Порекло становништва > Црна Гора

Горштаци - Српска Племена Црне Горе

(1/36) > >>

Цуце:
Одличан документарац о племенима ЦГ, колико је ово вама све тачно?

https://www.youtube.com/v/CW4yQmc7myg&t=132s&ab_channel=%D0%A7%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%D0%A2%D0%92

Vidak:
Dokumentarac je radujem po literaturi. Dobrim dijelom je Račan ali genetika je opovrgla neka predanja o porijeklu plemena.

Nebo:
Па, да кажемо - солидан покушај да се сабије једна веома обимна прича у видео-клип од двадесетак минута.
Наравно, последица тога су уопштавања, па и неколике нетачности.
Аутор видеа се паметно ограђује позивањем на предања по питању порекла одређених племена.

Цуце:

--- Цитат: Nebo  Април 01, 2021, 09:38:00 поподне ---Па, да кажемо - солидан покушај да се сабије једна веома обимна прича у видео-клип од двадесетак минута.
Наравно, последица тога су уопштавања, па и неколике нетачности.
Аутор видеа се паметно ограђује позивањем на предања по питању порекла одређених племена.

--- Крај цитата ---

Предпостављам мислиш на случај Карађорђа и предања племена Куча?

Nebo:
Па, не само то. Чак је то и најмање проблематично, јер се аутор ограђује наводећи да тако кажу предања. Генетика је оборила нека предања, и то је то.

Има ту неких општих флоскула типа „Српско царство је пропало 1389. године“ или „староцрногорска племена су била главни вођи за ослобођење Срба од Османске империје“, које не стоје.

Навод да свако племе има своју ношњу, дијалекат, јела, крсну славу, такође није тачан. Ни уопштавање хијерархије главарских звања у племенима кнез - војвода - сердар - кмет. Не знам да ли је кмет уопште постојао као звање у већем делу ЦГ?

Надаље, Васојевићи не чине већину становништва у Горњем Полимљу (долина Лима до Берана), како се наводи у филму.

Међу племенима Старе Црне Горе наводе се Бајице. Бајице нису племе, они су део племена Цетиње. Ако бисмо Бајице сматрали засебним племеном, онда су и Бјелоши, Очинићи и Угњани племена.

Такође, нисам до сада чуо за предање по којем су постојала три брата Ерак, Раич и Пунош, као родоначелници Његуша. За Ерака и Раича такво предање постоји, додуше, изгледа да се данас показује да оно није тачно.

Катунска нахија  је уопште слабо обрађена, с обзиром на историјски значај који има у прошлости и обнови црногорске државности. Обрађена су само два племена - Цуце и Његуши. Његуши неспорно, а што се Цуца тиче, судећи по презимену аутора, могуће је да је у питању његово матично племе?

Ето, за овако кратак филм, има доста неких омашки.

Занимљиво је и виђење аутора у односу племе - братство - род. Према њему, племена се деле на братства, а братства на породице. Род је виши појам од племена, јер племе може бити родовско, где су сви истог порекла, или неродовско (географско). Скоро смо имали преписку на ову тему.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију