Вјера и култура Срба > Народна јела
Вурда - баса
vojislav.ananic:
МЕДОВИНА - познато пиће Старих Словена
М Е Д О В И НА
Медовина је познато старословенско пиће. Данас кажу да попраља крвну слику, окрепљује, даје виталност, отвара апетит и успорава старење. Употребљава се један сат пре оброка тако што се попије 2 dcl недовине, којој се може додати и мало лимуновог сока.
Справљање: машином за месо уситни се најмање 1 kg ливадског меда са саћем и цветним прахом. Самлевена маса стави се у емајлирану посуду запремине преко 5 l и дода се 4 l воде. Смеса се потом загрева на штедњаку до 35 целзијусових степени. Маса се при загревању стално меша. Затим се загрејана маса скине са штедњака и уз јако мешање дода 25 gr пекарског квасца. Лонац се покрије и остави да маса преноћи. Сутрадан се медовина сипа кроз крз неколико слојева газе у флаше које се не смеју затварати. Флаше се држе на собној температури док медовина не резне на укусу. Врење се затим прекида и флаше стављају у фрижидер, али не јако затворене.
Нина Јакшић:
--- Цитат: Amicus Новембар 20, 2016, 03:47:32 поподне ---Ово би могло да привуче и недостајућу женску публику на форум. ;D
--- Крај цитата ---
И то се десило :D
Навигација
[0] Индекс порука
[*] Претходна страна
Иди на пуну верзију