Порекло становништва > Србија

poreklo Neofitovica u vezi sa Karadjordjevicima

<< < (3/4) > >>

Небојша:

--- Цитат: Neo  Јануар 15, 2014, 07:05:45 поподне ---Hvala puno za odgovor.U kojoj ste knjizi ovo procitali za Neofitovice :D

--- Крај цитата ---

Податак о Карађорђевој сестри Мари је из књиге "Шумадијска Колубара", Петра Ж. Петровића.

Онај део о калуђеру Неофиту је из књиге „Антопогеографија ваљевске Тамнаве", Љубе Павловића.

О Неофитовићима у Војводини се говори у књизи "Енциклопедија Новог Сада" из 2001 год.

Србин1389:

--- Цитат: Небојша  Јануар 14, 2014, 09:40:08 поподне ---Неофитовићи нису сродници Карађорђевића по мушкој линији, већ се наводно Карађорђева сестра Мара удала за извесног Неофита из Лазаревца. Потомци им се прозваше Неофитовићи. Славе Ђурђевдан.

У Ваљевској Тамнави једни Неофитовићи воде порекло од Неофита Весића-Велимировића, који је био калуђер манастира Боговађа и први писар Совјета, докле је овај заседавао у Боговађи.

Неофитовићи су и српска породица која се доселила у Војводину још у 18. веку, из Македоније или северне Грчке, о чему сведочи и презиме, које је настало из грчке речи што означава "новокрштене". Овде су се посрбили.

Видимо да је ово презиме у уској вези са црквом.

Тестирајте се свакако, због Вас. На тај начин ћете веома брзо добити прегршт информација о Вашим прецима.

Што се Карађорђевића тиче, ако је тачна она прича да су сродни Гурешићима који воде порекло из Мораче, онда су по свему судећи И2а. Ми у ДНК пројекту имамо Кљајиће који воде порекло из тог племена, а припадају такође овој хаплогрупи.

--- Крај цитата ---

Да ли можда знате нешто о Карађорђевој сестри Милици? По причи мојих старих удала се за мог курћупа Марка, он је убио турчина и дошао највероватније у село Селевац код Смед. Паланке где и данас живимо. У књигама пише да је дошао из пожаревачког округа, док моји тврде да је дошао са Косова. Он се представљао као Марко Марковић, како га турци не би нашли. Имао је најмање два сина Гају и Саила (Исаила) од којих су Гајићи и Исаиловићи. Слава Св. Петка, славу највероватније није мењао, јер у околини Пожаревца (Влашкој) доста њих славе Св. Петку.
Ова прича о сродству са Карађорђем је највероватније тачна јер то врде и Гајићи из Селвца и Исаиловићи из Доброг Дола, који се највероватније и не познају (у Добри До је отишао Исаилов унук Стеван, па се потом у Селевац вратио Стеванов син Владимир). Знам да је Саилов син Станко роћен 1841. године, а Исаило се први пут помиње као Саило Марков 1832. године, Док га у попису из 1863. године нема. Претпоставља се да се Милица за Марка удала пре устанка. Ако знате нешто више о томе био бих вам пуно захвалан!

Ješa:
Znam za Karađorđevu sestru Mariju, da najpre beše supruga Milije Pantelića iz Neradina kod Iriga i da su imali ćerku Saru, koja je umrla u mladosti. Ona se oko kćerkine smrti 1807. godine udala u Vlakču nadomak kragujevca, a njeni sinovi behu Novaković Marko (rođen 1807.) i Janko (rođen 1816.). U tefterima se jedino oni pominju kao Novakovići. Njihovog oca nema u tefterima, jer je po svoj prilici umro dok su nji dvojica bili deca. Najverovatnije se zvao Novak i da su po njemu nosili prezime. Od njih su Markovići i Jankovići iz Vlakče.

Što se tiče Karađorđeve sestre Milice, veoma je moguće da prvo beše supruga Marka od nadomak Smederevske Palanke, pa da se posle preudala za Neofita od nadomak Lazarevca. Mnoge sestre i kćeri znamenitih vojvoda kneževine Srbije su se preudavale.

Неродимац:
Јел сте ви из Вреоца или баш из Лазаревца?

Ješa:
Srbine1389, kako Vam je prezime?
Vi ste iz Selevca? Imaju u Selevcu dve porodice, jedna je Glavašević, oni su od loze srpskog vojvode i hajduka Stanoja Stamatovića Glavaša, a neke druge porodice zovu Saranovcima po selu Saranovu nadomak Rače, jer su prvo tamo živeli preci tih porodica, one su po muškoj liniji u srodstvu sa Karađorđevićima. I danas slave Sv. Klimenta, kog je još Karađorđe slavio.

Marinkovići iz Krćevca, Marinkovići iz Cerovca, u Selevcu sve porodice koje zovu Saranovcima, Gitarići iz Dobrog dola, Starčevići iz Bašina, Kuzmići iz Mramorca, svi slave Sv. Klimenta i oni su svi potekli od Karađorđevih braća od stričeva.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију