ДНК порекло > Aрхеологија и археогенетика

Археолошка открића

<< < (90/93) > >>

НиколаВук:

--- Цитат: Vladimir_J  Фебруар 23, 2022, 08:12:53 поподне ---Да ли постоји нека публикација или рад везан за ово истраживање https://nationalgeographic.rs/istorija-i-kultura/arheologija/a38549/Tela-stara-pet-hiljada-godina-bila-su-prekrivena-crvenom-bojom.html ?

--- Крај цитата ---

Нисам пронашао где је тачно тај рад објављен. Постоји и овде информација о томе:

https://www.heritagedaily.com/2022/02/burials-covered-in-red-dye-found-in-serbian-barrows/142835?amp&fbclid=IwAR00I1tRGujEmGn3Hc41XzTwLQc9AAUoh7f9Ewj6p1yOBupldjL9bcvr6tQ

Протеклих деценија је истражено неколико оваквих тумула, један од познатијих је онај из Војловице код Панчева, а мислим да их има истражених и у Бачкој. Окачићу линк ка раду који се бави праисторијским тумулима на подручју општине Панчево:

https://esveske.github.io/pdf/2001/z01-3105bogdana.pdf

Be like Bill:
Ne znam da li mislite na ovaj rad:"First archaeological investigations of barrows in the Bačka region and the question of the Eneolithic/Early Bronze Age barrows in Vojvodina"

https://sci-hub.se/10.1515/pz-2020-0003


--- Цитат ---Bone and teeth samples from Jabuka, Šajkaš, Vojlovica and Žabalj were taken in situ/in museum and sent
for ancient DNA analysis to Ron Pinhasi’s laboratory, University of Vienna, Austria and David Reich’s laboratory,
Harvard Medical School, USA. Due to bad preservation the samples from Žabalj (grave 1) and Jabuka did not yield any results, while another sample from Žabalj (grave 4) is still being processed. The molecular sex was established for the individuals from Vojlovica and Šajkaš, and both are females. More detailed genetic information on these samples will be published in a separate study in the near future.
--- Крај цитата ---

Мића:


--- Цитат ---Vilična kost modernog čoveka, koji je živeo u Rumuniji pre oko 40.000 godina, otkrivena je 2002. godine u Pećini sa kostima. Ono što je kod nje posebno jeste da sadrži najviše neandertalske dnk (6-9%) ikada viđene kod pripadnika naše ljudske vrste. Ovo otkriće pokazalo je da se ukrštanje sa neandertalcima dogodilo mnogo ranije nego što se mislilo.

Savremeni čovek koji je živeo u današnjoj Rumuniji pre 37.000 i 42.000 godina imao je najmanje jednog pretka neandertalca samo četiri generacije unazad. Što bi mi danas rekli čukundedu ili čukunbabu.
--- Крај цитата ---

https://sveoarheologiji.com/drevni-moderni-covek-sa-teritorije-danasnje-rumunije-je-imao-cukundedu-neandertalca/

Драган Обреновић:
Велико откриће код Ниша: Археолози пронашли најстарији фосил неандерталца у источној Европи

https://objektiv.rs/vest/1069211/veliko-otkrice-kod-nisa-arheolozi-pronasli-najstariji-fosil-neandertalca-u-istocnoj-evropi/

CosicZ:
https://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/2520/nauka/4779547/notr-dam-pozar-otkrice-iskopavanja-blago-sarkofag-predmeti-telo.html

--- Цитат ---Археолошка ископавања испод катедрале Нотр Дам открила су изузетно благо које чине статуе, скулптуре, гробнице и делови паравана који датирају из 13. века.

Неочекивани налаз укључује неколико древних гробница из средњег века и оловни саркофаг закопан под црквом која је уништена у пожару. Француски стручњаци описали су откриће као „изванредно".

Очекује се да саркофаг буде отворен и послат на институт за форензику, преноси phys.org.

Форензички стручњаци и научници ће затим отворити саркофаг и проучити његов садржај, како би идентификовали пол скелета и раније здравствено стање, рекао је археолог Кристоф Беније, додајући да би се могла користити технологија датирања угљеником.

„То богатство смо открили на само 10–15 центиметара испод подних плоча. Било је потпуно неочекивано. Било је изузетних делова који документују историју споменика", изјавио је Беније, који је био на челу научног тима за ископавање.

„Био је то емотиван тренутак. Одједном смо имали неколико стотина вредних комада – од малих фрагмената до великих блокова укључујући извајане руке, стопала, лица, архитектонске украсе и биљке. Неки комади су још увек били у боји", додао је др Беније.

Откриће је дело Француског националног археолошког института, чији је био позван да изврши „превентивно копање" испод дела пода катедрале између фебруара и априла пре него што је изграђена скела висока тридесетак метара и тешка 600 тона за реконструкцију торња.

Један од најнеобичнијих комада је нетакнута скулптура главе човека, за коју се верује да представља Исуса, исклесана од камена. Ту је још један блок од кровног покривача, за који се верује да потиче из 13. века.

Након што је у априлу 2019. пожар захватио катедралу стару 850 година, један од најпосећенијих споменика у Паризу, скоро уништивши читаво здање, председник Емануел Макрон обећао је да ће је поново изградити и отворити за пет година.

Ископавање је такође открило и мрежу зазиданих цеви за грејање, постављених испод пода у 19. веку.

Стручњаци верују да оловни саркофаг можда садржи тело високог црквеног званичника и да вероватно датира из 14. века. Камера уметнута у ковчег открила је остатке биљака испод главе покојника, поред косе и делове тканине, али није било плочице која би идентификовала покојника.

Даља испитивања ће бити спроведена, укључујући и ДНК тестове.
--- Крај цитата ---

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију