Вјера и култура Срба > Ствараоци

Порекло србских књижевника

<< < (2/14) > >>

Jelic:

--- Цитат: Дробњак  Јул 04, 2017, 12:20:56 пре подне ---Не знам од које је он гране. Радуловићи би требало да су од Никшића и да славе Св. Луку, а ови други од Караџића, славе Св. Аранђела. Иначе, мајка војводе Лазара Сочице је била од Пекића. И жена језерског капетана Живка Шибалије. Њихове одиве важе за изузетно лепе али опасне. У коју кућу уђу, ту постају газдарице. Што би народ рек'о облаче панталоне. Тако бар старији веле.

--- Крај цитата ---

Код Шибалића/Караџића стоји да су Пекићи који живе у Шавнику од Радуловића. Дакле, Борислав је највероватније био PH908.

симо:
Милош ЦрњанскиНа 34:20 један од ријетких видео снимака писца

https://www.youtube.com/v/l0rn2MGNdqU

Црњански је и сам оставио нешто података о свом поријеклу:

"Црњански, преци песника, налазе се, крајем XVII века у селу Итебеју, у Банату. Песник зна само да су тамо дошли из оближњег села Црња. Песников отац мислио је, и причао, да је отуда и име њихово, које су добили при сеоби из Црње у Итебеј.
Може бити.
У сваком случају, у Итебеју, код цркве, и сад стоје три куће Црњанских, мојих блиских рођака. А уз цркву надгробни споменици Црњанских, на пример пароха Итебеја, Милоша Црњанског, који је умро 1735. И других.
Вук, међутим, каже да у народу има надимак:„Црњан“ и „Црник“, а да народ каже и „Јоване и црњане!“, „Бошко и црњо!“.
Па се питам: ко зна ко смо били, откуда дошли,како име добили и зашто?
Све до мога оца писали смо га старословенски:Церњански.
Знамо, сигурно, да ми се прадед звао: Јован. Даму је брат био поп, и стриц поп, а млађи брат калуђер. Тај калуђер, Теодосија Церњански, сахрањен је у манастиру Војловици, код Панчева, где му се налази надгробни споменик, и слика.
Он је путовао до Русије."

О овој породици је писао и Ердељановић:

"Јереј Илија МИЛОШЕВ (5, Св. Јован), син Милошев; иначе се потписује Црњански. Намесник Илија Милошевић 1758. Године, родом из Итебеја. Попова греда је била поп-Илијина, а тако и Велики преток усред шуме Чинарова, и њега није могао истерати ни спахија. Још кад је Итебеј насељен, његова кућа (према цркви) била је прва нумера, а друга је била Панићева (били су “Грци“); на углу где је сад банка (апотека), према цркви, такође Живкови – Писарови, а где је сад Велимир Рајић, други угао према цркви, Николићева је била такође поповска – биће да нису били тако стара фамилија. Предање да су из “Черне“ и да су се зато писали Церњански. “Од старијих смо чули Чарнојевић“. Црњански Илија: “Кад су се овде дилили Црњански, један је отишао у Велики Бечкерек, а један у Сегедин и чули су да од њих има потомака у Сегедину“. Девет попова је било из поп-Илијине нумере."

Пошто резултате не можемо да објављујемо, напоменућу само да су Црњански бањанско-пивског рода.  ;)

симо:
Уколико је тачно предање самих Црњанских о поријеклу њихове породице из Црње, онда можда и ово бањанско-пивско поријекло има смисла јер се за најстарије породице у Црњи каже:

"По казивању црквењака Милоша Маркова старог 76 година, најпре су овде дошле две фамилије: Чојићеви или Томини и Маркови (три брата: Ива, Марко и Сава – од њих су Ивини, Маркови и Савини. Сад нема никога са презименом Ивин, него се и они зову Маркови и Савини). Они су најпре дошли у Жомбољ, па како је то било на главном путу Темишвар – Сегедин, нису хтели да буду узнемиравани и пређу преко воде, која је некад била свуд око греде, где је сад Црња, а пошто се та греда звала Црна греда, прозову село Црња, а к њима после придођу и други насељеници. Међутим по причању старих људи, кад су ратовали с Турцима у време Чарнојевића (сачувана је успомена на Чарнојевића који је предводећи Србе прогањао Турке преко банатских ритова, али се то не односи на патријарха Чарнојевића него на Чарнојевића, српског војног команданта – последња је битка с Турцима била на Ченеју) Срби, који су се били настанили у Жомбољу, тражили су место да се иселе, па се тако 13 фамилија населило овде, јер им се допало земљиште. Тих 13 фамилија су: Стеванови – Грнчарини; Маркови; Томини; Арсен – Миљанићеви, пореклом из Црне Горе (од њега су Савини и други, најпоштенија фамилија у Црњи); Гајини; Ивини; Јова са три сина: Рацка од којег су Рацкови, Рада од кога су Радини и Мија од кога су Јовини; Гаврилови; Ћирини (Пурдићеви); Глишини; Миланкови; Алексини; и Ненадови (Делоњини). Свих тих 13 фамилија биле су заједно као сродници, пријатељи и кумови. Биле су у војсци у Сенти и гониле Турке до Темишвара и затим привремено живеле у Жомбољу, најпре настањене на данашњем Селишту, где су били најпре “Турци“ настањени. Ту су имали цркву и бунар, а бежећи испред аустријске војске, наводно, спустии су све злато у тај бунар и побегли. Кад данс копају и ору на том Селишту, наилазе на цигље и људске кости. Прича се да су тобож налазили тај бунар, али им се није давало да га ископају."

симо:
Иначе, занимљиво да је ова тема започела са два наша велика писца, која се изгледа међусобно и нису баш подносила.

Још раније сам на блогу који уређује Пекићева супруга Љиљана прочитао Ин мемориам Косте Павловића о Црњанском. У том Ин мемориаму Павловић крајње негативно говори о личности Милоша Црњанског. Пекићев коментар на крају тог текста гласи:

"Moj komentar. Bez obzira na izvesnu zlovolju celog ovog rukopisa, jadno je to kada jedan veliki pisac dozvoli sebi da dobije ovakav in memoriam."

Пекићева супруга Љиљана је написала испод:
"Pekić je smatrao Crnjanskog za jednog od naših najvećih pisaca pored Andrića i Krleže i o tome govori u svojim dnevnicima. On je uvek odvajao svoje mišljenje o piscima kao ljudima i svoje mišljenje o njima kao književnicima odnosno mišljenja o njihovim delima."

http://www.borislavpekic.com/2009/06/in-memoriam.html

симо:
Иначе морам рећи да је од српских писаца за мене Меша Селимовић ипак број један.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију