ДНК порекло > Aрхеологија и археогенетика

Археолошка открића

<< < (89/91) > >>

Неродимац:

--- Цитат: Христифор  Јануар 12, 2022, 02:43:02 поподне ---Штета што је неповратно уништен овај вредан археолошки налаз.

--- Крај цитата ---

Можда овај блок није уништен и изгубљен. Како сам видео манастир је миниран близу темеља и делови зидова су се само урушили и пали а међу камењем је пао и овај о којем пишемо. Пошто је био доста високо вероватно је само пао и вероватно није претрпао велика оштећења и да је ту међу осталим камењем. Сутра ду позвати старог свештеника који вероватно најбоље зна нешто више о њему јер је он лично учествовао у обнову цркве и вероватно је он и одлучио да се тај блок ту пистави па ћу написати сутра оно што ће ми он рећи. Све у свему обнова овог манастира је почела 1849. године и трајала је све до 1999. године када је миниран. Камени блок нема везе са обновим јер је пронађен око 5 километара даље. Сутра ћу дати свакако више информација о њему. И даље ако је неко некада видео нешто слично нека пише.

Неродимац:
Остао сам дужан у вези каменог блока. Чуо сам се са свештеником који је тада био парох у Неродимљу и који је учествовао у обнови манастира али не зна ништа о камену. Распитао сам се мало и код старијих и поузданих познаваоца догађаја у Неродимљу и дали су ми следећи одговор: камени блок је био уграђен у воденицу недалеко од манастира према Шиптарском селу Језерцу која је тада припадала једном Шиптару. Један Србин из Неродимља Божа ШАБИЋ је знајући за значај манастира а и те околине јер су се ту налазили дворови Немањића познатији као Велики и Мали Петрич питао шиптара шта му тај камен значи, на шта је добио одговор да га је ту пронашао и уградио у своју воденицу не знајући о чему се ради. Када је започета обнова манастира још 1995. године тај Србин је тражио од Шиптара камен сматрајући да припада манастиру јер других старина у близини те воденице није било. Шиптар му је дао тај блок који је после уграђен изнад манастирских врата када је манастир обнављан.
Ја сам чуо причу да је нађен код манастирске воденице али је та информација дефинитивно била погрешна.

CosicZ:
https://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/2520/nauka/4671924/kosti-najranijeg-homosapijensa-starije-nego-sto-se-mislilo-.html

--- Цитат ---Остаци лобање и делови скелета најстаријег познатог представника врсте хомосапијенс пронађени су 1967. године у стени Кибиш, дуж реке Омо у Етиопији. Научници су раније њихову старост процењивали на око 195.000 година, да би недавно истраживање показало да су стари најмање 233.000 година.
Непосредно пре пандемије коронавируса, вулканолог Селин Видал и њене колеге са Универзитета у Кембриџу отишли су да додатно истраже подручје на коме су пронађени фосили. У средишту њихове пажње био је слој вулканског пепела који је прекривао седименте са остацима. Геохемијском анализом утврђено је да састав пепела одговара вулканском кратеру који се налази око 350 километара североисточно од места где су пронађени фосили. Огромна ерупција која се тамо десила избацила је вулкански пепео који је пао на Омо I, кажу истраживачи. Датирање стврднутог пепела у вулканском кратеру довело је до нове процене старости људских фосила, објавили су научници 12. јануара у часопису Нејчер.
„Свака ерупција има јединствен геохемијски састав, неку врсту отиска прста који можемо користити", објашњава Селин Видал, и додаје да на основу подударања са слојем пепела који покрива фосиле знају која је ерупција произвела тај пепео и старост саме ерупције.

Новоутврђена старост – од око 233.000 година – одговара недавним открићима фосила који указују да је хомосапијенс еволуирао широм Африке, почевши пре отприлике 300.000 година.
Даљи рад испитаће да ли су слојеви пепела који се налазе испод фосилног седимента резултат ранијих вулканских експлозија.
--- Крај цитата ---

Мића:

--- Цитат: CosicZ  Јануар 28, 2022, 07:48:40 поподне ---https://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/2520/nauka/4671924/kosti-najranijeg-homosapijensa-starije-nego-sto-se-mislilo-.html

--- Крај цитата ---

Ако су овом методом анализе "јединственог хемијског отиска" вулканске ерупције утврдили да су кости старе 233 000 година, може ли неко да претпостави којом методом је раније утврђена старост од 195 000 година када се методом радиоактивног угљеника, према Википедији, утврђује старост до 50 000 година ?

Vladimir_J:
Да ли постоји нека публикација или рад везан за ово истраживање https://nationalgeographic.rs/istorija-i-kultura/arheologija/a38549/Tela-stara-pet-hiljada-godina-bila-su-prekrivena-crvenom-bojom.html ?

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију