Траг - корисне књиге, сајтови > Историја

Историјски филмови (документарни, играни, мјузикли)

(1/30) > >>

ДушанВучко:
https://www.youtube.com/v/B-m9A8mY-U0
Берлин године 1900. у боји, задња сцена из 1914...

ДушанВучко:
https://www.youtube.com/v/EU_5F1ugb5U&t=110s
Београд 1913-1939

ДушанВучко:
https://www.youtube.com/v/RdgPKg1w778
Сцена из бугарског филма "Борис први"...Сусрет Цара Бориса и српског кнеза Мутимира...
Мутимир син великог жупана Властимира је један од највећих владара преднемањићке Србије.Владао је у почетку са још своја 2 брата: Стројимиром и Гојником. Године 2006. откривен је и златни печат кнеза Стројимира са крстом и грчким натписом, што је јасан показатељ да су Србски владари у то време примили хришћанство. У његово време је основана и Епархија Рас (данас Рашко-Призренска).
Веома је битно напоменути и да је Мутимиру 873.г писао лично папа Јован VIII. и да га у писму позива да се "врати у веру својих предака" и да се око црквених ствари обрати панонском владики (који је столовао у Сирмијуму). Ово може значити или да је Мутимир напустио хришћанску веру (врло мало вероватно) или да је као хришћанин нагињао ка Цариграду, што би папи и био добар мотив за писаније. Хрватска историографија се труди да докаже да је "папски" Мутимир (Montemero duci Sclauonicae) неки непознати Хрватски кнез (по некима Мунцимир) из више разлога: 1. политички, јер им не одговара да границе Србије сежу до реке Саве; 2. верски, јер ако је Мутимирова "вера прадедовска" хришћанска, онда је тачна и тврдња многих србских историчара да је тзв Вишеслављева крстионица место крштења србског архонта Вишеслава кога само по имену спомиње Порфирогенит ( о томе видети одломак о кнезу Вишеславу на овом каналу).
Изгледа стога да је Мутимир у време великог сукоба Ватикана и Фанара из вероватно политичких разлога, узео курс у правцу Цариграда и тиме утемељио православни пут цркве у Срба. О тим везама сведочи и житје Св. Германа где се наводи да је градњу манастира Кушница помогло царско посланство које се управо враћало из Србије.
На почетку владавине Мутимир је потукао Бугаре које је водио Владимир Расате, син Бугарског кнеза Бориса, заробио је Владимира и још 12 бољара. Кнез тј хан (а потоњи цар Борис, покрститељ Бугара) долази Мутимиру да откупи свог сина и 12 бољара и закључи мир с Мутимиром. Мутимирови синови ће Бориса и његове Бугаре отпремити до пограничне тврђаве Рас (потоње Немањине престонице) што је занимљив податак код Порфирогенита о простирању источне границе Мутимирове Србије. У овом одломку обојица владара су представљени као пагани који се заклињу својим божанствима, Тангром и Перуном. Обратите пажњу и да Мутимир једну пограничну тврђаву сматра за део Србије и тражи је од Бориса, док му овај то не даје јер је сматра својином Бугара. Одломак је из бугарског филма "Борис I" (1985). Превод сам сматрао непотренбим.

ДушанВучко:
https://www.youtube.com/v/fNu5-V2f3qM
Кнез Властимир у Цариграду поставља услове византијском цару...сцена из бугарске серије "Константин филозоф"...Изгледа да су се једино Бугари у својим филмовима дотицали преднемањићке историје...како год, можда има код њих неке тенденције, али кад већ ми нисмо, макар њихов поглед да све ово...
Властимир, србски велики жупан (кнез,архонт), приказан је овде у бугарској серији "Константин философ" (1983) као вођа србског посланства у Цариграду. Властимир је био веома успешан владар. Због добрих веза са Цариградом постоји могућност,мада је то на основу оскудних извора немогуће поуздано доказати, и да је знатно проширио хришћанску веру међу Србима. У овој бугарској серији је приказан као неко ко је нeобично паметан и прорачунат и бугари су га таквим приказали не без разлога.
У наставку сегмента, који нисам овде пренео, Св. Ћирило (тј Константин) саветује византијског императора да не помаже Србе у рату са Бугарима, јер како вели: "пре 2 месеца су нам дошла седморица, сада четворица, а шта ћемо када дође само један, намјоћнији", мислећи наравно на Властимира, а што ће се и десити."Не помажемо ли тиме Србима да створе државу, што нам се после може осветити".
Очигледно је да га Бугари сматрају утемељивачем Србије и оснивачем династије Властимировић. Превод овог одломка је мој, мада несигуран због лошијег тона, а спомињање србских земаља у множини сам намерно нагласио великим словима.

PS. У време владавине овога Властимира, архонт Бугара, Пресијам, зарати са Србима са циљем да их потчини. Али иако се тукао с њима 3 године, не само да није успео ништа да учини, већ је изгубио и већину своје војске.
Константин Порфирогенит 1.32.38

ДушанВучко:
Бугарска пропаганда у сваком случају, али и овако ми је драже него да нема никаквог помена у филмској индустрији о преднемањићком периоду

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију