Порекло становништва > Дијаспора

Срби у Бечу

(1/5) > >>

ДушанВучко:
Поставивши овај пост грешком на подфоруму "Први светски рат", можда би било боље пребацити пост ипак на ову тему, а и она је везана , како за садашње присуство Срба у Бечу, тако и кроз историју. Мало је позната прича, да је поред Јана Собјеског, можда најзаслужнији за одбрану Беча током друге опсаде, Ђорђе Михајловић, који је био и курир на аустријској страни. Познавајући турски језик, успешно је пролазио турске положаје, представљајући се као трговац, и обезбеђивао је везу опкољеног града и алијансе која је била изван града, а између су били турски положаји. Он је наводно успео и поред обавештајног рада који је имао, да угаси фитиљ у последњем моменту пре саме коморе са барутом. Да је тај барут у комори коју Турци ископали испод самих зидина, експлодирао, не би Пољска војска могла да помогне , јер би зидине биле дигнуте у ваздух и Турци би успели да уђу у град.
A larger number of Serbs most probably reached Vienna in connection with the second Ottoman siege of 1683. The siege lasted from 14 July until 12 September 1683. Since the garrison was cut off from the Austrian relieving force, scouts were needed for the exchange of letters and messages between the separated bodies of troops. At least one of them was a merchant of Serbian origin, namely Georg Thomas Michaelowitz. After the Ottoman defeat, the Serbs might have founded their own ward outside the city walls called "Razen Stadtl", which derives from the Hungarian word for Serb ("Rác") and lay in the sixth district (1060) of Vienna, which is today known as "Mariahilf".
The “Razen Stadtl” in Vienna, ca. 1900


https://orthodoxes-wien.oeaw.ac.at/
https://books.google.rs/books?id=mV12DwAAQBAJ&pg=PT382&lpg=PT382&dq=Georg+Thomas+Michaelowitz&source=bl&ots=BgRzllZ8kT&sig=ACfU3U3qEPzXxWxxQ--21RpjgB-0uiDwWw&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwj0kPLFi6fmAhVPAxAIHSKxDwUQ6AEwB3oECAgQAQ#v=onepage&q=Georg%20Thomas%20Michaelowitz&f=false
Овај историјски филм о опсади Беча, као главне актере догађаја, поред Јана Собјеског, Кара Мустафе, ставља и Михајловића од самог почетка филма (већ од 1:15, пре тога су представљени Јан Собјески и Кара Мустафа):
OSMANLIJE DRUGI PUT POD BEČOM 1683. GODINE
https://www.youtube.com/v/SUGrpESKSiU

Јосиф из Трбушнице:
Кога занима, Медаковић је давно још објавио књигу "Срби у Бечу":

Аутор    Медаковић, Дејан, 1922-2008
Наслов    Срби у Бечу / Дејан Медаковић ; [превод легенди са немачког Зоран Великић ; израда регистра Вида Зеремски]
Језик    српски
Година    1998
Издавање и производња    Нови Сад : Прометеј, 1998 (Београд : Завод за израду новчаницаНови Сад Прометеј)
Физички опис    389 стр. : илустр. ; 31 cm

goca 11:
U stvari za spasavanje Beča zaslužan je Poljak Kulčicki koji je od 1678 god. imao svoju radnju u Beču i bio trgovac, a kao takav u turskom ruhu mogao je proći kroz Turske redove, jer je i njih snabdevao robom, kod njega je  kao sluga radio Djordje Mihailović.
Zato u Beču postoji statua i ulica Kulčickog...

Malesevic:
Михајловић је најпознатији у Бечу по томе што је био међу лицима која су Бечлијама донела кафу из турског логора, што је уствари била основа за стварање данас познате "аустријске кафе-културе".

goca 11:
Posle uspešne odbrane Beča, u znak zahvalnosti Kuljčicki je dobio velike količine zaplenjene turske kafe i kuću u Beču ( pre opsade Beča u Beogradu je radio za austrijsku Orijentalnu kompaniju kao trgovac) U toj kući otvara gostionicu "Kod plave boce " (Zu der blauen flaschen) i poslužuje Bečlije sa mlevenom turskom kafom......

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију