5.Рецепт:
БЕЛМУЖ(На старински начин):
У време Ђурђевданских дана(један дан пре Ђурђевдана-Ђурђевштина-Ђурђица-Премлаз(овчарски празник у планинским селма Црне траве и Власотинце слави се 19 дана после Ђурђевдана односно 25 маја):бере се цвеће, увијају венци, врши одлучивање јагњади, прави белмуж) у селима брдско планинског дела власотиначко црнотравскога краја-славио дан овчара.
Премлаз се славио се по бачевинама, славио се на местима где се славио Ђурђевдан(5 maj), тако што се од млека помузеног и бело-кукурузног брашна правио белмуж и то на следећи начин:
„У групама планинскиз засеока, увече се помузу овце, потом подсири млеко и из цедила извади млади неслани сир, који се пре стављао у котао-потом ставшао котао на ватру и мешао варјачом(дрвеном кашиком) да се направи кашаста маса, да потпуно испари вода. Потом се у ту кашасту масу ставшало бело кукурузно брашно самлето у воденицама поточарама, потом мешало то све укупно сат времена, како би се маса „одвајала“ од дно котла, потом мало псолила и тако се добијао Белмуж, који се служио на ливади или за совром.
Овај рецепт је јединствемн на Југу Србије, а постојао је у селима Заплања и око Књажевца.
Данас се белмуж прави на исти начин, али на шпорету на дрва.
Запис са планиснких села:Преданча, Козило, Бистрица, Комарица, 2006.године
Казивачи: Благоје и Марица Младеновић (1920 и 1925.г. с. Преданча) засеок Преданча села Г.Дејан, Власотинце
Забележио: Мирослав младеновић локални етнолог Власотинце
* * *
Село Средор:-Рецепт Белмужа:
-Материјал: 1 литара млека, 200 грама младог сира, 10 грама соли, па се4 то све стави да се кува обавезно у бакарни котао на огњиште, па се меша варјачомн(Дрвеном кашиком). Потом када се маса искува, додаје се кукурузно брашно по потреби.
Када ,се мешањем то све скува , онда се сипа у бакарни плек(тепсију) и када се охлади онда се сече на „коцке“ и служи, било негде на сеоској ливади или за асталом-совром.
Запис: 2002.годсине село Средор
Казивач: Савић Славица(60.г) село Средор, Власотинце
Забележили: ученица Александра Савић и Мирослав Младеновић локални етнолог и ОШ “Браћа Миленковић” село Шишава-Ломниа, Власотинце
Из рукописа: НАРОДНЕ УМОТВОРЕВИНЕ ИЗ ВЛАСОТИНАЧКОГА КРАJA
Обичаји, веровања, изреке,народни говор, здравице, загонетке, народни рецепти и лечење лековитим биљем, Јун 2007.године-2010.године; Власотинце, Аутор: Мирослав Мирко Младеновић Мирац УЧА
Поставио Аутор: Мирослав Б Младеновић Мирац УЧА локални етнолог и писац песама и прича на дијалекту југа Србије
Постављено: 27. октобар 2013.г. Власотинце југ Србије, република Србија