Ово су подијелили аутори на YT, прије него су учинили видео приватним.
Локације налазишта са старошћу, у нијансама зелене боје. Неки од налазишта су из ранијих студија. Нпр. прво које сам прије 2 године идентификовао јер с тог подручја није било прије узорака, по координатама пиксела примарно, је Konyár, и претпоставио сам да је од Њиршег културе јер се тамо јавља само та култура. Раније ове године изашла је једна студија која је обрадила дијелове из ове.
И био сам у праву. То је тај узорак
HUNG309 Konyár-Pocsajiműút BA EBA
Nyírség N/A 3 metatarsal
Моја процјена старости по бојама
2033 BC 35.3,64.3,33.3 1111 локација пиксела
Ова су узорци из студије на аутосомалној мапи. Нису сви (посебно гдје има доста узорака а исто је налазиште) али јесте већина.
Обратити пажњу на
црвени каро Hungary_EBA_MBA_1 4 узорка су врло близу неолитском EEF центру, а два имају нешто више степе. Далеко су од јаког WHG утицаја који је већ познат из ранијих студија. Ту се управо налази кластер
црвена петокрака Hungary_EBA_MBA_2 За претпоставити да је EBA_MBA_2 узорак културе Инкрустриране керамике или њене претече тј. Кишапоштаг културе, нпр. Balatonakali , 1858 BC који је сајт те културе, или Győr-Ménfőcsanak који је касни Кишапоштаг рана инкрустрирана. Одмах испод овог кластера је плави хексагон, култура Инкрустриране керамике.
Можете видјети да је велика већина култура овдје идентификована именом. Unterwoblinger, Fuzesabony, Gota-Wieselberg, Nitriarska итд. Ја сам само имао дилему између
Hungary_EBA жути пентагон 1 на мапи, доста степе
и
црвени каро Hungary_EBA_MBA_1 6 на мапи
Након објаве новије студије гдје је само један узорак Њиршега
HUNG309 Konyár-Pocsajiműút BA EBA Nyírség
а 6 Хатван - Фузешабоњ
HUNG933 Vatta-Dobogó BA MBA Hatvan or Füzesabony Infant II 8 to 13 F S109
HUNG934 Vatta-Dobogó BA MBA Hatvan or Füzesabony Adult 20 to 39 N/A or M? S257/II
HUNG935 Vatta-Dobogó BA MBA Hatvan or Füzesabony Adult-Mature 20 to 59 N/A S169
HUNG936 Vatta-Dobogó BA MBA Hatvan or Füzesabony Mature 40 to 59 M S279
HUNG937 Vatta-Dobogó BA MBA Hatvan or Füzesabony
HUNG938 Vatta-Dobogó BA MBA Hatvan or Füzesabony Adult 20 to 39 F S166
С тим да има и бар узорак Хатвана старијег са локалитета Bükkábrány.
Нема дилеме, Hungary_EBA је Nyírség, а
Hungary_EBA_MBA_1 је Hatvan/Füzesabony. Мислим да зато нису подведени под Füzesabony који има 3 роза кластера, јер обухватају ове номинално Füzesabony узорке у времену који аутосомално јако одударају, уз вјероватно и пар старијих "правих" Hatvan узорака. Зато им и стоји
"Hatvan or Füzesabony" На другом дијаграму на којем су мушки узорци поредани по омјеру степске и нестепске генетике (изгледа неки са више WHG добију ту нешто степе), имају 2 E1b1b1a узорка. Старији по годинама 2000 пне и по аутосомалу би се могао лако уклопити у црвени каро с више степске генетике. Иначе се тешко уклапа другдје, или је култура престара, премлада или нема омјер степе.
У ове близу те аутосомалне позиције, Unterwölblinger је 2250 BC
https://de.wikipedia.org/wiki/Unterw%C3%B6lblinger_Gruppe Чини се пар R-L51 се ту уклапају. Плави Каро је Тумулус налазиште ту има доста R-L51, око 1500 BC.
Ту има ових зелених кругова. Věteřov-Kulturgruppe , видимо, старост (по боји)
1858 BC, има пар R-L51 узорака исте доби 1800-1900 BC који варирају од ниске до високе степе, као што и Ветеров узорци
варирају тако да су ови R-L51.
Видимо на овој мапи да Тумулус култура доста варира, али на оси са мало WHG генетике, тако да има и неких више фармерских Тумулус узорака. Који су са налазишта Janoshida и Kenderföld. Ово источније је могуће Tumulus II.
Ту видимо и један рани Марош узорак који је 100 % Јамнаја. Што указује је ли обзиром на висок проценат R-Z2103 тамо да је то изворна хг. Иначе има и један J2b, овдје има стандардни Марош сајт Hódmezővásárhely, мислим да је нови J2b узорак за Марош-Мокрин групу.
Занимљив је и кластер
наранчаста петокрака Slovenia_BA, локалитет Љубљанско Барје, Љубљанска култура о којој је доста писано у југо-археологији. 2380 BC
Чини се да се више R-Z2103 узорака има поклапање ту по годинама и аутосомалу, као што се види доста више неолитске него степске генетике.
Затим налазиште
групе Зок, сестринске Вучедолу, 2587 BC, има више степе са чудним аутосомалом, мислим да је Q1b или I2a.
Мислим да су поменути сигурно Хатван, а заједно са Тумулус узорцима, то јасно говори да је доста неолитског аутосомала било на истоку Мађарске.
Хатван култура је имала сукоб са Фузешабоњ који је изгубила, Фузешабоњ је Отомани варијанта и били су R1a, и ту чини се има нових R1a. Занимљиво да је један R1a скоро идентичан по аутосомалу и годинама са E1b па сам мислио да је можда са истог локалитета.
Албанац који стоји добрим дијелом иза Крича Албанаца и Васаја Васојевића на википедији користећи те "везе" је видио да имају овдје два V13+. Наравно каже то су само два у мору. То не важи јер је узорак врло неравномјеран у корист запада Мађарске који је и раније имао узорке, па само са једног налазишта Кишапоштаг/Инкрустране има чак 12 I2a узорака. Ако су E1b једни од пар на свом подручју, а јесу по свој прилици то је нешто друго.