Порекло становништва > Дијаспора

Серби, Раци, Бошњаци и Хорвати у Руском Царству

<< < (3/9) > >>

...:

--- Цитат: Amicus  Јануар 02, 2017, 08:16:01 поподне ---То је занимљив податак Владице! Бугари још пишу ћирилицом, и човек се вероватно презива Бошнаков, што без сумње асоцира на презимена ове врсте, која помињасмо у ранијим коментарима. Оно што је мени још овде мистерија, јесте да по свему судећи и у Бугарској постоји нека област која се назива Босна, Восна или Посна... ја сам то својевремено негде био забележио, али касније нигде више то да нађем... а томе у прилог говоре ови Бошњаци из бившег СССР, који јасно имаше предање да су пореклом из Бугарске.

Да ли је ту било неког просељавања, или они заиста воде порекло из неког таквог краја у Бугарској који се зове Босна (ако су Бошнакови, а не Вошнакови или Пошнакови), то још морамо да истражимо.

--- Крај цитата ---

Тестирање Помака врши Атанас Кумбаров. Можда га није лоше контактирати, претпостављам да поседује неке податке о тестиранима. На страници свог пројекта, а такође и на сајту YSEQ-a, оставио је све резултате јавно доступне. Верујем да би био вољан да одговори.

Amicus:

--- Цитат: Владица Цонић  Јануар 02, 2017, 08:31:22 поподне ---Тестирање Помака врши Атанас Кумбаров. Можда га није лоше контактирати, претпостављам да поседује неке податке о тестиранима. На страници свог пројекта, а такође и на сајту YSEQ-a, оставио је све резултате јавно доступне. Верујем да би био вољан да одговори.
--- Крај цитата ---

Можда то није лоша идеја, Владице, пишем ти у вези тога на ПП. ;)

А што се тиче тражења поменутих топонима, моје истраживање истих концентрисало се на три локације, а то су ова наша Босна, непозната Босна у Бугарској и простор сличног назива у Молдавији. То све наравно примарно је везано за моја истраживања у области хералдике, јер се за те три земље везује онај чувени грб Босне, који је изворно у ствари грб те неке области у Молдавији (још од краја XIV века!).

Занимљиво је да су та сазнања некима била позната и крајем XVII и почетком XVIII века, па рецимо Вићенцо Марија Коронели између 1705. и 1720. године бележи овај грб два пута на својој карти (додуше не у оба случаја идентичан, али несумњиво истог порекла), али очигледно користећи се двома различитим извора (с тим да грб Молдавије бојама не одговара оригиналу, зато што је извршена инвезија боја, али оригиналних боја!).

Такође има и овај нешто ранији, и опет другачији пример, на карти Фабијана Антонија од Колореда (1689).
 
А онда отприлике исту ту ствар срећемо и у Бугарској на преласку из XVI у XVII век (в. овде), до чега је очигледно дошло грешком, као и у случају Босне, када је неко извону територију помешао са другима сличног назива, након чега је дошло до дислокације грба на другу земљу.

Ти бугарски Бошњаци би према реченом, могли бити пореклом из неке још неубициране области у Бугарској, која је као што рекох могла имати назив Bossen, Wossen, Possen...

Amicus:
Занимљиво, на чувеној Лазаревој карти из 1528. године, имамо топоним Bossn, испод натписа Moldauia Meta.Та Bossn се налази у области коју Румуни називају Nösnerland.

Иако ово дефинитивно нема везе са Бугарском, занимљиво је због самог топонима, који је могао бити основа и оном posse (крај XIV века), коме се приписује раније помињани грб, а чији носилац је лоциран отприлике негде на простору Молдавије (St. Clemmensen за назив термин weisser weider каже: probably meaning the White or wide Steppe, which would overlap Romania and Moldavia, в. Uffenbacher Wappenbuch, 2012).

Мени је фасцинантно да су називи неких, да тих назовем архаичних земаља, опстајали у употреби до скоро XIX века, а да после тога наука није била у стању да их прецизно убицира? Такве "рупе" у литератури говоре да још увек има грађе која нам није доступна. А ово није једини пример где недостаје карика из запањујуће XIX века.

Amicus:
Нешто о бошњачким топонимима у Бугарској:Васил Миков, Произход и значение на имената на нашите градове, села, реки, планини и места, София, 1943, стр. 104

aleksandar I:

--- Цитат: Amicus  Јануар 02, 2017, 08:16:01 поподне ---Оно што је мени још овде мистерија, јесте да по свему судећи и у Бугарској постоји нека област која се назива Босна, Восна или Посна... ја сам то својевремено негде био забележио, али касније нигде више то да нађем... а томе у прилог говоре ови Бошњаци из бившег СССР, који јасно имаше предање да су пореклом из Бугарске.

--- Крај цитата ---

Нисам нашао топоним али јесам ороним Босна као један од врхова планине Странџе у Бугарској. Надморска висина 501,4m.

Појам се може наћи искључиво на "бугарској" Википедији:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B0_%28%D1%80%D0%B8%D0%B4%29

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију