Траг - корисне књиге, сајтови > Историја

Историјски филмови (документарни, играни, мјузикли)

<< < (2/30) > >>

ДушанВучко:

--- Цитат: ДушанВучко  Фебруар 18, 2017, 02:46:43 пре подне ---Бугарска пропаганда у сваком случају, али и овако ми је драже него да нема никаквог помена у филмској индустрији о преднемањићком периоду

--- Крај цитата ---

Чак шта више...испада да су нас више поштовали потомци тадашњих непријатеља него ми , потомци тадашњих Срба

Dalmati:

--- Цитат: ДушанВучко  Фебруар 18, 2017, 03:21:59 пре подне ---Чак шта више...испада да су нас више поштовали потомци тадашњих непријатеља него ми , потомци тадашњих Срба

--- Крај цитата ---


Tako se i meni čini.

Јоти:
Ко није одгледао, нека изволи погледати веома  квалитетан, поучан и смислен осврт на историју "Византије":
https://www.youtube.com/v/_fLuI92iHR4

НиколаВук:

--- Цитат: ДушанВучко  Фебруар 18, 2017, 02:18:46 пре подне --- Мутимирови синови ће Бориса и његове Бугаре отпремити до пограничне тврђаве Рас (потоње Немањине престонице) што је занимљив податак код Порфирогенита о простирању источне границе Мутимирове Србије. У овом одломку обојица владара су представљени као пагани који се заклињу својим божанствима, Тангром и Перуном. Обратите пажњу и да Мутимир једну пограничну тврђаву сматра за део Србије и тражи је од Бориса, док му овај то не даје јер је сматра својином Бугара. Одломак је из бугарског филма "Борис I" (1985). Превод сам сматрао непотренбим.

--- Крај цитата ---

Тврђава Рас-Пазариште (изнад ушћа Себечевске реке у Рашку) као и оближња Рас-Постење (у науци се и даље води готово непомирљива расправа између две супротстављене струје, од којих једна тврди да се средњовековни Рас налазио на локалитету Градина изнад Пазаришта а друга да се налазио на локалитету Постење изнад Петрове цркве) су у другој половини 9. века биле у бугарским рукама, о чему сведоче и археолошки налази (амфороидни крчази који се увек јављају на местима на којима су постојале бугарске војне посаде, као нека врста следовања). Дакле када се код Порфирогенита каже "отпратили су их (Борисове синове) до границе, до Раса", треба имати у виду да се Рас налазио са бугарске стране границе. Тврђава Врсенице близу Сјенице на Пештеру је изгледа била у то време најисточнија и најистуренија српска тачка према територији под контролом Бугарске (као што је Рас био најзападнија и најистуренија бугарска тачка према Србији); она је археолошки истражена и на њој нису пронађени амфороидни крчази, али је нађено мноштво керамике рађене ручним витлом и украшене простијом валовницом (што је карактеристично за српске просторе). Врсенице су иначе један од озбиљнијих кандидата за српску раносредњовековну престоницу Достиник (други кандидат је Градина изнад Дрсника код Клине у Метохији, али она није археолошки истражена).

ДушанВучко:
Најстарије фотографије, од 1839 до 1845, хронолошким редом (прва је мутна слика париских кровова, па булевар у Паризу , где је при пут забележена слика човека поред чесме, обе из 1839)
https://www.youtube.com/v/SmLyBQBOzK4

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију