Доколица > Забава

Гафови у нашој кинематографији

(1/21) > >>

Nebo:
Гледајући вечерас (по ко зна који пут) серију "Монтевидео", онај трећи серијал "Монтевидео, видимо се", приметих један пропуст у серији, када се чубурски гостионичар Рајко и берберин Богдан у цркви моле за југословенску репрезентацију пред утакмицу против Уругваја.

Проблем је што се они моле 1930. године, а ради се о данашњој цркви Светог Марка (што се види у кадру кад њих двојица излазе из цркве низ препознатљиво степениште) која је грађена у раздобљу 1931-1940. године...

Има још оваквих гафова у нашој кинематографији. Као оно кад се, ако се добро сећам - Бати Живојиновићу у филму чија је радња смештена у средњи век, види ручни сат...

Nebo:
О гафу са Шостаковичевим Валцером број 2, компонованим крајем 1930-их, уз који се плеше 1895. године на балу у серији о Лази Костићу, већ је било речи:

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1875.msg50594#msg50594

Nebo:
Један од бољих гафова је из филма "Ко то тамо пева".

Свештеник, кога игра глумац Петар Лупа, један је од путника у аутобусу оно поподне кад стари Крстић (Паја Вуисић) прави паузу уз реку, пре него што ће војска одузети аутобус Крстићима (све са Мишком Крстићем као возачем).

Ту се једе, пије, свира и игра. У једној сцени и свештеник једе - месо, хлеб и млади лук.

Проблем је што је то 5. април 1941. године, Велика Субота, дан уочи бомбардовања Београда на Васкрс 6. априла 1941 (тако смо, барем, учили у школи). У последњој сцени, сјутрадан, на Васкршње јутро, путници гину од немачке бомбе чим су ушли у Београд.

Свештеник који једе месо на Велику Суботу. Случајно, или...?

О овом гафу сам читао на више места.

Међутим, колико сам успео истражити, Васкрс те 1941. године био је две недеље касније, односно 20. априла по грегоријанском, односно 7. априла по јулијанском календару, док је римокатолички Ускрс био недељу дана раније 13. априла.

Но, како год, гаф и даље стоји, јер свештеник једе месо у сред Великог поста...

Nebo:
Ако сте приметили још по неки овакав гаф, пишите!

Сова:
Гаф из филма Бој на Косову од Здравка Шотре где се у позадини види трактор.  :)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију