Траг - корисне књиге, сајтови > Стари гробови

Старо гробље Сарајево

(1/5) > >>

Rimidalv:
Нисам знао ђе да метнем ову тему, слободно је ставите на друго место ако мислите...
https://www.youtube.com/v/-Y61Zg4Zj2o

Rimidalv:
У питању је православно гробље које се не користи већ 45 година, а налази се у близини стадиона Кошево, хале Зетра и зоолошког врта.

drajver:

--- Цитат: Rimidalv  Мај 13, 2020, 02:28:30 поподне ---У питању је православно гробље које се не користи већ 45 година, а налази се у близини стадиона Кошево, хале Зетра и зоолошког врта.

--- Крај цитата ---

Покушавам схватити гдје је тачно ово гробље. Као дјеца смо се играли у гробљу на Кошеву, ту сам одрастао. Гробље је углавном било православно, а један дио је свакако био и католички. Нешто ниже се налазила и капела-споменик члановима Младе Босне. Међутим ово што чисте рекао бих да није то велико гробље које се наслања на Зетру и стадионе, већ неко гробље према српским насељима која почињу од зоолошког врта Пионирска долина. У самом зоолошком врту смо такође проводили дане и знам сваки грм и дрво тамо, али гробља се не сјећам, ако се наслањало на сам зоолошки врт, онда је то могуће само у правцу према ранијој Нахоревској улици и Јагомиру.

Претпостављам да је мало Срба или нимало остало у том дијелу града.

drajver:
Иначе, кад си већ ово поставио, сјетих се да сам скоро наишао н фотографију постројене Францетићеве Црне легије прије похода у Подриње 1942. Црна Легија је била постројена на Кошеву на полигону, који је мојој генерацији служио као главно игралиште, то су касније били терени атлетског клуба и моје основне школе. У позадини бијела зграда на брду је главно сарајевско породилиште. У подножју брда испод зграде је зоолошки Врт (гдје се иза усташа види дрвеће). Управо ту иза се налази и ово гробље са снимка. Српска села су била такође у том правцу према брдима.

drajver:
А на потпуно истој локацији гдје стоје ове усташе су надреалисти својевремно снимили свој скеч: Гвош на трави.

https://www.youtube.com/v/2I7KhjVAKnQ

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију