Доколица > Забава

Најдуговечнији Срби

(1/9) > >>

Селаковић:
Трагом вести од пре пар дана да је у Београду умрла „најстарија Српкиња“ Надежда Павловић, покрећем ову тему о најдуговечнијим Србима.Дуговечност ми је као млађем била занимљива тема, сада и не толико, али ме свеједно фрустрира што на нашем простору не постоје систематични подаци о најстаријим тренутно живим људима, као и о рекордерима - најстаријима икада.

Наравно, најстаријих пар Срба у овом тренутку могло је теоријски бити рођено у бар четири различите државе (Краљевина Србија, Краљевина Црна Гора, Аустроугарска Монархија и Османско Царство), при чему им је животе обележило неколико ратова, укључив оба светска, мењање граница, окупације... Ово је имало за последицу неретка страдања цркава, паљења матичних књига и слично, па треба разумети што аутентични и поткрепљиви докази о рођењу садашњих и некадашњих најстаријих Срба често – не постоје.

Интересанто би било знати две ствари:

1. Ко је тренутно најстарији Србин/Српкиња?

У последњих неколико година више пута је у медијима као најстарија Српкиња помињана Надежда Павловић. Рођена је 1. јануара 1912. (ваљда по новом календару?) у Високом у Босни, а умрла је пре пет дана, 16. априла 2021, у Београду, тако да је живела 109 година и 105 дана. Према неким наводима, сада би најстарија требало да је Милева Димитријевић, која има 108 година и 78 дана. Милева је рођена 2. фебруара 1913. године у Горњој Слатини код Лесковца, а удала се у суседну Јелашницу. Међутим, од 2018. не видим да су медији писали о њој, па се питам да ли је и даље жива.С друге стране, у Квадратури круга се пре две године појавила бака Ђурђа Стојковић (рођена Марковић) из села Радовница (засеок Рупице) код Трговишта. За њу је тада речено да је 1908. годиште!, а медији су о њој писали и у марту ове године, јер је пре пар месеци прележала и корону. Уколико је податак о њеној години рођења тачан, она би ове године требало да напуни, или је већ напунила, 113 година!2. Ко је најстарији Србин/Српскиња икада?

Наравно да не можемо имати поуздана сазнања о људима који су живели пре више векова, па се подразумева да се у овиру овог питања мисли на оне о којима можемо имати какве-такве податке о години рођења и смрти, дакле у поседњих 180-250 година, у зависности од области.

По некима, то је био чувени Димитрије Филиповић, који је 1928. године тврдио да је имао двадесетак година кад је Милош абдицирао 1839, а последњи пут поменут је 1932, када је тврдио да супруга (пар година млађа од њега) и он славе 93. годишњицу брака. Живео је у Врбици код Аранђеловца, где колико видим заиста има Филиповића Михољданаца, мада нигде не пише да је тамо и рођен. Са супругом се венчао „у малом селу близу Земуна“?. Уколико су његови наводи тачни, Димитрије је живео преко 114 година, и, премда делује да је ипак мало измишљао, вредело би видети да ли се случајно помиње на арачким дефтерима почетком 30-их година и шта се каже за њега на попису 1863.

Изгледнији рекордер би била Костадинка Момировић, из Извора код Параћина. Ту се родила 6. марта 1900. године, а као млада удала се у, такође параћинско, село Буљане, где је живела до смрти, 8. јула 2009. Живела је 109. година и 124 дана.За пар година умреће последњи људи који су рођени у Краљевини Србији, Краљевини Црној Гори и Аустроугарској, и било би лепо знати када се то деси.

Селаковић:
Иако није Српкиња, овде бих поменуо Јелисавету Вељковић, рођену као Виценција Куфнер, у Равној Гори код Делнице 18. јула 1904. Она је убрзо по ослобођењу дошла у Београд, где се 1924. удала за Станислава Вељковића и прешла на православље.

Умрла је у Београду 20. октобра 2016. године. Са 112 година и 96 дана живота, била је у тренутку смрти сигурно најстарија особа у Србији и најстарија Београђанка. Дуговечна је била на мајчину страну породице, а сећала се венчања Краља Александра 1922, обухвативши за свог живота све од Сарајевског атентата 1914. до Олимпијских игара у Рију 2016.Случај је хтео и да само пре два дана, а четири дана након смрти Надежде Павловић, у Баји умре и Вероника Жилински. Ова Мађарица је рођена на територији данашње Србије, у Ковину, 4. фебруара 1908. године, што значи да је живела 113 година и 75 дана, па је вероватно најстарија особа која је икад живела у Србији и у Мађарској.


Сова:

Упокојила се у Господу Ђука Убовић у 108. години живота

"У  понедељак, 30. новембра 2020. године, на дан молитвеног спомена светог Григорија Чудотворца, на Српском православном гробљу у Каћу сахрањена је Ђука Убовић, рођена Пејић, у својој 108. години живота. Опело новопредстављеној слушкињи Божјој Ђуки служио је протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење надлежног пароха, презвитера Леа Малешевића. Том приликом отац Бранислав је бираним речима говорио о упокојеној Ђуки, коју познаје већ дуги низ година, имајући много пута прилику да са њом разговара, као њен некадашњи парох. Оно што је истакао као најважније јесте да је она заиста свим својим животом сведочила љубав према Христу Господу и Његовој светој Цркви, као и љубав према ближњима, што и јесте суштина и смисао нашега живота на земљи.

У документима стоји да је Ђука рођена званично 10. септембра 1912. године, у селу Пријани, у општини Гламоч, док њен најстарији син Гајо сведочи да му је ујак још давно говорио да је прабака Ђука рођена у пролеће 1911. године, али да је, због ондашњег честог обичаја, у књигу рођених уписана годину дана касније. Ђука има петоро деце, четири сина и једну ћерку, од којих има десеторо унучади и четрнаесторо праунучади.

Услед немирних догађаја деведесетих година била је приморана да 1995. године, у својој осамдесет трећој години, напусти своје огњиште и село Стекеровце у општини Гламоч, и да се настани у Каћу код својих синова, што је за њу, као и за многе, био заиста велики ударац. Једино што је ову честиту хришћанку одржавало у животу јесте молитва, без које није ни почињала ни завршавала дан, све до свога мирног упокојења у Господу, будући све до своје кончине земаљске, у потпуности разумна и покретна".

Radovic3:

--- Цитат: Селаковић  Април 22, 2021, 09:16:25 пре подне ---По некима, то је био чувени Димитрије Филиповић, који је 1928. године тврдио да је имао двадесетак година кад је Милош абдицирао 1839, а последњи пут поменут је 1932, када је тврдио да супруга (пар година млађа од њега) и он славе 93. годишњицу брака. Живео је у Врбици код Аранђеловца, где колико видим заиста има Филиповића Михољданаца, мада нигде не пише да је тамо и рођен. Са супругом се венчао „у малом селу близу Земуна“?. Уколико су његови наводи тачни, Димитрије је живео преко 114 година, и, премда делује да је ипак мало измишљао, вредело би видети да ли се случајно помиње на арачким дефтерима почетком 30-их година и шта се каже за њега на попису 1863.

--- Крај цитата ---

U popisu iz 1863. u Vrbici ima 3 kuće Filipovića, a jedini Dimitrije ima 20 godina. U tom popisu su godine upisivane "otprilike", ali on je živeo u domaćinstvu svog brata tako da verovatno nije mnogo stariji od toga (sigurno ne dvostruko). 1932. godine je mogao da slavi eventualno 93. rođendan, ali ne i 93. godišnjicu braka. Postoji mogućnost da je postojao neki drugi Dimitrije Filipović koji se tek posle 1863. doselio u Vrbicu i tu doživeo 114. rođendan, ali o tome nemam podataka.

Селаковић:

--- Цитат: Radovic3  Април 22, 2021, 03:46:32 поподне ---U popisu iz 1863. u Vrbici ima 3 kuće Filipovića, a jedini Dimitrije ima 20 godina. U tom popisu su godine upisivane "otprilike", ali on je živeo u domaćinstvu svog brata tako da verovatno nije mnogo stariji od toga (sigurno ne dvostruko). 1932. godine je mogao da slavi eventualno 93. rođendan, ali ne i 93. godišnjicu braka. Postoji mogućnost da je postojao neki drugi Dimitrije Filipović koji se tek posle 1863. doselio u Vrbicu i tu doživeo 114. rođendan, ali o tome nemam podataka.

--- Крај цитата ---

Одличан податак, хвала!

Свакако, могао би то бити тај Димитрије, који је, пре ће бити, имао 20 година кад је Милош умро, а не кад је абдицирао  :)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију