Траг - корисне књиге, сајтови > Карте

Етничке карте БиХ

(1/5) > >>

Amicus:
Нађох недавно на интернету ову карту, која је много лакша за разумевање од оних "слепих", где се виде само границе насеља, а где не пише о којим се насељима ради. Наравно, ово је карта на којој је приказана већина становништва по насељеној јединици, а не и проценутално... иако би и једна таква карта била занимљива, и пре свега корисна, за разумевање распореда становништва и његових померања кроз повест.

Етничка карта БиХ по насељима из 1991. године

Датотеку из прилога треба преузети, јер се овако на мрежи не може видети у пуној величини, а довољно је широка да се виде скоро сва места на карти.

Синиша Јерковић:

--- Цитат: Amicus  Мај 16, 2016, 07:16:52 поподне ---Нађох недавно на интернету ову карту, која је много лакша за разумевање од оних "слепих", где се виде само границе насеља, а где не пише о којим се насељима ради. Наравно, ово је карта на којој је приказана већина становништва по насељеној јединици, а не и проценутално... иако би и једна таква карта била занимљива, и пре свега корисна, за разумевање распореда становништва и његових померања кроз повест.

Етничка карта БиХ по насељима из 1991. године

Датотеку из прилога треба преузети, јер се овако на мрежи не може видети у пуној величини, а довољно је широка да се виде скоро сва места на карти.

--- Крај цитата ---

Хвала, Амикусе, заиста добра карта. Корисно је што су величином кругова приказан и број становника појединих мјеста, што није ствар коју треба изгубити из вида. Такође види се колико је у Босни и Херцеговини 1991. било мјеста која су популационе рупе. Данас је таквих мјеста кудикамо више.

aleksandar I:

--- Цитат: Amicus  Мај 16, 2016, 07:16:52 поподне ---Етничка карта БиХ по насељима из 1991. године

--- Крај цитата ---

Када се увеће карта, ипак су видљиве одређене грешке. Дакле, гледао сам свој крај. Нема Новог Насеља (зелена боја) између Вршана и Црњелова (Ријека Сава), Највјероватније је онај који је лијепио кругове, погрешно налијепио бивши Финцов салаш, који се сада назива Ново Насеље (некада га насељавали Нијемци) на погрешном мјесту. И није брате сва Бијељина зелена (карта нема легенду).
 Године 1991. Срби су представљали нешто мање од 30% становништва у ужем градском језгру. Додуше било је ту пуно Југословена (око 10%).


Синиша Јерковић:

--- Цитат: aleksandar I  Мај 16, 2016, 09:22:23 поподне ---Када се увеће карта, ипак су видљиве одређене грешке. Дакле, гледао сам свој крај. Нема Новог Насеља (зелена боја) између Вршана и Црњелова (Ријека Сава), Највјероватније је онај који је лијепио кругове, погрешно налијепио бивши Финцов салаш, који се сада назива Ново Насеље (некада га насељавали Нијемци) на погрешном мјесту. И није брате сва Бијељина зелена (карта нема легенду).
 Године 1991. Срби су представљали нешто мање од 30% становништва у ужем градском језгру. Додуше било је ту пуно Југословена (око 10%).

--- Крај цитата ---

Чињеница јесте да су муслимани били махом концентрисани у градовима. Сем тога, радило се и по релативној већини, па можда и зато тако изгледа. Авјероватно има и грешака.

Amicus:

--- Цитат: Синиша Јерковић  Мај 16, 2016, 09:09:37 поподне ---Хвала, Амикусе, заиста добра карта. Корисно је што су величином кругова приказан и број становника појединих мјеста, што није ствар коју треба изгубити из вида. Такође види се колико је у Босни и Херцеговини 1991. било мјеста која су популационе рупе. Данас је таквих мјеста кудикамо више.
--- Крај цитата ---

То је и мени било занимљиво, што кажеш, те популационе рупе. Али најважније ми је било да видим називе општина које су детерминисане као такве и такве, јер крајеве које знам још могу и да одгонетнем, али оне које не познајем тешко је пратити по административним границама.


--- Цитат: Синиша Јерковић  Мај 16, 2016, 09:34:24 поподне ---Чињеница јесте да су муслимани били махом концентрисани у градовима. Сем тога, радило се и по релативној већини, па можда и зато тако изгледа. Авјероватно има и грешака.
--- Крај цитата ---

Наравно, али оквирно карта је корисна што постоји, волео бих да су и неки други пописи тако одрађени. Кад већ неће да објаве овај из 2013. године, бар оне старије, који су рађени док је нека држава постојала на овим просторима.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију