Траг - корисне књиге, сајтови > Документарни филмови

Стари етнографски филмови

<< < (2/3) > >>

Atlantische:

--- Цитат: drajver  Април 14, 2020, 10:04:36 поподне ---Свака част, Атлантише.

Гледао сам раније овај филм. Посебно је упечатљива молитва на отвореном с почетка другог дијела и рингишпил у позадини. И коментари аутора на све то. Све је јасно. Старо доба умире, ново (какво?) се рађа.

--- Крај цитата ---
То ме је највише изненадило. Толики број људи, као и слободно служење литургије на отвореном у та времена.

Није случајно постојање хита ''Седма република''.  ;D

--- Цитат ---Кад је било забрањено,
Да се крсна слава слави,
Долина је јањска била,
Ко држава у држави.
--- Крај цитата ---

drajver:

--- Цитат: Atlantische  Април 14, 2020, 10:18:02 поподне ---То ме је највише изненадило. Толики број људи, као и слободно служење литургије на отвореном у та времена.

Није случајно постојање хита ''Седма република''.  ;D

--- Крај цитата ---

Тачно, Јањ је специфичан као можда најцрквеније подручје у некадашњој БиХ. Увијек је давао највећи број монаштва, које је нарочито у комунистичком периоду, одржало добар дио српских манастира у БиХ. Али самим тим нису репрезантивни за стање духа међу крајишким Србима оног периода. Остали су без посебног напора склизнули у "комунизам". Дражи био рингишпил од молитве.  ;)

ДушанВучко:
Svadba u Topoli (1930)

Istaknuti srpski i jugoslovenski etnolog Petar Ž. Petrović bio je i pionir filmskih snimanja kod nas na teme vezane za život i običaje naroda u Šumadiji. U ovom filmu iz 1930. zabeležio je ceo tok svadbene svečanosti od pozivanja gostiju okićenom buklijom, odlaska svatova po mladu, gađanja šućura (tikve) na ulazu u dvorište i izvođenje mlade, do običaja kod mladoženjine kuće – s mladom koja baca sito, vojvodom na krovu kuće i veseljem s neizbežnim kolom.
https://www.youtube.com/v/jAcEsqXGQq4&t=644s

marigold:

--- Цитат: Број 1  Април 13, 2020, 10:42:31 поподне ---"Занимљив кратки документарни филм у продукцији Босна Филма из 1955. године о српским сточарима са планине Влашић. Ово је једно од најархаичнијих српских подручја у Босни. На снимку се виде жене у старим ношњама, док је код мушкараца очигледно раширена била шајкача. Види се начин свлачења сијена са планине, слично недавно постављаном филму о Дробњацима. Судећи по турским пописима у 16. и 17. вијеку на подручју Влашића је постојала снажна кнежинска самоуправа. То је вјероватно помогло да се очува српски карактер ове области, као и источнохерцеговачки дијалекат у прилично чистој форми."

Ово је право благо. Мислим да би овај и остале сличне филмове које проналазимо (или смо раније већ постављали) требало да поставимо у секцију форума Документарни филмови (нпр. подфорум Етнографски филмови). Ово може бити временом сјајна база.

--- Крај цитата ---

Требало би да је у питању исти документарац. Горњи линк више није доступан.

https://www.youtube.com/v/4Y8w7E6-_lI

Зрно:
То, сточари моји!

Погледајте на самом почетку снимка како су у прошлости код нас биле краве ситног раста - аутохтоне расе буша. Пустиш је на планину по снегу, нека сама тражи храну. Ове садашње би поцркале за два дана.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију