsAg6s

Гусле с огромним усташким U на њима. Е шта све човек неће видети код ових хрвата....
Смешни су.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1382
Одг: Гуслари
« Одговор #34 послато: Децембар 28, 2016, 05:15:17 поподне »
Баксе, јесу смешни за нас. Али они полако преузимају све од нас, систематски. И после ће бити да је то све део њихове духовности и културе. А ми ћутимо. "Бртство-јединство". Синдром од којег се никад нећемо излечити.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8038
 • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Гуслари
« Одговор #35 послато: Децембар 28, 2016, 07:02:52 поподне »
Ево и албанских гуслара, први је из Ругове, други из области племена Клименти у Албанији:

https://www.youtube.com/v/Fr1xxYsraco
https://www.youtube.com/v/RrZigmvCfjU
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12565
Одг: Гуслари
« Одговор #36 послато: Децембар 28, 2016, 07:15:10 поподне »
Ево и албанских гуслара, први је из Ругове, други из области племена Клименти у Албанији:

https://www.youtube.com/v/Fr1xxYsraco
https://www.youtube.com/v/RrZigmvCfjU

Грци имају неки инструмент веома сличан гуслама, или се бар свира на сличан начин. Има ли негде снимак њихових "гуслара"?:)

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1206
 • I1 P109
Одг: Гуслари
« Одговор #37 послато: Децембар 28, 2016, 08:05:19 поподне »
Грци имају неки инструмент веома сличан гуслама, или се бар свира на сличан начин. Има ли негде снимак њихових "гуслара"?:)

Грци имају лиру, која је слична гуслама, нека мешавине виолине и гусала.
https://www.youtube.com/v/5nJB1QUxqt8
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9746
 • I2a S17250 A1328
Одг: Гуслари
« Одговор #38 послато: Децембар 28, 2016, 08:06:16 поподне »
Баксе, јесу смешни за нас. Али они полако преузимају све од нас, систематски. И после ће бити да је то све део њихове духовности и културе. А ми ћутимо. "Бртство-јединство". Синдром од којег се никад нећемо излечити.

Против овога се озбиљно треба борити. Треба причати на сва уста да су речи попут тисућа или сотник или ожица (жлица), сусед, плахта, итд - србске. Хрвати, заправо, чине нама добру услугу, чувајући старе србске речи, само треба ми то да препознамо и да их повратимо у свој речник. Дакле, не - хиљада, кашика, чаршав, комшија, ђубре, него - тисућа, ложица, плахта, сусед, смеће, итд.
Ово се, наравно, не односи на "зракомлат" или "околотрбушни пантолодржач", али се нпр. ово последње - "каиш", може заменити нашим "ремен" или "опасач".
Тако и у свему осталом.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1206
 • I1 P109
Одг: Гуслари
« Одговор #39 послато: Децембар 28, 2016, 08:10:31 поподне »
Грци имају лиру, која је слична гуслама, нека мешавине виолине и гусала.
https://www.youtube.com/v/5nJB1QUxqt8

Сличан инструмент имају и Туванци, који живе у Русији и Монголији. И уз њега се пева епска поезија.

https://www.youtube.com/v/5tVGei24TdQ
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9746
 • I2a S17250 A1328
Одг: Гуслари
« Одговор #40 послато: Децембар 28, 2016, 08:11:48 поподне »
Послушајте овог. И у пјесми се помиње криза идентитета.

https://www.youtube.com/v/9lOEmhsAg6s

Да, преврћу му се преци по гробовима православним...
Човек је свестан да је његов изговор и његово гуслање црногорско, па се ограђује. Страшно.
Меша ијекавицу и икавицу, али, рекао бих, то је више због риме, него што са икавштином има икакве везе.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9746
 • I2a S17250 A1328
Одг: Гуслари
« Одговор #41 послато: Децембар 28, 2016, 08:18:45 поподне »
Ево и албанских гуслара, први је из Ругове, други из области племена Клименти у Албанији:

https://www.youtube.com/v/Fr1xxYsraco
https://www.youtube.com/v/RrZigmvCfjU

Овај први је слаб и гуслар и певач (недостаје му зубах), али је стил исти као у Брдима.
Код другог, Климента, има већ и стилских разлика у гуслању, према дужем инструменталном уводу и дужим соло деоницама, а рекао бих и у метрици.
Некако ми тешко иде да слушам гусле на језику који не разумем...
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Wolf Sagash

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1356
Одг: Гуслари
« Одговор #42 послато: Децембар 28, 2016, 08:49:10 поподне »
Овај први је слаб и гуслар и певач (недостаје му зубах), али је стил исти као у Брдима.
Код другог, Климента, има већ и стилских разлика у гуслању, према дужем инструменталном уводу и дужим соло деоницама, а рекао бих и у метрици.
Некако ми тешко иде да слушам гусле на језику који не разумем...

Ван мреже Wolf Sagash

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1356
Одг: Гуслари
« Одговор #43 послато: Децембар 28, 2016, 08:50:11 поподне »
Мало се разликује и овај први  по пјевању, мада гуди слично брђанима.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8038
 • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Гуслари
« Одговор #44 послато: Децембар 28, 2016, 09:46:31 поподне »
Сличан инструмент имају и Туванци, који живе у Русији и Монголији. И уз њега се пева епска поезија.

https://www.youtube.com/v/5tVGei24TdQ

Ово монголско "певање из грла" носи нешто исконско у себи, да те подиђу жмарци.  :) Или је то можда само до мене, зов N1a ујчевине... :D
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1206
 • I1 P109
Одг: Гуслари
« Одговор #45 послато: Децембар 28, 2016, 10:35:34 поподне »
Ово монголско "певање из грла" носи нешто исконско у себи, да те подиђу жмарци.  :) Или је то можда само до мене, зов N1a ујчевине... :D

И ја имам исти осећај  :)
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

Ван мреже Željko

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 263
 • I1 P109
Одг: Гуслари
« Одговор #46 послато: Децембар 29, 2016, 12:01:36 пре подне »
Бошко Вујачић

https://www.youtube.com/v/0ei7fIpiOD4

Цитат
Какав Дробњак купит` ил продати,
Ил` над харач толики контати,
Није Дробњак газило вријеме,
Дробњаци су устаничко племе,
Који осам погубише паша,
Куд ће Ченгић јад га у дом наша`

Ван мреже Latinica

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 122
Одг: Гуслари
« Одговор #47 послато: Децембар 30, 2016, 09:59:52 поподне »
I ako je možda kod srpskog naroda manje poznat, najpoznatiji guslar svijeta je Avdo Međedović.


https://en.wikipedia.org/wiki/Avdo_Me%C4%91edovi%C4%87

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9746
 • I2a S17250 A1328
Одг: Гуслари
« Одговор #48 послато: Децембар 30, 2016, 10:21:48 поподне »
I ako je možda kod srpskog naroda manje poznat, najpoznatiji guslar svijeta je Avdo Međedović.

Да, познат је на енглеској википедији и бошњачким сајтовима, а свакако због тога што су британски, амерички, а тако и аустријски и немачки истраживачи (како фолклора, тако и етнолози, антрополози, лингвисти и др) циљано ишли баш међу Албанце и балканске муслимане да од њих праве сензацију, наравно све са свима нама познатим циљем...

Зашто нису посетили нпр. Перуна Перуновића и о њему насписали неки рад?

Немам ништа против Међедовића, али рећи да је "најпознатији гуслар света"... Поред нпр. Филипа Вишњића  ???


Овде је списак најпознатијих гуслара, старих и ових савремених:

http://guslemj.blogspot.rs/2015/09/najpoznatiji-srpski-guslari-gusle.html
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Гуслари
« Одговор #49 послато: Децембар 30, 2016, 11:20:06 поподне »
I ako je možda kod srpskog naroda manje poznat, najpoznatiji guslar svijeta je Avdo Međedović.


https://en.wikipedia.org/wiki/Avdo_Me%C4%91edovi%C4%87
Перовић и Вујачић су за њега доктори наука по том питању, и много познатији у свету оних који воле гусле и знају да цене квалитет.

Ван мреже Latinica

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 122
Одг: Гуслари
« Одговор #50 послато: Децембар 31, 2016, 12:02:20 поподне »
Kada sam napisao najpoznatiji nijesam mislio da je najbolji, potpuno se slažem da ih ima puno boljija !


Instrument koji po mome najviše liči na naše gusle, zvukom ali i načinom "guslanjem" su arapski Rababah i ako su naše gusle naravno puno bolje :)

https://www.youtube.com/v/dSWeDlM25wo

Ван мреже vidoje 013

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1160
Одг: Гуслари
« Одговор #51 послато: Децембар 31, 2016, 12:49:03 поподне »
 Авдо Међедовић (1875- 1955) из Бијелог Поља је био и гуслар и пјесник, јер је допјевавао пјесме. Не без разлога се за Авдово стваралаштво каже:" између репродукције и креације." Епска пјесма  Женидба  Смаилагић Меха у Авдовој верзији броји 12310 стихова, неки додају још један стих. Друга пјесма по дужини записана од Авда Међедовића  је Осман бег Далибеговић и Павићевић Лука.  Авдо је био неписмен, није знао да чита и пише, упоређују га са Хомером. Садржина пјесме  Женидба Смаилагић Меха се односи  на 17.вијек када су Турци добили 1600.г. Кањижу, на Будим и његовог везира, на Петра од Карабогданске - то јест везане су за градове, периферне дјелове тадашње турске империје.

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1382
Одг: Гуслари
« Одговор #52 послато: Децембар 31, 2016, 05:53:58 поподне »
Бојана и Никола Пековић: ДЕДА и УНУК

https://www.youtube.com/v/XCFq4jAysFg


Ван мреже Wolf Sagash

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1356
Одг: Гуслари
« Одговор #53 послато: Јануар 01, 2017, 03:27:21 пре подне »
Како је ово добро. Нек је вјечна Црна Гора!!!

https://www.youtube.com/v/f-HLPeVxCvU

Ван мреже Јовица Кртинић

 • Помоћник уредника
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3985
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Гуслари
« Одговор #54 послато: Јануар 01, 2017, 11:35:42 пре подне »
Како је ово добро. Нек је вјечна Црна Гора!!!

https://www.youtube.com/v/f-HLPeVxCvU
Ево исто то само мало више певача:
<a href="https://www.youtube.com/v/-HbTtxPA5nI" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/-HbTtxPA5nI</a>
« Последња измена: Јануар 01, 2017, 11:39:15 пре подне Број 1 »

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1382
Одг: Гуслари
« Одговор #55 послато: Јануар 06, 2017, 07:49:25 пре подне »
Сердар Јанко Вукотић - Србске гусле
https://www.youtube.com/v/2kn3FNG1dD0


Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6795
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Гуслари
« Одговор #56 послато: Април 25, 2017, 03:26:53 пре подне »
Гуслар Бошко Вујачић (од Требјешана), на планини Лукавица, на сабору Никшића (Ровчана, Требјешана и Жупљана) пева песму о Никшићима
<a href="https://www.youtube.com/v/wFh4HYDUW1U" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/wFh4HYDUW1U</a>
« Последња измена: Април 25, 2017, 03:32:08 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6795
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Гуслари
« Одговор #57 послато: Април 25, 2017, 03:43:46 пре подне »
<a href="https://www.youtube.com/v/m6PlT32jfwY&amp;t=39s" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/m6PlT32jfwY&amp;t=39s</a>

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9746
 • I2a S17250 A1328
Одг: Гуслари
« Одговор #58 послато: Август 01, 2017, 03:43:50 поподне »
<a href="https://www.youtube.com/v/6wkVwpNO1So" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/6wkVwpNO1So</a>

"Мало ће их у пјесму ући" (8:30)
"Наша мука ваља за причешћа"

На мрежи Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9382
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Гуслари
« Одговор #59 послато: Новембар 21, 2017, 09:59:08 поподне »
Ово би требао бити гуслар Бранко Перовић? :)Снимљено негде у Херцеговини, у време рата, међу војницима Војске Републике Српске.

<a href="https://www.youtube.com/v/Louce1-yUSw" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/Louce1-yUSw</a>Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9746
 • I2a S17250 A1328
Одг: Гуслари
« Одговор #60 послато: Новембар 21, 2017, 10:05:02 поподне »
Јест, то је он. Сећам се лика са плоча које је мој отац слушао  :)
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Вучина

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 94
Одг: Гуслари
« Одговор #61 послато: Новембар 22, 2017, 09:17:18 пре подне »
Бранко Перовић и распоп Мираш Дедић приликом освјештања камена темељца манастира тзв. ЦПЦ у Ријсем Долу код Никшића, 2008 године.


Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9746
 • I2a S17250 A1328
Одг: Гуслари
« Одговор #62 послато: Децембар 10, 2017, 11:11:31 поподне »
"Горски вијенац" - Милан Дашић, прво мјесто на Фестивалу српских гуслара, 7. октобра 2017. године у Рашки:

<a href="https://www.youtube.com/v/a5VEEsMQYOs" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/a5VEEsMQYOs</a>

Од шекуларских Дашића, наравно.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Гуслари
« Одговор #63 послато: Март 14, 2018, 02:51:31 поподне »
<a href="https://www.youtube.com/v/Ckh2wY0rDQU" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/Ckh2wY0rDQU</a>

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1382
Одг: Гуслари
« Одговор #64 послато: Април 30, 2018, 02:54:11 поподне »
Свако наше поднебље има свој облик и начин у прављењу гусала. У Црној Гори и Херцеговини поготово. Али и у неким нижим пределима. Кажу да је најважније дрво јаворово, као и добар гуслар.

ГУСЛЕ, музички инструменат. Граде се од јавора, ораховине, храстовине, боровине, дудовине или ког другог тврђег дрвета. Најбоље су Г. од јавора, које и народна поезија најчешће спомиње. Оне се граде од једноставног дрвета, и имају слиједећи облик и дијелове: варјача (корпус) има дно и ивицу, која се зове вијенац. Са дна се дижу стране или цице Г., и на једном њиховом крају налази се кљун (репачица, запињача или тетива). На другој страни варјаче налази се дивчик, држак или дуздрво, и на њему једна или двије рупе за чивије. На крају дивчика је глава. Варјача може бити чуњаста, округла, јајаста или као обичан чамац. Дуварови (стране) варјаче . треба да су подједнако танки и кратки, јер од тога зависи тон гусала. Дувари гусала не смију бити одвећ танки, јер се глас предваја. Они су на горњем крају дебљи, да би се у њик могли углавити дугмићи. Преко дубине варјаче превучена је добро учињена јарећа, телећа, јањећа или зечја кожа, или потплата, која је добро затегнута и дугмићима за ивицу дуварова учвршћена. Да би глас из дубине боље одјекивао прогорене су на потплати рупе или јаснице, којих може бити више или мање. Из истог разлога на дну варјаче уреже се једна рупа, обично у облику крста, која се зове доња јасница, за разлику од оне прве горње. На доњем крају гусала налазе се два кљуна (запињача), за које се запињу по једно или два пашма црне, коњске струне (као г жица у виолончелу), а њихов се други крај омота око чивије, те се тако, затезањем струна, добива тон, који се жели. Струне леже на кобилици, да не би додиривале потплату. Струне код чивије не леже на дивчику, него су од њега удаљене, и зато прсти додирују само струне, а не и дивчик. Варјача, кожа и дивчик, а нарочито глава гусала ките се шарама.Има великих двоструних, и малих једноструних Г., но њихова величина није одређена. Потребно је само, да дијелови гусала буду у размјеру. Гудало, којим се превлачи преко струна, гради се од јаворовине, шимшировине или љесковине, оковано је гвожђем, и има, често, карике од гвожђа, које звече при свирању.Опсег тонова на Г. износи једну и по октаву, од ц1 до г2, али се мелодије изводе обично са првих пет тонова, који се добивају помоћу празне жице и четири прста, Уопће је могућа цијела хроматска скала. Више тонове гуслари производе кад скрате струне прислонивши лако на њих средњи дио прстију лијеве руке. Флажолети се добију кад се јаче притисну прсти на струни, а гудалом се лакше превлачи преко струна, приближивши се гудалом ближе кобилици. Ако на Г. има двије струне, друга је углазбљена у кварти, из разлога што наше пјесме свршавају обично са другим ступњем скале, и на тај начин добије се на другом ступњу акорд горње доминанте. Каткада је друга струна углазбљена унисоно. Мелодије гусала су монотоне, али се на њима даду извести и интересантна кретања мелодијска. К. Манојловић

Извор: УБСМ-II-55026-1-751-922, БИБЛИОГРАФСКИ ЗАВОД  Д. Д., НАКЛАДНА КЊИЖАРА, ЗАГРЕБ,  ГУНДУЛИЋЕВА УЛИЦА 29. (година штампања непозната)

Ван мреже Драган

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 109
 • I2- PH908>FT14506>Y52621
Одг: Гуслари
« Одговор #65 послато: Мај 01, 2018, 08:42:34 поподне »
Једна лепа, родољубива , гусларска у извођењу Бошка Вујачића               

<a href="https://www.youtube.com/v/TIXtvaY2rYM" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/TIXtvaY2rYM</a>
« Последња измена: Мај 01, 2018, 08:56:46 поподне Небојша »

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6795
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Гуслари
« Одговор #66 послато: Мај 27, 2018, 04:05:26 пре подне »
Vaskrsnuce devet rovackih mucenika 1 deo - Guslar Maksim Ž. Jovanović
<a href="https://www.youtube.com/v/2E8w-kQUMuI" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/2E8w-kQUMuI</a>

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6795
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Гуслари
« Одговор #67 послато: Август 11, 2018, 05:15:56 пре подне »
GUSLE - Vila s Durmitora (Djordjije Koprivica)
<a href="https://www.youtube.com/v/RKNqBdgcBGU" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/RKNqBdgcBGU</a>

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9746
 • I2a S17250 A1328
Одг: Гуслари
« Одговор #68 послато: Децембар 01, 2018, 11:21:24 пре подне »
"Певање уз гусле уписано на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства"

http://www.novosti.rs/вести/култура.487.html:763230-Pevanje-uz-gusle-na-listi-Uneska

А и коментари су занимљиви  :)
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1872
 • G2a-FT221531
Одг: Гуслари
« Одговор #69 послато: Фебруар 24, 2019, 11:35:49 поподне »
Хајка Мушовића

<a href="https://www.youtube.com/v/UlGi7lHGXt0" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/UlGi7lHGXt0</a>
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6795
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Гуслари
« Одговор #70 послато: Март 15, 2019, 01:06:03 пре подне »
Bosko Vujacic - Bitka na Mojkovcu 1915
<a href="https://www.youtube.com/v/fpbMBZhx8QA&amp;t=29s" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/fpbMBZhx8QA&amp;t=29s</a>

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9746
 • I2a S17250 A1328
Одг: Гуслари
« Одговор #71 послато: Март 23, 2019, 01:17:45 поподне »
Биће вечерас гуслања и других појања:"Поштовани,
Православно спортско друштво Света Србија
и Црквени одбор Храма Светог Великомученика Георгија у селу Дубровско
позивају вас на вечерашње
Духовно сабрање Србија се роди
од 19 часова у Центру за културу и спорт Шумице, Устаничка 125а.
Учествују деца ПСД Света Србија,
уз гусле приповедају песмом Бошко Вујачић, Славко Јекнић и Батрић Јокановић,
поје уз гитар лауту Драган Млађеновић Шекспир, оснивач ансамбала Ренесанс и Руковет,
Руски женски вокални ансамбл Роса и
Музички састав Света Србија.
Целокупан добровољни прилог иде за обнову храма.
Добродошли уз слоган
Обновимо небеско - храм Дубровско."
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Драган

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 109
 • I2- PH908>FT14506>Y52621
Одг: Гуслари
« Одговор #72 послато: Април 23, 2019, 07:01:22 поподне »
Једна лепа, родољубива, у извођењу младог Мирка Ковачевића. Линк: <a href="https://www.youtube.com/v/2CwzT99Nmw4" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/2CwzT99Nmw4</a>
« Последња измена: Април 23, 2019, 08:32:19 поподне НиколаВук »

Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1872
 • G2a-FT221531
Одг: Гуслари
« Одговор #73 послато: Мај 31, 2019, 02:50:48 поподне »
Мало другачија тематика једне гусларске песме, уместо хајдука, сердара, ага и бегова овај пут су у питању шајкаши и Ђорђе Стратимировић против Маџара.
Обележено 170 година од битке код Мошорина и Вилова


<a href="https://www.youtube.com/v/2EO56UWCPHk&amp;feature=youtu.be&amp;fbclid=IwAR3mRtRhBVr4yu9RhAa3reILnoCnlvChppu4iSAQ9f0XxOayR7H7n30ho7M" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/2EO56UWCPHk&amp;feature=youtu.be&amp;fbclid=IwAR3mRtRhBVr4yu9RhAa3reILnoCnlvChppu4iSAQ9f0XxOayR7H7n30ho7M</a>
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже Цуце

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 131
 • J2a-M92
Одг: Гуслари
« Одговор #74 послато: Мај 31, 2019, 08:52:27 поподне »
<a href="https://www.youtube.com/v/H8dBNsbsYC4" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/H8dBNsbsYC4</a>

<a href="https://www.youtube.com/v/hGDrhogk9M0&amp;t=738s" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/hGDrhogk9M0&amp;t=738s</a>
« Последња измена: Мај 31, 2019, 08:55:50 поподне Цуце Кривошије »

Ван мреже Грoф

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 101
Одг: Гуслари
« Одговор #75 послато: Септембар 13, 2019, 10:08:45 поподне »
Гуслари

<a href="https://www.youtube.com/v/-HbTtxPA5nI" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/-HbTtxPA5nI</a>
« Последња измена: Септембар 14, 2019, 12:47:59 поподне НиколаВук »

Ван мреже Грoф

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 101
Одг: Гуслари
« Одговор #76 послато: Септембар 19, 2019, 10:46:14 поподне »
Генерал Ратко Младић

Аутор и извођач Радован Шојић
Гусларска песма са видео материјалоим

https://www.youtube.com/v/Lsvad5gaq1A

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6795
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Гуслари
« Одговор #77 послато: Септембар 29, 2019, 02:27:50 пре подне »
Derikonja sa vucje luke
<a href="https://www.youtube.com/v/iG_3v-_FVD8" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/iG_3v-_FVD8</a>
« Последња измена: Септембар 29, 2019, 02:33:13 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9746
 • I2a S17250 A1328
Одг: Гуслари
« Одговор #78 послато: Септембар 30, 2019, 04:18:59 поподне »
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6795
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Гуслари
« Одговор #79 послато: Фебруар 19, 2020, 02:15:10 пре подне »
Не знам који је наш први поименице забележен гуслар, али могуће да је то Димитрије Караман (16. век):
Dimitrije Karaman (Lipova, Arad, c. 1500-Lipova, Arad, after 1555) was an early Serbian poet and bard.
The earliest known Serbian Guslar is referred to in 1551 by Hungarian historian Sebestyen Tinodi Lantos, who wrote in his Chronicles:
"There are many gusle players here in Hungary, but none is better at the Serbian style than Dimitrije Karaman..."
Karaman did not confine himself to his gusle, but was also a soldier, and often took part in the battles against the Ottoman Turks of Suleiman the Magnificent who were then menacing Western Europe.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dimitrije_Karaman


« Последња измена: Фебруар 19, 2020, 02:19:55 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6795
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Гуслари
« Одговор #80 послато: Фебруар 19, 2020, 02:31:40 пре подне »
Старац Милија и Старац Рашко, обојица из Колашина. Од Милије је Вук Караџић 1820. у Крагујевцу записао једну од најлепших и највећих српских народних песама Бановић Страхиња, коју је већ имао у више преписа али је Милијино певање било најлепше. Од Рашка је Вук забележио Зидање Скадра на Бојани, а Рашко је и сам стварао песме, па је од њега и добра песма Бој на Делиграду.
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%86_%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6795
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Гуслари
« Одговор #81 послато: Август 31, 2020, 03:47:02 пре подне »
Радован Бећировић – Требјешки: МОЈКОВАЧКА БИТКА 1915

http://sabornik.rs/index.php/preporucujemo/982-radovan-becirovic-mokovacka-bitka-1915
Bosko Vujacic - Bitka na Mojkovcu 1915
<a href="https://www.youtube.com/v/fpbMBZhx8QA&amp;t=29s" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/fpbMBZhx8QA&amp;t=29s</a>

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6795
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Гуслари
« Одговор #82 послато: Август 31, 2020, 04:28:23 пре подне »
Радован Бећировић – Требјешки: МОЈКОВАЧКА БИТКА 1915

http://sabornik.rs/index.php/preporucujemo/982-radovan-becirovic-mokovacka-bitka-1915
Bosko Vujacic - Bitka na Mojkovcu 1915
<a href="https://www.youtube.com/v/fpbMBZhx8QA&amp;t=29s" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/fpbMBZhx8QA&amp;t=29s</a>
...Пред њима су два стара племића,
Два рођака брата Пековића.
Баталион Влаховић Милинка
На главно је мјесто уризика,
Да помогне Дрљевић Грујици,
Ту бијаше Дожић и Липовци.
И за девет дана крвавије
Страшна борба престајала није.
Но Корнута, војсковођа главни
Кад не може више да се брани,
Што уради грдна му је мана
Те побјеже са дуга мегдана.
Можда сердар још би нешто река
Но војвода нема кад да чека
Кад се таква одлука донесе,
Сердар ратни распоред поднесе.
Прво зове Вујисића Павла,
Гдје сва слуша госпда остала,
Који личе на старе војводе,
Њему сердар говорити оде:
„Вујисићу хитај пут Левера,
Да не прође њемачка потјера,
Нека твоја наредба допире
Докле Тара у Дрину увире.
На висину Вагана Каљића
Ту Манојла шаље Вешовића
Да бригаду бране Грдинића,
За Мојковац под куле Макића.
На ланиште брдо код Подбишћа
Ту топове и Ракочевића,
А низ Тару и лијево крило
Нек разреди Матановић Мило.
Све сердар разреди за боја,
Онда зове Бећковић Мркоја:
„Капетане хитај пут Мојковца,
Али немој застиђети Ровца.
Све ди данас од војводе Никше
Твоји стари војсковође бише.
Зато пази, Бећковић Мркоје,
Митраљеза под Мојковцем што је,
На главне их положаје стави
А на њима јунаке постави,
Који неће обрнути плећи
Ни на муци са шанца побјећи.
Предводиће ваше јединице
Петар Лекић јунак из Црмнице.“
Шумадинци браћа наша драга,
Већ је њина изнемогла снага,
Сви имају наду и ослонце
У нас – њину браћу Црногорце,
Што имамо снаге и можемо
Треба, браћо, да им поможемо.
Па тако ви Бога и Божића
И двоглавог орла Немањића
И тако ви гроба Његошева
И љутога мача Милошева
И Граховца и Церева Лаза
И јуначке части и образа
И мраморја с Кома до Благаја
И јунаштва Пивљанина Баја
И тако ви Никчевијех рана
И Косова и Видова дана
И тако ви српскије гусала
И тако вас прошлост не губала;
Не пустите Нијемце и Швабе
Да Руговску клисуру уграбе!
Немојте се плашити, јунаци,
Ако буду крвави бадњаци,
Из ваше ће крви кроз времена,
Синут зора Јужније, Словена.
А вјекови славне ваше жртве,
Никад неће бројати у мртве,
Јер ми ћемо због једнога дана
Опет постат' врата од Балкана,
А с Мојковца једна чаурица,
Биће скупља него хаубица;
Нека ви се покољења диве,
Вашој слави гдје покојни живе.
Па сад ето како ви је драго
Српска надо и велика снаго,
Ваша воља – то је ваша влада.
Ваша борба – то је српска нада.
« Последња измена: Август 31, 2020, 04:35:09 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6795
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Гуслари
« Одговор #83 послато: Октобар 07, 2020, 04:21:06 пре подне »
Гуслар: Бошко Вујачић
Назив пјесме: Синовац
Аутор: Радован Бећировић Требјешки
<a href="https://www.youtube.com/v/chUR5yjyBBY" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/chUR5yjyBBY</a>Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6795
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Гуслари
« Одговор #84 послато: Октобар 07, 2020, 04:41:28 пре подне »
Narodni guslar Svetolik Lazovic-Hadzi Radovanu Becirovicu Trebjeskom
<a href="https://www.youtube.com/v/Z1RVZyTlizc" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/Z1RVZyTlizc</a>
ŠKRINJA tv 777, Radovan Bećirović
<a href="https://www.youtube.com/v/MhjHfLZs8RI" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/MhjHfLZs8RI</a>

Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1872
 • G2a-FT221531
Одг: Гуслари
« Одговор #85 послато: Октобар 24, 2020, 08:25:44 поподне »
Гуслар од шест љета, Тодор Добрић из Зубиног Потока.

<a href="https://www.youtube.com/v/NyJ06H1GY80" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/NyJ06H1GY80</a>
« Последња измена: Октобар 24, 2020, 08:29:54 поподне НиколаВук »
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже gillle

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 962
Одг: Гуслари
« Одговор #86 послато: Октобар 24, 2020, 11:13:24 поподне »


Није случајно добио име Тодор :)

Од Добрића из Оклаца у Брњаку је Тодор, "војвода Ибарског Колашина", командант I батаљона четничке бригаде, потчињене Другом четничком косовском корпусу.
Тако је говорила моја прабаба Марта.

Ван мреже Драган

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 109
 • I2- PH908>FT14506>Y52621
Одг: Гуслари
« Одговор #87 послато: Новембар 01, 2020, 08:48:13 поподне »
Ево једне песме о гусларима  коју је давно спевао један од највећих србских песника Јован Јовановић Змај:
                                                               СЛЕПИ ГУСЛАРИ
                                                       Слушао сам још дететом,
                                                        Једну лепу причу стару,
                                                        Причао ми дјед покојни
                                                        Њу о слепцу, о гуслару.

                                                        Кад је песму најкраснију
                                                        Пред народом испевао,
                                                        Очи му се отворише,
                                                        Бог снебеса вид му дао.

                                                        Кад се сетим ове приче,
                                                        Ја поћутим, замислим се,
                                                        Божије је стварат чуда,
                                                        А наше је дивит им се.

                                                         Ал и више већих чуда,
                                                         Памте вјеци патње наше,
                                                         Гуслари су давали нам
                                                         Што ни сами не имаше.

                                                         Гусларима, тим слепцима,
                                                         Бог је дао такве моћи,
                                                         Те су своме целом роду,
                                                         Отварали слепе очи.
 
     Поред ове још много родољубивих песама Змајевих налазе се на сајту: https://dbubkg.blogspot.com/2020/10/blog-post.html

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1382
Одг: Гуслари
« Одговор #88 послато: Децембар 22, 2020, 11:07:17 пре подне »
Јека од гусала (Слобода се не поклања, него силом освојава)

Јека од гусала је песма Ђенерала Јована Драгашевића, из које је настала заветна порука „Само слога Србина спасава“ указујући да се не ваља уздати у туђина, и да се за слободу морамо сами изборити. Ова крилатица је посебно сметала нашим непријатељима, који су се водили оном старом „завади па владај“.

Ој, Србине, мој брате рођени,
Ој, Србине, мучениче давни!
Не уздај се у помоћ туђинску,
Помоћ туђа наплата је скупа;
Не ослањај с на љубав туђина,
Љубав туђа пуна је горчина.
Ко у себи доста снаге нема,
Томе туђа не даје мелема;
Ко од другог помоћи изгледа,
Том најслађи залогај преседа;
Ко у туђу мишицу се нада,
Тај имаде још много да страда.
Па чуј, Србе, о почуј ме, брате,
Ова патња нек је наук за те:
Изван тебе тражићеш бадава –
Само слога Србина спасава,
Тако Србу пише и на грбу.
Пријатеља и мого би наћи,
Ал да само штогод олакша ти,
Но не ишти да он за те ради;
У властитој својој тековини
Човек има поноса и дике.
А поклони за децу су само.
Слобода је слатка само онда
Кад је тече сам и цео народ,
Туђин му је нигда дати неће.
Зато братства траж међ браћом својом:
У Србији и Маћедонији
И у Босни и Херцеговини
И јуначкој оној Гори Црној,
У Банату, Бачкој и у Срему,
У Хрватској и у Славонији,
Далмацији и далекој Крањској
И Бугарској братској домовини –
Ту је братство што свуд једно срце,
Само ваља да се обгрлимо.
И кад идеш тражит пријатељства,
То га тражи увек у страдалцу,
Кога тишти ко што и теб тишти:
Е, у срећи с људи само друже,
А несрећа пријатеље гради.
Па сад прегни, о мој брате мили,
Прегни мудро и срцем и душом:
Да се дигне што је било пало:
Да пропева што је проплакало,
Да се споји што је раздробљено,
Да заблиста што је потамнело,
Да се здружи што се отуђило,
Да се збрати што се одродило,
Да ускрсне што у гробу било,
Да се слави слогом и јединством,
Од данаске па све довијека.
Ван мреже Malesevic

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 389
Одг: Гуслари
« Одговор #89 послато: Септембар 03, 2021, 12:23:47 поподне »
Овде сам осетио потребу да напишем пар редова.
Гусле су вероватно онај иструмент који је најбоље очувао српски средњовековни и нововековни дух у тешким временима. О заслугама гуслара и гусала за очување српства, Косовског завета, итд. писано је пуно и није потребно понављати. Нажалост као и сви стари иструменти и гусле је прегазио прилично дух новог времена. У неким крајевима (Црна Гора, Херцеговина, Романија) гусле су и данас прилично живе и честе. Иако су то крајеви пасивни и тамошњи народ често мигрира, они ипак носе гусле са собом.
С друге стране, постоје крајеви где овај инструмент изгледа није никада заживео или је просто потиснут новим трендовима. Нпр. у делу Босанске Крајине одакле сам ја пореклом, гусле не свира нико, нити сам некада чуо да су биле свиране. У оном делу прњаворске општине према Добоју и Дервенти свирана је и свира се шаргија. У оном делу према Челинцу и БЛ наводно је некада била актуелна тамбура, али је и она потпуно потиснута од стране хармонике, као "српског инструмента 20-ог века".

Елем у вези гусала сам хтео нешто кратко да напишем. Доста људи гусле данас не може да слуша јер им звуче тешко, тужно и напорно. Притоме су текстови често дуги, траже пажњу слушаоца и нису за весеље. На све то се надовезује чињеница да је данас мало мајстора који гусле израђују, а и они који се занимају за гусле па о томе потраже нешто на интернету или јутубу одмах налете на данас актуелне гусларе попут Ђорђија Копривице, Миљана Миљанића, Максима Војводића, итд. који су људи уметиници и гусле свирају уметнички заиста одлично. Кад неко и покуша да их свира, онда то не звучи ни приближно као код уметника и онда човека брзо напусти и жеља за тим.

Но, гусле у оној својој некадашњој намени и основи нису класичан уметнички инструмент. Оне су раније била доста мање, врат је био краћи, углавном су се правиле тако да се ставе под гуњ и сл. да би се с једне стране заштитиле од кише, а с друге стране да не се лакше сакриле од Турака. Често су у кући држане поред огњишта, што је значило да су биле изложене диму, пепелу и сл. и то се засигурно доста одражавало на звук. Све то указује да је звук таквих гусала био далеко мање милозвучан него оно што данас можемо да чујемо када слушамо нпр. Копривицу и Војводића. А ипак су слушане и била једна од ретких забава српског народа у ондашња времена да би се прекратиле зимске и летње вечери.

Шта у ствари хоћу да кажем? Хоћу да кажем да ко год има иоле жеље да упозна гулсе и да се занима њима, треба да набави себи исте и узме себи пар часова код неког гуслара, да научи пар једноставних кратких песама (нпр. "Црногорци Острог бране", "Од главе Зете..." и сл.) које нису тешке, лако се уче и певљиве су и не захтевају велику стручност на жици. Огромна већина људи без проблема може да одсвира и одпева краће песме после месец-два дана вежбања. Тако да, ко се размишља, нека се не размишља превише, него гусле у руке и лагано за своју душу ;)


Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12565
Одг: Гуслари
« Одговор #90 послато: Септембар 03, 2021, 12:59:57 поподне »
С друге стране, постоје крајеви где овај инструмент изгледа није никада заживео или је просто потиснут новим трендовима. Нпр. у делу Босанске Крајине одакле сам ја пореклом, гусле не свира нико, нити сам некада чуо да су биле свиране. У оном делу прњаворске општине према Добоју и Дервенти свирана је и свира се шаргија. У оном делу према Челинцу и БЛ наводно је некада била актуелна тамбура, али је и она потпуно потиснута од стране хармонике, као "српског инструмента 20-ог века".

На почетку овог видеа, Томо Грбић из Бравског (Босански Петровац) свира гусле. То су они Грбићи Срђевштаци R1a-Z280>Y2613. Можда Крајишницима из западнијих области више леже гусле. ;)

<a href="https://www.youtube.com/v/QJbtkb5lafg" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/QJbtkb5lafg</a>

Шта у ствари хоћу да кажем? Хоћу да кажем да ко год има иоле жеље да упозна гулсе и да се занима њима, треба да набави себи исте и узме себи пар часова код неког гуслара, да научи пар једноставних кратких песама (нпр. "Црногорци Острог бране", "Од главе Зете..." и сл.) које нису тешке, лако се уче и певљиве су и не захтевају велику стручност на жици. Огромна већина људи без проблема може да одсвира и одпева краће песме после месец-два дана вежбања. Тако да, ко се размишља, нека се не размишља превише, него гусле у руке и лагано за своју душу ;)

Гени су чудо.  8)

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4205
Одг: Гуслари
« Одговор #91 послато: Септембар 03, 2021, 03:31:57 поподне »
На почетку овог видеа, Томо Грбић из Бравског (Босански Петровац) свира гусле. То су они Грбићи Срђевштаци R1a-Z280>Y2613. Можда Крајишницима из западнијих области више леже гусле. ;)

<a href="https://www.youtube.com/v/QJbtkb5lafg" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/QJbtkb5lafg</a>


Која hardcore партизанија!  :)

Ван мреже Љубо Мирков

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 80
 • Horse whisperers
Одг: Гуслари
« Одговор #92 послато: Септембар 03, 2021, 08:46:02 поподне »
Ja volim slušati gusle, ali samo dok smo se klali sa Turcima, i nešto malo brdsko-erotske i porno-planinske ... ovo posle toga sa Švabama , neuzvraćene i tužne ljubavi , saobraćajke ... to mi baš i ne leži .  ;D

https://www.youtube.com/v/Vu_JtK_2hIA&t=515s
Od 7:40 moj čukunđed, moliću fino  :D

На мрежи Exiled

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2043
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Гуслари
« Одговор #93 послато: Септембар 03, 2021, 09:22:31 поподне »
Ja volim slušati gusle, ali samo dok smo se klali sa Turcima, i nešto malo brdsko-erotske i porno-planinske ... ovo posle toga sa Švabama , neuzvraćene i tužne ljubavi , saobraćajke ... to mi baš i ne leži .  ;D

https://www.youtube.com/v/Vu_JtK_2hIA&t=515s
Od 7:40 moj čukunđed, moliću fino  :D
Ха ха, да има лајк опција бели би га лајково...Браво Љубо

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4770
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Гуслари
« Одговор #94 послато: Септембар 04, 2021, 12:08:05 пре подне »
Нисам неки познавалац гусларског стваралаштва, а морам признати ни велики љубитељ, али има једна гусларска песма која ми је веома драга. За разлику од већине других, ратничких, ова је у основи љубавна:

КЊАЗ НИКОЛА УДАЈЕ ЈЕЛЕНУ

Под Ловћеном на Цетињу
скупили се слободари,
црногорски витезови
све војводе и сердари.

На дворове Петровића
веселе се вино пију,
пред Биљардом коло игра,
барјаци се гордо вију.

Манстирска звона јече
ка' у она доба стара
кад челници бјеху дошли
на вечеру код Лазара.

Грме танки џефердари,
звоне токе на прсима,
краљ Никола пехар диже
па наздрави јунацима:

"Здраво моји соколови
и у добру и невољи
од Ловћена до Карпата
од вас нико нема бољи!

Данас сам вас окупио
да вам кажем ново што је
ја сам ћерку своју дао
за Виктора од Савоје.

Будући је владар Рима
испросио руку њену
и долази са сватима
на Цетиње по Јелену.

Великога пријатеља
с' њим ће Црна Гора стећи,
Јелена ће бит' краљица,
наздравимо њеној срећи!"

Одједном се све утиша,
као мачем пјесма преста,
а ни један од војвода
не диже се са свог мјеста.

             
Та бјеседа Николина
непријатан тајац створи,
док му Баћо Мићуновић
на здравицу одговори:

"То што чиниш добро није,
црногорски господаре!
Знаш ли да је Петар Први
заклињао наше старе

са Христовим часним крстом
и са славом Немањића,
а ти хоћеш да Латину
даш одиву Петровића!

Зар принцеза црногорска
да мијења вјеру стару?
То на добро изаћ неће,
кунем ти се господару!

Јес' мала је Црна Гора,
но јунаштво њено није!
За част, славу и слободу
ђе се више крви лије?

Има она, ти знаш Књаже,
и јунака и кућића,
зар достојан неки није
бит' зет куће Петровића?

Окрени се и погледај,
види коло пред Биљарду,
сваки од тих момака би
за цареву ваља гарду.

Зар нијесмо прави примјер
племенитог српског соја?
Ја толико господаре
и нек живи кћерка твоја!"

Књаз га гледа са осмјехом,
па му онда благо рече:
"Мићуновић оштро збори
као сабља да сијече.
             
Но се с' брда даље види,
него кад си под њим доље,
тако и ја, браћо моја
од вас свију видим боље.

Са престола мога видим,
сву Јевропу, читав свијет,
а знам да сам смртан човјек
и да једном морам мријет.

Па се трудим да ослонац
Црна Гора свуда има
и Јелену зато дадох
наследнику круне Рима."

Па се диже иза софре
у одаје своје пође
и нареди: "нека одмах
Јелена ми ћерка дође."

А кад горска вила стану
на вратима оца свога
задржати тешки уздах
књаз Никола није мога.

Виђе кћерку уплакану,
па дијете своје жали,
као девет Југовића
за слободу што су пали.

Поред њега смјерно гази
црногорка поносита,
саже главу и чекаше
шта ће отац да је пита.

Милује је Књаз по коси
и брише јој сузе с' лица
"Ти знаш Јело, да си вазда
била моја миљеница!

Хајде реци зашто плачеш,
то принцези не пристоји,
зар да данас сузе лијеш
кад долазе свати твоји?"
             
А Јелена диже главу,
низ рамена коса паде
Боже један да ли икад
од ње љепшу жену даде?!

"Несрећна сам, оче мили,
зашто да ти више кријем,
када тугу, бол и сузе
затајити неумијем.

Ја знам да ћу бит' краљица,
силне, моћне Италије
ал' с'том круном, драги оче,
твоја ћерка срећна није.

Јер ја волим ову земљу,
као живот, као зору,
а сад морам да напустим
заувијек Црну Гору.

Узалуд ми златна круна
и палате и дворови,
Ловћену ме срце вуче
ђе се вију соколови,

том олтару српске славе,
ђе ј' гробница стрица Рада,
који вјечну стражу држи
изнад овог славног града.

И још нешто нећу крити,
испред тебе мога оца,
ја не могу заборавит
једног младог црногорца.

Перјаник је твоје гарде,
ал' му нећу рећи име,
и у ватру и воду,
ја би' оче пошла с' њиме!

Но знам, да је ријеч дата,
да ћу другом жена бити,
зато морам љубав своју
на дну срца сахранити.


Наставак у следећој поруци...
« Последња измена: Септембар 04, 2021, 12:10:42 пре подне Ojler »
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4770
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Гуслари
« Одговор #95 послато: Септембар 04, 2021, 12:09:51 пре подне »
... наставак:

Но те само једно молим,
тебе мога родитеља,
то је оче на растанку,
твоје кћерке задња жеља.

Нек ме твоја гарда прати
тај ће момак бити с'њоме,
тако ће ми бити лакше
отић новом дому моме."

"Поносим се тобом Јело"
- књаз Никола рече шћери
"Поштоваћу твоју жељу,
сама пратњу изабери".

Октобар је мјесец био,
и мраз први гору стеже,
а у граду под Ловћеном
сва се Црна Гора слеже.

Са Цетињског манастира
зајечаше звона стара:
Весеље је, удаје се
ћерка Књаза господара!

Црмнички се оро игра,
на платоу пред Биљардом,
Латински су свати стигли
и принц Виктор с' личном гардом.

             
Све биране Црногрце,
све јунаке и војводе
Књаз је сјео за трпезу
до сватова и господе.

А невјеста Викторова,
Данилову руку стеже,
за браћу је и род цијели,
неизмерна љубав веже.

Кад принцеза црногорска
пред својием оцем стаде,
пољуби је књаз Никола
и благослов кћерки даде.

Већ бијеше подне прошло,
када славна свита крену,
уз Виктора гарда иде,
перјаници уз Јелену.

Док топови са тврђава
плотунима гору сјеку,
а принцеза Ловћен гледа,
низ образ јој сузе теку.

Жао јој је Црне Горе,
њених брда и литица,
па младоме перјанику
проговара љепотица:
             
"Данас кад се растајемо,
Јелена те куне твоја,
принцезину љубав чувај
ти највећа жељо моја."

А сва пратња са чуђењем
погледује на њих двоје,
и чуди се шта је разлог
да толико дуго стоје.

Виде да се нешто збива,
кад књажева ћерка плаче,
а Јелена у свом болу
с' десне руке бурму смаче.

Очи пламте, рука дрхти,
на длану се злато сија
"ево узми, нек ти буде
моја бурма амајлија!"

Момче златну бурму узе,
на груди је чврсто стисну,
замућени поглед диже,
ка' рањени соко писну:

"Ох, Јелено, да нијеси
ћерка мога господара
сабљом би' те одбранио
и одвео до олтара.
             
Иди нек те срећа прати
тамо преко мора сиња!"
- па дорату узду пусти
и одлеће пут Цетиња.

А краљевска крстарица
кад с' невјестом пратња стиже,
беше спремна за полазак
разви једра, сидро диже.

Отпловио брод с' Јеленом,
а на бедем града Бара
вила бјеше починула
па Ловћену проговара:

"Шта је Спарта и Пијемонт
наспрам тебе, мој Ловћене?
Што Ромео и Јулија,
спрам Милоша и Јелене?"

Ево и једне мени драге изведбе ове песме у кућном амбијенту :) :

<a href="https://www.youtube.com/v/7ZRvtQZcs0s" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/7ZRvtQZcs0s</a>
« Последња измена: Септембар 04, 2021, 12:11:43 пре подне Ojler »
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Љубо Мирков

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 80
 • Horse whisperers
Одг: Гуслари
« Одговор #96 послато: Септембар 04, 2021, 01:10:32 пре подне »
Типична"неузвраћена љубав" ... како ћемо уз ово ратовати? :D У нас се пјева мало другачије -                                                                                               
                  "Најљепша је кажу жена, краљ Николе шћер Јелена                             
                    Једина јој бјеше мана, узе мртвог Талијана
                    Што не узе Црногорца , очина јој  ***** оца :D
Но, да појасним Бојану разлику између брдско-еротских и порно-планинских пјесама.
Кад сијело затраје и старији оду дома, момци и ђевојке крену да се "надпјевавају". То почиње лагано брдско-еротским типа:" Моја мала, како мога три године без онога- три године без онога, без џемпера вуненога." Или "Моја мала на ливади, дрма колац да га вади - дрмала га не дрмала, нећемо га вадит вала." Међутим, пјевачи се занесу, па то лако пређе у порно-планинске и момак почне да пјева" Има л' која да се крне, са делијом косе црне." Ондак му нека промућурна и језичава цурица отпјева "Има, има ајде брже, у појату једна рже." што је већ озбиљан порнић са животињама, јелте.  ;D Ако је он виспрен, па јој одговори" Ћути Гара, ћути бизо(кучко)- тамо сам ти ноге диз'о." то већ може довести до међусеоског сукоба.
Озбиљно Упозорење: Ако већ пјевате "порно-планинске", поведите рачуна о броју мушких рођака дотичне "музе", као и о врсти и количини наоружања које исти посједују.  8)   


« Последња измена: Септембар 04, 2021, 01:19:45 пре подне Љубо Мирков »

На мрежи Exiled

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2043
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Гуслари
« Одговор #97 послато: Септембар 04, 2021, 08:48:17 пре подне »
Типична"неузвраћена љубав" ... како ћемо уз ово ратовати? :D У нас се пјева мало другачије -                                                                                               
                  "Најљепша је кажу жена, краљ Николе шћер Јелена                             
                    Једина јој бјеше мана, узе мртвог Талијана
                    Што не узе Црногорца , очина јој  ***** оца :D
Но, да појасним Бојану разлику између брдско-еротских и порно-планинских пјесама.
Кад сијело затраје и старији оду дома, момци и ђевојке крену да се "надпјевавају". То почиње лагано брдско-еротским типа:" Моја мала, како мога три године без онога- три године без онога, без џемпера вуненога." Или "Моја мала на ливади, дрма колац да га вади - дрмала га не дрмала, нећемо га вадит вала." Међутим, пјевачи се занесу, па то лако пређе у порно-планинске и момак почне да пјева" Има л' која да се крне, са делијом косе црне." Ондак му нека промућурна и језичава цурица отпјева "Има, има ајде брже, у појату једна рже." што је већ озбиљан порнић са животињама, јелте.  ;D Ако је он виспрен, па јој одговори" Ћути Гара, ћути бизо(кучко)- тамо сам ти ноге диз'о." то већ може довести до међусеоског сукоба.
Озбиљно Упозорење: Ако већ пјевате "порно-планинске", поведите рачуна о броју мушких рођака дотичне "музе", као и о врсти и количини наоружања које исти посједују.  8)
Ха,ха добро се исмијах уз јутарњу кафицу...

Ван мреже Malesevic

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 389
Одг: Гуслари
« Одговор #98 послато: Септембар 06, 2021, 12:24:55 поподне »
Цитат
На почетку овог видеа, Томо Грбић из Бравског (Босански Петровац) свира гусле. То су они Грбићи Срђевштаци R1a-Z280>Y2613. Можда Крајишницима из западнијих области више леже гусле.

Да, у тим крајевима Босанске Крајине гусле су биле присутне (надам се и да су данас). Практично од Мањаче према Далмацији оне су заступљене.

Јако фина гусларска песма је Хајка Мушовића: https://www.youtube.com/v/UlGi7lHGXt0&t=975s

:)

Ван мреже Malesevic

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 389
Одг: Гуслари
« Одговор #99 послато: Фебруар 14, 2022, 10:16:16 поподне »
<a href="https://www.youtube.com/v/cLK-i75CknM" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/cLK-i75CknM</a>

Ђорђије Копривица - Сабљо моја, ти ми крвник била

Текст: Живојин Ђукановић - Звицер

Текст од пре неких 30 година, који је као ретко који успео да дочара српско страдање под Турцима, као и трагедију јањичара, њихових породица и сеоских кнезова, који су били задужени за скупљање харача. 
« Последња измена: Фебруар 15, 2022, 10:32:40 пре подне НиколаВук »

Ван мреже Христифор

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 707
Одг: Гуслари
« Одговор #100 послато: Фебруар 14, 2022, 11:07:15 поподне »
По мени jeдан од најбољих гуслара је Бранко Перовић. Изведба, глас и песме чиста десетка.

<a href="https://www.youtube.com/v/lMavh65wyOk" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/lMavh65wyOk</a>
« Последња измена: Фебруар 15, 2022, 10:33:02 пре подне НиколаВук »

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6795
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Гуслари
« Одговор #101 послато: Август 08, 2022, 02:09:15 пре подне »
Максим Војводић, рођен 22.01.2000. у Подгорици, поријеклом Пивљанин и Требјешанин. Студент прве године Филозофског факултета у Никшићу, одсјек историја.

https://www.in4s.net/svetionik-tradicije-i-vremena-maksim-vojvodic-mladi-guslar/

МАКСИМ ВОЈВОДИЋ МОЈКОВАЧКА БИТКА
<a href="https://www.youtube.com/v/TpnGgCjD_Uo&amp;ab_channel=SRPSKARTV" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/TpnGgCjD_Uo&amp;ab_channel=SRPSKARTV</a>

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6795
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Гуслари
« Одговор #102 послато: Август 10, 2022, 01:19:32 пре подне »
Максим Војводић, рођен 22.01.2000. у Подгорици, поријеклом Пивљанин и Требјешанин.
Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’
ВОЈВОДИЋИ
Ово братство, које живи на Пивској планини, потиче од требјешког братства Војводићи. Из Ускока се одселио Андрија Војводић и по његовој породици се назове село у Горњим Црквицама – Војводићи.
Данас у селу Војводићима живе Андријини потомци.
Славе Лучиндан.
https://www.poreklo.rs/2013/05/26/poreklo-prezimena-vojvodi%C4%87/
Значи, могуће да је Максим Војводић Y189944>Y263686 (као и његове старије колеге, саплеменици и претходници, стубови гусларства, Бошко Вујачић и Радован Бећировић Требјешки)
Гуслар Максим Војводић - Пивљанка - (Audio 2019)
<a href="https://www.youtube.com/v/gHglRIwu5bQ&amp;ab_channel=MaksimVojvodi%C4%87" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/gHglRIwu5bQ&amp;ab_channel=MaksimVojvodi%C4%87</a>
« Последња измена: Август 10, 2022, 01:28:37 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6795
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Гуслари
« Одговор #103 послато: Јануар 03, 2023, 10:50:58 поподне »
Старац Милија и Старац Рашко, обојица из Колашина. Од Милије је Вук Караџић 1820. у Крагујевцу записао једну од најлепших и највећих српских народних песама Бановић Страхиња, коју је већ имао у више преписа али је Милијино певање било најлепше. Вук је од Старца Милије такође записао песме Женидба Максима Црнојевића, Сестра леке капетана, Гавран харамбаша и Лимо.[1] Од Рашка је Вук забележио Зидање Скадра на Бојани, а Рашко је и сам стварао песме, па је од њега и добра песма Бој на Делиграду.
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%86_%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0
 ,Nije znao pisati i čitati. Ispjevao je četiri narodne pjesme koje je zapisao Vuk Karadžić i to ,,Banović Strahinja“, ,,Ženidba Maksima Crnojevića“, ,,Sestra Leke kapetana“ i ,,Gavran harambaša i Limo“
,Starac Milija rodio se, odrastao i formirao kao književni stvaralac u Rovcima, ali danas nema u Kolašinu ulice s njegovim imenom. Rovčani i Kolašinci, koji nijesu studirali književnost, nijesu ni čuli da je Starac Milija postojao. Oni su čitali ′Ženidbu Maksima Crnojevića′, ali kao narodnu pjesmu koju je Vuku Karadžiću odguslao kakav prosjak ili slijepac“.
https://www.pobjeda.me/clanak/starac-milija-u-svom-kolasinu

Старац Милија
Banović Strahinja-Guslar Milomir Miljanić i Slavko Jeknić
<a href="https://www.youtube.com/v/UwB2MMMK9Ls&amp;ab_channel=Skituljko" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/UwB2MMMK9Ls&amp;ab_channel=Skituljko</a>