ДНК порекло > Aрхеологија и археогенетика

Археолошка открића

<< < (88/93) > >>

Неродимац:
Не знам и ја сам збуњен, сећам га се када су га узидали изнад улазних врата цркве и тада сам га први пут видео, и наравно нисам придавао неку велику пажњу јер сам био мали али сам се скоро њега сетио па рекох да видим да ли има неко ко би могао нешто да зна. Иначе мислим да иако веома потсећа на сат мислим да ова представа има скроз друго значење и да симболизује нешто. Иначе на том месту је откривена визамтијска палата изузетне вредности са мозаицима и подним грејањем, због важности и величине објеката се укључио и тада наш најбољи археолог Драгослав Срејовић али ратови у Хрватској и Босни су прекинили археолошка истраживања на локалитету. Та воденица се налази око двестотине метара од тог налазишта али пре открића базилике за њу се није ни знало већ су зидине које су се виделе сматрале за двор краља Милутина и тако је и започето археолошко истраживање потрагом за двором краља Милутина али када су археолози започели ископавања одмах се видело да се ради о другом објекту и касније установљено да се ради о вили неког од битнијег у царству а Срејовић је изјавио да је могуће да се ради и о вили и самог цара. На таквом месту је пронађен овај камени блок. Сумњам да су га Срби правили за време Турака или Шиптари који су овде почели да се насељавају крајем 18. века.

НиколаВук:

--- Цитат: Неродимац  Јануар 12, 2022, 01:33:19 поподне ---Не знам и ја сам збуњен, сећам га се када су га узидали изнад улазних врата цркве и тада сам га први пут видео, и наравно нисам придавао неку велику пажњу јер сам био мали али сам се скоро њега сетио па рекох да видим да ли има неко ко би могао нешто да зна. Иначе мислим да иако веома потсећа на сат мислим да ова представа има скроз друго значење и да симболизује нешто. Иначе на том месту је откривена визамтијска палата изузетне вредности са мозаицима и подним грејањем, због важности и величине објеката се укључио и тада наш најбољи археолог Драгослав Срејовић али ратови у Хрватској и Босни су прекинили археолошка истраживања на локалитету. Та воденица се налази око двестотине метара од тог налазишта али пре открића базилике за њу се није ни знало већ су зидине које су се виделе сматрале за двор краља Милутина и тако је и започето археолошко истраживање потрагом за двором краља Милутина али када су археолози започели ископавања одмах се видело да се ради о другом објекту и касније установљено да се ради о вили неког од битнијег у царству а Срејовић је изјавио да је могуће да се ради и о вили и самог цара. На таквом месту је пронађен овај камени блок. Сумњам да су га Срби правили за време Турака или Шиптари који су овде почели да се насељавају крајем 18. века.

--- Крај цитата ---

Мени због свих ових стрелица делује прилично младо.  :) Нисам до сада видео никакве представе из римског периода које би одговарале овом цртежу.

Посо:
Подсјећа на тлоцрт куполе, настао у релативно новије вријеме.

https://cdn.kastatic.org/ka-perseus-images/c56d96db21e4232fe25e58a7e71d08e1b49eb19a.jpg

НиколаВук:

--- Цитат: Посо  Јануар 12, 2022, 02:08:29 поподне ---Подсјећа на тлоцрт куполе, настао у релативно новије вријеме.

https://cdn.kastatic.org/ka-perseus-images/c56d96db21e4232fe25e58a7e71d08e1b49eb19a.jpg

--- Крај цитата ---

Да, сасвим могуће. Да ли је можда у међуратном периоду (за време Краљевине СХС/Југославије) било неких подухвата или планова обнове цркве?

Христифор:
Штета што је неповратно уништен овај вредан археолошки налаз.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију