Траг - корисне књиге, сајтови > Старе фотографије

Мистерија старе фотографије (Никола Тесла)

(1/3) > >>

Sergio:
Из Блиц-а:

"O Nikoli Tesli do sada su objavljene na stotine studija i biografija, ali nije poznato da se u bilo kojoj od njih navodi da je slavni naučnik u jednom periodu života bio i - instruktor plivanja! Na društvenim mrežama objavljena je fotografija za koju se tvrdi da predstavlja teslu u kupaćem kostimu, na plaži.
Informacije uz fotografiju sugerišu da je napravljena oko 1900. godine na plaži na Long Ajlendu, a pored ameeričko-srpskog naučnika nalazi se i nepoznata mada žena.
O ovom periodu Teslinog života ne zna se mnogo, ali detalji njegove autobiografije navode neke detalje koji govore o tome koliko je voleo da pliva.
"Jednom prilikom, kada mi je bilo oko 14 godina, hteo sam da malo uplašim prijatelje koji su se sa mnom kupali. Plan mi je bio da zaronim ispod dugačke plutajuće strukture, i da zatim nečujno izronim na drugom kraju. Plivanje i ronjenje su mi bili jednako prirodni kao što su prirodni jednoj patki, pa sam bio ubeđen da ću moći da to izvedem", pisao je Tesla.
Pokušaj je, međutim, u jednom trenutku krenuo naopako i on je počeo da se davi, i u jednom trenutku je pao u nesvest,  pa su ga prijatelji pronašli na obali reke.
Sudeći po objavljenoj fotografiji, Tesla je možda nakon toga popravio plivačke veštine, i zaradio status plivačkog instruktora.
U svemu ovome, naravno postoji i zrno sumnje. Sličnost muškarca tamne kose sa upečatljivim brkovima i velikog naučnika upadljiva je, ali autentičnost još nije potvrđena.
Jedan korisnik objavio je istu fotografiju na sajtu "Tumblr", na kom je potpisana kao "Plivački instruktor na plaži Midlend na Steten Ajlendu, 1896. godine".

Линк: http://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti/misterija-stare-fotografije-nikola-tesla-kao-instruktor-plivanja-na-plazi/2vkbh8y

Слика:

Nebo:
Ако је фотографија из 1896, онда би Тесла тада био 40-годишњак, а овај тип на слици изгледа знатно млађе и притом се устремио на прилично младу девојку  :o

Nebo:
Можда ово и јест Тесла, ко ће га знати.

Мало анализирам, па ми се чини да је Тесла имао прав нос (у млађим данима, наравно), а овај на слици има врх носа упадљиво повијен на доле. А и уши, Тесла је био знатно клемпавији од типа на слици:Ипак, не знам шта бих рекао, много личи на Теслу...

Amicus:
На слици, рекао бих 100% да је Тесла. Гледах мало по мрежи, неки је оспоравају, али неуверљивим аргументима. Елем, нађох још једну слику, на којој би потенцијално могао бити исти човек, али опет ту не личе много један на другог?

Небојша:

--- Цитат: Amicus  Новембар 19, 2016, 07:40:19 поподне ---На слици, рекао бих 100% да је Тесла. Гледах мало по мрежи, неки је оспоравају, али неуверљивим аргументима. Елем, нађох још једну слику, на којој би потенцијално могао бити исти човек, али опет ту не личе много један на другог?--- Крај цитата ---

Овде већ не личи на Теслу. Личи на неког регуларног "Брку".

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију