Аутор Тема: Нојбахерова "Велика Србија"  (Прочитано 15725 пута)

Синиша Јерковић

 • Гост
Нојбахерова "Велика Србија"
« послато: Април 20, 2016, 08:43:00 пре подне »
Можда је наслов теме мало претенциозан, али недавно сам читао мемоаре Хермана Нојбахера, специјалног Хитлеровог изасланика на Балкану. Ради се о једној веома интересантној личности, што може да се види из мемоара које је објавио након рата. Утицао је на одустајање од политике масовних одмазди над српским становништвом, заједно са Недићем покушавао је код Хитлера да прогура идеју формирања "Велике Србије" која би обухватила и Црну Гору и дијелове БиХ. Сматрао је да Њемачка у свом интересу мора направити радикалан заокрет у односу према Србима. Због тога је, како сам каже, био означен као непријатељ број 1 у Павелићевој Хрватској. Због Хитлеровог аустријског "антисрпског комплекса" како је Нојбахер написао, били су одбачени ови планови. Можда је разлог томе био и што су ти планови на сто дошли, кад је Њемачка већ почела да губи на фронтовима, па нико није хтио да отвара балканско питање. Такође, Хитлер је сматрао да су Срби државотворан и амбициозан народ и да би била лудост помагати им на сопствену штету.

Нојбахер је кроз своје мемоаре осликао већину српских политичара Другог Свјетског рата, Недића, Љотића, Дражу Михаиловића као и патријарха Гаврила Дожића и св. Николаја Велимировића. Његови мемоари су прворазредан извор о односима и закулисним играма "савезника" и комуниста.

На крају рата, Американци су га послали у Београд да би тобоже свједочио на суђењу Дражи Михајловићу, међутим то америчко "слање на свједочење" је у ствари било изручење. Југословенска власт је Нојбахера осудила на 20 година робије. Пустили су га након 7 година. Вратио се у Њемачку, а затим га је ангажовао етиопски цар хаиле Селасије као савјетника. Да иронија буде већа, приликом посјете Тита Селасију 50-тих година, Нојбахер је био у Селасијевој свити.

Иначе, ради се о веома успјешном и оперативном дипломати. Организовао је довоз румунске нафте, сређивао стање у Грчкој, био предратни градоначелник Беча.

Ови његови мемоари су ми помогли да мало јасније сагледам улогу Недића и Михајловића за вријеме рата.

Препоручујем свима да прочитају:

https://www.scribd.com/doc/110821501/Herman-Nojbaher-Specijalni-Zadatak-Balkan

<a href="https://www.youtube.com/v/emc30kWJ3gs" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/emc30kWJ3gs</a>

Прије неколико година, унук Нојбахеровог брата снимио је документарац о нацистичкој прошлости своје породице. тај документарац нисам успио да нађем на интернету, само трејлер:

<a href="https://www.youtube.com/v/pVmbuk-Iw70" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/pVmbuk-Iw70</a>

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #1 послато: Април 20, 2016, 08:45:48 пре подне »
Иначе, ово је био Нојбахеров план за Србију по тачкама:

In 1943 he devised the Neubacher Plan as a means to improve German occupation in the Balkans. In a wide ranging raft of reforms Neubacher suggested five main ideas to Joachim von Ribbentrop. These were:

1.The return of Montenegro to Serbia.
2. Installing General Milan Nedić as President of the resulting Greater Serbia.
3. Autonomy in Montenegro.
4. The re-opening of the University of Belgrade and an end to German supervision of cultural life.
5. Reduction in German military presence and the establishment of a gendarmerie controlled by the new government.

Ultimately only point 4 of his proposals was approved, although he did succeed in ending German military reprisals and in combating to an extent the Ustaše reprisals against Serbs.

Ван мреже aleksandar I

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 964
 • I2-Z16982
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #2 послато: Април 20, 2016, 11:19:18 пре подне »
Можда је наслов теме мало претенциозан, али недавно сам читао мемоаре Хермана Нојбахера, специјалног Хитлеровог изасланика на Балкану.
 

Добро покренута тема,  а да ли је претенциозна видјећемо како се буде развијала. Мислим да би, с обзиром на наслов теме, требало почети са "Уставобранитељима", тачније Илијом Гарашанином и програмом "Начертаније", уз кратке коментаре о Фрањи Заху и Адаму Чарториском.

Својевремено сам се на овом форуму суздржао да напишем коментар поводом догађаја у Крагујевцу да "би резултат био исти" ма шта да се дешавало 1941. године.

У историји се иначе није пожељно претпостављати "шта би било да је нешто било", али Нојбахер је типичан представник њемачких индустријалаца. Њемачки капитал је непосредно прије избијања рата (другог),  а нарочито за вријеме владе Милана Стојадиновића, почео да доминира у привреди Краљевине Југославијие. Економска доминација нужно условљава и политичку. Разлог је био интерес за одређене стратешке сировина потребних за њемачку ратну индустрију. Због тога је и Нојбахеров став према "политици одмазде" била веома негативан. Пацифициран Балкан је било нужан због ратних циљева Трећег Рајха.

Капитулацијом Краљевине Југославије, настанком квислиншких држава, распарчавањем територија и општом диобом демаркационом линијом  интересних сфера између Италије и Трећех Рајха, то питање је требало бити трајно ријешено због реализације плана "Барбароса".

Након 27. марта 1941. Хитлерова одлука о  Краљевини Југославији је била неубичајена. Не само војнички поразити , него уништити Југославију као државу (дебалација). У случају осталих придужених чланица Тројног пакта то није био случај.
Милан Недић је спашавао што се спасити могло

Политика умирених подручја видљива је кроз мисију Едмунда Глеза фон Хостенауа у тзв. НДХ. На крају га је, ипак, замијенио Зигфрид Каше, "сива еминенција" усташког режима.

Такође, Хитлер је сматрао да су Срби државотворан и амбициозан народ и да би била лудост помагати им на сопствену штету.

У својим расним разматрањима, гдје су Словени генерално "сматрани нижом расом" и као такви били предодређени за истребљење или робове "аријевске расе", Хитлер је динарску расу  цијенио због родољубља. Хитлер је имао позитивно мишљење о исламу као "мушкој религији".

Иначе, ради се о веома успјешном и оперативном дипломати. Организовао је довоз румунске нафте, сређивао стање у Грчкој, био предратни градоначелник Беча.

Тачно! Балкан је за Трећи Рајх (румунска нафта, алуминијум Мостар, хром, молибден Зајача, бакар Бор) требао прије свега да буде сигуран извор сировина за ратну индустрију. Дунав је апсолутно мора бити проходан. Пресудне битке су, ипак,  вођене на источном фронту.


Препоручујем да се прочитају и мемоари Алберта Шпера "Inside the Third Reich". Има ту веома интересантних података, од организовања ратне индустрије до архитектонског пројекта престонице "Германије" (чувена купола). Књига је преведена. Он је у Нирнбергу проглашен за "доброг нацисту", мада је он био носилац политике ропског рада ратних заробљеника и осталих који су депортовани у Њемачку.

Има ту, мислим и књига Ђоке Слијепчевича о Димитрију Љотићу. Читао сам је давно, те сам  заборавио наслов.
« Последња измена: Април 20, 2016, 08:12:20 поподне Синиша Јерковић »

Ван мреже Лепеничанин

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 945
 • R1b
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #3 послато: Април 20, 2016, 04:36:16 поподне »
Цитат
коментар поводом догађаја у Крагујевцу да "би резултат био исти" ма шта да се дешавало 1941. године.

Колико видим, нисте се суздржали. Шта је то за вас тачно спорно?

Можда имате нека нова сазнања о природи нацистичког односа према Србима у Другом светском рату? Моја сазнања иду дотле да на пример Немце приликом узимања талаца и стрељања у Крагујевцу апсолутно није било брига каква је политичка или нека друга оријентација жртава. Основ за стрељање био је искључиво расизам. Јесу ли међу стотину стрељаних за само једног страдалог "аријевца" били и комунисти, равногорци или нечији симпазитери, то се питање није постављало (то питање је покушао да у игру уведе Недић). Битан је био расистички приступ да сто живота припадника ниже расе вреди једва колико и један живот припадника "изабране" расе.

Ако је тачно то да је расизам био темељ нацистичке идеологије и праксе, а мени се чини да је неспорно да јесте, ту нема места неким шпекулацијама "шта би било кад би било". Раса коју треба истребити  била би уништена чим се за то стекну услови, и то боље пре него касније.

У том смислу, Нојбахерови предлози су уследили тек кад је наступио војнички пораз нациста, као прагматични покушај да се помогне повлачење Вермахта из Грчке. Хитлерово одбијање те иницијативе такође је логично јер би прихватањем порушио сам темељ своје идеологије - он то не би учинио ни кад би од тога зависиле много важније ствари од отклањања тешкоћа приликом повлачења из Грчке.


Ван мреже aleksandar I

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 964
 • I2-Z16982
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #4 послато: Април 20, 2016, 07:28:23 поподне »
Основ за стрељање био је искључиво расизам

Није овдје у питању основ него повод за стрељање, кога сте Ви исправно навели у вези са догађајима у Крагујевцу. Расизам с тим нема везе.
Морате знати следеће. Краљевина Југославија је капитулирала, и свако ко се нашао под оружјем након 18. априла 1941. године није подлијегао војним конвенцијама, него је сматран одметником.Ван мреже aleksandar I

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 964
 • I2-Z16982
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #5 послато: Април 20, 2016, 07:59:24 поподне »
Није овдје у питању основ него повод за стрељање,

Тако значи. Паде минус!

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #6 послато: Април 20, 2016, 08:38:27 поподне »
Добро покренута тема,  а да ли је претенциозна видјећемо како се буде развијала. Мислим да би, с обзиром на наслов теме, требало почети са "Уставобранитељима", тачније Илијом Гарашанином и програмом "Начертаније", уз кратке коментаре о Фрањи Заху и Адаму Чарториском.

Не бих ишао тако далеко. зато сам и назив "Велика Србија" ставио под наводнике. Велика Србија је овдје је само споменута у контексту Нојбахерове идеје.

Својевремено сам се на овом форуму суздржао да напишем коментар поводом догађаја у Крагујевцу да "би резултат био исти" ма шта да се дешавало 1941. године.

То једна од многих сталних тема српске историје. Да ли се могао избјећи поражавајући резулатат за Србе у Другом Свјетском Рату? То исто питање се може поставити и данас. Да ли смо могли бити бољи са Американцима да нас не бомбардују и распарчају?

Милан Недић је спашавао што се спасити могло

Управо улога Милана Недића (о којој се и скоро расправљало) ми је била водиља приликом постављања ове теме. Не могу да схватим категорички негативан став о Недићу, какав често чујем од многих Срба.

Недића могу посматрати као једну од трагичнијих личности српске историје. Скоро сам слушао свједочења Срба из источне Босне које су на Дрини клале Францетићеве усташе и да није дошла Недићева стража са Нијемцима и зауставила усташе, покољ би био потпун.

Ево како Нојбахер пише о Недићу, и то 50-тих година, послије служења лказне у затвору, када није имао никаквог интереса да измишља и да пише бајке:

"O tragičnom liku general-pukovnika Nedića već sam mnogo pisao. Pa
ipak, osećam potrebu da kažem još nekoliko reči, kako bih bolje i jasnije osvetlio
njegovo mesto u istoriji Srbije. Još uvek se njegova uloga prikazuje
iskrivljeno i u pogrešnom svetlu. Dosadna i neinteligentna propaganda još ga
opisuje kao kvislinga. Njegova uloga može da se uporedi samo sa istorijskim
ličnostima i ravna je vojničkim zaslugama Hindenburga, Petena (Pétain), Rumuna
Antoneskua, Grka Colakoglua i Finca Manerhajma. U trenucima vellilike nesreće jedne nacije desi se da na horizontu nema državnika koji uživa
poverenje najvećeg dela stanovništva. Tada se čuju jauci i povici: „Spašavaj
nas!" Narod se tada obično obraća zaslužnim, priznatim i uglednim vojnicima.
I general Ajzenahuer je takode bio pozvan - s obzirom na užasnu
mogućnost atomskog rata koji bi uništio svet - da stane na čelo najjačeg naroda
na kugli zemaljskoj. Nedića su nagovorili njegovi prijatelji da stane na
čelo srpske vlade. To je bilo godine 1941, kada je izbio komunistički ustanak
u Srbiji. Taj događaj je pretio da izazove građanski rat. Ova opasnost ga je
prisilila, kao ubeđenog antikomunistu, da sarađuje sa okupatorom. On je
svim svojim srcem i dušom bio srpski nacionalista. U njegovom birou na
zidu je visila slika kralja, čija izbeglička vlada je predstavljala za Nemačku
neprijateljsku silu. Nemačka propaganda, koja je bila dosadna, neprestano se
izrugivavala sa njim kao sa „kraljem-dečakom". Simbol napaćenog naroda
predstavljala je druga slika, koja je prikazivala, sa okrutnom realnošću, ženu
koja je razapeta na krstu. Ta žena predstavljala je majku Srbiju. Sve ovo nije
nikako moglo da znači za Nemce koji su ga posećivali, da Nedić obožava
okupatore i da prema njima gaji simpatije.Nedić je od Nemaca stalno doživljavao razočarenja i bio je ogorčen
njihovim postupcima. On je neprestano hteo da podnese ostavku na položaj
predsednika vlade. Ali, nije bio jaka ličnost i uvek je dozvolio da ga odvrate
od te namere. Poznavao sam ga lično. Sa njim sam vodio bezbrojne razgovore
i poznajem ga dovoljno dobro da bih mogao da kažem koji su bili njegovi
glavni motivi da se politički angažuje. Prvo, bio je neprijatelj komunizma.
Drugo, nadao se, da će, ako pristane na saradnju sa okupatorom,
olakšati zlu sudbinu Srba i poboljšati njihov položaj. Ovome valja dodati i
razumljivu ambiciju starog generala, u nesreći koja je zadesila zemlju, da se
istakne kao zaštitinik dinastije Karadorđević i borac protiv komunizma.
Nedić nije bio državnik, a ni državni činovnik ili ekonomista. Poslao mi je
stotine pisama u kojima se žali na stradanje Srba u Hrvatskoj, u Albaniji, u
bugarskoj okupacionoj zoni, u Mađarskoj i na području koje je okupirala Nemačka.
Bio je neumoran u protestima i tužbama, i ja mogu da potvrdim i da
mu odam priznanje da je u tim intervencijama mnogo puta i uspeo: kaznene
mere nisu bile izvršene sa takvom strogošću kako je bilo planirano, ili mu je
čak pošlo za rukom da ispravi nepravdu. Dugo sam ja bio njegova poslednja
nada. Dovoljno sam podrobno opisao kako je došlo do toga da g a j e i ta poslednja
nada razočarala. Ja sam, međutim, morao da se držim diplomatskih
pravila, koja moraju da se poštuju. Nisam, dakle, mogao da se kod Nedića
žalim na moju vladu. Na kraju, on je, razočaran i ogorčen, počeo da sumnja i
u mene, u moje iskrene namere. Više nije verovao da nastojim svim silama
da dode do preokreta u nemačkoj politici prema Srbiji. Nedićev položaj nije
bio lak. On je morao da ide mukotrpnim putem saradnje sa okupatorom. Nje-gov položaj mogao je da se donekle olakša time da mu se omogući da postigne
bar neke uspehe u spoljnoj i unutrašnjoj politici.
Kada se našao u emigraciji, u Kicbielu (Kitzbühel), u Tirolu, kao
predsednik izbegličke vlade, odbio je da pruži podršku tome da se nastavi sa
otporom. Nedić je to obrazložio veoma ćestito i razumno ovim argumentima:
svaki pokušaj da se ohrabri i podrži nastavak borbe srpskih nacionalista protiv
Tita. neodgovoran je. Situacija je beznadežna. On je držao do spoljašnjih
formi: kada je službeno potvrđena Hitlerova smrt, posetio me je da mi izrazi
saučešće i to u trenutku kada su Nemci na svim frontovima doživljavali
opštu katastrofu.
Nedić je bio potpuno nesebična osoba i nije posedovao nikakvo imanje
ili bogatstvo. U Beogradu je stanovao kod svog brata Milutina Nedića, koji
je, takode, bio general. Politički su bili istomišljenici.
Poznato mi je da je žena njegovog brata, njegova svastika, prodala
zlato i nakit kako bi mogli da prežive teške ratne godine. Ziveli su veoma
skromno. Njegov brat i svastika, posle sloma Nemačke 1945. godine, izvršili
su samoubistvo u Tirolu. Milana Nedića su po završetku rata internirale američke
vojne vlasti. U februaru 1946. Amerikanci su ga „posudili" Titu, kako
bi mogao da se kao svedok pojavi na suđenju Draži Mihailoviću. Više se nije
vratio. Za korpulentnog čoveka skok sa trećeg sprata zatvorske zgrade bio je
dovoljno visok. Od toga je umro."

Слично говори и војвода Момчило Ђујић:

<a href="https://www.youtube.com/v/PPLnQYqu8wg" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/PPLnQYqu8wg</a>

Не треба заборавити да је Недић био једини аутентични српски вођа који се одрекао илузије југославизма. И Дража и Љотић, да не говоримо о комунистима идеолошки су били Југословени.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #7 послато: Април 20, 2016, 08:54:49 поподне »
Битан је био расистички приступ да сто живота припадника ниже расе вреди једва колико и један живот припадника "изабране" расе.

Не поричући да су нацисти Србе као и остале Словене сматрали нижом расом, па самим тим нису пуно обраћали на број убијених, не мислим да је расни концепт био пресудан код одлуке о масовним одмаздама.

Нијемци су, сматрајући Србе за генерално непокоран елемент, размишљали практично како да спријече нападе на своје војнике, а да не морају да ангажују велику војску. Сматрали су да ће одмазде бити довољно опомињуће да се престане са нападима. Да је расни концепт био одлучујући, Нијемци би са масовним убиствима, као што је био случај код Јевреја почели већ уласком у Србију, без икаквог повода са стране. Шта ће им повод ако су ријешили расно да затру један народ.

Зашто ово пишем? Зато што такав став у потпуности ослобађа од одговорности оне елементе који су неодговорним понашањем провоцирали Нијемце иако су били свјесни да исти неће имати милости према цивилном становништву. Кривица Нијемаца јесте суштинска и монструозна, али ако неко више пута учини диверзију која испоровоцира овакво очекивано понашање Нијемаца, онда има и одговорности тог ко тако чини.

Доста мојих сусељана је убијено управо као одмазда на "херојско" убиство једног њемачког официра од стране "делије" из жбуња. Нијемци су једноставно покупили око 100 људи, како су кога стигли, не гледајући ни на године ни на пол и стрељали у једној долини. Е сад, ми можемо расправљати сто година, да ли би они били стрељани и овако и онако, али чињеница је да тих људи више нема, а да је непосредан повод био управо ово што сам описао.

Па ако је Нијемац и имао коначну идеју да затре Србина (што и не спорим), зар треба да га пожурујемо у томе?

Ван мреже Лепеничанин

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 945
 • R1b
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #8 послато: Април 20, 2016, 09:05:48 поподне »
Цитат
свако ко се нашао под оружјем након 18. априла 1941. године није подлијегао војним конвенцијама, него је сматран одметником.

Да се мало и нашалим: реч капитулација не постоји у српском језику!  :P

А сад да вам озбиљно одговорим шта мислим о поступцима окупатора. Они нису испоштовали ни основна правила која предвиђају поменуте конвенције. Прво и основно, распарчали су државу, Краљевину Југославију, па затим и саму Србију, и читаве делове територије ампутирали и стварали неке државне провизоријуме. То нема везе с међународним ратним правом и недопустиво је то учинити у некој окупираној земљи.

Такође, окупација неке земље подразумева да се у њој створе локалне жандармеријске снаге. Немци су у Србији то избегавали и то је главни разлог зашто су у Србији створени и имали успеха побуњенички покрети и равногорски и комунистички. Запитајте се колико је такав след догађаја био случајан, а колико је био део немачког плана да Србе жигоше као побуњенике и над њима изврши репресалије.

Окупација као статус неке територије дакле захтева тачно одређене мере и оно што се десило у Југославији и Србији са окупацијом у складу с ратним правом нема благе везе. Моје је мишљење да Немци нису спровели конвенцијама прописане мере из расистичких мотива. Југославија је распарчана како би се у њој извршио погром над Србима, а Србија је распарчана како би се у њој изазвао отпор и како би сами Немци ту извршили погром над становништвом. Већ први неуспеси на источном фронту пале лампице у Хитлеровом штабу, рационално је "смањио гас" и истребљење Срба се оставља за касније, али наивно је сматрати да се оно не би десило. 

Цитат
Није овдје у питању основ него повод за стрељање, расизам с тим нема везе.

Да се хтело само застрашивање становништва било би довољно извршити и одмазду у односу један према један. Сам ред величине при одмазди једном заувек одузима право свакоме да покушава да објасни разлог за стрељање било чиме осим расизмом.


Ван мреже Лепеничанин

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 945
 • R1b
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #9 послато: Април 20, 2016, 09:44:43 поподне »
Цитат
не мислим да је расни концепт био пресудан код одлуке о масовним одмаздама.

Расни концепт био је пресудан код буквално сваке Хитлерове одлуке. Расни концепт је суштина његове идеологије и на агресивни расизам се може свести и сва пракса нацизма.

Цитат
Па ако је Нијемац и имао коначну идеју да затре Србина (што и не спорим), зар треба да га пожурујемо у томе?

Никако. Сви национално одговорни елементи требало је да их у томе успоравају како год да су то знали и умели.

Ван мреже Жика

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 579
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #10 послато: Април 20, 2016, 10:17:55 поподне »
Тадашња Немачка је била извршни орган јединог центра моћи - као што је и данас актуелна водећа сила света. А центар моћи нису Илуминати и сличне небулозе. Требало би се ти поводом мало више позабавити ликом и делом Владимира Халка - Ледоховског.

Ван мреже aleksandar I

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 964
 • I2-Z16982
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #11 послато: Мај 13, 2016, 01:52:57 поподне »
У паузи између резултата новотестираних, а пошто сам завршио са средњом вијеком, ријеших да се "пребацим" на савремену историју . На постављену тему "Милан Недић и Нојбахеров пројакат Србије" ћу се вратити касније, али овом приликом желим да напишем пар ријечи о Нојбахеровој мемоарској књизи "Специјални задатак Балкан".

Наиме, ријеч је о уводном дијелу књиге под називом "Балкан". Овај дио ми се посебно допао, без обзира на нека "ситна неслагања". Наравно Нојбахер је убијеђени нациста, антикомуниста, али истовремено реалан човјек, који очигледно добро познаје ове просторе. Ријеч о дијелу књиге од стр. 36. до 51, гдје аутор сјајно елаборира историјски развитак Балкана, обичаје, традицију, менталитет.

Поглавње почиње разговорм са Хитлером да ли Хрватска припада, овдје се очигледнмо мисли на политички концепт, Балкану. Констатује не, али постоји ту један "балкански синдром". Ево цитата:

"Nakon što se Jugoslavija raspala, usledio je hrvatski osvetnički pohod uništavanja pravoslavnih Srba. Ovaj događaj spada u najužasnija masovna ubistva tokom cele svetske istorije. U pitanju je balkanska osveta protiv omrznutog Balkana."

Па онда још дијелова који се дефинишу рамишљање просјечмог Анмериканца, а које је постало службени став Стејт Департмена:

Prosečnom Amerikancu, na primer, iz Kanzasa, koji ima jasnu predstavu o hrišćanstvu i ličnoj slobodi, Balkan bih objasnio na ovaj način:
„Vi smatrate da je Evropa područje gde žive 'troublemakers' ljudi koji stvaraju probleme, nepopravljivi svadljivci koji tokom svake generacije zapale svet? Nije li tako?" On će to revnosno da potvrdi: „Vidite, ovi smutljivci, potpaljivači svetskog požara i kako biste Vi još sve nazvali Evropljane, smatraju da je Balkan mesto gde žive proizvođači nemira i potpaljivači svetskih požara. Predstavite, dakle, sebi narode, koji čak i jednom takvom nemirnom području izgledaju kao buntovničko
područje!" „Užasno! Jesu li oni zaista tako opasni?" „Među njima sam živeo svega trinaest godina. Polovinu toga vremena proveo sam kao ambasador i oponomućeni ministar, imajući posla sa kraljevima, ministrima i velikim banditskim vođama. Drugu polovinu tog vremena proveo sam u njihovim zatvorima i to sa predstavnicima svih slojeva njihovog
društva sve do samog dna, do najgorih tipova. Ne želim da dam neki konačan
sud, pa ipak, meni oni ne izgledaju tako loše i opasno. Možda su malo divlji, ako mi dozvolite da kažem!"
„Pa, Vi ste ipak ostali živi!"
„To nije ni njihova zasluga, a ni krivica. Tako je Bog odredio."Bojim se da čoveku iz Kanzasa, koga cenim sa distance, nisam dovoljno dobro objasnio Balkan."

Нојбахер се бави и тзв. НДХ:

"Nemci i Italijani učinili su političku grešku i to već na samom početku, kada su uništili Jugoslaviju, a posle toga, jer su podržavali mađarski revizionizam i velikobugarske zahteve. Oni su prihvatili italijansku aneksiju i politički priznali
njenu uticajnu sferu, a sve je krunisano režimom terora Ante Pavelića u Hrvatskoj i represalijama protiv taoca u selima, što je prouzrokovalo to da su ustanici stalno dobijali nove borce, pa je njihov pokret na kraju prerastao u pravu reku, i to u trenutku, kada je postalo jasno da je zvezda nemačke ratne mašinerije na zalasku."

Мало се не слажем око Италијана, с обзиром да је српски народ у "њиховој у зони" далеко мање страдао. али ... након првих погрома, Италијани су у својој зони (демаркациона линија) увели своју управу и одстранили "хрватску цивилну власт". Извор Милорад Екмечић. Бранко Петрановић.

Па онда у наставку:

"Na osnovu izveštaja koji su stigli do mene, procenjujem da broj nevinih, nenaoružanih, zaklanih Srba iznosi oko
750 000."

Спомињао сам раније став Хитлера према исламу:

"Za islam je Hitler imao veoma mnogo simpatija: „To je muška religija! Da su Nemci muslimani, u istoriji bi tada postigli mnogo više!" Time je nastavio tradicionalnu politiku Beča, a ona je Bosni koju je okupirala Austrougarska bila diktirana preteranim obzirima prema osećajima muslimanskog sveta."

И на крају шлаг на торту; одговорност једног малог балканског народа "за све могуће ратове":

"Isto tako je istina da Balkan ne može sam da prouzrokuje svetski požar, a da za to ne postoji dobra volja velikih sila."

Писано 1953. године, а веома пророчки.
Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9850
 • I2a S17250 A1328
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #12 послато: Јул 18, 2016, 07:17:16 поподне »
Нема баш везе са Нојбахером, али ваља се подсетити:
у ноћи 16/17. јула 1946. године, ето пре 70 година, убијен је генерал Дража Михаиловић.

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%99%D1%83%D0%B1_%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

Беседа о њему од стране Светог владике Николаја, на данашњи датум 1954. године:
http://srbinaokup.info/?p=61133&

Дража на Солунском фронту:


"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1382
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #13 послато: Новембар 26, 2016, 12:11:32 поподне »
Уважени проф. Мило Ломпар је у овом предавању хронолошки повезао историју Србије у XX веку. Пошто се и овде помиње Велика Србија а и период од настајања Југославије, сврстао сам то овде, мада је тема предавања била "Српски народ после распада Југославије". Говори о самоодрицању, културолошком и националном појму. Врло интересантно предавање, које предлажем да саслуша свако ко то жели и може.

https://www.youtube.com/v/bd7MyaFBruo


Ван мреже Ђока

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 219
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #14 послато: Март 12, 2018, 03:10:26 поподне »
Ударио је "печат", ништа више не треба додати. А у срж је погодио стање свести јадне, "несхваћене" и исфрустриране снобовско-југоносталгичне елите.

Не треба додати, можда само избацити овај пасус:
Цитат
Југословенство је посебна врста историјске
кратковидости, такве да његови носиоци не
могу да разумеју ни владику Николаја
Велимировића, ни генерала Милана Недића,

Откад је то у духу српског народа колаборационизам?

симо

 • Гост
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #15 послато: Март 12, 2018, 04:31:05 поподне »
Откад је то у духу српског народа колаборационизам?

У духу српског народа је увијек била брига за тај исти народ. Милан Недић се управо одликовао бригом за сопствени народ. Многе Србе је нахранио и спасио испод усташког ножа. Док су други, укључујући ту и англофилне четнике, водили бјелосвјетске политике, Недић је спашавао шта се спасити може. На жалост, и данас је у оптицају скојевска историја, којој је иначе одлика да лијепи Србима родољубима етикете издајника и колаборациониста.

За мене ће Милан Недић увијек бити позитивна личност српске историје, примјер личне жртве за добробит народа.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8301
 • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #16 послато: Март 12, 2018, 04:41:56 поподне »
У духу српског народа је увијек била брига за тај исти народ. Милан Недић се управо одликовао бригом за сопствени народ. Многе Србе је нахранио и спасио испод усташког ножа. Док су други, укључујући ту и англофилне четнике, водили бјелосвјетске политике, Недић је спашавао шта се спасити може. На жалост, и данас је у оптицају скојевска историја, којој је иначе одлика да лијепи Србима родољубима етикете издајника и колаборациониста.

За мене ће Милан Недић увијек бити позитивна личност српске историје, примјер личне жртве за добробит народа.

Потписујем. Да није било Недића, вероватно ни ја не бих био рођен с обзиром да је отхранио мог деду по мајци, дечака који је препливао Дрину да би се спасао усташке каме. Да није постојао систем збрињавања избегле деце из НДХ, ко зна како би он завршио...
Чињеницама против самоувереног незнања.

симо

 • Гост
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #17 послато: Март 12, 2018, 04:50:25 поподне »
Да се администрација не би љутила  :) , предлажем да двије -три задње поруке пребаци у тему https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1349.msg20351#msg20351

А на тој теми бих написао још понешто о овоме.

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4965
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #18 послато: Март 12, 2018, 04:54:48 поподне »
Зашто ово радите? Коме треба Милан Недић у целој овој причи о серији о Немањићима? Јел вас неко питао за мишљење о Недићу? Треба ли да вам ја сад причам кога су све Недићеви жандари одвели у Јајинце и колико неке друге деце никад није рођено захваљујући њему и његовој политици? Није без разлога у правилник форума стављена забрана покретања политичких тема.
Kамене рабъ и госодинъ

симо

 • Гост
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #19 послато: Март 12, 2018, 05:19:22 поподне »
Зашто ово радите? Коме треба Милан Недић у целој овој причи о серији о Немањићима? Јел вас неко питао за мишљење о Недићу? Треба ли да вам ја сад причам кога су све Недићеви жандари одвели у Јајинце и колико неке друге деце никад није рођено захваљујући њему и његовој политици? Није без разлога у правилник форума стављена забрана покретања политичких тема.

Велиборе,

као прво не може бити политичка тема нешто што се десило прије 70 година. Може бити политичка, ако је неко као такву схвати, а мени то није била намјера.
као друго, само сам одговорио Ђоки на његову констатацију и затражио да се поруке пребаце на прикладније мјесто.
и као треће, иначе сам имао намјеру да наставим писање на овој теми, с обзиром да сам скоро прочитао књигу руског аутора А.Ю.Тимофеева Сербские союзники Гитлера, за коју мислим да још није преведена на српски,а која даје неке занимљиве детаље који се односе управо на улогу Недића и Љотића, и то из пера прилично непристрасног аутора.

Разлике о мишљењима о личностима и догађајима су сасвим разумљиве, али не могу да схватим позиве да се зашути.
Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4965
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #20 послато: Март 12, 2018, 05:44:42 поподне »
Велиборе,

као прво не може бити политичка тема нешто што се десило прије 70 година. Може бити политичка, ако је неко као такву схвати, а мени то није била намјера.
као друго, само сам одговорио Ђоки на његову констатацију и затражио да се поруке пребаце на прикладније мјесто.
и као треће, иначе сам имао намјеру да наставим писање на овој теми, с обзиром да сам скоро прочитао књигу руског аутора А.Ю.Тимофеева Сербские союзники Гитлера, за коју мислим да још није преведена на српски,а која даје неке занимљиве детаље који се односе управо на улогу Недића и Љотића, и то из пера прилично непристрасног аутора.

Разлике о мишљењима о личностима и догађајима су сасвим разумљиве, али не могу да схватим позиве да се зашути.

Када сам одреаговао ова преписка је била на теми која се тиче серије о Немањићима што ми је баш засметало. Ако ми прича на некој теми смета онда могу да не отворам ту тему и све је ОК, али нећу да бежим са тема које ме занимају због порука којима ту није место а које код мене изазивају стомачну реакцију.
Можда је прича о Недићу у Републици Српској само историјска али у Србији је на жалост још увек политичка, и то дневно-политичка. Наравно да не могу никога терати да заћути нити ми је била намера, него сам мишљења да ће такви разговори само довести до непотребних и ирационалних сукобљавања без икаквих шанси да било која страна промени своје мишљење. При том је то тема потпуно небитна за оно чиме се Порекло бави и штета је да се због ње кваре односи међу члановима, а по правилу тако на крају испадне.

То је само моје потпуно необавезујуће мишљење. Ево има ова тема па ту слободно наставите да величате Недића и Љотића, немам ништа против.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Ђока

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 219
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #21 послато: Март 12, 2018, 05:46:43 поподне »
Велиборе,

као прво не може бити политичка тема нешто што се десило прије 70 година. Може бити политичка, ако је неко као такву схвати, а мени то није била намјера.
као друго, само сам одговорио Ђоки на његову констатацију и затражио да се поруке пребаце на прикладније мјесто.
и као треће, иначе сам имао намјеру да наставим писање на овој теми, с обзиром да сам скоро прочитао књигу руског аутора А.Ю.Тимофеева Сербские союзники Гитлера, за коју мислим да још није преведена на српски,а која даје неке занимљиве детаље који се односе управо на улогу Недића и Љотића, и то из пера прилично непристрасног аутора.

Разлике о мишљењима о личностима и догађајима су сасвим разумљиве, али не могу да схватим позиве да се зашути.

Ја сам крив за отварање ове теме. Ако сам прекршио правила, унпред се извињавам. Чини ми се да на овом форуму има доста тема и подфорума везаних за историју, а историја и политика су увек преплетене.

Што се тиче оправдавања Недићеве улоге, ок, јесте "спашавао" што се спасити може. Али, чему та крајност да се величају његове заслуге. Јесте многе спасио, али, ко зна колико их је страдало заслугама његове владе и бајних му министара. Шта, ови што су у Београду певали и глумили за Швабе су само радили свој посао? Да, и то 100 метара од вешала.

По овој логици, начелници општина и остала власт постављена од стране Аустроугара након 1915. је само радила свој посао? Да, ревносно су предавали спискове колико ко има стоке, ракије, чији укућани су
учествовали у рату...

Не знам какву су глобалну политику водили четници, нити колико су непријатељских офанзива комунисти измислили... што се мене тиче, сваки Србин војник који је носио пушку и туко се с Швабама, Бугарима, Талијанима, усташама и осталим окупаторима је Х Е Р О Ј. Било тад, биће занавек.
симо

 • Гост
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #22 послато: Март 12, 2018, 05:47:39 поподне »
Када сам одреаговао ова преписка је била на теми која се тиче серије о Немањићима што ми је баш засметало. Ако ми прича на некој теми смета онда могу да не отворам ту тему и све је ОК, али нећу да бежим са тема које ме занимају због порука којима ту није место а које код мене изазивају стомачну реакцију.
Можда је прича о Недићу у Републици Српској само историјска али у Србији је на жалост још увек политичка, и то дневно-политичка. Наравно да не могу никога терати да заћути нити ми је била намера, него сам мишљења да ће такви разговори само довести до непотребних и ирационалних сукобљавања без икаквих шанси да било која страна промени своје мишљење. При том је то тема потпуно небитна за оно чиме се Порекло бави и штета је да се због ње кваре односи међу члановима, а по правилу тако на крају испадне.

То је само моје потпуно необавезујуће мишљење. Ево има ова тема па ту слободно наставите да величате Недића и Љотића, немам ништа против.

Хвала на разумјевању.

Ван мреже Одисеј

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 888
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #23 послато: Март 12, 2018, 05:56:23 поподне »
Када сам одреаговао ова преписка је била на теми која се тиче серије о Немањићима што ми је баш засметало. Ако ми прича на некој теми смета онда могу да не отворам ту тему и све је ОК, али нећу да бежим са тема које ме занимају због порука којима ту није место а које код мене изазивају стомачну реакцију.
Можда је прича о Недићу у Републици Српској само историјска али у Србији је на жалост још увек политичка, и то дневно-политичка. Наравно да не могу никога терати да заћути нити ми је била намера, него сам мишљења да ће такви разговори само довести до непотребних и ирационалних сукобљавања без икаквих шанси да било која страна промени своје мишљење. При том је то тема потпуно небитна за оно чиме се Порекло бави и штета је да се због ње кваре односи међу члановима, а по правилу тако на крају испадне.

То је само моје потпуно необавезујуће мишљење. Ево има ова тема па ту слободно наставите да величате Недића и Љотића, немам ништа против.

Иако је Недић имао своје мане и гријехе, свакако су од њега гори Душан Симовић, Коча Поповић, Крцун, Дража, Калабић и остали који су српске националне интересе подредили англоамеричким/совјетско-комунистичким и који су нас гурнули у кланицу из које смо изашли "кратки" за преко милион глава. Оним мартовским пучем је отворена сезона лова на српске главе, покренут је најстрашнији геноцид над српским народом у НДХ, на Косову и Метохији, у Санџаку и Војводини, а у Црној Гори и централној Србији је закуван унутарсрпски братоубилачки рат између комуниста и монархиста.

Српски национални интерес је био војна неутралност, односно статус сличан оном који је Шпанија имала. Боли ме уво који је био национални интерес Британије, Совјетског Савеза или неког трећег, мене првенствено занима национални интерес Србије, па тек онда остало.

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4965
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #24 послато: Март 12, 2018, 06:09:51 поподне »
Иако је Недић имао своје мане и гријехе, свакако су од њега гори Душан Симовић, Коча Поповић, Крцун, Дража, Калабић и остали који су српске националне интересе подредили англоамеричким/совјетско-комунистичким и који су нас гурнули у кланицу из које смо изашли "кратки" за преко милион глава. Оним мартовским пучем је отворена сезона лова на српске главе, покренут је најстрашнији геноцид над српским народом у НДХ, на Косову и Метохији, у Санџаку и Војводини, а у Црној Гори и централној Србији је закуван унутарсрпски братоубилачки рат између комуниста и монархиста.

Српски национални интерес је био војна неутралност, односно статус сличан оном који је Шпанија имала. Боли ме уво који је био национални интерес Британије, Совјетског Савеза или неког трећег, мене првенствено занима национални интерес Србије, па тек онда остало.

Зашто мени одговараш? Ја нисам давао никакве исказе у вези Недића и Љотића да би имао потребе нешто да ми објашњаваш, а немаш појма о животној причи и искуствима моје фамилије, да ли ми је неко препливао Дрину па га Недић спасао или су га жандари утукли кундацима на Бањици. Тако да прескочите ме на ову тему, јер немам шта да полемишем о конформистичким ставовима који правдају одвођење у смрт десетина хиљада суграђана из било којих разлога.

И да, од Крцуна, Драже и осталих били су још гори Џингис Кан, Хитлер и Атила.
« Последња измена: Март 12, 2018, 06:12:17 поподне Velibor »
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже dko

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 485
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #25 послато: Март 12, 2018, 06:20:57 поподне »
Симо,
не мислим да су Руси у стању да напишу ишта непристрасно о Другом светском рату, јер им је та тема превише блиска срцу. Сам наслов је проблематичан...'Српски савезници Хитлера'...Тачније, наслов је скандалозан, јер управо је та тзв. Недићева влада вршила свакојаке политичке и правне пируете не би ли изјављивала лојалност Краљу који је не признаје. Иначе, Недић није био председник никакве владе Србије за време рата, зато што не постоји никаква Србија за време рата, већ само окупирана Краљевина Југославија која има свог владара и своју владу (на страну њихова политика).

Одисеј,
Душан Симовић, Коча Поповић, Крцун, Дража и Калабић имају заједничког колико и (рецимо) Момчило Перишић, Александар Вулин, Аркан, Ратко Младић и Славко Алексић. Са 27. мартом који помињеш, и о ком - по мом мишљењу - правилно резонујеш, везе има једино Душан Симовић.

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1382
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #26 послато: Март 12, 2018, 06:23:13 поподне »
Хајде, да покушамо да се, кад је прошлост у питању, а поводом ове серије о Немањићима, вратимо мало ближе времену Немањића. Мислим на време након Косовске битке 1389. године и продора Турака у наше земље. Наш највећи национални епски јунак и симбол отпора према Турцима и заштитник сиротиње раје, Марко Краљевић је био турски вазал и погинуо у бици на Ровинама борећи се на турској страни. Да ли је икад од некога проглашен за колаборационисту? Није. Да ли је царица (кнегиња) Милица, која је после Косовске битке и Лазареве погибије, дала рођену кћер турском султану за жену проглашена колаборационитскињом? Није. Треба увек сагледавати историјске околности које би ишле у корист српском народу. Све препустимо и времену и историчарима, па нека они дају свој суд и о Недићу. Још о њеми вероватно има сачуваних података у неким архивима, мада су многи уништени. Не желим да будем погрешно схваћен. Само, онако, размишљам.

симо

 • Гост
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #27 послато: Март 12, 2018, 06:45:12 поподне »
Симо,
не мислим да су Руси у стању да напишу ишта непристрасно о Другом светском рату, јер им је та тема превише блиска срцу. Сам наслов је проблематичан...

Дко, и ја сам тако мислио,а ли кад сам прочитао књигу видио сам да је написана прилично објективно и одмјерено. Поставићу на крају неке закључке из књиге којима ћу то и поткријепити.

Књига је издата 2011. године. Можда је интересантно што је аутор поред наших архива користио и руске архиве, прије свега Руски државни архив социјално-политичке историје, Централни архив Министарства одбране Руске Федерације, њемачку нацистичку архиву која се налази у Вашингтону и Војни архив из Другог Свјетског рата у њемачком Фрајбургу.

Поред личности Недића и Љотића, обрађени су идруги аспекти њемачке управе, прије свега економска експлоатација Србије са прилично детаљним подацима.

Колико ми вријеме буде дозвољавало,а с обзиром д акњига није предена на српски, на овој теми ћу објављивати краће исјечке из књиге који ми се учине интересантним.

симо

 • Гост
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #28 послато: Март 12, 2018, 06:47:09 поподне »
Хајде, да покушамо да се, кад је прошлост у питању, а поводом ове серије о Немањићима, вратимо мало ближе времену Немањића. Мислим на време након Косовске битке 1389. године и продора Турака у наше земље. Наш највећи национални епски јунак и симбол отпора према Турцима и заштитник сиротиње раје, Марко Краљевић је био турски вазал и погинуо у бици на Ровинама борећи се на турској страни. Да ли је икад од некога проглашен за колаборационисту? Није. Да ли је царица (кнегиња) Милица, која је после Косовске битке и Лазареве погибије, дала рођену кћер турском султану за жену проглашена колаборационитскињом? Није. Треба увек сагледавати историјске околности које би ишле у корист српском народу. Све препустимо и времену и историчарима, па нека они дају свој суд и о Недићу. Још о њеми вероватно има сачуваних података у неким архивима, мада су многи уништени. Не желим да будем погрешно схваћен. Само, онако, размишљам.

Војиславе, дискусија је пребачена на одговарајућу тему, ви сте залутали на тему. Вратите се на https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=2795.msg83521#msg83521

симо

 • Гост
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #29 послато: Март 12, 2018, 06:56:50 поподне »
Кратка биографија Милана Недића на основу књиге "Српски савезници Хитлера" од А.Ј.Тимофејева (није дослован цитат, већ извучено најкраће):

-   Милан Недић рођен је 02. септембра 1878. године у Гроцкој, од оца Ђорђа и мајке Пелагије, породица и са очеве и са мајчине старне потицала је од истакнутих учесника Првог и Другог српског устанка. Мајке Милана Недића и Димитрија Љотића биле су нерођене сестре.
-   завршава војне школе и постаје мајор 1910. године
-   Учествује у Балканским ратовима, 1913. смирује албанске побуне на Косову
-   1915. године постаје пуковник и руководи операцијом преласка преко Албаније, учествује на пробијању Солунског фронта
-   Недић је одбио  да учествује у мартовској завјери 1903. године, али исто тако није хтио да учествује у Солунском процесу као војни тужилац, ово неучествовање му Карађорђевићи нису заборавили, Недићеве ријечи „војска престаје да буде војска, када се умеша у политику“
-   Био војни управник у Загребу 1919-1920. и на лицу мјеста видио сву бесмисленост југословенске приче, ни његови реалистични извјештаји из Загреба нису били по вољи краљу Александру, па Недић полако пада у немилост
-   за казну отправљен у Македонију (својеврсни југословенски „Сибир“), успјева тамо прилично да среди ситуацију и задобија повјерење краља Александра. Постао генерал.Послије убиства краља Александра, скинули га из активне службе
-   враћа се као министар војни 1939. године, предлаже кнезу Павлу да заједно са Француском и Енглеском нападну Трећи Рајх док још има времена (толико о његовом тобожњем германофилству). Када му кнез Павле годину дана касније приликом италијанског напада на Грчку наређује да малтене нападне Италијане, Недић не извршава у потпуности наређено, истовремено покушава да наоружа восјку, али схвата да главни проблем војске није наоружање већ стање морала, војску већ увелико изнутра разваљују хрватски сепаратизам и комунистичка пропаганда
-   Недић схвата те 1940. године да Срби који треба да се супроставе Нијемцима, нису исти они Срби из Првог свјетског рата. Све то потанко Недић излаже у реферату кнезу Павлу, након чега га аутоматски уклањају са мјеста министра војног
-   Њемачка нацистичка агенција DNB је тим поводом прокоментарисала: „ Уклољена је са позиција фигура, која је персонификовала српски шовинизам. Генерал Недић је био противник зближавања са силама Осовине. Са његовим уклањањем, ти односи ће се промијенити набоље.“
-   Послије пуча  27. марта добио је команду над јединицима Треће армије у југоисточној Македонији, али мобилизација није успјела због брзог напредовања Бугара
-   Недић ће до краја љета 1941. године бити у кућном притвору у Београду
-   5. јуна 1941. губи сина јединца и снаху у Смедеревској експлозији
-   16. августа 1941. Недићу је први пут било дозвољено да изађе из куће. Ходајући Београдом, имао је у самом центру града прилику видјети објешене људе на свјетиљкама
-   Рођаци Недићеви, Љотић и Станислав Краков, и многи интелектуалци београдски врше притисак да прихвати њемачки захтјев да се стави на чело Владе народног спаса, али он одбија
-   25. августа 1941. године Недића зове к себи њемачки војни заповједник Србије Хенрих Данкелман. Објаснио је Недићу да се Рајх, с обзиром на планове на Истоку, неће пуно замајавати са Србијом, ставио му је карту на сто, са Србијом подијељеном на четири зоне: албанском на југу, бугарском на истоку, мађарском на сјеверу и средини и хрватском на западу. Нијемци су планирали за себе задржати само Београд, очистити га од нелојалних становника и преименовати у Prinzeugenstadt
-   Већ 29. августа 1941. објављено је формирање Владе народног спаса са Недићем на челу. Први Недићев корак било је успостављање везе са генералом Дражом Михаиловићем.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8301
 • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #30 послато: Март 12, 2018, 07:25:02 поподне »
Зашто мени одговараш? Ја нисам давао никакве исказе у вези Недића и Љотића да би имао потребе нешто да ми објашњаваш, а немаш појма о животној причи и искуствима моје фамилије, да ли ми је неко препливао Дрину па га Недић спасао или су га жандари утукли кундацима на Бањици. Тако да прескочите ме на ову тему, јер немам шта да полемишем о конформистичким ставовима који правдају одвођење у смрт десетина хиљада суграђана из било којих разлога.

И да, од Крцуна, Драже и осталих били су још гори Џингис Кан, Хитлер и Атила.

Ја сам само навео пример неког мени блиског. Ако сам те тиме увредио или погодио, праштај. Управо тај деда који је био ратно сироче у Недићевој Србији је био и ортодоксни комуниста-социјалиста, члан партије. Када сам се као клинац распитивао о његовим искуствима за време рата, било ми је чудно зашто би се један колаборациониста-Недић уопште бавио децом пребеглом из НДХ, чији су родитељи у највећем броју случајева убијени; тада сам имао црно-белу слику тадашњих догађаја, научену из СФРЈ-отских уџбеника историје. Ни деда није то знао да "објасни" на прави начин, јер се та његова улога сукобљавала са оним што је од партије и другова-комесара слушао добар део живота. У скорије време сам читао и списе Станислава Кракова о Недићу, могу само да кажем да је он био далеко од малтене отвореног и идеолошког нацисте, како су га приказали црвени победнички историографи. Већини није позната улога коју је имао у томе да чак и тај бедни остатак Србије над којим је имао власт не буде распарчан између НДХ, Бугарске, Мађарске и директне немачке управе, а да се целокупно српско становништво (заједно са избеглицама које су пристигле из других крајева окупиране Југославије) стави у возове и пошаље пут Румуније и даље на исток. Овај план су Немци хтели да спроведу током лета 1941. због устанка који је букнуо, залагањем Недића то је спречено, али су Немци ипак истрајали на оној познатој "100 за једног" наредби. Као што рекох, ништа није црно-бело, а последњи који неког треба да назива издајником су комунисти, којима Хитлер нимало није сметао све док није напао Совјетски Савез 22. јуна 1941, њихову "праву" домовину, тј. све док је важио Пакт о ненападању између Хитлера и Стаљина. Такође су се "јуначки" понели током Априлског рата, када су у позадини дизали пруге и мостове у ваздух, како би паралисали омражену југословенску "буржоаску" војску, или када су лета 1941, и поред немачке наредбе "100 за једног", наставили са нападима који Немцима нису наносили никакве значајније губитке, али су зато коштали живота стотине и стотине талаца, невиних цивила; једноставно, Коминтерна је наредила "рат без граница" и они су слепо слушали наређења команде из Москве, не обазирући се на локалне реалности, јер се они и нису борили за своју земљу Југославију, већ за савез социјалистичких република који би, у њиховој машти, опасивао читав свет, у складу са идеологијом опште светске комунистичке револуције коју је пропагирала Коминтерна.
« Последња измена: Март 12, 2018, 07:32:42 поподне НиколаВук »
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8301
 • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #31 послато: Март 12, 2018, 07:29:45 поподне »
-   25. августа 1941. године Недића зове к себи њемачки војни заповједник Србије Хенрих Данкелман. Објаснио је Недићу да се Рајх, с обзиром на планове на Истоку, неће пуно замајавати са Србијом, ставио му је карту на сто, са Србијом подијељеном на четири зоне: албанском на југу, бугарском на истоку, мађарском на сјеверу и средини и хрватском на западу. Нијемци су планирали за себе задржати само Београд, очистити га од нелојалних становника и преименовати у Prinzeugenstadt

Већини није позната улога коју је имао у томе да чак и тај бедни остатак Србије над којим је имао власт не буде распарчан између НДХ, Бугарске, Мађарске и директне немачке управе, а да се целокупно српско становништво (заједно са избеглицама које су пристигле из других крајева окупиране Југославије) стави у возове и пошаље пут Румуније и даље на исток. Овај план су Немци хтели да спроведу током лета 1941. због устанка који је букнуо, залагањем Недића то је спречено, али су Немци ипак истрајали на оној познатој "100 за једног" наредби.

Управо ово је једна од његових највећих заслуга. Да су Немци то успели да остваре, не би било ни Срба ни Србије, што и јесте био немачки циљ.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже dko

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 485
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #32 послато: Март 12, 2018, 08:04:18 поподне »
"...или када су лета 1941, и поред немачке наредбе "100 за једног..."

НиколаВуче, мислим (нисам сигуран) да је наредба 100 за 1 била на снази од септембра '41?

Симо, верујем да су документи релевантни , али наслов једноставно не стоји. Хитлер нема "савезнике" у Србији...може колаборационисти, могу разноразне емотивне вербалне егзибиције за левичаре и ултра-патриоте, али не може (формално-правно), савезници. Хитлер ни са Франком није у савезништву, а Франко је пустио добровољце да се образују у шпанску Плаву дивизију и иду на Стаљинград.

симо

 • Гост
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #33 послато: Март 12, 2018, 08:09:59 поподне »
Још једна ствар се прилично злонамјерно и нетачно приписује Милану Недићу,а то је прогон и убијање српских Јевреја. Колико је та тврдња бесмислена довољно говори податак да Недић ефективно на дужност ступа у септембру 1941. године, а да су дотад сви Јевреји у Србији већ пописани, одузета им имовина, мушкарци побијени,а жене и дјеца се налазе на Старом Сајмишту, логору који се не налази на територији Недићеве Србије већ у НДХ и у коме је заточен практично исти број Срба као и Јевреја. Ипак и поред свих ових чињеница можемо да прочитамо "August 1941 put in place the puppet government of Milan Nedic, which was also was given responsibility for many Holocaust-related activities, including the registration and arrest of Jews".

Извјесни Филип Коен у књизи https://books.google.ba/books?id=Fz1PW_wnHYMC&redir_esc=y пише везано за Старо сајмиште "Starvation was widespread, and Jewish inmates appealed unsuccessfully to Serbian authorities for more food to be provided to the camp."

Ваљало би објаснити како су српске власти могле да допреме храну логору који се налазио у Независној држави Хрватској.

У ситуацији, кад Нијемци врше своје политику "100 за 1" везано за Србе, зар је реално уопште расправљати о томе да ли је Недић могао спасити Јевреје?

Скоро сам слушао директора Јад Вашема. Поменуо је само два народа у Европи, који су и прије њемачке директиве, почели да убијају своје Јевреје. Ради се о Хрватима и Румунима.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8301
 • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #34 послато: Март 12, 2018, 08:11:45 поподне »
"...или када су лета 1941, и поред немачке наредбе "100 за једног..."

НиколаВуче, мислим (нисам сигуран) да је наредба 100 за 1 била на снази од септембра '41?

У праву си, правилније би било рећи крај лета-јесен 1941. Не знам тачан датум доношења те наредбе, али знам да је уследила након спречавања монструозног немачког плана о потпуном територијалном и физичком уништењу Србије и њеног становништва, што се десило 25.08. или непосредно након тог датума.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4965
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #35 послато: Март 12, 2018, 08:41:18 поподне »
Ено вам у дигиталној библиотеци књиге "Име и број" па читајте како је српска мајка спасавала Крагујевчане у Шумарицама, септембра 1941. Повраћа ми се...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9439
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #36 послато: Март 12, 2018, 09:05:16 поподне »
Ако ћемо кроз призму историје, онда бих замолио све да то посматрамо кроз чињенице, а не кроз емоције и политичке симпатије или антипатије. Дакле, имамо једну личност, и покушајмо да је сагледамо са историјског аспекта, ако је то могуће. Без сувишних коментара и заноса у ма коме правцу.

Нећу сад никоме да преправљам поруке, али скренух вам пажњу, јер из наредних ћемо брисати све што не буде у духу простог сагледавања историјских чињеница.

Хвала на разумевању.симо

 • Гост
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #37 послато: Март 12, 2018, 09:07:32 поподне »
Ено вам у дигиталној библиотеци књиге "Име и број" па читајте како је српска мајка спасавала Крагујевчане у Шумарицама, септембра 1941. Повраћа ми се...

Велиборе, нема потребе за жестоким реакцијама. Сви ми у породици имамо најближу родбину које је нека од страна у сукобу у Другом свјетском рату убила. То није разлог да ствари гледамо црно -бијело. Немам никаквог личног разлога да позитивно пишем о Недићу и Љотићу. Један деда ми је био партизан, други је био у заробљеништву, прадеду и са мајчине и са очеве стране, као и стричеве, убили су Нијемци и усташе, мајчиног стрица убили су партизани.

Нити Недић нити Љотић нису имали намјеру да убијају друге Србе, покушавали су да сачувају цивилно становништво Србије, у мјери у којој су успијевали, од потпуне одмазде Нијемаца, о чему партизанија, па и четници једним дијелом, нису претјерано водили рачуна.

Дио из књиге Тимофејева ( уопште незаинтересованог да оправдава Љотића и Недића, што се види и уз наслова):

"Судећи по њемачким документима, добровољци (мисли се на СДК) у одабиру талаца и стрељањима нису узимали учешће. У то су вријеме комунисти активно окривљавали љотићевце за саучешће у трагедији Крагујевца. Те оптужбе, по свему судећи, су биле неосноване, јер да су СДК активно узели учешће у организацији стрељања талаца из Крагујевца ( у том смислу и гимназијалаца), да ли би се свега годину касније у редовима СДК предано борило 58 гимназијалаца из Крагујевца."

Ово пише колаборационистима ненаклоњени Рус.

Да не помињемо оне силне интервенције Недићеве да се прекине са праксом 100 за 1, о којима говоре други непосредни извори.

Не амнестирају се овдје ни Недић ни Љотић од пуне одговорности, већ се покушава избјећи слика коју су о њима створили комунисти из идеолошких разлога.


Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9850
 • I2a S17250 A1328
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #38 послато: Март 22, 2018, 08:25:48 поподне »
Говорећи о Недићу, ових дана је годишњица покоља Срба од стране усташа у Старом Броду 1942. године. Највећи број убистава догодио се управо на данашњи датум, 22. марта, на празник Светих мученика севастијских - Младенаца.

На интервенцију Недића код немачких окупационих власти, немачка војска је омогућила преживелим Србима из вишеградског краја да се преко Дрине пребаце у Србију и тако избегну усташки нож.

Не само због тобожњег "братства и јединства", већ и због чињенице да је Недић био тај који је спасао велики број Срба покоља од ножа "братског" народа, овај догађај у комунистичкој Југославији био је "у бункеру" за све време њеног постојања.

mitropolijadabrobosanska.org

novosti.rs
« Последња измена: Март 23, 2018, 01:01:38 пре подне Amicus »
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9439
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #39 послато: Јануар 10, 2019, 10:51:15 поподне »
Зна ли неко нешто више о овој спомен плочи?


politikin-zabavnik.co.rs

Налази се на Железничкој станици на Топчидеру.Ван мреже goca 11

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 829
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #40 послато: Јануар 12, 2019, 09:57:03 поподне »
 Строфа песме Ave Serbia Јована Дучића.

На мрежи drajver

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4633
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #41 послато: Децембар 19, 2020, 09:13:19 поподне »
Ево једног личног свједочења српског редитеља Ђорђа Кадијевића (Лептирица, Свето место, серија Вук Караџић), које прочитах данас. Таквих свједочења има још.

"Ми смо из Шибеника побегли 1941. од усташа да не бисмо завршили у Јасеновцу. Мој отац је био краљевски официр и одмах је заробљен од Немаца и одведен у војни логор у Хамелбургу. Мајка, сестра, моја бака и ја успели смо чудом да се извучемо из НДХ и докопамо се Недићеве Србије. С мора смо побегли у Милошеву и Вождову аграрну Србију. Ви можете за Милана Недића да причате да је издајник и да је ишао и код Хитлера, али не можете оспорити да је хиљаде људи нашло уточиште у његовој Србији. Никад то не могу да му заборавим, спасао нас је вероватно сигурне смрти."

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4965
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #42 послато: Децембар 19, 2020, 10:43:32 поподне »
Ево једног личног свједочења српског редитеља Ђорђа Кадијевића (Лептирица, Свето место, серија Вук Караџић), које прочитах данас. Таквих свједочења има још.

"Ми смо из Шибеника побегли 1941. од усташа да не бисмо завршили у Јасеновцу. Мој отац је био краљевски официр и одмах је заробљен од Немаца и одведен у војни логор у Хамелбургу. Мајка, сестра, моја бака и ја успели смо чудом да се извучемо из НДХ и докопамо се Недићеве Србије. С мора смо побегли у Милошеву и Вождову аграрну Србију. Ви можете за Милана Недића да причате да је издајник и да је ишао и код Хитлера, али не можете оспорити да је хиљаде људи нашло уточиште у његовој Србији. Никад то не могу да му заборавим, спасао нас је вероватно сигурне смрти."

Мене сваки пут запрепасте ове изјаве захвалности Недићу. Треба ваљда да му се избеглице захвале и што их је пустио да дишу ваздух у Србији и пију воду са извора. Мислим, стварно... Еј бре, дошли Срби у смртној опасности и Србија их примила! Па зар има земље и народа на овом свету који то исто не би учинио за своје сународнике, какав год да је режим на власти? Није Недић примио Банту црнце, већ свој народ, тако да не знам шта је ту за дивљење и каква је великодушност показана или жртва поднета. Могли би тако и кнински Срби да се захвале Милошевићу што их је пустио да тракторима уђу у Србију и спавају недељу дана у Новом Саду под најлонима на платоу испред Спенса. 
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже нцп

 • Члан Друштва
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1600
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #43 послато: Децембар 19, 2020, 10:43:48 поподне »
Ево једног личног свједочења српског редитеља Ђорђа Кадијевића (Лептирица, Свето место, серија Вук Караџић), које прочитах данас. Таквих свједочења има још.

"Ми смо из Шибеника побегли 1941. од усташа да не бисмо завршили у Јасеновцу. Мој отац је био краљевски официр и одмах је заробљен од Немаца и одведен у војни логор у Хамелбургу. Мајка, сестра, моја бака и ја успели смо чудом да се извучемо из НДХ и докопамо се Недићеве Србије. С мора смо побегли у Милошеву и Вождову аграрну Србију. Ви можете за Милана Недића да причате да је издајник и да је ишао и код Хитлера, али не можете оспорити да је хиљаде људи нашло уточиште у његовој Србији. Никад то не могу да му заборавим, спасао нас је вероватно сигурне смрти."
Ово су и речи моје мајке о Милану Недићу. Породица је избегла у Београд 1941 из Белог Манастира у Хрватској.


Ван мреже нцп

 • Члан Друштва
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1600
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #44 послато: Децембар 19, 2020, 10:47:03 поподне »
Мене сваки пут запрепасте ове изјаве захвалности Недићу. Треба ваљда да му се избеглице захвале и што их је пустио да дишу ваздух у Србији и пију воду са извора. Мислим, стварно... Еј бре, дошли Срби у смртној опасности и Србија их примила! Па зар има земље и народа на овом свету који то исто не би учинио за своје сународнике, какав год да је режим на власти? Није Недић примио Банту црнце, већ свој народ, тако да не знам шта је ту за дивљење и каква је великодушност показана или жртва поднета. Могли би тако и кнински Срби да се захвале Милошевићу што их је пустио да тракторима уђу у Србију и спавају недељу дана у Новом Саду под најлонима на платоу испред Спенса.

Нису они само примљени. Пружена им је и помоћ да се снађу, организују, преживе ...

Народ је био захвалан. Лепо је рећи хвала и кад нам неко да чашу воде

Ми као народ треба да се учимо од Јапанаца захвалности.


Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4965
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #45 послато: Децембар 19, 2020, 10:51:24 поподне »
Нису они само примљени. Пружена им је и помоћ да се снађу, организују, преживе ...

Народ је био захвалан. Лепо је рећи хвала и кад нам неко да чашу воде

Ми као народ треба да се учимо од Јапанаца захвалности.

Као што треба рећи и да је неко издајник и зликовац када је у служби окупатора и убија припаднике сопственог народа. Дакле, за воду хвала, а за ову друго такође према заслузи.
Kамене рабъ и госодинъ

На мрежи drajver

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4633
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #46 послато: Децембар 19, 2020, 11:12:32 поподне »
Мене сваки пут запрепасте ове изјаве захвалности Недићу. Треба ваљда да му се избеглице захвале и што их је пустио да дишу ваздух у Србији и пију воду са извора. Мислим, стварно... Еј бре, дошли Срби у смртној опасности и Србија их примила! Па зар има земље и народа на овом свету који то исто не би учинио за своје сународнике, какав год да је режим на власти? Није Недић примио Банту црнце, већ свој народ, тако да не знам шта је ту за дивљење и каква је великодушност показана или жртва поднета. Могли би тако и кнински Срби да се захвале Милошевићу што их је пустио да тракторима уђу у Србију и спавају недељу дана у Новом Саду под најлонима на платоу испред Спенса.

Недић је својим дјеловањем створио предуслове да уопште таква помоћ може да се пружи. Да је Србија била распарчана између сусједних држава, како је првобитно било планирано, ни ти Срби не би имали гдје да се склоне и њихова судбина би вјероватно била запечаћена. Уосталом о томе говоре људи који су то вријеме искусили на сопственој кожи и њихова лична свједочења имају већу вриједност него наше савремене пројекције тог периода, поготово што смо прошли већ једно испирање мозга кроз комунистичко школство.

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4965
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #47 послато: Децембар 19, 2020, 11:23:24 поподне »
Недић је својим дјеловањем створио предуслове да уопште таква помоћ може да се пружи. Да је Србија била распарчана између сусједних држава, како је првобитно било планирано, ни ти Срби не би имали гдје да се склоне и њихова судбина би вјероватно била запечаћена. Уосталом о томе говоре људи који су то вријеме искусили на сопственој кожи и њихова лична свједочења имају већу вриједност него наше савремене пројекције тог периода, поготово што смо прошли већ једно испирање мозга кроз комунистичко школство.

Шта би било кад би било то би смо видели. То су све нагађања и приче. Али шта је било то јесмо видели. Ова аргументација коју наводиш о спасоносном деловању Недића је по истом моделу по коме Хрвати бране Степинца. Можда би и њему Срби требали бити захвални? Јер, забога, и он је радио само оно што је морао и најбоље што је могао: покрштавао је Србе да би их спасао, јер би их Павелић иначе све побио.
А те приче о комунистичком испирању мозгова пусти... Мозак се може испрати једино оном ко га баш и нема много. Сем тога, од комунистичког школства је прошло довољно времена да се у те испране мозгове очито усаде нове идеје и нека нова историја.
Kамене рабъ и госодинъ

На мрежи Јовица Кртинић

 • Помоћник уредника
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4060
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #48 послато: Децембар 19, 2020, 11:26:15 поподне »
Мене сваки пут запрепасте ове изјаве захвалности Недићу. Треба ваљда да му се избеглице захвале и што их је пустио да дишу ваздух у Србији и пију воду са извора. Мислим, стварно... Еј бре, дошли Срби у смртној опасности и Србија их примила! Па зар има земље и народа на овом свету који то исто не би учинио за своје сународнике, какав год да је режим на власти? Није Недић примио Банту црнце, већ свој народ, тако да не знам шта је ту за дивљење и каква је великодушност показана или жртва поднета. Могли би тако и кнински Срби да се захвале Милошевићу што их је пустио да тракторима уђу у Србију и спавају недељу дана у Новом Саду под најлонима на платоу испред Спенса.
Недић је свакако историјски трагична личност и око његове улоге у историји међу Србима никад неће бити усаглашен став. Да би се мало боље разумела његова улога потребно је понешто прочитати што осветљава његов лик и дело у периоду 1941-1945. Препоручујем двотомну књигу Станислава Кракова (иначе Недићевог сестрића) "Генерал Милан Недић" (прва књига има поднаслов "На оштрици ножа", а друга "Препуна чаша чемера", што доста тога говори). Ове књиге имамо у претраживој дигиталној библиотеци. За оне који би хтели мало брже да се упознају са његовим ликом и делом у необавезној форми, препоручујем сјајну представу "Ђенерал Милан Недић" по тексту Синише Ковачевића у којој Недића игра ненадмашни Бата Стојковић (имао сам прилику да ову представу гледам уживо, а снимак представе је веома добар и заиста вреди погледати:

<a href="https://www.youtube.com/v/Fm461EBuFqo" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/Fm461EBuFqo</a>

А што се тиче прихвата избеглица, посебно у првим месецима рата, то свакако може да служи на част Недићу и кључним људима који су у томе учествовали, а који су такође доживели трагичну судбину, нпр. мој земљак др Петар Зец...). И нису примани само Срби, већ и други, нпр. Словенци (између осталих, међу њима је био тек рођени Милан Кучан, касније први председник Словеније...). О прихвату избеглица из Босне и борби да се спаси сваки живот писао је Војислав Лубарда у књизи "Свилен гајтан", наводећи да су дуж Дрине били пунктови где су Недићевци скелама пребацивали нејач и жене. Лубарда је и сам био међу њима и описујући да је само срећом спасао живу главу бежећи од усташке потере.

Ово пишем идеолошки неострашћено и без жеље да било кога амнестирам или да било кога убеђујем. Потомак сам једног партизана, који је оставио своје кости негде, за гроб му се не зна, а ни слика није остала иза њега...
« Последња измена: Децембар 19, 2020, 11:45:26 поподне Број 1 »

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4965
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #49 послато: Децембар 19, 2020, 11:51:20 поподне »
Недић је свакако историјски трагична личност и око његове улоге у историји међу Србима никад неће бити усаглашен став. Да би се мало боље разумела његова улога потребно је понешто прочитати што осветљава његов лик и дело у периоду 1941-1945. Лично препоручујем двотомну књигу Станислава Кракова (иначе Недићевог сестрића) Генерал Милан Недић (прва књига има поднаслов "На оштрици ножа", а друга "Препуна чаша чемера", што доста тога говори). Ове књиге имамо у претраживој дигиталној библиотеци. За оне који би хтели мало брже да се упознају са његовим ликом и делом у необавезној форми, препоручујем сјајну представу "Ђенерал Милан Недић" по тексту Синише Ковачевића у којој Недића игра ненадмашни Бата Стојковић (имао сам прилику да ову представу гледам уживо, а снимак представе је веома добар и заиста вреди погледати: https://www.youtube.com/v/Fm461EBuFqo)
А што се тиче прихвата избеглица, посебно у првим месецима рата, то свакако може да служи на част Недићу и кључним људима који су у томе учествовали, а који су такође доживели трагичну судбину, нпр. мој земљак др Петар Зец...). И нису примани само Срби, већ и други, нпр. Словенци (између осталих, међу њима је био тек рођени Милан Кучан, касније први председник Словеније...). О прихвату избеглица из Босне и борби да се спаси сваки живот писао је Војислав Лубарда у књизи "Свилен гајтан", наводећи да су дуж Дрине били пунктови где су Недићевци скелама пребацивали нејач и жене. Лубарда је и сам био међу њима и описујући да је само срећом спасао живу главу бежећи од усташке потере.

Ово пишем идеолошки неострашћено и без жеље да било кога амнестирам или да било кога убеђујем. Потомак сам једног партизана, који је оставио своје кости негде, за гроб му се не зна, а ни слика није остала иза њега...

Нисам ни је острашћен, поготову не идеолошки. Ковачевићеву драму сам гледао и нисам из ње научио о Недићу ништа што већ нисам знао. Ради се о елементарном разумевању појма издаје, а то рачунам да не може бити идеологија. Ако ми нађеш потврду да је Недићева стража испалила један једини метак на неког припадника несрпских војски које су окупирале наше територије, онда могу да читам књиге о њему и ламентирам над његовом личном трагедијом. Али биће да су његове жртве ипак били искључиво Срби, Јевреји, Цигани, припадници ЈВуО и НОП-а. А то што је учинио и неке позитивне ствари никако га не може начинити мучеником, нити га опрати од издаје. И највећи злочинци су чинили добра дела. На крају, без Стаљина не би било победе над Хитлером, али је свеједно један од највећих зликоваца који је ходао земљом, одговоран за смрт милиона људи.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6965
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #50 послато: Децембар 20, 2020, 12:00:55 пре подне »
Načelnik Štaba nemačke Komande za Jugoistok, izveštava 4. XI 1941. godine, o situaciji na Balkanu, i između ostalog navodi, da je u Srbiju, do novembra 1941. godine, preseljeno ukupno 167.000 lica i to: 110.000 iz NDH, 37.000 iz mađarske okupacijske zone (Bačka i Baranja) i 20.000 s teritorije koju je okupirala Bugarska, uključujući tu i Kosmet. Verovatno je ovaj izveštaj bio sastavljen na bazi zvaničnih podataka o preseljenjima. A u izveštajima nemačkih jedinica, koje su 1941. godine bile stacionirane na području zapadne Srbije i pored Drine, tj. na ondašnjoj granici izmedu Srbije i NDH, stoji da je, pod pritiskom ustaškog terora, »divlje« svakodnevno prelazilo na desnu obalu reke po nekoliko desetina, pa i stotine Srba s porodicama. Ako bi se sumirali svi podaci sačuvani u pomenutim izveštajima, izlazi da je preko Drine, do decembra 1941. godine, samoinicijativno u Srbiju prebeglo preko 35.000 lica. Verovatno je da je bilo i onih koji su prešli reku neprimećeni, jer se tako inače i prelazilo

U izveštaju Komesarijata za izbeglice, upućenog Ministarskom savetu Nedićeve vlade, oktobra 1942, stoji da je do tada evidentirano 258.500 izbeglica. Međutim, iz kartoteke, koju je ustrojio Komesarijat za izbeglice pri Nedićevoj vladi, vidimo da je u Srbiji, u toku rata, registrovano 324.840 izbeglica.
https://www.zapadnisrbi.com/ostalo/pricaonica/1081-deportacija-srba

На мрежи drajver

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4633
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #51 послато: Децембар 20, 2020, 12:09:08 пре подне »
И највећи злочинци су чинили добра дела. На крају, без Стаљина не би било победе над Хитлером, али је свеједно један од највећих зликоваца који је ходао земљом, одговоран за смрт милиона људи.

Па сад баш поредити Недића са Стаљином.  ::)


Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4965
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #52 послато: Децембар 20, 2020, 12:12:23 пре подне »
Па сад баш поредити Недића са Стаљином.  ::)

Причам о принципу и износим пример, никог не поредим.
Kамене рабъ и госодинъ

На мрежи drajver

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4633
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #53 послато: Децембар 20, 2020, 12:22:12 пре подне »
У сваком случају, може се закључити да је Милан Недић у српском јавном мњењу одавно рехабилитован, упркос чињеници да је формално судски одбијена његова рехабилитација. Рехабилитацији Недића се још увијек активно противе српска дубока држава, Ивица Дачић и Ојлер са форума Порекло.

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4965
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #54 послато: Децембар 20, 2020, 12:25:39 пре подне »
У сваком случају, може се закључити да је Милан Недић у српском јавном мњењу одавно рехабилитован, упркос чињеници да је формално судски одбијена његова рехабилитација. Рехабилитацији Недића се још увијек активно противе српска дубока држава, Ивица Дачић и Ојлер са форума Порекло.

Нешто си помешао. Спроведена истраживања јавног мњења показују да у Србији Недића рехабилитују једино Драгослав Бокан, Ковачевић и drajver са форума Порекло.
« Последња измена: Децембар 20, 2020, 12:27:29 пре подне Ojler »
Kамене рабъ и госодинъ

На мрежи Јовица Кртинић

 • Помоћник уредника
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4060
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #55 послато: Децембар 20, 2020, 12:25:46 пре подне »
Нисам ни је острашћен, поготову не идеолошки. Ковачевићеву драму сам гледао и нисам из ње научио о Недићу ништа што већ нисам знао. Ради се о елементарном разумевању појма издаје, а то рачунам да не може бити идеологија. Ако ми нађеш потврду да је Недићева стража испалила један једини метак на неког припадника несрпских војски које су окупирале наше територије, онда могу да читам књиге о њему и ламентирам над његовом личном трагедијом. Али биће да су његове жртве ипак били искључиво Срби, Јевреји, Цигани, припадници ЈВуО и НОП-а. А то што је учинио и неке позитивне ствари никако га не може начинити мучеником, нити га опрати од издаје. И највећи злочинци су чинили добра дела. На крају, без Стаљина не би било победе над Хитлером, али је свеједно један од највећих зликоваца који је ходао земљом, одговоран за смрт милиона људи.
Кад већ помињеш метке, факат је да су у првој години рата, кад су герилци ЈВуО били хронично и без наоружања и без муниције, многе пушке и меци до њих дошли управо преко Недића. Због тога су немачке власти ограничиле број метака који могу да задуже Недићевци јер им је постало јасно где та муниција завршава. О томе је доста добро писао Звонимир Вучковић у "Сећањима из рата".
Друго, ти меци који су испаљивани првих месеци рата у Србији произвели су погроме у Шапцу, Крагујевцу, Краљеву... Код Кракова постоји и сведочење како је Недићевом интервенцијом избегнута још већа трагедија у Шапцу.
Али, као што рекох, тешко је наћи праву меру око Недића. Он свакако није оно што је био Павелић у Хрвата, што се често изједначава. Прихватио се невољно тешке дужности и тешком времену кад је претила велика погибељ, сигурно свестан да ће, шта год урадио, у историји остати забележен као издајник. Он, прослављени српски официр из Првог светског рата. Ко прочита његову књигу "Српска војска и Солунска офензива" (имамо је у претраживој дигиталној) биће му јасно какав је он сентимент гајио према Швабама...
« Последња измена: Децембар 20, 2020, 12:28:11 пре подне Број 1 »

Ван мреже dko

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 485
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #56 послато: Децембар 20, 2020, 01:23:30 пре подне »
1. zasto ne pominjemo da su izbeglice prihvatane i pre nedica i tzv. 'vlade narodnog spasa'... dok je jos bila komesarska uprava, prvih 5 meseci?
2. drajveru, ne bi nemci rasparcavali srbiju dalje... jer bi to proizvelo revolt a to im nije trebalo
3. da li je sve moglo da se odrzi na nivou komserske uprave bez da se 'uspostavlja' 'vlada' ... ne znam... ne mislim da iko to, realno, moze da sagleda... kako je ta odluka izgledala na terenu?
4. ojleru, nediceve fomracije - legalizovani pecancevi cetnici - su neutralisali baliste u sandzaku i u rubnim delovima kosova. ovo mi je rekao pukovnik krsmanovic, istoricar koji se ovim bavio
5. ovo sto ti broj 1 kaze o municiji je vise nego tacno. da draza nije legalizovao vecinu jedinica zime '41/'42 pitanje je kako bi preziveli... nazalost, nemci su od proleca '42 pohvatali i pobili vecinu drazinih saradnika u nedicevim redovima i tu nije bilo pomoci

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4965
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #57 послато: Децембар 20, 2020, 01:31:31 пре подне »
Кад већ помињеш метке, факат је да су у првој години рата, кад су герилци ЈВуО били хронично и без наоружања и без муниције, многе пушке и меци до њих дошли управо преко Недића. Због тога су немачке власти ограничиле број метака који могу да задуже Недићевци јер им је постало јасно где та муниција завршава. О томе је доста добро писао Звонимир Вучковић у "Сећањима из рата".
...

Читао сам Вучковићеве мемоаре. Само што није муницију Дражи слао Недић, већ симпатизери из СДС и Дражини убачени људи.

...
Друго, ти меци који су испаљивани првих месеци рата у Србији произвели су погроме у Шапцу, Крагујевцу, Краљеву...
...

На ту тему је народна мудраст давно изрекла свој суд: „Не може се царство задобити, на душеку све дуван пушећи". Можда звучи сурово али је тако. Да нисмо кроз историју били спремни на жртву, данас можда не би смо ни имали државу. Могли смо наравно и као Румуни, да чекамо да нас неко други ослободи, али ако жалимо што нисмо тако поступили онда је лицемерно истовремено се дичити антифашистичком традицијом два наша ослободилачка покрета и причати како смо се сами ослободили од окупатора.

...
Али, као што рекох, тешко је наћи праву меру око Недића. Он свакако није оно што је био Павелић у Хрвата, што се често изједначава. Прихватио се невољно тешке дужности и тешком времену кад је претила велика погибељ, сигурно свестан да ће, шта год урадио, у историји остати забележен као издајник. Он, прослављени српски официр из Првог светског рата. Ко прочита његову књигу "Српска војска и Солунска офензива" (имамо је у претраживој дигиталној) биће му јасно какав је он сентимент гајио према Швабама...
Ја могу да разумем или не разумем Недићеву личну трагедију, добре намере и сентименте према Немцима, али све то је у историјском контексту небитно. Његово издајство је неупитно и тога је и сам био свестан. Југославија као држава никада није капитулирала, већ само војска, а легитимна Југословенска влада је седела у Лондону. Да је Недић добио било какав мандат и "благослов" од краља и владе да као комесар управља Србијом док владају ванредне околности, онда би се о питању издаје могло и полемисати, али овако је она чиста као суза. А то да ли ће га разумети свако од нас и да ли ћемо му опростити ми или Бог, неће променити чињенице.
« Последња измена: Децембар 20, 2020, 01:33:10 пре подне Ojler »
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Зрно

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2235
 • R1b>Z2705>BY200954
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #58 послато: Децембар 20, 2020, 08:44:17 пре подне »
А Ђујић? И он је био отворени сарадник окупатора, али су његови најбоље прошли.

Ван мреже пек

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 82
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #59 послато: Децембар 20, 2020, 10:22:02 пре подне »
Овде https://prvisvetskirat.rs/biblioteka/veliki-rat-srbije-za-oslobodjenje-i-ujedinjenje/knjiga-osma-1915-godina/ пише да је пуковник Милан Недић шеф војне железнице послат у Солун 5.октобра 1915. да дочека Французе. То значи да није ни ишао преко Албаније јер је био у Солуну још пре немачког напада. А то да ће да поделе Србију између усташа Бугара и Мађара Немци су рекли Аћимовићу а не Недићу http://www.pogledi.rs/forum/Thread-kviz-srpska-istorija?page=1077

На мрежи Јовица Кртинић

 • Помоћник уредника
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4060
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #60 послато: Децембар 20, 2020, 11:34:33 пре подне »
Читао сам Вучковићеве мемоаре. Само што није муницију Дражи слао Недић, већ симпатизери из СДС и Дражини убачени људи.

Да, зато и написах "преко", а не "од". Да није формирао СДС, не би имао ко да се наоружава и пребацује пушке и метке ка ЈВуО.

На ту тему је народна мудраст давно изрекла свој суд: „Не може се царство задобити, на душеку све дуван пушећи". Можда звучи сурово али је тако. Да нисмо кроз историју били спремни на жртву, данас можда не би смо ни имали државу. Могли смо наравно и као Румуни, да чекамо да нас неко други ослободи, али ако жалимо што нисмо тако поступили онда је лицемерно истовремено се дичити антифашистичком традицијом два наша ослободилачка покрета и причати како смо се сами ослободили од окупатора.
Ја могу да разумем или не разумем Недићеву личну трагедију, добре намере и сентименте према Немцима, али све то је у историјском контексту небитно. Његово издајство је неупитно и тога је и сам био свестан. Југославија као држава никада није капитулирала, већ само војска, а легитимна Југословенска влада је седела у Лондону. Да је Недић добио било какав мандат и "благослов" од краља и владе да као комесар управља Србијом док владају ванредне околности, онда би се о питању издаје могло и полемисати, али овако је она чиста као суза. А то да ли ће га разумети свако од нас и да ли ћемо му опростити ми или Бог, неће променити чињенице.
Сетих се овде оног Нелетовог стиха: Ко игра за рају, а занемарује тактику, завршиће каријеру у нижеразредном Вратнику.
Далеко од тога да су Срби требали да седе скрштених руку, али и самом Дражи је врло брзо постало јасно да је потребно применити тактику чекања и оснаживања покрета до тренутка кад је офанзива и могућна и нужна. Друго, оно на шта сам указао јесте факат да су Немци прескупо наплатили сваки испаљени метак и да данас многи у Шапцу, Крагујевцу, Краљеву итд. не знају ни за гроб ни како су изгледали њихови преци. Чињеницом да је први отпор Немцима кренуо управо у Србији јасно је потврђен српски однос према сваком окупатору.
Што се тиче Недића, као што рекох, и сам је био свестан да је оно што прихвата издајство, а нека историја суди да ли је то издајство помогло или одмогло да преживи критична маса нашег народа. Што се мене тиче, увек настојим да ствари посматрам нијансирано, а не црно-бело. Кад ствари посматрамо нијансирано, онда се много тога јасније види. У противном, кад је црно-бели ракурс, много тога бива обрисано и заборављено, а само једно бива важно. Добра аналогија томе је и даље званична црно-бела прича о партизанском покрету. Где се наглашава њихова антифашистичка борба, а прећуткује она револуционарна, која је била добрим делом упрегнута у братоубилаштво и послератне ликвидације десетина хиљада непоћудних (о десетинама хиљада оних који су завршили по Сремским Митровицама, Голим отоцима да и не говоримо).

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4965
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #61 послато: Децембар 20, 2020, 12:05:22 поподне »
Да, зато и написах "преко", а не "од". Да није формирао СДС, не би имао ко да се наоружава и пребацује пушке и метке ка ЈВуО.
...
Недић сигурно није имао у глави план да наоружава ЈВуО када је формирао СДС, нити му је то био мотив. По том принципу можемо увек наћи неку узрочно последичну везу да неког оправдамо. Да није било мартовског пуча (што би нам дугорочно гледано и из данашње перспективе вероватно и био најпаметнији потез), не би било ни окупације, ни НДХ, ни Недићеве владе, па је за све можда крив Душан Симовић а не Недић.

Да, зато и написах "преко", а не "од". Да није формирао СДС, не би имао ко да се наоружава и пребацује пушке и метке ка ЈВуО.
Сетих се овде оног Нелетовог стиха: Ко игра за рају, а занемарује тактику, завршиће каријеру у нижеразредном Вратнику.
Далеко од тога да су Срби требали да седе скрштених руку, али и самом Дражи је врло брзо постало јасно да је потребно применити тактику чекања и оснаживања покрета до тренутка кад је офанзива и могућна и нужна. Друго, оно на шта сам указао јесте факат да су Немци прескупо наплатили сваки испаљени метак и да данас многи у Шапцу, Крагујевцу, Краљеву итд. не знају ни за гроб ни како су изгледали њихови преци. Чињеницом да је први отпор Немцима кренуо управо у Србији јасно је потврђен српски однос према сваком окупатору.
Што се тиче Недића, као што рекох, и сам је био свестан да је оно што прихвата издајство, а нека историја суди да ли је то издајство помогло или одмогло да преживи критична маса нашег народа. Што се мене тиче, увек настојим да ствари посматрам нијансирано, а не црно-бело. Кад ствари посматрамо нијансирано, онда се много тога јасније види. У противном, кад је црно-бели ракурс, много тога бива обрисано и заборављено, а само једно бива важно. Добра аналогија томе је и даље званична црно-бела прича о партизанском покрету. Где се наглашава њихова антифашистичка борба, а прећуткује она револуционарна, која је била добрим делом упрегнута у братоубилаштво и послератне ликвидације десетина хиљада непоћудних (о десетинама хиљада оних који су завршили по Сремским Митровицама, Голим отоцима да и не говоримо).

Не бих рекао да је званична прича о комунистима у Југославији и  даље толико црно-бела. Ако се узме у обзир и ратни и послератни период, од свих војски које су у том времену прошле Србијом комунисти без премца на својој души носе највећи број невиних живота.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1382
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #62 послато: Децембар 20, 2020, 12:15:09 поподне »
Кратка биографија Милана Недића на основу књиге "Српски савезници Хитлера" од А.Ј.Тимофејева (није дослован цитат, већ извучено најкраће):

-   Милан Недић рођен је 02. септембра 1878. године у Гроцкој, од оца Ђорђа и мајке Пелагије, породица и са очеве и са мајчине старне потицала је од истакнутих учесника Првог и Другог српског устанка. Мајке Милана Недића и Димитрија Љотића биле су нерођене сестре.
-   завршава војне школе и постаје мајор 1910. године
-   Учествује у Балканским ратовима, 1913. смирује албанске побуне на Косову
-   1915. године постаје пуковник и руководи операцијом преласка преко Албаније, учествује на пробијању Солунског фронта
-   Недић је одбио  да учествује у мартовској завјери 1903. године, али исто тако није хтио да учествује у Солунском процесу као војни тужилац, ово неучествовање му Карађорђевићи нису заборавили, Недићеве ријечи „војска престаје да буде војска, када се умеша у политику“
-   Био војни управник у Загребу 1919-1920. и на лицу мјеста видио сву бесмисленост југословенске приче, ни његови реалистични извјештаји из Загреба нису били по вољи краљу Александру, па Недић полако пада у немилост
-   за казну отправљен у Македонију (својеврсни југословенски „Сибир“), успјева тамо прилично да среди ситуацију и задобија повјерење краља Александра. Постао генерал. Послије убиства краља Александра, скинули га из активне службе
-   враћа се као министар војни 1939. године, предлаже кнезу Павлу да заједно са Француском и Енглеском нападну Трећи Рајх док још има времена (толико о његовом тобожњем германофилству). Када му кнез Павле годину дана касније приликом италијанског напада на Грчку наређује да малтене нападне Италијане, Недић не извршава у потпуности наређено, истовремено покушава да наоружа восјку, али схвата да главни проблем војске није наоружање већ стање морала, војску већ увелико изнутра разваљују хрватски сепаратизам и комунистичка пропаганда
-   Недић схвата те 1940. године да Срби који треба да се супроставе Нијемцима, нису исти они Срби из Првог свјетског рата. Све то потанко Недић излаже у реферату кнезу Павлу, након чега га аутоматски уклањају са мјеста министра војног
-   Њемачка нацистичка агенција DNB је тим поводом прокоментарисала: „ Уклољена је са позиција фигура, која је персонификовала српски шовинизам. Генерал Недић је био противник зближавања са силама Осовине. Са његовим уклањањем, ти односи ће се промијенити набоље.“
-   Послије пуча  27. марта добио је команду над јединицима Треће армије у југоисточној Македонији, али мобилизација није успјела због брзог напредовања Бугара
-   Недић ће до краја љета 1941. године бити у кућном притвору у Београду
-   5. јуна 1941. губи сина јединца и снаху у Смедеревској експлозији
-   16. августа 1941. Недићу је први пут било дозвољено да изађе из куће. Ходајући Београдом, имао је у самом центру града прилику видјети објешене људе на свјетиљкама
-   Рођаци Недићеви, Љотић и Станислав Краков, и многи интелектуалци београдски врше притисак да прихвати њемачки захтјев да се стави на чело Владе народног спаса, али он одбија
-   25. августа 1941. године Недића зове к себи њемачки војни заповједник Србије Хенрих Данкелман. Објаснио је Недићу да се Рајх, с обзиром на планове на Истоку, неће пуно замајавати са Србијом, ставио му је карту на сто, са Србијом подијељеном на четири зоне: албанском на југу, бугарском на истоку, мађарском на сјеверу и средини и хрватском на западу. Нијемци су планирали за себе задржати само Београд, очистити га од нелојалних становника и преименовати у Prinzeugenstadt.
-   Већ 29. августа 1941. објављено је формирање Владе народног спаса са Недићем на челу. Први Недићев корак било је успостављање везе са генералом Дражом Михаиловићем.


Ван мреже нцп

 • Члан Друштва
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1600
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #63 послато: Децембар 20, 2020, 12:25:19 поподне »
Кратка биографија Милана Недића на основу књиге "Српски савезници Хитлера" од А.Ј.Тимофејева (није дослован цитат, већ извучено најкраће):

-   Милан Недић рођен је 02. септембра 1878. године у Гроцкој, од оца Ђорђа и мајке Пелагије, породица и са очеве и са мајчине старне потицала је од истакнутих учесника Првог и Другог српског устанка. Мајке Милана Недића и Димитрија Љотића биле су нерођене сестре.
-   завршава војне школе и постаје мајор 1910. године
-   Учествује у Балканским ратовима, 1913. смирује албанске побуне на Косову
-   1915. године постаје пуковник и руководи операцијом преласка преко Албаније, учествује на пробијању Солунског фронта
-   Недић је одбио  да учествује у мартовској завјери 1903. године, али исто тако није хтио да учествује у Солунском процесу као војни тужилац, ово неучествовање му Карађорђевићи нису заборавили, Недићеве ријечи „војска престаје да буде војска, када се умеша у политику“
-   Био војни управник у Загребу 1919-1920. и на лицу мјеста видио сву бесмисленост југословенске приче, ни његови реалистични извјештаји из Загреба нису били по вољи краљу Александру, па Недић полако пада у немилост
-   за казну отправљен у Македонију (својеврсни југословенски „Сибир“), успјева тамо прилично да среди ситуацију и задобија повјерење краља Александра. Постао генерал. Послије убиства краља Александра, скинули га из активне службе
-   враћа се као министар војни 1939. године, предлаже кнезу Павлу да заједно са Француском и Енглеском нападну Трећи Рајх док још има времена (толико о његовом тобожњем германофилству). Када му кнез Павле годину дана касније приликом италијанског напада на Грчку наређује да малтене нападне Италијане, Недић не извршава у потпуности наређено, истовремено покушава да наоружа восјку, али схвата да главни проблем војске није наоружање већ стање морала, војску већ увелико изнутра разваљују хрватски сепаратизам и комунистичка пропаганда
-   Недић схвата те 1940. године да Срби који треба да се супроставе Нијемцима, нису исти они Срби из Првог свјетског рата. Све то потанко Недић излаже у реферату кнезу Павлу, након чега га аутоматски уклањају са мјеста министра војног
-   Њемачка нацистичка агенција DNB је тим поводом прокоментарисала: „ Уклољена је са позиција фигура, која је персонификовала српски шовинизам. Генерал Недић је био противник зближавања са силама Осовине. Са његовим уклањањем, ти односи ће се промијенити набоље.“
-   Послије пуча  27. марта добио је команду над јединицима Треће армије у југоисточној Македонији, али мобилизација није успјела због брзог напредовања Бугара
-   Недић ће до краја љета 1941. године бити у кућном притвору у Београду
-   5. јуна 1941. губи сина јединца и снаху у Смедеревској експлозији
-   16. августа 1941. Недићу је први пут било дозвољено да изађе из куће. Ходајући Београдом, имао је у самом центру града прилику видјети објешене људе на свјетиљкама
-   Рођаци Недићеви, Љотић и Станислав Краков, и многи интелектуалци београдски врше притисак да прихвати њемачки захтјев да се стави на чело Владе народног спаса, али он одбија
-   25. августа 1941. године Недића зове к себи њемачки војни заповједник Србије Хенрих Данкелман. Објаснио је Недићу да се Рајх, с обзиром на планове на Истоку, неће пуно замајавати са Србијом, ставио му је карту на сто, са Србијом подијељеном на четири зоне: албанском на југу, бугарском на истоку, мађарском на сјеверу и средини и хрватском на западу. Нијемци су планирали за себе задржати само Београд, очистити га од нелојалних становника и преименовати у Prinzeugenstadt.
-   Већ 29. августа 1941. објављено је формирање Владе народног спаса са Недићем на челу. Први Недићев корак било је успостављање везе са генералом Дражом Михаиловићем.

Хвала дивни и предани Војиславе на овоме.

Из овог приказа видимо један тежак живот препун искушења и личних трагедија.


Иначе, колико знам Љотић је по оцу био цинцарског порекла. Будући рођен у србској средини и од родитеља који су се вероватно изјашњавали као Срби и себе сматрали за Србе (не знам поуздано) он свакако и по својим делима и по неделима (како ко види неки догађај) припада у време Другог светског рата србском. национу.

Из којих фамилија су биле Недићева и Љотићева мајка?

На мрежи Јовица Кртинић

 • Помоћник уредника
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4060
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #64 послато: Децембар 20, 2020, 12:27:58 поподне »
Недић сигурно није имао у глави план да наоружава ЈВуО када је формирао СДС, нити му је то био мотив. По том принципу можемо увек наћи неку узрочно последичну везу да неког оправдамо. Да није било мартовског пуча (што би нам дугорочно гледано и из данашње перспективе вероватно и био најпаметнији потез), не би било ни окупације, ни НДХ, ни Недићеве владе, па је за све можда крив Душан Симовић а не Недић.
Није било правдање, већ само факат. А да ли је Недић баш могао да изађе на Радио Београд (што је, иначе, релативно често чинио током окупације) и поручи Дражи да ће ту и ту да му дотури метке&пушке, јасно је да није. Наравно, не тврдим да је Недић организовао пребацивање оружја и муниције, али свакако би и то била добра тема за историчаре. Макар нам њих не недостаје, посебно кад је у питању истраживње савремене историје. Ево, управо читам одличну књигу "Српска прича" у којој су објављени мемоари мајора Александра Милошевића, команданта Западно-моравске групе корпуса ЈВуО. Књигу је приредио историчар Немања Девић.

Не бих рекао да је званична прича о комунистима у Југославији и  даље толико црно-бела. Ако се узме у обзир и ратни и послератни период, од свих војски које су у том времену прошле Србијом комунисти без премца на својој души носе највећи број невиних живота.
У последњих неколико година приметан је агресиван покушај да се ствари врате на "подешавања" пре 1990. Истина, много тога је написано и објављено, али је и даље однос објављене грађе о партизанима (махом некритичке) у односу на ону критичку неупоредив. Ево, управо у наведеној књизи "Српска прича" Девић истиче следеће:
Иако је у јавности створена слика да се у историографији и публицистици идеолошко клатно једноставно пребацило с лева на десно, анализа постојеће историографске продукције о Равногорском покрету у земљи говори да су жртве овог покрета пописане на свега нешто више од 5 одсто територије Републике Србије. Насупрот партизанским хроникама, које су писане посебно за сваку општину и сваки крај, локална истраживања кој су за предмет имала деловање ЈВуО рађена су тек у ваљевском, чачанском и смедеревском крају, периферно у Шумадији (Гружа, у процесу су Космај, Топола и Аранђеловац), на југу Србије (околина Ниша, Алексинац, Крушевац) и донекле у западној Србији: у Чајетини, Косјерићу, Ариљу, а у току су и истраживања у Ивањици и Драгачеву. Библиографија радова о Равногорском покрету у Србији напослетку би се бројала у стотинама, док спрам ње стоји богата продукција о комунистичком покрету: само до 1989, по прецизним подацима З. Панајотовића, објављено је близу 9.000 монографија, хроника и чланака.

На мрежи Јовица Кртинић

 • Помоћник уредника
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4060
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #65 послато: Децембар 20, 2020, 12:29:55 поподне »
Кратка биографија Милана Недића на основу књиге "Српски савезници Хитлера" од А.Ј.Тимофејева (није дослован цитат, већ извучено најкраће):

-   Милан Недић рођен је 02. септембра 1878. године у Гроцкој, од оца Ђорђа и мајке Пелагије, породица и са очеве и са мајчине старне потицала је од истакнутих учесника Првог и Другог српског устанка. Мајке Милана Недића и Димитрија Љотића биле су нерођене сестре.
-   завршава војне школе и постаје мајор 1910. године
-   Учествује у Балканским ратовима, 1913. смирује албанске побуне на Косову
-   1915. године постаје пуковник и руководи операцијом преласка преко Албаније, учествује на пробијању Солунског фронта
-   Недић је одбио  да учествује у мартовској завјери 1903. године, али исто тако није хтио да учествује у Солунском процесу као војни тужилац, ово неучествовање му Карађорђевићи нису заборавили, Недићеве ријечи „војска престаје да буде војска, када се умеша у политику“
-   Био војни управник у Загребу 1919-1920. и на лицу мјеста видио сву бесмисленост југословенске приче, ни његови реалистични извјештаји из Загреба нису били по вољи краљу Александру, па Недић полако пада у немилост
-   за казну отправљен у Македонију (својеврсни југословенски „Сибир“), успјева тамо прилично да среди ситуацију и задобија повјерење краља Александра. Постао генерал. Послије убиства краља Александра, скинули га из активне службе
-   враћа се као министар војни 1939. године, предлаже кнезу Павлу да заједно са Француском и Енглеском нападну Трећи Рајх док још има времена (толико о његовом тобожњем германофилству). Када му кнез Павле годину дана касније приликом италијанског напада на Грчку наређује да малтене нападне Италијане, Недић не извршава у потпуности наређено, истовремено покушава да наоружа восјку, али схвата да главни проблем војске није наоружање већ стање морала, војску већ увелико изнутра разваљују хрватски сепаратизам и комунистичка пропаганда
-   Недић схвата те 1940. године да Срби који треба да се супроставе Нијемцима, нису исти они Срби из Првог свјетског рата. Све то потанко Недић излаже у реферату кнезу Павлу, након чега га аутоматски уклањају са мјеста министра војног
-   Њемачка нацистичка агенција DNB је тим поводом прокоментарисала: „ Уклољена је са позиција фигура, која је персонификовала српски шовинизам. Генерал Недић је био противник зближавања са силама Осовине. Са његовим уклањањем, ти односи ће се промијенити набоље.“
-   Послије пуча  27. марта добио је команду над јединицима Треће армије у југоисточној Македонији, али мобилизација није успјела због брзог напредовања Бугара
-   Недић ће до краја љета 1941. године бити у кућном притвору у Београду
-   5. јуна 1941. губи сина јединца и снаху у Смедеревској експлозији
-   16. августа 1941. Недићу је први пут било дозвољено да изађе из куће. Ходајући Београдом, имао је у самом центру града прилику видјети објешене људе на свјетиљкама
-   Рођаци Недићеви, Љотић и Станислав Краков, и многи интелектуалци београдски врше притисак да прихвати њемачки захтјев да се стави на чело Владе народног спаса, али он одбија
-   25. августа 1941. године Недића зове к себи њемачки војни заповједник Србије Хенрих Данкелман. Објаснио је Недићу да се Рајх, с обзиром на планове на Истоку, неће пуно замајавати са Србијом, ставио му је карту на сто, са Србијом подијељеном на четири зоне: албанском на југу, бугарском на истоку, мађарском на сјеверу и средини и хрватском на западу. Нијемци су планирали за себе задржати само Београд, очистити га од нелојалних становника и преименовати у Prinzeugenstadt.
-   Већ 29. августа 1941. објављено је формирање Владе народног спаса са Недићем на челу. Први Недићев корак било је успостављање везе са генералом Дражом Михаиловићем.
Ово је ископирано са друге странице ове форумске теме (написао Симо). Није било потребе.

Ван мреже goca 11

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 829
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #66 послато: Децембар 20, 2020, 12:50:39 поподне »
Хвала дивни и предани Војиславе на овоме.

Из овог приказа видимо један тежак живот препун искушења и личних трагедија.


Иначе, колико знам Љотић је по оцу био цинцарског порекла. Будући рођен у србској средини и од родитеља који су се вероватно изјашњавали као Срби и себе сматрали за Србе (не знам поуздано) он свакако и по својим делима и по неделима (како ко види неки догађај) припада у време Другог светског рата србском. национу.

Из којих фамилија су биле Недићева и Љотићева мајка?
Milan Nedić je potomak po majci kneza Nikole Stanojevića.
Naime majka Milana Nedića je Pelagija, čija je majka Bosiljka žena kneza N. Stanojevića..
Znači on je praunuk kneza Stanojevića
Inače sin kneza N.Stanojevića, Jeremija Stanojević, bio je oženjen ćerkom prote Mateje Nenadovića.
Potomci Stanojevića po ženskoj liniji su: Nediću, Ljotić i Fotići.

Ван мреже нцп

 • Члан Друштва
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1600
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #67 послато: Децембар 20, 2020, 01:18:25 поподне »
Milan Nedić je potomak po majci kneza Nikole Stanojevića.
Naime majka Milana Nedića je Pelagija, čija je majka Bosiljka žena kneza N. Stanojevića..
Znači on je praunuk kneza Stanojevića
Inače sin kneza N.Stanojevića, Jeremija Stanojević, bio je oženjen ćerkom prote Mateje Nenadovića.
Potomci Stanojevića po ženskoj liniji su: Nediću, Ljotić i Fotići.

Хвала  :)

Ван мреже goca 11

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 829
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #68 послато: Децембар 20, 2020, 01:23:59 поподне »
Negde kada sam imala 15- tak godina, moja baba po majci mi je rekla: " Nas je spasio Milan Nedić.Zapamti to!"
Tada sam prvi put čula za ime tog čoveka i čula priču kako su moji po majci bežali od ustaša i kako su došli u Beograd i ovde bili sve vreme do kraja rata.Moj ujak je bio na nekakvom spisku( ne znam detalje) sa još desetoricom dečaka( starosti 14 god.) Baba mi je rekla  da je nečija majka išla do Nedića i da je lično Nedić sklonio taj spisak, a deca preživela.
Čim je glas crkve izdao skrivenu istoriju, gde su bila i Vučkovićevi dnevnici, sećanja,pre nekih 15-20 god. odmah sam ih kupila i iščitavala polako.
Zatim je izašla knjiga njegovog sestrića Stanislava Krakova u dva dela o Milanu Nediću, pa knjiga Martinović Bajice predsednika američkog udruženja" Milan Nedić" o Milanu Nediću, pa sam pronašla knjigu Nedićevci ratni govori..
Iščitala sam ih i na osnovu toga sam formirala svoje mišljenje da je to bio divan čovek i veliki Srbin.
Naravno, postoji i knjiga 100 znamenitih Srba medju kojima je i Milan Nedić. Mislim da je predlog dao Odbor SANU.
Bez obzira na to što nije zvanično rehabilitovan, glas srpskog naroda se čuje u potomcima.

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4965
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #69 послато: Децембар 20, 2020, 01:37:50 поподне »
Ево још мало заслуга којима је допринео дивни човек и велики Србин:

Бањички логор

Надам се да ће се и ово ишчитавати полако.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже goca 11

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 829
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #70 послато: Децембар 20, 2020, 01:40:59 поподне »
Jeste, logor je formiran 05.07 1941 godine.

На мрежи Јовица Кртинић

 • Помоћник уредника
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4060
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #71 послато: Децембар 20, 2020, 01:46:08 поподне »
Ево још мало заслуга којима је допринео дивни човек и велики Србин:

Бањички логор

Надам се да ће се и ово ишчитавати полако.
У овом тексту се Недић уопште не помиње. Тј. помиње се само на једном месту, индиректно, у контексту "противника Недићевог режима". И јасно је из текста да он није основао Бањички логор већ да је то учињено под Комесарском управом, јуна 1941. те да је за логор била надлежна Управа града Београда, а не Недићева влада.
Додао бих још и коментар на овај текст, који није до краја објективан јер не помиње стотине па и хиљаде припадника ЈВуО који су били заточени у Бањичком логору, а многи од њих одатле пребачени у друге нацистичке логоре (највише у Маутхаузен). Преопручујем да на ту прву књигу мемоара Димитрија Ђорђевића "Ожиљци и опомене" (имамо је у нашој претраживој дигиталној библиотеци). Један од најбољих описа трагедије Равногораца на потезу Бањички логор - Маутхаузен.
« Последња измена: Децембар 20, 2020, 01:48:06 поподне Број 1 »

На мрежи Јовица Кртинић

 • Помоћник уредника
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4060
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #72 послато: Децембар 20, 2020, 01:50:58 поподне »
У овом тексту се Недић уопште не помиње. Тј. помиње се само на једном месту, индиректно, у контексту "противника Недићевог режима". И јасно је из текста да он није основао Бањички логор већ да је то учињено под Комесарском управом, јуна 1941. те да је за логор била надлежна Управа града Београда, а не Недићева влада.
Додао бих још и коментар на овај текст, који није до краја објективан јер не помиње стотине па и хиљаде припадника ЈВуО који су били заточени у Бањичком логору, а многи од њих одатле пребачени у друге нацистичке логоре (највише у Маутхаузен). Преопручујем да на ту прву књигу мемоара Димитрија Ђорђевића "Ожиљци и опомене" (имамо је у нашој претраживој дигиталној библиотеци). Један од најбољих описа трагедије Равногораца на потезу Бањички логор - Маутхаузен.
Пардон, превидех, на крају текста се ипак помињу собе у логору које су биле намењене Михајловићевим Равногорцима, али је интересантно да се у уводном делу текста они уопште не помињу (то ме је и упутило на претходно објављен коментар).

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4965
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #73 послато: Децембар 20, 2020, 02:07:53 поподне »
У овом тексту се Недић уопште не помиње. Тј. помиње се само на једном месту, индиректно, у контексту "противника Недићевог режима". И јасно је из текста да он није основао Бањички логор већ да је то учињено под Комесарском управом, јуна 1941. те да је за логор била надлежна Управа града Београда, а не Недићева влада.
...

no comment...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4965
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #74 послато: Децембар 20, 2020, 02:14:43 поподне »
Пардон, превидех, на крају текста се ипак помињу собе у логору које су биле намењене Михајловићевим Равногорцима, али је интересантно да се у уводном делу текста они уопште не помињу (то ме је и упутило на претходно објављен коментар).

Па рекох да се ишчитава полако :P
Kамене рабъ и госодинъ

На мрежи Јовица Кртинић

 • Помоћник уредника
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4060
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #75 послато: Децембар 20, 2020, 02:23:01 поподне »
Па рекох да се ишчитава полако :P
И иначе је у Музеју Бањички логор био приметан напор послератних власти да све што би могло упућивати на Равногорце или и на монархистички расположене робијаше (у смислу предмета који су остали иза њих) буде изостављено или преиначено у сталној поставци. Чак има и примера где су накадно из тканина и ручних радова, где су стајале монархистичке поруке, исте исецане и онда, тако крњи, постављани као експонати. Тако и у овом тексту на Википедији, ко не чита до краја и остане само на првом пасусу (који у правилу сублимира све што је важно у прилогу) не добија информацију да су кроз Бањички логор прошли, у њему скончали или послати у нацистичке логоре, и Равногорци.

На мрежи Јовица Кртинић

 • Помоћник уредника
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4060
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #76 послато: Децембар 20, 2020, 02:25:57 поподне »
Па рекох да се ишчитава полако :P
Па и ишчитао сам полако тражећи Недића у овом тексту, а потом и проверих кроз ctrl-f да ли сам пропустио шта у вези Недића и нађох га само у поменутом контексту (Недићеви противници). Иначе, има још један поменути Недић, али као робијаш (Нешко Недић, припадник ЈВуО који је успео да побегне из логора).

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4965
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #77 послато: Децембар 20, 2020, 02:39:46 поподне »
Па и ишчитао сам полако тражећи Недића у овом тексту, а потом и проверих кроз ctrl-f да ли сам пропустио шта у вези Недића и нађох га само у поменутом контексту (Недићеви противници). Иначе, има још један поменути Недић, али као робијаш (Нешко Недић, припадник ЈВуО који је успео да побегне из логора).

Да, логор је основан за време Аћимовићеве комесарске управе (који је исто тако избеглице из Хрватске и БиХ пре Недића, па је и он ваљда српска мајка?). Па као и данас, крив је за све бивши режим. А од 29. август 1941. до 4. октобар 1944. логор је ваљда био премештен на Марс. Недићеву одговорност у томе може да не види само онај ко то не жели да види. 
Kамене рабъ и госодинъ

На мрежи Јовица Кртинић

 • Помоћник уредника
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4060
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #78 послато: Децембар 20, 2020, 02:53:14 поподне »
Да, логор је основан за време Аћимовићеве комесарске управе (који је исто тако избеглице из Хрватске и БиХ пре Недића, па је и он ваљда српска мајка?). Па као и данас, крив је за све бивши режим. А од 29. август 1941. до 4. октобар 1944. логор је ваљда био премештен на Марс. Недићеву одговорност у томе може да не види само онај ко то не жели да види.
Оно у шта сам сигуран, посве, јесте да Недић није био инспиратор ни одушевљени реализатор нацистичких налога. Из Бањичког логора је, колико ми је познато, успео да спаси знатан број људи. Између осталих, ако ме сећање добро служи (према оном што сам прочитао), спасао је и Александра Белића, потоњег председника Српске академије наука.,
Али, сагласни смо у једном. Недић јесте издајник. Свесно је то прихватио. И нека остане издајник. И нека носи свој крст. И нека свако за себе тумачи његову улогу у тим тешким данима. Нама је данас лако, у недељу по подне, лета господњег 2020, да судимо и пресуђујемо. Али, само је један судија изнад свих нас. И нека суди по свему и свима.

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4965
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #79 послато: Децембар 20, 2020, 03:04:28 поподне »
Оно у шта сам сигуран, посве, јесте да Недић није био инспиратор ни одушевљени реализатор нацистичких налога. Из Бањичког логора је, колико ми је познато, успео да спаси знатан број људи. Између осталих, ако ме сећање добро служи (према оном што сам прочитао), спасао је и Александра Белића, потоњег председника Српске академије наука.,
Али, сагласни смо у једном. Недић јесте издајник. Свесно је то прихватио. И нека остане издајник. И нека носи свој крст. И нека свако за себе тумачи његову улогу у тим тешким данима. Нама је данас лако, у недељу по подне, лета господњег 2020, да судимо и пресуђујемо. Али, само је један судија изнад свих нас. И нека суди по свему и свима.

Са свиме овим се потпуно слажем и немам шта приговорити.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже goca 11

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 829
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #80 послато: Децембар 20, 2020, 03:10:47 поподне »
Za jedan deo srpskog roda je bio izdajnik. Za drugi deo srpskog roda on je bio i ostao " srpska majka".
Nikada se ova dva dela srpskog roda neće složiti oko Milana Nedića...
Idemo na neku drugu temu...

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4965
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #81 послато: Децембар 20, 2020, 03:17:30 поподне »
Za jedan deo srpskog roda je bio izdajnik. Za drugi deo srpskog roda on je bio i ostao " srpska majka".
Nikada se ova dva dela srpskog roda neće složiti oko Milana Nedića...
Idemo na neku drugu temu...

Он некима може бити мајка али то не може поништити чињеницу да је био издајник. Нема другог израза којим се може описати човек, српски генерал, који се ставио у службу окупатора и био део Хитлеровог поретка на Балкану, а противно ставовима и одлукама званичне југословенске Владе и Круне.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Romanijski

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 783
 • Ја ратујем сам...
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #82 послато: Децембар 20, 2020, 07:41:08 поподне »
Он некима може бити мајка али то не може поништити чињеницу да је био издајник. Нема другог израза којим се може описати човек, српски генерал, који се ставио у службу окупатора и био део Хитлеровог поретка на Балкану, а противно ставовима и одлукама званичне југословенске Владе и Круне.
Већ неколико дана браниш тај свој став.
 Званична влада била под шапом Енглеза и о њој нема потребе коментарисати. Постављам питање да нису можда комунисти били ти прави ?
Нагледасмо се слика задњих година комуњара и усташа заједно са разним датумима од1941 до 1945 па и у сред Загреба.
Треба судити из перспективе тог времена. Шта је већа корист или штета. Испаде да је он био гори од Јосипа Броза ком није ваљао договор са Михаиловићем , а јесте са Павилићем.
Био је он свјестан да ће после рата доћи под лупу, али неко је морао и то да прихвати.
Пливати у тим догађајима је страшно, лако је пушку у руке и у брда и бит одговоран само себи за своју главу, а шта са народом...  Ту бројку српске нејачи помножи са 3 е толико би нас било мање данас да није било њега са свим манама и свим његовим промашајима.
Али направи стандард за све личности тог времена и све провуци кроз исто сито па да видимо резултат. Да је ријеч о Љотићу сложиобисе али за Недића никако.
Ако треба правити паралелу онда су то партизани и усташе. И једни и други идеолошка војска. С том разликом да су партизани имали само комесаре као врх одлучивања
Проблем је кад се уведе стандард само једна личност излази на површину...

Са СС и Гестапо за вратом доности одлуке у то вријеме запитајтесе како би ми ту пливали... Да није он прихватио ту позицију можда би је нијемци дали Димитрију Љотићу. Могу да замислим какве би његове одлуке биле...

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4965
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #83 послато: Децембар 20, 2020, 08:11:14 поподне »
Већ неколико дана браниш тај свој став.
 Званична влада била под шапом Енглеза и о њој нема потребе коментарисати. Постављам питање да нису можда комунисти били ти прави ?
Нагледасмо се слика задњих година комуњара и усташа заједно са разним датумима од1941 до 1945 па и у сред Загреба.
Треба судити из перспективе тог времена. Шта је већа корист или штета. Испаде да је он био гори од Јосипа Броза ком није ваљао договор са Михаиловићем , а јесте са Павилићем.
Био је он свјестан да ће после рата доћи под лупу, али неко је морао и то да прихвати.
Пливати у тим догађајима је страшно, лако је пушку у руке и у брда и бит одговоран само себи за своју главу, а шта са народом...  Ту бројку српске нејачи помножи са 3 е толико би нас било мање данас да није било њега са свим манама и свим његовим промашајима.
Али направи стандард за све личности тог времена и све провуци кроз исто сито па да видимо резултат. Да је ријеч о Љотићу сложиобисе али за Недића никако.
Ако треба правити паралелу онда су то партизани и усташе. И једни и други идеолошка војска. С том разликом да су партизани имали само комесаре као врх одлучивања
Проблем је кад се уведе стандард само једна личност излази на површину...

Са СС и Гестапо за вратом доности одлуке у то вријеме запитајтесе како би ми ту пливали... Да није он прихватио ту позицију можда би је нијемци дали Димитрију Љотићу. Могу да замислим какве би његове одлуке биле...
Шта причаш, нема ни један пун дан да је дискусија покренута, каквих неколико дана? И шта је проблем што браним став, каква је то примедба?

Кад буде тема о Михајловићу, Титу и Павелићу, онда могу о њима да говорим, али овде је реч о Недићу. А тај клише да је свако ко каже да је Недић био издајник одмах комуниста ме уоште не занима. Управо то је комуњарски образац лепљења етикета.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Sneki

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 70
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #84 послато: Децембар 20, 2020, 08:36:45 поподне »
Не видим потребу да се нешто посебно промишља, анализира и заузимају ставови око Милана Недића.

Најпре треба да одговоримо ко је био Недић.
Како је постао "председник српске владе"? Тако што га је на то место поставила немачка окупациона власт.

Дакле, у питању је један најобичнији гаулајтер, који је за све што је радио имао дозволу и благослов немачких окупатора.
Њима је у интересу била пацификован српски народ, и вероватно су проценили да нико осим немачке војске не може ефикасно контролисати територију где има 90% Срба.

Сва захвалност коју Срби осећају према Недићу треба преусмерити на праву адресу, а то је немачка окупациона власт.
Јер без немачке војске Недић је нико и ништа.

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3154
 • Васојевић
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #85 послато: Децембар 20, 2020, 09:00:48 поподне »
Момчило Ђујић је причао да је Недић финансирао четнике, па и његову дивизију. Ево дела у коме говори о томе:
https://youtu.be/-bDHOxIvzlM?t=2288
Не кажем да му треба веровати за све што каже (цео говор је доста занимљив и треба га одгледати), али не знам који би мотив имао да то измисли.

Мислим да генерално није спорно да су Недићевци и четници поприлично сарађивали, а то се најбоље видело на крају рата када су и једни и други завршили у Словенији. Та подела улога између Драже и Недића о којој говори Ђујић у свом говору јесте у неку руку постојала.

Ђујић се уосталом може ставити у исти кош са Недићем. Отворено је сарађивао са Италијанима, али да није било његове борбе против усташа, Срби на тромеђи би завршили у јамама.

Ван мреже нцп

 • Члан Друштва
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1600
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #86 послато: Децембар 20, 2020, 09:06:14 поподне »
http://www.politika.rs/scc/clanak/345820/Pogledi/Istorik-i-Nedic

Радош Љушић/2015

Оставимо по страни правну рехабилитацију Милана Недића, то је питање части његових потомака и суда, мене занима став историографије. Неспорно је да се на Недића бацало и дрвљем и камењем читавих пола века после његове смрти, и по партијској и по стручној основи. Провејавали су ретки текстови који су, само у назнакама, бранили његову делатност.

 Право изненађење било је када су публиковани његови говори, а потписник овог текста написао приказ за „Политику“: Негативни јунак. Милан Ђ. Недић, Живот. Говори. Саслушања, Београд 1991 (7. март 1992).

 Други, и успелији покушај стручне, историографске рехабилитације, учињен је следеће године када је Милан Недић уврштен у књигу Сто најзнаменитијих Срба, Београд 1993, 2001 (енглеско издање 2004). Текст о Милану Недићу написао је Миле Бјелајац, а редакцију су чинили: др Драгомир Виторовић, академик, др Сава Вуковић, епископ, др Павле Ивић, академик, др Василије Крестић, академик, др Дејан Медаковић, академик, др Мирослав Пантић, академик, др Даница Петровић, др Драгослав Срејовић, академик, и ја који сам учествовао у њеном раду, иако формално нисам био члан редакције. Књига је објављена уз благослов патријарха Павла.


Требало би имати на уму још две чињенице, које се олако прећуткују. 1. О судбини Јевреја одлучивали су искључиво Немци, без обзира на статус окупационих територија. 2. Логор Старо Сајмиште (Judenlager Semlin) био је на територији НДХ, па оптужбе о страдању Јевреја у њему неосновано се приписују Недићу и Србима.
« Последња измена: Децембар 20, 2020, 09:09:09 поподне на Црвeњском путу »

Ван мреже goca 11

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 829
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #87 послато: Децембар 20, 2020, 09:13:48 поподне »
Vojvoda Djujić je takodje kazao da je M.Nedić spasao 500.000 Srba i 80.000 srpske dece, od ustaškog noža, a u ovom članku iz Politike, istoričar i profesor  Radoš Ljušić pominje da je Nedić spasio 450.000 Srba i oko 70.000.srpske dece.

Ван мреже Sneki

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 70
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #88 послато: Децембар 20, 2020, 09:24:05 поподне »
Vojvoda Djujić je takodje kazao da je M.Nedić spasao 500.000 Srba i 80.000 srpske dece, od ustaškog noža, a u ovom članku iz Politike, istoričar i profesor  Radoš Ljušić pominje da je Nedić spasio 450.000 Srba i oko 70.000.srpske dece.

Мислим да неправедно запостављате Недићеве послодавце.

Недић није божјом вољом постао "председник српске владе", није победио на изборима, нити су га изгласали раднички савети.

Он је био управник окупационе зоне у име и за рачун Немаца, тако да сва његова доброчинства и злодела су заслуга Вермахта и хер Хитлера.


Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6965
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #89 послато: Децембар 20, 2020, 10:15:44 поподне »
Мислим да неправедно запостављате Недићеве послодавце.

Недић није божјом вољом постао "председник српске владе", није победио на изборима, нити су га изгласали раднички савети.

Он је био управник окупационе зоне у име и за рачун Немаца, тако да сва његова доброчинства и злодела су заслуга Вермахта и хер Хитлера.
Значи мислите да све што је горе наведено, да је Недић то урадио по налогу или бар под благословом Немаца?  ;D Па зар не мислите да је нешто могао да уради и без знања Немаца? То би било као када би за Шидлерово спашавање Јевреја рекли да је то заслуга вермахта (пошто је Шиндлер био у служби вермахта)...немојте "црно-бело" да гледате на ствари и да се држите слепо командне одговорности, тј. ко је коме био надређен
« Последња измена: Децембар 20, 2020, 10:25:09 поподне ДушанВучко »

Ван мреже dko

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 485
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #90 послато: Децембар 20, 2020, 10:31:26 поподне »

Ђујић се уосталом може ставити у исти кош са Недићем. Отворено је сарађивао са Италијанима, али да није било његове борбе против усташа, Срби на тромеђи би завршили у јамама.

Ivane, nije ovo dobra formulacija za Djujica, zato sto je Djujic radio po Mihailovicevim naredjenjima, to jest legalizacija kod Italijana je Mihailoviceva inicijativa podrzana od Engleza. To je, dakle, celokupna politika na teritoriji gde se nalaze Italijani (osim CG) - a koja operativno ide preko Jevdjevica i Trifunovic-Bircanina. S druge strane, legalizacija JV kod Nedica - iako Mihailoviceva incijativa - ne znaci da je Nedic u Djujicevoj poziciji. Djujic izvrsava komande generalstaba (i ministarstva vojnog) dok Nedic - kao predsednik samozvane 'Vlade narodnog spasa' - odlucuje da legalizuje neke Drazine jedinice, iako je Draza nastavio da pruza otpor, to jest odbio da se preda Nemcima. Svakako da su i Draza i Nedic svesni da ce legalizovane jedinice imati simpatija za Drazu... pitanje je samo koliko ce biti uspesne u izvlacenju oruzja i informacija. Dva primera koja svedoce o stradanju anderkaver Drazinih ljudi '42 su Vucko Ignjatovic i Milan Kalabic. Ignjatovic je - kao legalizovani cetnik kod Nedica - proterao partizane iz svoje zone odgovornosti da bi onda bio otkriven, od strane ljoticevaca, kao jos uvek delatni Mihailovicev agent - i Nemci su ga likvidirali. Ista sudbina je zadesila i oca Nikole Kalabica, koji je ostao u sumi kao komandant Gorske Kraljeve garde. Stariji Kalabic je bio sef nedicevaca u Pozarevcu a uhapsen je i likvidiran kao 'engleski' agent.

Ван мреже NenadI

 • Гост
 • *
 • Поруке: 11
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #91 послато: Децембар 20, 2020, 10:36:26 поподне »
Невјероватно у какву су моралну каљугу Срби упали у задњих 30 година па нам је сада Недић српска мајка а видим и Љотића овдје бране. За све су криве комуњаре, њих би сви по кратком поступку, само да им се фашистички идоли не дирају. Шта је сљедеће? Има ли дна  овој каљузи, или ћемо копати још  дубље?

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6965
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #92 послато: Децембар 20, 2020, 10:41:42 поподне »
Невјероватно у какву су моралну каљугу Срби упали у задњих 30 година па нам је сада Недић српска мајка а видим и Љотића овдје бране. За све су криве комуњаре, њих би сви по кратком поступку, само да им се фашистички идоли не дирају. Шта је сљедеће? Има ли дна  овој каљузи, или ћемо копати још  дубље?
Некима изгледа више смета спашавање хиљада српских избеглица из НДХ за време рата, него погубљења хиљада Срба од стране комуниста после рата. Не спорим заслуге оба антифашистичка покрета, али би ваљало да се не гледа на све "црно-бело" ...искључиво гледање је немогуће за тај период, а неки још увек гледају очима победника у грађанском рату 1945те (тј острашћено, као да се све то јуче завршило)
« Последња измена: Децембар 20, 2020, 10:52:10 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Sneki

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 70
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #93 послато: Децембар 20, 2020, 10:50:36 поподне »
Значи мислите да све што је горе наведено, да је Недић то урадио по налогу или бар под благословом Немаца;D Па зар не мислите да је нешто могао да уради и без знања Немаца? То би било као када би за Шидлерово спашавање Јевреја рекли да је то заслуга вермахта (пошто је Шиндлер био у служби вермахта)...немојте "црно-бело" да гледате на ствари и да се држите слепо командне одговорности, тј. ко је коме био надређен

Хоћете рећи да је Недић спасио 500 000 Срба а да Немци то нису приметили?

Не гледам црно-бело. Само не желим да немачка доброта и њихове заслуге остану незапажене.

Недић је био део немачке окупационе власти, било шта што је он радио се не може одвојити од тога.

Зашто величати само Недића?

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3154
 • Васојевић
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #94 послато: Децембар 20, 2020, 10:51:51 поподне »
Ivane, nije ovo dobra formulacija za Djujica, zato sto je Djujic radio po Mihailovicevim naredjenjima, to jest legalizacija kod Italijana je Mihailoviceva inicijativa podrzana od Engleza.

Из угла мотива сарадње са фашистичким окупатором не мислим да има неке суштинске разлике између Недића и Ђујића. Верујем да им је обојици главни циљ био да се заштити становништво, што наравно не значи да су били цвећке. А околности су свакако биле другачије, то није спорно.

Италијани иначе имају дугу историју плаћања рекета побуњеницима на окупираним територијама не би ли избегли нападе. Исто што су радили са четницима током 2. светског рата (под паролом борбе против комунизма), радили су недавно и у Авганистану. Држали су једну провинцију и за пар година колико су тамо били није било ниједног јединог напада Талибана на њих. Кад су дошли Французи на њихово место, после недељу дана су их напали Талибани и убили неке војнике. Након тога су Талибани упознали Французе са аранжманом који су имали са Италијанима, очекујући "наставак сарадње".

Мени је код Недића највећи проблем што је уз себе имао Љотића, који је неспорно био фашистички злочинац, ма шта о њему говорио Николај Велимировић (његов говор на Љотићевој сахрани је благо речено срамотан). Али Љотић је имао чврсту подршку Немаца, тако да сумњам да је Недић могао да га се отараси и да је хтео.

Ван мреже NenadI

 • Гост
 • *
 • Поруке: 11
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #95 послато: Децембар 20, 2020, 10:54:28 поподне »
Некима изгледа више смета спашавање хиљада српских избеглица из НДХ за време рата, него стрељање хиљада Срба од стране комуниста после рата
Треба да му будемо захвални што их није у Дрину убацио? Шта је могао да уради? Да каже својим идеолошким другарима у НДХ 'нећемо да примамо Србе, ријешите то сами' ? Кад се спасу избјеглице онда могу да се воде ђаци на стрељање? Или да се пуне њемачки логори? А о јеврејима и ромима да не причам, можда је њих ионако већ требало....То ок?

А та стрељања од стране комуниста су одавно проказана прича, стварни злочини, који су се дешавали у пораћу, и који се нису смјели десити, су толиико изокренути наопачке и број им је толико увећан да се плашим да ако се настави овим темпом да ће се доказати да су партизани стријељали више Срба него што их је било. Измишљотина море читаво, па се на тим списковима већ  дуго налазе Срби страдали од четничке каме. Хоћете и Блајбург да ставите под та стријељања. И тамо је ваших идеолошких истомишљеника.
Бар на данашњи дан знамо шта се десило и можа је срамотно да са том логиком излази. Најгоре фашисте оправдавати, е докле смо дошли...

На мрежи drajver

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4633
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #96 послато: Децембар 20, 2020, 11:09:12 поподне »
Мени је код Недића највећи проблем што је уз себе имао Љотића, који је неспорно био фашистички злочинац, ма шта о њему говорио Николај Велимировић (његов говор на Љотићевој сахрани је благо речено срамотан). Али Љотић је имао чврсту подршку Немаца, тако да сумњам да је Недић могао да га се отараси и да је хтео.

Овакву тенденцију код данашњих Срба да Љотића сматрају црним ђаволом, а Недића колико толико прихватљивим примјетио је и Тимофејев у свом раду који сам раније помињао на овој теми. Ево шта он види као разлог таквом мишљењу, при чему га не сматра оправданим:Укратко, Тимофејев сматра да је блажи однос према Недићу посљедица промјена у новијој српској историографији спрам четничког покрета, јер се не могу игнорисати факти да је Недић сарађивао са четницима. Ако су четници "опрани" од колаборације, онда и Недић бар једним дијелом мора бити "опран" с њима. Љотић самим тим остаје једини за одстрел. Тимофејев наглашава да је колаборација по егзистенцијалним мотивима и помоћ избјеглим, заправо првобитна идеја Љотића, коју је је он оперативно и проводио.

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4965
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #97 послато: Децембар 20, 2020, 11:09:28 поподне »
Из угла мотива сарадње са фашистичким окупатором не мислим да има неке суштинске разлике између Недића и Ђујића. Верујем да им је обојици главни циљ био да се заштити становништво, што наравно не значи да су били цвећке. А околности су свакако биле другачије, то није спорно.

Италијани иначе имају дугу историју плаћања рекета побуњеницима на окупираним територијама не би ли избегли нападе. Исто што су радили са четницима током 2. светског рата (под паролом борбе против комунизма), радили су недавно и у Авганистану. Држали су једну провинцију и за пар година колико су тамо били није било ниједног јединог напада Талибана на њих. Кад су дошли Французи на њихово место, после недељу дана су их напали Талибани и убили неке војнике. Након тога су Талибани упознали Французе са аранжманом који су имали са Италијанима, очекујући "наставак сарадње".

Мени је код Недића највећи проблем што је уз себе имао Љотића, који је неспорно био фашистички злочинац, ма шта о њему говорио Николај Велимировић (његов говор на Љотићевој сахрани је благо речено срамотан). Али Љотић је имао чврсту подршку Немаца, тако да сумњам да је Недић могао да га се отараси и да је хтео.

Формално посматрано то Иване није и не може бити исто. Видели смо да су све стране које су учествовале у Другом светском рату на простору Југославије повремено сарађивале, неке мање а неке више. Не треба никад сметнути с ума да се паралелно са борбом против окупатора у земљи водио и грађански рат, а у таквим околностима прибегавало се различитим савезништвима. Комунисти су формално били узурпатори и пучисти, макар и да је њихова борба против окупатора била неупитна. Са друге стране, ЈВуО је била изданак регуларне Југословенске војске и дуго времена имала директну подршку Владе и Круне, и поред тога што јој се могу приписати почињени злочини. Као што знамо, ни од злочинстава нико није био изузет, ни једна од страна. Али Недић је био део окупационог режима, какве год да су биле побуде због којих је на такву улогу пристао и шта год добро да је учинио за неке Србе.
« Последња измена: Децембар 20, 2020, 11:12:13 поподне Ojler »
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6965
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #98 послато: Децембар 20, 2020, 11:12:24 поподне »
Треба да му будемо захвални што их није у Дрину убацио? Шта је могао да уради? Да каже својим идеолошким другарима у НДХ 'нећемо да примамо Србе, ријешите то сами' ? Кад се спасу избјеглице онда могу да се воде ђаци на стрељање? Или да се пуне њемачки логори? А о јеврејима и ромима да не причам, можда је њих ионако већ требало....То ок?

А та стрељања од стране комуниста су одавно проказана прича, стварни злочини, који су се дешавали у пораћу, и који се нису смјели десити, су толиико изокренути наопачке и број им је толико увећан да се плашим да ако се настави овим темпом да ће се доказати да су партизани стријељали више Срба него што их је било.. Измишљотина море читаво, па се на тим списковима већ  дуго налазе Срби страдали од четничке каме. Хоћете и Блајбург да ставите под та стријељања. И тамо је ваших идеолошких истомишљеника.
Бар на данашњи дан знамо шта се десило и можа је срамотно да са том логиком излази. Најгоре фашисте оправдавати, е докле смо дошли...
О злочинима комуниста према Србима си се поставио као неки наши сусједи о њиховим злочинима према Србима ("преувеличавање, преувеличавање")...Мораш да признаш да антифашизам код Срба није био само под заставом петокраке, као и да је потребно све ствари да се изнесу на видело , које су прећуткиване после рата (како оне лоше од стане комуниста, тако и неке добре од стране Недића)...а гледање на све оне који нису били под петокраком као на фашисте, прошло је то време пропаганде...
« Последња измена: Децембар 20, 2020, 11:20:03 поподне ДушанВучко »

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8301
 • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #99 послато: Децембар 20, 2020, 11:18:21 поподне »
Треба да му будемо захвални што их није у Дрину убацио? Шта је могао да уради? Да каже својим идеолошким другарима у НДХ 'нећемо да примамо Србе, ријешите то сами' ? Кад се спасу избјеглице онда могу да се воде ђаци на стрељање? Или да се пуне њемачки логори? А о јеврејима и ромима да не причам, можда је њих ионако већ требало....То ок?

А та стрељања од стране комуниста су одавно проказана прича, стварни злочини, који су се дешавали у пораћу, и који се нису смјели десити, су толиико изокренути наопачке и број им је толико увећан да се плашим да ако се настави овим темпом да ће се доказати да су партизани стријељали више Срба него што их је било. Измишљотина море читаво, па се на тим списковима већ  дуго налазе Срби страдали од четничке каме. Хоћете и Блајбург да ставите под та стријељања. И тамо је ваших идеолошких истомишљеника.
Бар на данашњи дан знамо шта се десило и можа је срамотно да са том логиком излази. Најгоре фашисте оправдавати, е докле смо дошли...

Управо на вашем примеру се лепо види та титоистичка матрица релативизације и изједначавања кривице геноцидне НДХ и Недићеве Србије, што је неупоредиво јер се уопште не ради о истим категоријама.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6965
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #100 послато: Децембар 20, 2020, 11:27:43 поподне »
Хоћете рећи да је Недић спасио 500 000 Срба а да Немци то нису приметили?

Не гледам црно-бело. Само не желим да немачка доброта и њихове заслуге остану незапажене.

Недић је био део немачке окупационе власти, било шта што је он радио се не може одвојити од тога.

Зашто величати само Недића?
Ви сматрајте добрим кога хоћете, као и што изношење чињеница можете да сматрате величањем...Можда је боље да се ћути и да останемо у постратној Југославији по питању информација и све је онда супер
« Последња измена: Децембар 20, 2020, 11:29:31 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3154
 • Васојевић
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #101 послато: Децембар 20, 2020, 11:34:48 поподне »
Укратко, Тимофејев сматра да је блажи однос према Недићу посљедица промјена у новијој српској историографији спрам четничког покрета, јер се не могу игнорисати факти да је Недић сарађивао са четницима. Ако су четници "опрани" од колаборације, онда и Недић бар једним дијелом мора бити "опран" с њима. Љотић самим тим остаје једини за одстрел. Тимофејев наглашава да је колаборација по егзистенцијалним мотивима и помоћ избјеглим, заправо првобитна идеја Љотића, коју је је он оперативно и проводио.

И шта је писац заправо хтео да каже - да су Недић и Љотић мање више исти? Мени нису. Један је предводио хорде које су стрељале ђаке, а други није. Један је писао писмо Хитлеру саветујући га како да покори Русе, а други није. Разлика између њих је по мени огромна.

Заиста се не проналазим у томе што пише цењени руски аутор. Уопште ми није до прања четника, а камо ли Недића. Добар део четничких јединица су биле најобичније банде, које су исто као и комунисти чинили разне злочине (попут оног у Вранићу), а као покрет су били очајно организовани на челу са особом која том задатку није дорасла.

Формално посматрано то Иване није и не може бити исто.

То није спорно, формално никако није исто. Али мислим да је суштина (њихова сарадња и заједничко деловање) ипак много битнија од формалности (једни су формално били подређени влади у избеглиштву, а други окупационим властима).

Ван мреже NenadI

 • Гост
 • *
 • Поруке: 11
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #102 послато: Децембар 20, 2020, 11:36:26 поподне »
О злочинима комуниста према Србима си се поставио као неки наши сусједи о њиховим злочинима према Србима ("преувеличавање, преувеличавање")...Мораш да признаш да антифашизам код Срба није био само под заставом петокраке, као и да је потребно све ствари да се изнесу на видело , које су прећуткиване после рата (како оне лоше од стане комуниста, тако и неке добре од стране Недића)...а гледање на све оне који нису били под петокраком као на фашисте, прошло је то време пропаганде...
Ово прво раде и те наше комшије и ми. Оптужујемо за преувеличавање. Ствар је у томе да су ти спискови страдалих од комуниста одавно проказани као срамотно нетачни и на њима као што сам већ рекао има доста примјера гдје су доказани четнички злочини приписивани партизанима.

О та два антифашистичка покрета код Срба је смијешно причати. То је посљедица фашизма васкрслог 90тих година. ЈВуО су били антифашисти неколико мјесеци, онда сви знамо шта је било. Пустите приче... Хиљаде њемачких докумената говоре против тога што ви говорите. Кога интересује тема има прегршт доказа на https://www.mycity-military.com/Drugi-svetski-rat/Cetnici-u-svetlu-dokumenata.html   Тема је мало старија, кад је четнички покрет срамотно проглашен за антифашистички, али сви су документи и даље тамо.

НиколаВук - пустите ви приче о том титоизму. Јесте ли некада помислили да сте жртва фашистичке пропаганде, која вас је можда формирала 90тих док сте били још дијете? Комунистички партизански покрет је био једини прави антифашистички покрет. Енде.

Ван мреже Vlax

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 322
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #103 послато: Децембар 20, 2020, 11:41:23 поподне »
Мислим да неправедно запостављате Недићеве послодавце.

Недић није божјом вољом постао "председник српске владе", није победио на изборима, нити су га изгласали раднички савети.

Он је био управник окупационе зоне у име и за рачун Немаца, тако да сва његова доброчинства и злодела су заслуга Вермахта и хер Хитлера.
Управо тако.
Не би Недић ни 7 дана остао на функцији да је радио противно интересима Рајха, нити би Немци трпили оружане формације које им нису потчињене, а камоли их наоружавали.

Колика год била лична (вероватно и свесна) жртва и трагедија Милана Недића, он је био издајник и сарадник окупатора и 1945. би био осуђен у свакој европској држави и од сваког режима.

Ван мреже NenadI

 • Гост
 • *
 • Поруке: 11
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #104 послато: Децембар 20, 2020, 11:41:30 поподне »
Управо на вашем примеру се лепо види та титоистичка матрица релативизације и изједначавања кривице геноцидне НДХ и Недићеве Србије, што је неупоредиво јер се уопште не ради о истим категоријама.
ја сам лијепо написао да су "идеолошки другари" а нисам рекао да су исте НДХ и Недићева Србија. То што ви радите је потурање. Биле су фашистичке творевине (у ширем смислу те ријечи) и НДХ И Недићева Србија. Нигдје не рекох да се изједначава кривица. Није лијепо измишљати....

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6965
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #105 послато: Децембар 20, 2020, 11:49:47 поподне »


О та два антифашистичка покрета код Срба је смијешно причати. То је посљедица фашизма васкрслог 90тих година. ЈВуО су били антифашисти неколико мјесеци, онда сви знамо шта је било. Пустите приче... Хиљаде њемачких докумената говоре против тога што ви говорите. Кога интересује тема има прегршт доказа на https://www.mycity-military.com/Drugi-svetski-rat/Cetnici-u-svetlu-dokumenata.html   Тема је мало старија, кад је четнички покрет срамотно проглашен за антифашистички, али сви су документи и даље тамо.
Нисам знао да је Кесеровићева јединица у којој је био мој деда, заробила своје "савезнике" Италијане :) (додуше, један Италијан се понашао као савезник, свирао је гитару и певао :) )
Uoči nemačke operacije Švarc, aprila 1943. Vrhovna komanda JVuO, koja se nalazila u italijanskoj okupacionoj zoni, u Crnoj Gori, na Sinjajevini, upućuje poziv nekim jedinicama sa prostora okupirane Srbije da dođu u pojačanje. Među pozvanima je bio i Rasinski korpus majora Dragutina Keserovića. Komandant Keserović naređuje komandantima svojih brigada da odaberu 600 najboljih stalnih boraca sa dobrim oružjem i da se pripreme za pokret. Keserovićev Leteći korpus se prebacuje sa Kopaonika na planinu Goliju gde se spaja sa 2. Ravnogorskim korpusom pod komandom kapetana Predraga Rakovića. Ove snage se zatim usiljenim maršom preko pešterske visoravni upućuju prema planini Jadovnik, gde nalaze Vrhovnu komandu, i potom, početkom maja 1943., kreću u probijanje na sever, prema Zlataru i Javoru, u prostoru koji je zaposela elitna nemačka 1. brdska pešadijska divizija, vešto izbegavajući da budu zatvorene u nemački obruč. Nakon nemačkog neuspeha u operaciji Švarc, da slomi glavne četničke snage i njenu Vrhovnu komandu, Keserović se nakon uspešnog obavljenog zadatka sa svojim Letećim korpusom vratio u svoju operativnu zonu rada, rasinski kraj.
https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B3%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD_%D0%9A%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B
« Последња измена: Децембар 20, 2020, 11:57:14 поподне ДушанВучко »

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8301
 • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #106 послато: Децембар 21, 2020, 12:02:20 пре подне »
ја сам лијепо написао да су "идеолошки другари" а нисам рекао да су исте НДХ и Недићева Србија. То што ви радите је потурање. Биле су фашистичке творевине (у ширем смислу те ријечи) и НДХ И Недићева Србија. Нигдје не рекох да се изједначава кривица. Није лијепо измишљати....

Ја бих вас замолио да овде не проповедате тоталитарну и идеолошки обојену причу једног пропалог система који је био више него погубан по Србе и њихове националне интересе током 20. века. Свака следећа порука сличне садржине ће бити аутоматски обрисана. Хвала.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8301
 • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Нојбахерова "Велика Србија"
« Одговор #107 послато: Децембар 21, 2020, 12:04:32 пре подне »
Пошто тема све више скреће у препуцавање, морао сам да је закључам. Замолио бих учеснике да дискусију убудуће ускладе са насловом теме.
Чињеницама против самоувереног незнања.