Порекло становништва > БиХ - Република Српска

Поријекло презимена Јањић (Аранђеловдан)

<< < (2/5) > >>

Страхиња:
Прочитах негдје да је Јањића који су славили Аранђеловдан било и у околини Неума. Наводно су касније прешли у римокатолике и презвали се у Лазаревиће (мада је мени логичније да је до промјене презимена дошло прије преласка на римокатоличанство, јер сумњам да би након промјене конфесије одабрали презиме Лазаревић). Да ли неко има било каква сазнања везано за ово?

Страхиња:
Пронашао сам сљедеће податке, па ме интересује ваше мишљење на ову тему. Наиме, да ли постоји могућност да је приликом записивања умјесто Јањић остало Јанић, или обрнуто. Иначе, све би се остало могло уклопити у овој мојој потрази.
Ради се о подацима за Херцегновско Село Камено.
Текст је сљедећи: ’’С. Накићеновић је обавјештен да су Јанићи из Бјелица у Црној Гори 1687, и да славе Св. Архангела Михаила. – н. д, с. 458. Презиме и братство Јанић је широко раширено у Херцеговини. Куће Јанића леже у одломку Кујачићи-Радовићи-Обрадовићи. Јанићи се укопавају код парохијалне цркве Св. Стефана.’’

Amicus:

--- Цитат: Страхиња  Јул 27, 2020, 02:38:18 поподне ---Пронашао сам сљедеће податке, па ме интересује ваше мишљење на ову тему. Наиме, да ли постоји могућност да је приликом записивања умјесто Јањић остало Јанић, или обрнуто. Иначе, све би се остало могло уклопити у овој мојој потрази.

--- Крај цитата ---

Сасвим је могуће.

Страхиња:
Нађох и ово: ’Јањић, доселили се из Бјелица (Цетиње) 1687. год. Пресјека, Херцег-Нови.[18]’’

Malesevic:

--- Цитат: Страхиња  Јул 13, 2020, 08:02:31 пре подне ---Драги родословци,
Предање у мојој породици, како је и Дедијер записао, је да смо поријеклом из Бјелица у Црној Гори.
Од средине 19 вијека смо у Невесињском крају, највише у селу Слато, засеок Зајасен. Има наших сродника и у Билећи и на Оџаку код Невесиња.
Колико се год трудио, нисам успио да пронађем никакву сигурну везу која би ми потврдила Дедијерово писање, нити пак предање моје породице. Дедијер такође каже да је моје претке у Слато населио Али Паша Ризванбеговић Сточевић, као добре јунаке. Никаквих података више мемам. Био бих захвалан свима, који могу да ми кажу нешто што би допринијело мом покушају да некако проникнем у поријекло иза 1850.
Добро је дошао сваки савјет или упутство. Ако неко има идеју гдје би се могли пронаћи подаци о насељавању читлука Али Паше Ризванбеговића, или неки записи о племену Бјелице у Црној Гори, било би ми веома корисно.

--- Крај цитата ---

Јањићи у мом селу (општина Прњавор, РС) такође славе Аранђеловдан. Не знам да ли је податак од неке користи али ето :)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију