Порекло становништва > Хрватска - Република Српска Крајина

Становништво Имотске крајине

(1/8) > >>

Ojler:
Има ли неких података о верској структури становништва Имотске крајине до досељавања православних породица у организацији архимандрита Стевана Љубибратића 1719. године? Занима ме највише да ли је на том подручју раније било православних насеља или барем иоле већих православних заједница?

Зрно:
Тешко да је било. Можда раније у прошлости, па да су временом постали католици. Имају неке приче о ранијим православцима, само ја лично мислим да није било континуитета.  Пописи или нека евиденција пре 1700. није ни постојала.

Зрно:
А треба да изађе књига о Србима Имотске Крајине, ако није већ изашла.

Зрно:
Географско-историјска чињеница је да је читаво окружење Имотског поља чисто католичко, и са хрватске и са босанске, односно херцеговачке стране. Остаје опција да су 1719. доселили баш у села у којима су већ били православци, што није баш реална прича. У сваком случају су ови досељеници неком заслугом добили земље у пољу, док су около брдовити и неплодни изразито католички крајеви. 

Vlax:
А постоје ли негде подаци о православним породицама које су досељене 1719? Или неки спискови и катастри из наредне три деценије?

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију