Порекло становништва > БиХ - Република Српска

Средње Поуње у Босанској Крајини - порекло становништва

<< < (23/23)

Небојша:

--- Цитат: Небојша  Април 13, 2017, 08:46:32 поподне ---"Гак-Гаковић прозвани су што им је некакав далеки предак био црн као птица "гак". То је најстарија поповска лоза у Босанској Крајини, а по досељавању спадају у најстарије досељенике у Поуње. У њиховој је породици било много свештеника. Тако је по породичној традицији данашњи прота Марко Гаковић у Крупи 18 свештеника са оца на сина. Порекло им је из Далмације, од Обровца. Звали су се Бабићи и славе Св. Николу. По некима једно су са Радаковићима и Рајлићима, који имају исту славу. Предак који се доселио био је свештеник. Традиција породична води надаље до неког попа Јове Гака, кога су због танка гласа звали ,, поп челица ,,. Како је тај поп челица попово за четовања Стојана Јанковића, то би време досељавања било по прилици пре 200-250 г. Прво је кућа тих Гакова била на Коси, која се сада зове Попово Станиште и припада насељу Благојевица. Како је капетан-бег Церић из Новог саградио кулу за време Лаудона Рата у Рујишкој близу куће Гакове, па су их пролазници а особито Турци узнемиравали, саселе одатле у шуму, на терасицу речице Војскове. На старом кућишту ,, кућерини ,, остане стан и благо, због чега се и сада зове Попово Станиште."
--- Крај цитата ---

На 23andMe постоји резултат Тепаваца, E-V13. Презиме је доста ретко па може лако бити реч о Крајишницима. Тепавци из Поуња су наводно један одгранак Гаковића. Њихова веза није сасвим поуздана, пошто се помиње да је удовица са сином из рода Гаковића прешла у Тепавце, па су потомци њихови преузели очухово презиме (Тепавац).

Тепавци (5 кућа), славе Никољдан, са Кордуна. У њих је привела мати једног Гака, па се прозову по очуху Тепавци (3 куће).
https://www.poreklo.rs/2012/12/16/poreklo-prezimena-selo-glinica-vel-kladu%c5%a1a-bos-krajina/

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију