Аутор Тема: Сунце у хералдици / Sun in Heradlry  (Прочитано 1476 пута)

Ван мреже Amicus

  • Уредник
  • Бели орао
  • *****
  • Поруке: 9508
  • I1 P109 FGC22045
    • Порекло.рс
Сунце у хералдици / Sun in Heradlry
« послато: Јануар 02, 2018, 04:32:48 поподне »
У хералдици сунце је шаржа, најчешће представљена округлим диском, које има карактеристикаме људскога лица, а кога окружује дванаест или шеснаест зрака, наизменично таласастих и правих, од којих прве представљају топлоту, а друге светлост сунца.

Иако примарно небеско тело, које хералдика познаје заједно са звездама и месецом, сунце се у раној хералдици веома ретко јављало на грбовима, иако је као симбол било широко распрострањено и коришћено у свим областима које се изражавају кроз симболе, од астрономије до алхемије.


Сунце на грбу из Рихенталовог грбовника, XVI в.

Као хералдичка шаржа, можда је нешто присутнија у хералдици медитеранских земаља, пре свега Шпаније и Италије, а у нашем суседству најзасупљенија је у Мађарској, где се можда и најчешће јавља, али готово увек у констелацији са другим небеским телима, пре свега месецом.

У тзв. илирској хералдици немамо ниједан пример грба са сунцем као шаржом, иако је иста позната по својим астралним шаржама, звездама и полумесецима.

Што се тиче симболике сунца, поред наведених да представља светлост и топлоту, сунце предсавља и целу плејаду других значења, а што и не чуди с обзиром да је један од најстаријих симбола које човек користи.

У зависности од култура и раздобља, сунцу је приписиван и мушки и женски прнцип, већина савремених култура на стајалишту је да је сунце симбол мушког принципа, док су најраније људске зајенице и најстарије цивилизације, тај принцип приписивале месецу, а сунце доживљавали симболом женског принципа.

Сунце је симбол дана, светлости, и живота.

Дан у недељи који одговара сунцу је недеља, од материјала који се могу наћи у природи сунце повезујемо са златом, дијамантима, рубинима и хризолитом, а када су боје у питању, ова планета се традиционално повезује са жутом, златном и пурпурном.

У описном смислу, ако се не наводи да је другачије тинктуре, сунце је увек златно.

Биљке којима управља сунце су сво велико, упадљиво цвеће попут сунцокрета, руже, нарциса, далије, рузмарина и невена, а када говоримо о животињама – осим лава који је прва асоцијација на ову планету, ту спадају и све врсте дивљих мачака, као и орао, соко, петао и лабуд.

Занимљиво је поменути и да се у хришћанству сунце повезује са Арханђелом Михаилом, првим од седам арханђела, уједно и победником Луцифера.