Осврнуо бих се на оно да је R1b-BY611 можда староседелачка на Змијању/у Крајини
Нисам се бавио тиме да ли јесте или није, оно што могу да примјетим да те подгране има највише код Срба из Србије и Крајине (како босанске тако и "хрватске"), нешто мање у Црној Гори, док у Херцеговини није баш нешто превише распрострањена иако је има и тамо. Генерално, примјетио сам да у ЦГ и Херцеговини има више западних него источних Р1б. Такође, примјетио сам да је ова подграна присутна и код Хрвата.
Мада мислим да ту има мало хаплогрупизма (исправи ме ако грешим). Од почетка показујеш благи анимозитет према J/E подгранама, и као да не можеш да прихватиш да су део српског бића.
То просто није тачно, чак сам на неким другим мјестима мимо овог форума и бранио ове хаплогрупе од неоснованих оптужби и констатација. Овдје то можда не изгледа тако јер овдје примјетим негативни хаплогрупизам према Р1а од стране одређених чланова, но у последње вријеме избјегавам "хаплогрупистичка" препуцавања јер ме више интересује шири контекст приче о поријеклу.
Дискусија би била много лакша када би се информисао око неких истраживања, да не помињем етнолошку грађу.
За крајеве који су ми блиски прочитао сам и више него него довољно етнолошке грађе плус лично искуство, усмена предања и разговори са људима, тако да што се тиче тога не брини
, за Крајину сам и признао да нисам читао превише литературе везане за становништво, осим парцијално неких одломака и текстова.
Цинцара код Срба у Босни има врло мало. Те породице су углавном до 20. века знале своје порекло. Постоји једна породица из Бугојнa (скорији досељеници у Крајину), за коју смо мислили да би могла бити цинцарског порекла. Не знам да ли се сме јавно о том резултату, али мислим да је то била само наша претпоставка.
Ово за Вучиће ми је причао човјек поријеклом из Бугојна прије пар година. Не знам до каквих је закључака дошла генетика.