Траг - корисне књиге, сајтови > Историја

Последњи дани Гаврила Принципа - краткометражни филм "Сјене"

(1/1)

vojislav.ananic:
                                  «„Сјене“
—   краткометражни филм о последњим данима Гаврила Принципа»

Филм „Сјене“ доноси причу о судбини Младобосанаца након атентата, за време служења затворске казне у Чешкој. Тамновање и сцене мучења Гаврила Принципа и његових другова дочаране су кадровима насталим у казаматима Војног музеја на Београдској тврђави.

Филм је рађен по идеји Милоша Љубомировића, а на основу стенографских белешки доктора Мартина Папенхајма, које је водио током разговора са Гаврилом Принципом.

Присећање на мучења у којима је учествовао у периоду од скоро четири године боравка Гаврила Принципа и другова у тамници Терезин и разговоре Принципа са психијатром Папенхајмом, у Леблу стварају осећај кривице који га полако одвлачи у стање где се тешко разграничава стварност од фикције.

Тежиште филма је на аустријском чувару чешке националности, Франтишеку Леблу и једној непроспаваној ноћи после Великог рата у којој он евоцира успомене на боравак Младобосанаца у Терезину. Присећање на мучења у којима је учествовао у периоду од скоро четири године боравка Гаврила Принципа и другова у тамници Терезин и разговоре Принципа са психијатром Папенхајмом, у Леблу стварају осећај кривице који га полако одвлачи у стање где се тешко разграничава стварност од фикције.

Сваким догађајем који израња из прошлости Лебл све више спознаје истину и у њему се јавља жеља за искупљењем.

http://www.dailymotion.com/video/x4la91b

vojislav.ananic:

https://www.youtube.com/v/oU3OVAkbDCk

Емисија "ТРАГ", Јиндриховице (Чешка) - српска прича

ДушанВучко:
Крај Аустроугарске

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију