Вјера и култура Срба > Народна предања

Народна веровања

(1/4) > >>

vojislav.ananic:
Народна веровања: Шта значи кад ти заигра лево око, а шта кад …

По веровању народа, постоје многе појаве које наговештавају будуће догађаје, треба их само знати читати.
Следећи пут када ва,м заигра око или вас засврби уво, знаћете шта то по веровању значи.
Биљке:
Детелина: Срећне су оне с 4, 6, 8 и 9 листова. Што је више листова то је више среће. Несрећу доноси детелина с 5 и 7 листова, па уколико их пронађете, требате их уништити. Више среће донесе она детелина коју случајно нађете, него она коју намерно тражите. Кад пронађете срећну детелину треба је откинути ноктима или зубима, и ставити је у свилену марамицу и носите уз срце, а о њој никоме не причате. Срећна детелина с девет листова веома је ретка, а носи се уз себе и ноћу и дању. Кад трн запне за хаљину, знак је скоре свадбе у којој ћеш и ти бити. Кад се о тебе задене некаква грана, знак је да те неко обожава. Грану не треба прегазити, него руком склонити. Прву љубичицу коју у пролеће нађеш, поједи, јер ће те ове године волети твоји најближи.
Животиње
Кад ти црна мачка пређе преко пута, на путу нећеш имати среће. Кад ти на путу у сусрет дође пас, посао ћеш с успехом обавити. Ако чујеш кукавицу да кука, а имаш уз себе новац, имаћеш га онда и целе године. Ако га немаш уз себе, те године нећеш га ни стећи. Ако гавран или више њих лете пролете над твојом главом и гракћу, чувај се несреће. Глас сове наговештава болест. Ако је села на твоју кућу, неко ће из куће бити болестан. Тамо где сове певају, закопано је благо. Ако желиш да га ископаш, за време копања не смеш да говориш. Кад видиш роду да мирно седи или стоји на крову твоје куће, у кућу ће ти се уселити мир и срећа. Кад чујеш роду да клепеће, имат ћеш штете у кући. Сеница чува кућу од грома и ватре, ако се на њу насели. Кад помогнеш кукцу, који се изврнуо на леђа, “седам својих грехова си окајао”. Онај на кога падне гусеница биће љут на своје ближње. Ако сретнеш риђег коња, још тог дана видећеш драгу особу. Ако сретнеш белог коња, даћеш новац. Ако се у кућу унесе пауново перје, доћи ће до штете и раздора у кући. Паука видети ујутро, значи несрећа и бриге. Видети га око подне, значи да ће се све лако решити, а видети га увече је срећа. Кад паук на тебе падне из ваздуха, добићеш радосне вести. Паук-крсташ, замотан преко ноћи у папирној врећици, исписаће срећан број који треба испробати у играма на срећу. Мишеви који живе у рудницима и тунелима не смеју се убијати. Својим бекством наговештавају несрећу. Када петао кукуриче пред кућним вратима, доћи ће гости. Када пас чувар у ноћи завија, смрт обилази кућу. Када ластавица направи гнездо под кровом куће, у тај дом ући ће мир.

vojislav.ananic:
Народна веровања: Шта значи кад ти заигра лево око, а шта кад …

Предмети
Стара потковица доноси срећу. Кад је прибијена на кућу, чува је од несреће. Кад пуца покућство у кући, неко ће се разболети. Кад маказе падну на под, и забоду се, у кући ће бити свађе. Ако падне нож па се забоде, доживећеш неверу од особе коју волиш. Приликом враћања позајмљене игле,не захваљуј, јер у противном ћеш се посвађати с том особом. Кад позајмиш лек, не кажи хвала, јер иначе лек неће деловати. Ако се на сто стави обућа, надај се болести. Замрси ли ти се конац код шивења, добићеш изненадни поклон. Проспе ли се со по столу, мора да се покупи ножем у тањир, како би се избегла свађа у кући. Разбије ли се чаша за столом или ако при куцању прсне, биће среће. Разбијено кухињско  посуђе доноси срећу и благостање. Што срећа више улази у кућу, то стакло и порцулан више пуцају. Разбијено огледало треба покупити и бацити, јер ако се разбијено употребљава, онда донесе седам година несреће. Кад са зида падну ствари без икаквог видљивог узрока, то је опомена на зло. Где се сто љуља, у тој кући жена влада. Кад некоме дајеш своју адресу, а притом сломиш оловку или хемијском умрљаш папир, тад је радије немој дати, па ћеш избећи непријатности. . .

Обичаји код људи
Кад се 4 људи при растанку рукује, па се руке укрсте, доћи ће до свађе и раздора. Покисне ли дете док још није напунило годину дана, биће слабашно. Кад странац оде из куће, а да није сео, однеће мир из куће. Кад је 13 особа за једним столом, неко ће се од њих разболети. Кад ујутро устајеш, не устај на леву ногу, да не би цео дан био зловољан. Умивати се с неким из једног умиваоника или брисати се с једним пешкиром, значи свађу. Грбавац доноси срећу. Ако га сретнете, тај дан ће вам бити срећан. Уколико додирнете грбавчева леђа, а да он то не осети, бићете у свему “срећне руке”, све док не оперете ту руку. Чујеш ли у ноћи да ти неко куца на врата, а узрок не можеш да протумачиш, то је наговештај зла. Кад се у ноћи бадњака отопљено олово улије у воду, прикажу се фигуре које описују догађаје који ће се десити у години пред нама. Скочиш ли на Стару годину са столице у поноћ, како си скочио, таква ће ти бити цела идућа година. Кад ујутро излазиш из куће, пази ко ти долази у сусрет. Кад си кренуо на пут, па мораш да се вратиш по нешто што си заборавио, од тог пута не очекуј користи.
Кад први пут спаваш у туђем кревету, запамти шта сањаш, јер ће ти се тај сан испунити. Прве ноћи шта сањаш у новом стану, испуниће ти се. Кад се двоје сударе главама у жељи да нешто подигну, заволеће се. Ловцу никад не кажи ‘срећан пут’, да се не би вратио празан из лова. Уместо тога треба му рећи ‘Без трага ти глава’.
Људски осећаји
Заигра ли: Врх главе, надај се неком добитку. Чело, мораћеш да извршаваш туђе одлуке. Потиљак, очекуј жалосну вест, али уз срећан исход. Слепоочнице, чућеш лош глас. Обрве, велико весеље Десно око, у послу ћеш имати успеха Лево око, знак је свађе Горња усна, доћи ће непознати гости Доња усна, успећеш у намерама Обе усне, љубићеш се Брада, доживећеш радостан сусрет Зглоб десне руке, до шаке, неуспех у послу Леви зглоб руке, до шаке, чућеш радосну вест Стомак, велики добитак, успешан посао Леђа, из невоље ћеш успешно изаћи
Засврби ли те: Нос, бићеш љут Брада, бићеш срећан Десни длан, даћеш новац Леви дан, новац ћеш примити
Зазвони ли ти: Десно уво, добићеш добру вест Лево уво, лоша вест
Угризеш ли се за: Језик, неко те оговара.

(astrozmaj.com)
 

vojislav.ananic:
Много раније, пре појаве разних хороскопа и предвиђања астролога, српски народ је имао своја веровања и тумачења за сваки месец у години.

http://www.dnevno.rs/istorijski-zabavnik/zanimljivosti-iz-istorije/89637/srpski-narodni-kalendar-saznajte-sta-mesec-rodenja-prema-predanju-govori-o-vama

vojislav.ananic:
Куцање прстом у дрво да би се отерала несрећа:
http://www.dnevno.rs/istorijski-zabavnik/zanimljivosti-iz-istorije/93664/svi-kucate-o-drvo-a-znate-li-odakle-dolazi-taj-obicaj

vojislav.ananic:
По веровању, разбијено огледало доноси седам година несрећу.
http://www.dnevno.rs/istorijski-zabavnik/zanimljivosti-iz-istorije/89756/sujeverje-staro-vekovima-evo-zasto-se-kaze-da-razbijeno-ogledalo-donosi-sedam-godina-nesrece

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију