Траг - корисне књиге, сајтови > Архиви и архивска грађа
Даљински приступ архивама
Рус:
Поштовани, занима ме могућност да добијем даљински приступ библиотекама/архивима у Србији (заинтересован сам за Крушевац). Живим у другој земљи и не могу да их посетим лично, плус ситуација у позадини Ковида. Дакле, ако сви такође захтевају лично присуство, да ли постоје неки посредници преко којих могу да добијем ове информације?
Platin:
Скоро сви архиви код нас захтевају лично присуство.
Код неких се барем може поручити грађа телефоном/мејлом (за истраживаче које упознају), а често је буквално за све потребно лично присуство.
У том смислу, скоро да је исто да ли се живи у Минхену или у Суботици - ако је потребно да се дође у Крушевац.
Ни радно време архива није сјајно у свим случајевима. Неки не раде ни свих радних дана, понекад врло кратко у току дана, само Архив Србије ради и суботом, мада се може користити само грађа која се од раније поручила.
Изузетак је Архив Београда, где може бесплатно да се региструје и прегледа део грађе који је дигитализован и постављен онлајн.
Похваљујем и Архив Ваљева који неће ништа качити онлајн али је тамо могуће купити снимке матичних књига. Барем један долазак је потребан, али нема седења у архиву.
Шта остали архиви мисле... Стање се полако поправља, а свесни смо да барем неки од архива (можда и већина) немају ни опрему ни људе за обављање дигитализације.
Проблем је и неки општи нејасан став да је њихова дужност да чувају грађу - од нас обичних становника Србије.
Мени лично се највише свиђа став Ваљеваца, али шта је ту је.
Драган Максимовић:
--- Цитат: Рус Јануар 26, 2022, 10:55:09 пре подне ---Поштовани, занима ме могућност да добијем даљински приступ библиотекама/архивима у Србији (заинтересован сам за Крушевац). Живим у другој земљи и не могу да их посетим лично, плус ситуација у позадини Ковида. Дакле, ако сви такође захтевају лично присуство, да ли постоје неки посредници преко којих могу да добијем ове информације?
--- Крај цитата ---
Обратио сам се Историјском архиву Крушевац са питањима у вези матичних књига (крштених, венчаних, умрлих) везаних за Александровац на и-меил адресу [email protected]. Одговори су стигли убрзо, али су прилично разочаравајући. Посебно ме је збунио одговор на прво питање из кога произилази да није извршена дигитализација матичних књига већ се добијају у руке саме матичне књиге ??! Посебно што ми се чини да када сам једини пут био у овом архиву да су ми рекли да их имају снимљене. У сваком случају ево питања и одговора, можда буду од користи и другима.
Питања:
1. Да ли су матичне књиге Александровца дигитализоване или се прегледају оригиналне књиге?
2. Којим данима и у које време је могуће прегледати жељене матичне књиге?
3. Да ли је потребно да се најавим пре доласка или је довољно да се само појавим у Мајке Југовића 6?
4. Да ли када дођем и наручим жељене књиге исте на преглед добијем истог дана и у ком року (10-15 минута или 1 или 2 сата)? Да ли има потребе да дан раније наручим преглед жељених књига?
5. Да ли је, као у Историском архиву Ваљево, могуће преузети снимке матичних књига уз одговарајућу надокнаду и онда их на миру проучавао код куће?
Одговори:
1. Pregledaju se originalne knjige.
2. Svakog radnog dana od ponedeljka da petka od 8 do 14 časova.
3. Nije potrebno, ali je poželjno.
4. Kada dođete, dobijate knjige istog dana, u roku od 10 ili 15 minuta, obratićete se koleginici Aleksandri.
5. Ne, nije moguće.
Platin:
Имају они књиге дигитализоване. Можда немају баш све, не знам, али у просторији постоји, не знам тренутно, рачунар (истина, са минијатурним монитором у односу на потребе).
Зашто не дају да се гледа на компјутеру? Зато што истраживања врше пензионери (ја кварим просек, пошто сам знатно млађи) који не могу ништа на компјутеру.
Копирање и слично није предвиђено као услуга.
Ако их баш замолимо, можемо да добијемо 2-3 снимка, тако што ће остатак странице да поклопе па да добијемо "нето" то што нам треба. За било какав озбиљнији родословни рад то је очигледно недовољно.
А јесу љубазни да дају и више од предвиђеног броја књига, ако неко издалека допутује.
Рус:
Једино што могу да додам је да сам наишао на поруку једног члана Друштва из теми о хаплогрупи G2a-М406 да је нашао податак из матичне књиге у цркви Мајдева.
Такође један мој рођак причала ми да има нешто у Великим Купцима. Наравно, волео бих да неко ко има прилику да посети архиве и некако помогне. Не верујем да су после поплаве села Ћелије и Златари сви извори су уништени.
Навигација
[0] Индекс порука
[#] Следећа страна
Иди на пуну верзију