Аутор Тема: Свети Горазд Чешки  (Прочитано 2909 пута)

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9453
 • I2a S17250 A1328
Свети Горазд Чешки
« послато: Септембар 04, 2015, 09:45:47 пре подне »
Свети свештеномученик Горазд Чешки - светитељ о коме се код нас мало зна


Рођен је 26. маја 1879. године у месту Хруба Врбка (Моравска), у родољубивој и честитој чешкој породици Павлик која је традиционално припадала Римокатоличкој цркви. На крштењу је добио име Маћеј (Matěj). Његов отац Јан је одржавао пријатељске односе са једним евангеличким пастором, па је млади Маћеј из куће понео разумевање и отвореност према другим хришћанским деноминацијама. Завршивши основну школу у родном месту, определио се за духовни позив. У гимназији почиње да се интересује за православну традицију средњевековних чешких и моравских земаља, те самоиницијативно учи старословенски језик и проучава писане остатке ћирилометодијевске традиције. Богословске студије завршава 1902. године. Током студија боравиo je у Кијеву где упознаје духовни живот Руске цркве. За свештеника је рукоположен исте године и постављен за жупника у Карловцима у Шлеској. Млади жупник Маћеј Павлик се бавио и пастирским радом у болници за душевне болеснике у Кромержижу. Духовник у наведеној установи и исповедник у женском манастиру сестара Часног Крста је био све до 1. маја 1920. године.

По завршетку Првог светског рата 1918, Чеси су се нашли у васкрслој и слободној држави. Маћеј Павлик се нашао у табору нових реформских снага које су се залагале за демократизацију и догматско очишћење тадашње Римокатоличке цркве. Био је приметан и сукоб високог и нижег свештенства. Бискупи су били на страни старог режима, односно углавном у старим аустроугарским традицијама. Ниже свештенство је хтело цркву у духу Јана Хуса – слободну, некомпромитовану и окренуту народу. Та Чешка народна црква се од Рима одвојила и званичним путем. Народна чешка црква је била разнородан духовни покрет који је у себи обједињавао људе различитог духовног усмерења. Био је то скуп незадовољника и практичних отпадника од званичне Римокатоличке цркве. Чеси су од папе и римске курије захтевали богослужење на народном језику и укидање целибата. Један од главних делатникa чешког народно-црквеног покрета био је Маћеј Павлик.

Пошто римска курија није имала разумевања за захтеве Чешке народне цркве, она се окреће ка Истоку, а велике заслуге за то припадају мисионарској делатности епископа нишког Доситеја (Васића) који је 1920/1921. боравио у Чехословачкој, радећи на враћању поунијаћеног православног становништва.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9453
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Горазд Чешки
« Одговор #1 послато: Септембар 04, 2015, 09:48:22 пре подне »
У овим црквеним условима какви су били у Чехословачкој после Првог светског рата, много католика је прешло у православље. Павлик био је један од њих. Српска православна црква је помагала онима који су прелазили у православље и сложила се да рукоположи Павлика за епископа. Маћеј Павлик је замонашен 21. септембра 1921. године у манастиру Крушедол, добивши монашко име Горазд и рукоположен у чин архимандрита. Његово монашко име Горазд изабрано је према имену следбеника Светог Методија, Горазда Морављанина, епископа Моравске након 885. године. Тако да је Павликово монашко име Горазд требало да означи континуитет Православне цркве од 11 векова раније. Архимандрит Горазд именован је за eпископа Моравске и Шлезије 24. септембра 1921. године, и хиротонисан следећег данa на Светој литургији у Саборној цркви у Београду руком патриарха Димитрија.

У наредних десетак година, епископ Горазд и његови следбеници су организовали парохије и изградили православну цркву у Чешкој. Укупно су изградили једанаест храмова и две капеле. Основне богослужбене књиге су преведене и објављене на чешком, који се од тада користи за црквену службу. Преданим радом, многе унијате, нарочито у карпатском делу Чехословачке, вратиo je у православну веру њихових предака.

"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9453
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Горазд Чешки
« Одговор #2 послато: Септембар 04, 2015, 09:51:35 пре подне »
Окупацијом Чехословачке од стране нацистичког Трећег рајха, 1938. године, држава је подељена на два дела: марионетску Независну Државу Словачку, а од остатка земље је створена посебна управна јединица названа Протекторат Бохемије и Моравске. За гувернера је постављен SS obergruppenführer Рајнхард Хајдрих, један од твораца идеје холокауста и Хитлеров миљеник, који је завео страховладу у Чешкој (био је познат под надимком „Прашки касапин“). Чехословачка влада у изгнанству намеравала је да убије Хајдриха, па је организован тим предвођен Јозефом Габчиком и Јаном Кубишом, обучен од стране британске Управе за специјалне операције („Операција Антропоид“). Атентатори су се падобранима спустили на подручје окупиране земље. Пошто је напад успешно изведен и Хајдрих ликвидиран у прашком предграђу Либен, 27. маја 1942. године, у рацији немачке војске извршиоци су откривени у крипти Чешке православне цркве Цркве светих Ћирила и Методија. Чешка православна црква се нашла на удару: православне цркве у Чешкој и Моравској су затворене и цркви је забрањен рад.

Немачки обавештајци су означили села Лидице и Лежаки, северозападно од Прага, као скровиштa атентатора. Хитлер је наредио бруталне репресалије: становништво, 13.000 људи је ухапшено, депортовано и затворено у логоре, а од тога сваки десети је стрељан, најмање 1.300 људи. Оба села су спаљена и сравњена са земљом.

Иако са овим није имао никакве везе, будући да је у време атентата, био у Берлину где је боравио по позиву тамошњег надбискупа, епископ Горазд је по повратку у земљу преузео пуну одговорност за атентат у нади да ће се тако зауставити даља одмазда нациста према чешком народу. Затворен је са неколицином припадника Чешке православне цркве и након суђења и двомесечног тамновања, сви су осуђени на смрт и стрељани 4. септембра 1942. године, а њихова тела су спаљена у крематоријуму.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9453
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Горазд Чешки
« Одговор #3 послато: Септембар 04, 2015, 09:53:07 пре подне »
Овог великог чешког патриоту и православног духовника, Чехословачка држава је постхумно одликовала војним крстом, а 4. маја 1961. године Српска православна црква га је канонизовала и уврстила у списак светитеља, одредивши 4. септембар, за дан када ће се овај новомученик прослављати. У родном месту епископа Горазда Хрубој Врпки подигнут је православни мушки манастир - Светог свештеномученика Горазда.


Извори:

http://beograd.in/matej-pavlik-ceh-srpski-svetitelj/3

https://radiosvetigora.wordpress.com/2011/09/04/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4-%D1%87%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8/

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B8

Филмови:

https://www.youtube.com/v/OZIX5g4056g

https://www.youtube.com/v/b96VO3m0NbY
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9453
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Горазд Чешки
« Одговор #4 послато: Септембар 04, 2015, 10:48:54 пре подне »
Покушао сам да окачим две слике Светог Горазда, ал' - мрка капа, нешто неће...
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9453
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Горазд Чешки
« Одговор #5 послато: Октобар 11, 2017, 02:23:03 поподне »
Данас 11. октобра по грегоријанском, а 28. септембра по јулијанском календару, Црква слави још једног великог чешког светитеља, Светог мученика Вацлава (у изворима се наводе и верзије његовог имена Вјачеслав и В(ј)енцеслав).Вацлав је рођен 907. године, као син чешког кнеза Вратислава и кнегиње Драгомире (по чешком изговору - Драхомира). Хришћанско васпитање му је пренела баба Људмила, прва чешка кнегиња хришћанка. И отац му је био благочестивог васпитања, међутим, он је рано умро, док је Вацлав још био дечак (921. године), те је управљање Чесима преузела Драгомира, која је била присталица утицаја немачког Светог Римског царства. Због тога је дошла у сукоб са својом свекрвом Људмилом, те је наредила да Људмилу убију.   

Видевши злодело своје мајке, Вацлав, иако 14-годишњак, одлучује да преузме власт, која му је по наследству припадала. Прогласивши се кнезом, прво што је урадио било је да протера своју злоћудну мајку. Иако је био принуђен да буде немачки вазал, Вацлав се трудио да спречи утицај немачког свештенства на чешке хришћане. У његово време, Литургија је у чешким храмовима служена на народном језику. Остао је познат као праведан владар, који је бринуо о сиромашнима и гладнима. Од трговаца робљем је откупљивао незнабожачку децу, која су продавана на тржницама, крштавао их и старао се о њима. Ктитор је неколико цркава на подручју Чешке. Према предању, у кнежевском винограду је гајио лозу од које је прављено вино за литургијске Свете Дарове. За оно доба, био је веома образован. Осим што је сам писао литерарно историјске списе, превео је на чешки језик Јеванђеље од Светог Јована Богослова. У престони Праг пренео је мошти Светог мученика Вида и Свете Људмиле, своје бабе.

Због односа према немачком свештенству и одбијању да се у Чешкој Литургија служи на латинском, замерио се Немцима, те су они подржали његовог млађег брата Болеслава. Иако ни он није био пронемачки настројен, Болеслав је искористио своју прилику, те је позвао брата у госте и тамо наредио да га убију. Тако је кнез Вацлав мученички пострадао 935. године.

Светог мученика Вацлава подједнако прослављају и православна и римокатоличка црква. Заштитник је Чешке државе и града Прага, као и винара и пивара, због оног винограда који је марљиво обрађивао. Његове мошти почивају у Катедрали Светих Вида, Вацлава и Војћеха у Прагу.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9453
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Горазд Чешки
« Одговор #6 послато: Октобар 11, 2017, 02:24:30 поподне »
Након братоубиства, Болеслав је преузео власт у својој 20. години. Каснијим својим владањем показао је да није немачки експонент међу Чесима, напротив - створио је јаку чешку државу и, искористивши слабост неких суседних земаљаа (Моравске кнежевине, Угарске, Пољака)  знатно јој проширио границе. Међутим, владао је по узору на немачке суседе, те је понео надимак - „Окрутни“. Ипак, историја га сматра најуспешнијим чешким средњевековним владаром. За уступак Светом Римском царству, чији је вазал формално био, Болеслав је са својом војском наступао у ратовима које је Царство водило, као и што је дозволио немачком клиру да управља Чешком црквом. Они су, наравно, одмах у богослужбену употребу увели латински језик, што се показало као погубно по народну цркву. И поред покушаја неких чешких епископа да Чешка црква не призна папску схизму 1054. године, утицај немачког клира био је јачи, те су Чеси потпали под утицај Рима. Зато ће касније протестантски покрет међу Чесима бити изузетно јак.

Иначе, Вацлав и Болеслав, као и отац им, припадају средњевековној чешкој династији Премисловића (чешки Přemyslovci, у изговору Пшемисловци), потомака легендарног чешког владара Премисла (Пшемисл), који су владали Чешком до 1306. године. Премисл је био обичан чешки сељак (традиција га често назива Премисл Орач) и ратник који је оженио принцезу Либушу и тако постао владар Чеха у 8. веку. Чешка традиција сматра Премисла и Либушу прародитељима свих Чеха. Њих двоје су и заснивачи града Прага. Први Премисловић који је забележен у историјским изворима био је војвода Боривој, кога је, као и његову жену Људмилу, крстио Свети Методије, током свог боравка међу Словенима. Било је то 874. године, која се узима као година покрштавања Чеха, иако је још дуго времена након тога било пагана међу Чесима. Боривој и Људмила су били ревносни хришћани, покрштавали су Чехе и подизали цркве. Њихов син Спитигнев (или Збитигнев, чешки: Spytihněv, каснија верзија: Збигњев) је 895. године одвојио Чехе од Велике Моравске кнежевине и прогласио Чешку кнежевину. После Збигњева валадао је његов брат Вратислав, отац Светог Вацлава.  Укупно је из династије Премисловића Чешком владало 25 кнезова и 5 краљева (Чешко краљевско прогласио је Отокар I Премисл 1198. године).
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9453
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Горазд Чешки
« Одговор #7 послато: Октобар 11, 2017, 02:25:24 поподне »
Поменута Света мученица Људмила (856 - 917) , баба Светог Вацлава, била је Лужичка Србкиња, кћер лужичког кнеза Славибора. У чешком житију Свете Људмиле стоји: "Blahoslavená Ludmila byla ze země srbské, knížete srbského dcera." Њене чудотворне целебне мошти је кнез Вацлав пренео у Праг и похранио их у цркву Светог Ђорђа, где се и данас налазе. Успомена на њено пострадање обележава се 29/16. септембра. Ове године обележено је 1100 година пострадања Свете Људмиле.
https://www.crkvenikalendar.com/datum-2017-10-11

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%88%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%D0%B8


"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9453
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Горазд Чешки
« Одговор #8 послато: Октобар 11, 2017, 03:16:03 поподне »
Покушао сам да окачим две слике Светог Горазда, ал' - мрка капа, нешто неће...


Свети Горазд


током суђења
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6246
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Свети Горазд Чешки
« Одговор #9 послато: Октобар 11, 2017, 03:53:06 поподне »
Имао сам прилику да упознам чешке православне свештенике приликом посете Крагујевцу ,на позив шумадијске епархије где сам преводио. Тада сам први пут чуо за Горазда и да је православна црква у Чешкој и Словачкој била под јурисдикцијом српске православне цркве пре другог светског рата, а да је под притиском Стаљина стављена под патронат руске православне цркве,после рата...Са поносом истичу да су били под нашом јурисдикцијом и итервенцију совјетских власти после рата за промену јурисдикције сматрају насилним актом...Мало сам се чудио, с обзиром да је Совјетски савез био комунустичка земља , знамо кроз шта је пролазила црква тамо, међутим изгледа да им је било у интересу да у послератној зони свог утицаја, то направе и у питању вере, тј. да и у том сегменту наметну власт у Чехословачкој...
« Последња измена: Октобар 11, 2017, 03:59:52 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9141
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Свети Горазд Чешки
« Одговор #10 послато: Октобар 11, 2017, 04:57:33 поподне »
Имао сам прилику да упознам чешке православне свештенике приликом посете Крагујевцу ,на позив шумадијске епархије где сам преводио. Тада сам први пут чуо за Горазда и да је православна црква у Чешкој и Словачкој била под јурисдикцијом српске православне цркве пре другог светског рата, а да је под притиском Стаљина стављена под патронат руске православне цркве,после рата...Са поносом истичу да су били под нашом јурисдикцијом и итервенцију совјетских власти после рата за промену јурисдикције сматрају насилним актом...Мало сам се чудио, с обзиром да је Совјетски савез био комунустичка земља , знамо кроз шта је пролазила црква тамо, међутим изгледа да им је било у интересу да у послератној зони свог утицаја, то направе и у питању вере, тј. да и у том сегменту наметну власт у Чехословачкој...

Чувени Ава Јустин Поповић тридесетих година прошлог века био десна рука епископа Јосифа Цвијовића у његовој мисији на простору Чехословачке. Убрзо затим је био стигао и предлог Светог синода СПЦ да га постави за епископа тамо, али он је то одбио уз образложење да је недостојан тог чина.

Не знам колико су Совјети, а колико домаћа совјетија, утицали на то да се јурисдикција СПЦ после рата сведе само на ДРЈ. Пре рата, под њеном јурисдикцијом су сигурно биле цела Мађарска, цела Чехословачка, и нисам сигуран, али највероватније да је имала јурисдикцију и на северу Албаније.