Порекло становништва > Хрватска - Република Српска Крајина

Презиме Мијуков

(1/1)

Александар Мијуков:
Добро вече свима. Имам једно питање. Пошто истражујем порекло својих предака по мушкој линији и дошао сам до 6. колена (курђел) и он је рођен 1800. године у Ковину (Арсеније Мијуков). Иначе био сам у нашој Српској православној цркви у Ковину и ту сам нашао те податке. Тестирао сам се и на хаплогрупу и добио сам овај резултат E-V13>Z5017>CTS9320>Z17264>PH1173>Y7168. На интернету сам тражио где има мог презимена и сличних као Мијук и Мијуковић. Нашао сам да их има у Крајини и наравно има неких у Београду и по Војводини. На овом сајту има неки шематизам православне цркве Читлук(Козарска Дубица) из 1882. године и ту има презиме Мијук и славе Ђурђевдан као и ми. Негде сам и нашао да пише да су пореклом из Лике. У Ковин у дошли крајем 18. века, не знам одакле. Па ако неко има идеју где био могао нешто да нађем или прочитам да ми каже унапред се захваљујем.

Зрно:
Имају Мијаковци/Миоковци из Марковца код Книна. Славе исто Ђурђевдан. Али је главно сад да нађете везу са Мујуцима код Дубице.

Зрно:
1991. је било 46 Мијука у Читлуку и још пар њих у околним селима који су небитни. Дакле, једино село у БиХ одакле су изворно Мијуци је Читлук код Дубице. Било је 1991. још 10 Мијукића католика код Оџака (Посавска Махала).

Бранкова:

Презиме Мијук је и на попису банијских презимена :

https://banija.rs/obicaji/16171-imena-i-prezimena-banijskih-srba-3.html


Помињу се у околини Костајнице и у општини Суња ( Костреши Шашки ) . 1904. се у овом крају помиње парох Мијук Опачић.

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију