Ратници и страдалници > Жртве рата

Жртве комунистичког терора

(1/22) > >>

alexsandar:
дали постоји пописан број невиних српских жртава комунистичког терора, пописаних по  месту и имену па и разлогу ликвидације

Amicus:

--- Цитат: alexsandar  Октобар 05, 2017, 10:20:08 поподне ---дали постоји пописан број невиних српских жртава комунистичког терора, пописаних по  месту и имену па и разлогу ликвидације
--- Крај цитата ---

Највише што је по том питању урађено, јесте што је формирана Комисија за тајне гробнице убијених после 12. септембра 1944. године, а која је својевремено дошла до неке бројке од око 36.888  имена.

После 2012. године нема више нових извештаја о раду Комисије. Што значи да је Комисија највероватније стала са својим радом или је дошла до зида преко кога ни након пет година није успела да настави даље.

У питању је вероватно ово друго. Ево шта су писале Вечерње новости јануара 2012. године:

НЕДОСТАЈУ ВЕЛИКИ ГРАДОВИ

Извештај Комисије показује да је највише пописаних жртава с подручја Војводине, 17.352, и Косова, 2.500, а следе окрузи: Моравички 1.432 жртве, Колубарски 1000, Јабланички 872, Подунавски 775, Мачвански 730, Нишки 715, Београдски 700, Браничевски 600 жртава.

Само пет округа је, међутим, детаљно обрађено, а велики проблем је што у грађи коју је БИА предала Архиву Србије недостају спискови стрељаних за око 40 одсто округа Србије, укључујући и велике градове Београд, Крагујевац, Шабац и Нови Сад.

Извор: Вечерње новости

Amicus:
Као архивска грађа, која се тиче ове теме јесу Књиге стрељаних.

До сада је дигитализована и учињена јавном само Књига стрељаних за нишки, лесковачки, пиротски и врањски крај.

alexsandar:
није ни случајно све то стало са тобоже Вучићевим променама,нека се старају боље о геј-популацији

alexsandar:
у смедеревском крају ,а богами и на просторима општине Раче и Тополе највише података је прикупио Немања Девић .Колико ѕнам да је ново издање у припреми са доста аутентичних података не само ликвидираних становника,него већ и погинулих припадника ЈВО од1943 до 1946 у Босни и на путу за емиграцију.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију