Општа дискусија > Генерална дискусија о форуму

Слагалица

<< < (2/3) > >>

Тимар:
Свака част пријатељу.

Nebo:
Не могу да не прокоментаришем:
у вечерашњој "Слагалици", у игри "Ко зна зна", питање је било: ко је у римској митологији био бог рата?
Човек исправно одговори: Марс.
А водитељка (додуше, није она крива) каже: нетачно, одговор је Нептун!
А и није им први пут да се догоде овакве небулозе.

Сремац:
Такође, у истој игри, следеће питање је било, благо речено, непрецизно постављено. Наиме, питање је гласило: "Који град се налази у близини Рађевине". Одговор је, наравно, Крупањ, али Крупањ је средиште Рађевине и општина Крупањ заузима највећи део Рађевине. Дакле, није реч о односу близине, већ о припадању. Тако да сам ја на тренутак помислио да се ради о Лозници, која је најближа Рађевини, а која јој не припада.

Nebo:
Не знам да ли сам полудео, али сам био збуњен гледајући (слушајући, док једем "с' ногу") вечерашњу "Слагалицу":
Обојица такмичара у игри са словима саставе подугачку реч "прикљештена". На то водитељка (она лепа Кристина, - опет, није она крива   :) ), каже да се реч не може признати, јер у српском (србском) језику та реч не постоји, али постоји реч - ПРИКЛЕШТЕНА.

Јест да сам у основну школу ишао поодавно, али ме чуди да се ове ствари тако брзо мењају. У моје време говорило се "кљешта", "укљештити", "прикљештена". Ја тако говорим и данас. Ово је за мене нешто ново.

Али, изгледа да је то САДА правилно:

http://kakosepise.com/rec/klesta-ili-kljesta/

Искрен да будем, осим неких аутомеханичара сумњивог степена образовања, никад нисам никог чуо да каже - "клешта", нити "приклештена".

Недавно сам се изненадио кад смо у канцеларији причали о неким језичким правилима, па су моје младе колегинице споменуле СИБИЛАРИЗАЦИЈУ. Кроз причу, закључим да су се граматичка правила променила од мог времена, те да су још 1990-их у школама учили палатализацију и сибиларизацију, док се у моје време то звало прва и друга палатализација.

Да напоменем да ја нисам ишао у основну школу у раном средњем веку, него у раздобљу 1978-1986.

Но, изгледа да ме време прегазило... Или се и код нас почиње истеривати нека (екавска) посебност, као што то одавно раде Хрвати својим смехотресним кованицама (типа ЗРАКОМЛАТ и сл), Бошњаци са турцизмима и трпањем гласа "Х" и где треба и где не треба (што би рек'о мој зет Босанац, у шали, - ХУСИСИВАЧ), или Црногорци са ијекавштином по сваку цену (ПРИЈЕСТОНИЦА) и легализацијом чобанских меких гласова "ШЈ" и "ЗЈ" (знате на шта мислим, не да ми тастатура да то и напишем)...

Amicus:
Да, ијекавски је изгледа приклијештити, нисам ни ја то знао.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију