Општа дискусија > Генерална дискусија о форуму

Менталитет у локалним оквирима

<< < (2/8) > >>

ДушанВучко:
У поменутој Бресници, као и Теферичу у Крагујевцу, преовлађује новопридошло становништво са Санџака и са Косова, које се населило шездесетих и седамдесетих година...Сама насеља су у кућама, подсећају ме на Калуђерицу на улазу у Београд. Оно што није својствено чаршијском духу (самохвалисање, наметање на нос свог успеха, и завидљивост на туђе добро), то је тамо суштина...Нек не замере они који су пореклом из тих крајева, али у Бресници и Теферичу не може чини ми се , да се сретне човек који је спреман да се шали на свој рачун :) И онда они упадају у очи када су у неком друштву људи из центра, и када се хвале нечим или збијају шале на туђ рачун ( мало уздизања себе (ја сам урадио то и то, успео сам то и то), мало шале на рачун другог, али у смислу да се унизи, а не са укусом ) ...Што се образовне структуре тиче, занимљиво је да ту доста јако стоји приградско насеље Аеродром, иначе највеће насеље у граду, углавном је у зградама, поред поменутог центра, као и насеље Ердоглија, где становници посебно то истичу и највећи су елитисти у граду :)
Аеродром , Крагујевац

Erdoglija, Kragujevac

Бресница, Крагујевац

goca 11:
Потомак сам једне од "старих" породица у Јагодини, која је била у немилости од послератне власти.Некада,сам као дете живела у Јагодини,али пошто су и потомци били у немилости  одселили смо се, а ја сам и даље одлазила на распусте код  деде и бабе.
Негде 80 тих година прошлог века почео је прилив становништва Срба са Косова,људи који се менталитетом разликују од "домаћег" становништва.
Повремено одем у Јагодину (временом је и једна улица добила име по мом деди) и мој лични утисак је да се "домаћи"просто склањају ...
Време се рачуна од 80 тих па на даље...     

Дробњак:

--- Цитат: goca 11  Јун 07, 2018, 08:06:08 пре подне ---Потомак сам једне од "старих" породица у Јагодини, која је била у немилости од послератне власти.Некада,сам као дете живела у Јагодини,али пошто су и потомци били у немилости  одселили смо се, а ја сам и даље одлазила на распусте код  деде и бабе.
Негде 80 тих година прошлог века почео је прилив становништва Срба са Косова,људи који се менталитетом разликују од "домаћег" становништва.
Повремено одем у Јагодину (временом је и једна улица добила име по мом деди) и мој лични утисак је да се "домаћи"просто склањају ...
Време се рачуна од 80 тих па на даље...   

--- Крај цитата ---
Ето, Гоцо, типична прича. Већина потомака богатијих и чувенијих градских породица, није могла да нађе своје место у послератној Јагодини и нашла је своју срећу другде.
Прилив становништва са Косова, нарочито из Косовског Поморавља, почео је још 1969. Тада су почели да купују плацеве у приградским селима Мајур и Ракитово. Они који су доле живели на селу, бирали су села. Они који су живели у граду бирали су Ниш, Београд, Смедерево, Крагујевац...

Ivan:

--- Цитат: Бранислав Илијин Радојичин  Јун 07, 2018, 12:10:21 пре подне ---Ово је баш интересантно! Претпостављам да свако иоле веће место има неке поделе на ове и оне.

Ево пример Панчева. Насеље у ком сам ја пореклом се зове Маргита. Староседелачки, лалински крај, нема колониста после Другог рата нити после 1990. година.

Маргићани као Лале и Милитари још у доба Војне границе, касније и у Краљевини и све до данас важе за опасне момке. Али не бих то рекао у неком шмекерском смислу као дасе, већ као преки људи који не подносе ауторитет. Сви старији људи и данас носе бритве или ''брисе'' како се каже ту. То им дође као неки свакодневни алат по дворишту и за јело као нож и малтене за све. Па и да се пробурази стомак некоме. У Краљевини се десио догађај да су жандарма обесили за дрво, за ноге наглавачке да виси и да је умро од тога. То сам нашао док сам гледао старе новине из тог периода.

Током Другог светског рата је немачка војна управа на врата 7-8 кафана у Маргити поставила таблу на којој је писало Für deutsche Soldaten ist verboten (Немачким војницима је улаз забрањен). Догађало се да војници Вермахта дођу у кафану, Маргићани то не могу да отрпе и избоду их. Било ту репресалија и одмазда, али се то и даље наставило. И на крају је војска морала да забрани својим војницима да одлазе на та места. Иако рецимо домаћи Немци којих је тада било 9000 у Панчеву (тек нешто мање од Срба) су могли слободно да одлазе тамо.

Иначе по јужном Банату лалинска села важе за ратоборна, а колонистичка за мирољубива. И дан данас буквално млади не смеју да излазе викендом по другим селима, уколико не познају некога тамо, ко може да гарантује за њих. Не каже се џабе код нас - Ко од ножа није болов'о, нек' иде у Долово.

--- Крај цитата ---
Маргићани чувај те се, има нас и Теслаша са Тесле на форуму...хе..хе.. 8).шала мала,али истинита....Маргита и Тесла,два нај старија насеља у Панчеву,ривалство траје веома дуго,скоро век ....поздрав за Маргићанина

Милош:
Ах ти дивљи "дошљаци" покварише питомо аутохтоно, тисућлећно, становништво... Причати о менталитету, а не упасти у клопку стереотипа, предрасуда, генерализације, илузије супериорности и др., је неизводљиво... Тако да се све своди на појединца и његово субјктивно мишљење, као и храњење сопствене сујете.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију