Порекло становништва > Хрватска - Република Српска Крајина

Примићур Вукша (син) Милишић(а) и Жегар

(1/19) > >>

Посо:
По османском попису 1604. године на челу Жегара био је Вукша Милишић. Претпоставка је да би овај Вукша требало да је родоначелник жегарских Вукчевића. На почетку Кандијског рата спомиње се жегарски харамбаша Милета Вукчевић и још двојица Ву(к)чевића.

Вукша Милишић се појављује као вођа џемата у Жегару и у пописима 1574. и 1550. године.

Распон година је превелик, али у османским пописима све је могуће (Иваниш син Судина је пописан у Жегару и 1540. и 1604. године. Предак каснијих Иваниша?).

Међутим, по попису 1550. године види се да је Вукша Милишић тада био активан. Он је прије свега био примићур Жажвића. Имао је џемате у Жегару и мезри "Моври". Био је задужен за подручје око Зрмање и по овоме:
"Nahija Zrmanja Istrija, selo Čelopek... Primićur sela Žežević Vukša, sin Milišića doveo je nekoliko nomada koji su ranije bili izvan deftera."
Иначе, по том попису види се да је средиште Вукшине породице тада било у Жажвићу.
То потврђује и ово:
у попису Жегара 1540. забиљежен је Влатко син Милише;
у попису Жажвића 1550. године пописан је Влатко, син Милише.

Пошто постоји генетичка веза (подупрта славом Лазарева субота) између Баљака и Жегара прегледао сам пописе Петровог поља.
У Суховарама је 1530. године пописан Вукша син Милше. У сљедећем попису 1540. године он се не наводи тамо, као ни Вукић син Милше.
Ако се ради о истим особама, они су тада већ прешли у Жажвић.

Такође, године 1530. у Суховарама је пописан Милко син Радмила. Особа са истим именом 1550. године појављује се у Жегару (Милко, син Радмила). Ради се, по свему судећи, о прецима Радмиловића.

Зрно:
Има смисла да су се из Баљака селили на запад, пратећи турска освајања. У Баљцима се спомиње и војвода, што значи да су били војници (Мартолози). На млетачким катастрима су касније такође уписивани као soldato.

Посо:
Ко се у млетачким катастрима наводи као капетан или вођа у Баљцима?

Зрно:

--- Цитат: Посо  Октобар 07, 2021, 12:06:34 поподне ---Ко се у млетачким катастрима наводи као капетан или вођа у Баљцима?

--- Крај цитата ---

Мислим да је био Јован Баљак 1709.

argo:
1735. je harambaša u Baljcima bio Milin Bešević

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију