Порекло становништва > Дијаспора

Серби, Раци, Бошњаци и Хорвати у Руском Царству

<< < (2/9) > >>

Amicus:

--- Цитат: Amicus  Новембар 14, 2016, 04:13:26 поподне ---Од 103 упитана корисника Вконтакта (упитавах за ова презимена: Сербов(а), Сербин, Сербский(я), Хорват, Рац, Рацюк, Боснак, Бошняк) тек двоје или 2,06% је имало неких сазнања у вези свог презимена.

У оба случаја десило се да је то презиме Хорват, први је сеоба из XVIII века за времена царице Катарине "негде са простора Балкана" (данас живе у Санкт Петербургу), а други је сеоба из времена револцуције "из Мађарске у Сибир" (данас живе у Улан Удеу).
--- Крај цитата ---

Овој двојици се придружио и један Сербский, који је пореклом из војничке фамилије, а чији је предак Србин ступио у војну службу Руског царства још у време руског цара Петра Великог (1672-1725), када се они први пут помињу у документима.

Иначе, као род имају предање да су тада у Русију дошла тројица браће (помиње и њихова имена, али да без његове дозоволе не износим те ситније податке, рећи ћу само да је једно од њих баш не звучи "српски", ако се није искварило преношењем с колена на колено?), те да је један од његових предака под царицом Катарином Великом стекао титулу грофа од Херсона (град у данашњој јужној Украјини).

Крајем XIX века његови преци се селе у Оренбург (на реци Уралу, на граници Европе и Азије), где пролазе сличну судбину ових наших братоубилачких ратовања, те до данас тамо опстају са сазнањем да су српског рода, и да служе руској држави.

Поред свог рода са таквим памћењем, помени и извесни род Христича, који су такође пореклом Срби.

Amicus:
Док ми је на оку, да то пренесем, наиме, јавило се још пар људи на овај упитник, а у питњу су Руси са презименом Черногорец.

На једанаест посланих упита, јавило се троје, од који је двоје знало за своје старо порекло. У првом случају лице је имало сазнање од мајке да је његова породица дошла из Југославије, а да је названа по делу те земље који се зове Црна Гора. А друга особа није била сигурна, но ипак је написала да су јој преци највероватније живели у Црној Гори, одакле су дошли у Руско Царство.

Иначе, док сам тражио таква нека презимена, схватио сам да на руском говорном подручју жене имају изведене облике презимена својих мужева, односно родитеља, па тако од презимена Сербов, оне се углавном презивају Сербова, од Хорват, Хорватова, Рац, Рацова...

Amicus:
Мали искорак из теме, да не отварам нову, Рац(-ај, -ок)и који се помињу у 13-томном мађарском грбословном и генеолошком зборнику с краја XIX века.
Извор: Magyarország családai Czimerekkel és nemzékrendi táblákkal

...:

--- Цитат: Amicus  Новембар 10, 2016, 06:38:01 поподне ---
Међутим, око две врсте наведених презимена направих ипак мањи помак, јавило ми се више људи са презименом које се на различите начине пише, али увек чита као Бошњак, те неколико њих на упит о пореклу презимена Хорват. Географски, сви припадају руско-украјинском геопростору, са можда пар изузетака из Белорусије.

Оно што ме донекле изненадило, јесте да је више њих презиме Бошњак везало за две конкретне земље, Бугарску и Немачку, посебно за прву поменуту земљу. Иако то нисам очекивао, сама ствар ме није толико изненадила, јер својевремено, бавећи се дуплим топонимима, баш у случају назива Босна, налазио сам сличне (понекад идентичне) називе на подручју данашње Југоисточне Бугарске, те на простору Западне Пољске.

Кад мало ухватим времена, потражићу бар ове ствари које би могле бити интересантне за Бошњаке, мада сигурно има тамо и ових наших Бошњака.

--- Крај цитата ---

Из Кочана у Бугарској, место се налази у округу Благоевград а близу је Смољанске области и грчке границе,  постоји један тестирани са презименом "Boshnakov". Предак му се звао "Mehmed-Ali Boshnakov", рођен око 1900.
Тестирани припада I2a хаплогрупи, грани Y4460. Мислим да је то већ четврти Помак који припада овој грани Динарика. Код нас ова грана за сада није потврђена. Било би занимљиво сазнати како је добио презиме, пошто корен подсећа на "Бошњак".
http://www.ysearch.org/search_view.asp?uid=DRGB7&viewuid=DRGB7&p=1

Amicus:

--- Цитат: Владица Цонић  Јануар 02, 2017, 05:54:03 поподне ---Из Кочана у Бугарској, место се налази у округу Благоевград а близу је Смољанске области и грчке границе,  постоји један тестирани са презименом "Boshnakov". Предак му се звао "Mehmed-Ali Boshnakov", рођен око 1900.
Тестирани припада I2a хаплогрупи, грани Y4460. Мислим да је то већ четврти Помак који припада овој грани Динарика. Код нас ова грана за сада није потврђена. Било би занимљиво сазнати како је добио презиме, пошто корен подсећа на "Бошњак".
http://www.ysearch.org/search_view.asp?uid=DRGB7&viewuid=DRGB7&p=1
--- Крај цитата ---

То је занимљив податак Владице! Бугари још пишу ћирилицом, и човек се вероватно презива Бошнаков, што без сумње асоцира на презимена ове врсте, која помињасмо у ранијим коментарима. Оно што је мени још овде мистерија, јесте да по свему судећи и у Бугарској постоји нека област која се назива Босна, Восна или Посна... ја сам то својевремено негде био забележио, али касније нигде више то да нађем... а томе у прилог говоре ови Бошњаци из бившег СССР, који јасно имаше предање да су пореклом из Бугарске.

Да ли је ту било неког просељавања, или они заиста воде порекло из неког таквог краја у Бугарској који се зове Босна (ако су Бошнакови, а не Вошнакови или Пошнакови), то још морамо да истражимо.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију