Траже се > Рођаци

Балабановци, с.Нерав (Горна Пчиња)

(1/1)

David Stoevski:
Поздрав свима. Потичем из село Нерав (тамо се мој деда родио) и припадам Балабанцима. Ако неко потиче из овог села или од овај род нека пише.

Хвала пуно, поздрав.

Небојша:

--- Цитат: David Stoevski  Новембар 13, 2021, 05:15:35 поподне ---Поздрав свима. Потичем из село Нерав (тамо се мој деда родио) и припадам Балабанцима. Ако неко потиче из овог села или од овај род нека пише.

Хвала пуно, поздрав.

--- Крај цитата ---

Балабановци се сматрају најстаријим становницима Нерава. Ево шта је о њима забележио Јован Ф. Трифуноски (Горња Пчиња):

"Поменуто је да је неравско становништво досељено. Његови су родови: Балабановци (13 к, Петковдан), овде живе од пре око 160 година. Сматрају се као најранији сеоски досељеници. Место старине не знају. Од ових становника 12 кућа налазе се у Балабанској махали, а једна кућа лежи на месту Река где је село најпре основано. Име Балабанци постало је овако. Неки предак овог рода успео је да задржи велико буре са ракијом, које се котрљало по неравној падини. Због тога њега су прозвали Балабан и тако је то име прешло на цео род. Балабанци се сада деле на четири мања родовска огранка."

Упитно колико је ово предање о настанку имена тачно, с обзиром да је турцизам Балабан означавао незграпног, крупног човека. У сваком случају, добар део становништва Нерава води порекло из прешевског краја, као уосталом и већи део становништва Горње Пчиње. Проблем је што већина породица слави Петковдан, па је данас тешко детектовати ко је од ког рода пореклом (осим по махалама).

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију