Аутор Тема: Малисори  (Прочитано 113389 пута)

Ван мреже stefan333

• Шегрт
  • Поруке: 79
Одг: Малисори
« Одговор #260 послато: Фебруар 03, 2025, 03:09:01 поподне »
Ја стварно не знам колико пута је већ била та тема и закључак да хаплогрупа нема утицаја на физичке карактеристике.

Čitao sam to, ne mislim ni ja da nužno mora imati, npr znam brdo ljudi koji imaju hg J2 i E a da su plavi (a po stereotipu su uvijek crni) ali na primjer, đe je homogenija sredina i đe je bilo manje miješanja haplogrupa, mislio sam da bi se tu možda mogla uvidjeti korelacija haplogrupa sa izgledom. Ako vi svi tvrdite da nemaju nikakve veze, ja ću vam vjerovati, stručniji ste od mene.

Ван мреже stefan333

• Шегрт
« Одговор #261 послато: Фебруар 03, 2025, 03:32:48 поподне »
Pošto je u skladu sa temom a mislim da je ozbiljna stvar, mislim da vrijedi napomenuti. Vjerovatno ste upoznati sa tim da na wikipediji stoji da su Vasojevići albansko malisorsko pleme... za skoro sva plemena CG piše da su albanska, osim Rovaca. Ako smatrate da to nije istina, da li onda treba tome stati na kraj? Ispade CG 90% albanska po tome...

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1126
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #262 послато: Фебруар 03, 2025, 04:02:45 поподне »
Pošto je u skladu sa temom a mislim da je ozbiljna stvar, mislim da vrijedi napomenuti. Vjerovatno ste upoznati sa tim da na wikipediji stoji da su Vasojevići albansko malisorsko pleme... za skoro sva plemena CG piše da su albanska, osim Rovaca. Ako smatrate da to nije istina, da li onda treba tome stati na kraj? Ispade CG 90% albanska po tome...

То је стари и познати проблем са нглеском верзијом википедије (која је на жалост и најпопуларнија). Многи википедију виде као сјајан пропагандни канал, а у овом случају имам утисак да је ово "тровање" чланака нека врста њиховог државног/националног пројекта.

Проблем је што су се "слизали" са уредницима енглеске Википедије који их у томе подржавају. Покушавали смо више пута да уклањамо оне бесмислене банере и тврдње из чланака, онда су их они враћали, па ми опет брисали, па они опет враћали итд. али онда ти супер-администратори прво блокирају чланак за даље измене, па онда после извесног времена као размотре све аргументе и врате њихове будалаштине и то тако остане.

Википедија има нека правила око обавезе подупирања навода у чланку која та екипа формално испоштује - пронађу некакав извор у виду објављене публикације сумњивог квалитета коју наведу као референцу, и то после јако тешко уклонити или преиначити (буде моја референца против твоје).

Ван мреже stefan333

• Шегрт
« Одговор #263 послато: Фебруар 03, 2025, 05:25:15 поподне »
То је стари и познати проблем са нглеском верзијом википедије (која је на жалост и најпопуларнија). Многи википедију виде као сјајан пропагандни канал, а у овом случају имам утисак да је ово "тровање" чланака нека врста њиховог државног/националног пројекта.

Проблем је што су се "слизали" са уредницима енглеске Википедије који их у томе подржавају. Покушавали смо више пута да уклањамо оне бесмислене банере и тврдње из чланака, онда су их они враћали, па ми опет брисали, па они опет враћали итд. али онда ти супер-администратори прво блокирају чланак за даље измене, па онда после извесног времена као размотре све аргументе и врате њихове будалаштине и то тако остане.

Википедија има нека правила око обавезе подупирања навода у чланку која та екипа формално испоштује - пронађу некакав извор у виду објављене публикације сумњивог квалитета коју наведу као референцу, и то после јако тешко уклонити или преиначити (буде моја референца против твоје).

Wikipedija zaista jeste moćno oružje... evo ja, Paštrović ispadoh Vlah-Albanac po njima

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1399
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #264 послато: Фебруар 03, 2025, 05:40:39 поподне »
Албанац ниси XD
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

Ван мреже stefan333

• Шегрт
« Одговор #265 послато: Фебруар 03, 2025, 05:52:38 поподне »

Ван мреже Zor

• Истраживач
  • Поруке: 1498
« Одговор #266 послато: Фебруар 03, 2025, 06:00:31 поподне »
stoji da su Vasojevići albansko malisorsko pleme... za skoro sva plemena CG piše da su albanska, osim Rovaca. Ako smatrate da to nije istina, da li onda treba tome stati na kraj? Ispade CG 90% albanska po tome...

А да Ровци којим случајем нису R1a/I2a и они би били под албанским банером. :)

Мада има неких мишљења која та племена ту сврставају, тако да се своди на "мој извор против твог".

Један од њихових едитора са википедие је успио видјети да су два необјављена узорка из Бронзаног Доба из Карпатске студије V13+, мада не и локацију. Дакле дође се и до неких интерних фајлова.
 Што је јако корисно (јер не постоје објављени V13+ узорци старији од старијег жељезног доба а млађи од неолита) а и занимљиво јер баш ти узорци говоре против његове интерпретације поријекла V13+ јер он те узорке игнорише због малог броја што није баш паметно обзиром на неравномјерност тестирања у тој студији.

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1399
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #267 послато: Фебруар 03, 2025, 06:21:33 поподне »
Znači Vlah jesam :,)

Наравно да не. Ти си исто оно као и пре тестирања, оно што ти је ђед рекао и оно што је њему његов ђед пренео да јесте. Код Паштровића нема двојбе о идентитету, макар у последњих 700 или 800 година. Они су увек били тврда српска, православна, струја. То говорим из скроз објективне позиције. Није ово око ове генетике тако једноставно, нити те то одређује  до те мере да мораш да се поистоветиш са резултатом. Не чини нас само Y хромозом. Баш сам сада причао са једним паметним човеком око шкотских кланова. Углавном су нека западна R1b али их има и у много других хаплогрупа укључујући и моју. Нису постали власи нити срби након теста, и даље су клан Овертон и Мегован. То што си је изнад ових тестова, и у складу са народном поезијом новијег датума: Ако нијеси то што јеси, што си онда, ко си, ђе си.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

Ван мреже stefan333

• Шегрт
« Одговор #268 послато: Фебруар 03, 2025, 06:24:41 поподне »
Наравно да не. Ти си исто оно као и пре тестирања, оно што ти је ђед рекао и оно што је њему његов ђед пренео да јесте. Код Паштровића нема двојбе о идентитету, макар у последњих 700 или 800 година. Они су увек били тврда српска, православна, струја. То говорим из скроз објективне позиције. Није ово око ове генетике тако једноставно, нити те то одређује  до те мере да мораш да се поистоветиш са резултатом. Не чини нас само Y хромозом. Баш сам сада причао са једним паметним човеком око шкотских кланова. Углавном су нека западна R1b али их има и у много других хаплогрупа укључујући и моју. Нису постали власи нити срби након теста, и даље су клан Овертон и Мегован. То што си је изнад ових тестова, и у складу са народном поезијом новијег датума: Ако нијеси то што јеси, што си онда, ко си, ђе си.

Ma naravno. Ako bih gledao genetiku, ja ispadam German (I2-M223) ali naravno da to nijesam niti ću ikada biti.

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Познавалац
  • Поруке: 770
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #269 послато: Фебруар 05, 2025, 04:33:16 поподне »
Ma naravno. Ako bih gledao genetiku, ja ispadam German (I2-M223) ali naravno da to nijesam niti ću ikada biti.

Морам овде да скренем пажњу на честу заблуду у вези са германским пореклом хаплогрупе I-M223. Ова хаплогрупа је веома стара и веома раширена у Европи још од палеолита, па је као таква учествовала у етногенези великог броја народа, што живих што изумрлих. Твоја (и моја) грана I-M223>CTS10057>L701>P78>S25733 је такође веома распрострањена широм Евроазије, а присутна је и у различитим археогенетским узорцима, преко своје чешће подгране A427. Тек понеки од тих археогенетских узорака се може везати за Германе. Мислим да је био скоро један визиготски узорак из Шпаније, али у истој грани као и старији сарматски узорак из Казахстана па је даље германско патрилинеарно порекло и у његовом случају упитно. Затим, постоји и један викиншки узорак из Шведске. Али зато имамо старије узорке из Виминацијума, Сирмијума, Халикарнасоса код Бодрума у Турској који указују на дуготрајно присуство ове хаплогрупе на Балкану и извесније палеобалканско порекло огранака који се срећу код нас.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 13656
« Одговор #270 послато: Фебруар 05, 2025, 05:04:54 поподне »
Морам овде да скренем пажњу на честу заблуду у вези са германским пореклом хаплогрупе I-M223. Ова хаплогрупа је веома стара и веома раширена у Европи још од палеолита, па је као таква учествовала у етногенези великог броја народа, што живих што изумрлих. Твоја (и моја) грана I-M223>CTS10057>L701>P78>S25733 је такође веома распрострањена широм Евроазије, а присутна је и у различитим археогенетским узорцима, преко своје чешће подгране A427. Тек понеки од тих археогенетских узорака се може везати за Германе. Мислим да је био скоро један визиготски узорак из Шпаније, али у истој грани као и старији сарматски узорак из Казахстана па је даље германско патрилинеарно порекло и у његовом случају упитно. Затим, постоји и један викиншки узорак из Шведске. Али зато имамо старије узорке из Виминацијума, Сирмијума, Халикарнасоса код Бодрума у Турској који указују на дуготрајно присуство ове хаплогрупе на Балкану и извесније палеобалканско порекло огранака који се срећу код нас.

И генерално распоред ове гране код нас указује пре на староседелачко порекло: Јужна Србија, Македонија, Косово. Погледах мало какво је стање на 23andMe. У поклапањима наших људи, припадника I-P78, I-S25733 и I-A427 има најчешће међу Србима (природно), Грцима, Румунима и Албанцима.

Ван мреже stefan333

• Шегрт
« Одговор #271 послато: Фебруар 07, 2025, 01:38:26 поподне »
Da li se onda prisustvo te haplogrupe u Paštrovićima, kao i E, J itd mogu povezati aa vlaškim seobama sa prostora Stare Srbije?

Ван мреже stefan333

• Шегрт
« Одговор #272 послато: Фебруар 07, 2025, 01:49:14 поподне »
Inače, primijetih da I2 M223 ima dosta na jugu Albanije, đe su Toske. Isto je ima u solidnom procentu kod Arbereša u Italiji a taman su Arberešku zajednicu formirale iseljene Toske u Italiju
« Последња измена: Фебруар 07, 2025, 01:52:00 поподне stefan333 »

На мрежи Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2680
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #273 послато: Фебруар 07, 2025, 02:56:48 поподне »
Inače, primijetih da I2 M223 ima dosta na jugu Albanije, đe su Toske. Isto je ima u solidnom procentu kod Arbereša u Italiji a taman su Arberešku zajednicu formirale iseljene Toske u Italiju
Та грана је старости 15 000 година и не верујем да ћеш добити неке претерано смислене одговоре на ово питање. Видим да има неке концентрације код Арбанаса па ако те то копка гађај тај снип да видиш како стојиш ту.https://www.yfull.com/tree/I-Y199158/