Аутор Тема: Племе Шаранци  (Прочитано 12683 пута)

Ван мреже нцп

 • Члан Друштва
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1605
Одг: Племе Шаранци
« Одговор #20 послато: Септембар 13, 2020, 07:39:12 поподне »
https://sites.google.com/site/plemenasrpska/tekstovi/bitka-na-sarance

Битка на Шаранце (19. август 1862. године)

Јоксим Кнежевић је са Шаранцима отишао на Цетиње. Шаранцима је управљао његов синовац Раде Радулов Кнежевић, а ту је био и харамбаша Мићо Глушчевић са својим људима. Када су сазнали за турско окупљање позвали су у помоћ Језерце. У помоћ им дођу Живко Шибалија и Ђоко Шаулић. Ту су били и чувени хајдучки вође Иван Робовић, Бећко Закић (Бећко Стотинаш), Јанко Нововић, Симо Зејак, Зуко од Алуге и Ристан Шарац. Тих дана, око 15. августа, Лековићи и Остојићи из Затарја начинили су разуру (запалили своје куће штале и остале објекте и са свим живим отишли са своје земље) и прешли у Шаранаце. Придружили су се Ивану Робовићу.

Шаранци, Језерци и Ускоци припремили су се за одбрану. Харамбаша Иван Робовић са 60 људи оде наспрам Левер Таре да у случају напада од Левера бране прелаз од Турака. Стотинаш Бећко Закић са 50 људи био је на Трешњици да спријечи упад од Ђурђевића Таре. Јанко Нововић и Симо Зејак са 60 људи били су наспрам Премћана да би бранили село Пода и прелаз преко ријеке Таре. Остали Шаранци и Језерци, њих око 250 – 300 били су у околини села Руданци. Распоредили су се око села. Живко Шибалић и Ђоко Шаулић са западне стране. Са сјеверне стране Зуко од Алуге и Исак Рондовић. Са јужне стране Раде Кнежевић, Мића Глушчевић и Ристан Шарац.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 13214
Одг: Племе Шаранци
« Одговор #21 послато: Септембар 13, 2020, 08:42:50 поподне »
Колико ја нешто то схватам Шаранцима се сматрају и неки Ј2б М205 (Црна Гора). Заправо сви они са тог подручја који себе не сматрају Дробњацима - сматрају да су Шаранци!

Па и Дедејићи (Ј2б М205).

Мени се некако чини да су неки Ј2б М205 са Жабљака и околине након повлачења Крича остали да живе на својим огњиштима (мање више) стварајући везе са другим јаким племеном Шаранцима.

Заправо поставља се питање да ли су Шаранци једнородни?

Ипак, изненађује (па и на овом форуму) , колико се мање зна и пише о Шаранцима, у односу на Дробњаке.

Наилазим на записе да су Дробњаци и Шаранци били два ривалска племена.

Рекао бих да су Шаранци највећим делом ипак хомогено племе. Изузетак су ови Ћосовићи, који су потомци неког племеника који се оженио "из Кричка". Касније је погинуо, па се мајка с дететом врати у Кричак. Тамо се преудала за неког Србина са надимком Ћосо. Деца из првог брака понесоше то презиме Ћосовић.

Логично да је становништво ових области/племена, на неки начин, морало бити испреплетано. Дедејићи са Жабљака нису добар пример, пошто су они изворно доселили из Добриловине. А по предању су са Чева. Иамо међутим неке породице из Ускока и Дробњака (Годијељи), које су можда дуже присутне у том крају, али су се "скривале" иза неких предања. Или су заиста досељени нешто касније у Дробњак, Ускоке.
Ван мреже bandalic

 • Гост
 • *
 • Поруке: 1
Одг: Племе Шаранци
« Одговор #22 послато: Мај 07, 2024, 07:24:15 поподне »
I ja sam član ovog plemena. Uvijek ga zovemo Šaran. Pretpostavljam da su se moji preci doselili u Kolašin nakon Berlinskog kongresa 1876. godine. Tamo žive vjerovatno do 1920-ih, a u Tursku su se preselili 1926. Moja porodica pamti ime njihovog plemena i prezime. Čak sam našao i dokument, tužbu vojvodi Kolašinskom na tatu mog dede.