Порекло становништва > Србија

Вучковић, Медвеђа (Трстеник), Лучиндан, Марковдан

(1/2) > >>

ДушанВучко:
Јуче сам можда дошао ближе решењу о ранијем пореклу своје породице. Лука ми је раније скренуо пажњу на тестираног Јовановића из Раковца код Рашке, који слави исту "комбинацију" слава (Лучиндан и Марковдан)...На страници везаној за село Раковац, наводи се да је ова фамилија дошла из Моравичког Старог Влаха и да су оснивачи села. Али у коментарима се налази и коментар извесног Драгана Раковца који каже следеће:
"У село Камењача, општина Трстеник, се крајем 19. века (претпоставка, јер већ 6 генерација живе у датом селу) доселило неколико породица које носе презиме по селу из ког су дошли (Раковац).
Славе св. Луку, св. Марка и св. Саву."
https://www.poreklo.rs/2018/07/24/poreklo-prezimena-selo-rakovac-raska/

У суседном селу Лопаш, општина Трстеник, такође постоје Раковци и за њих пише:
"Раковци

Досељени су из села Раково па су по томе добили презиме. При досељењу били су Вучковићи, по Вучку који се први доселио. Његов син је Миленко, па су по њему били Миленковићи, док коначно нису прешли на презиме Раковац. Вучко је рођен око 1760. године, а Миленко 1878 (ово је вероватно грешка, можда је 1778?). године. Сава је записиван као Сава и као Савко. Миленкова жена је Маргита.

Слава: Св. Лука."
https://www.poreklo.rs/2018/11/18/poreklo-prezimena-selo-lopas-trstenik/

Ово ме је заинтригирало, јер се помиње управо моје презиме, а моји су дошли у Медвеђу као Вучковићи (седам пасова ми је познато колико су у Медвеђи)...И моји и Раковци славе исту комбинацију слава, у попису села Лопаш се Раковцима помиње старо презиме Вучковић,а наша села дели само Западна Морава,...Што се тиче резултата Јовановића из Раковца, имамо 3 разлике, али и обојица имамо на ДИС19 вредност 17, док је модал 16

ДушанВучко:
Овде сам направио грешку, шест пасова је било у Медвеђи (ако не рачунам себе), а тај број пасова је исти као и код Драгана Раковца (који је оставио коментар колико дуго су они у Камењачи)...То би значило, невезано од тога да ли смо род или не, да су се и Раковци а и моји Вучковићи, доселили у сличном временском периоду

gillle:
У суседној Кривој Реци се такође помиње тај род:
Крајем 18. века или на почетку 19. века прадед Максића, да би имао суседа, довео је од Ера из Раковца
претка данашњих Бачеваца и настанио их поред себе. Бачењевци – Николићи и Шејићи (7 кућа, Св. апост. и
еванг. Лука, Марков дан и Св. Сава).

Богами Дуле, имаш пуне руке посла :)

ДушанВучко:

--- Цитат: gillle  Јул 05, 2019, 07:35:35 поподне ---

Богами Дуле, имаш пуне руке посла :)

--- Крај цитата ---
Хвала Гиле, мораћу у "потеру" ускоро, као и ти што си већ дуго :)

ДушанВучко:
Занимљив извор сам нашао из школске монографије "Основне школе у Јагодинском округу до 1850." :
Предаваних наука, и то: Буквара, Часловца, Псалтира,
Класификација
Катихизиса и Историје Народа Сербског, учећи се младежи у
первои Нормналнои Обшественои Медвеђскои Школи почетои
23 ег Априла 1840 лета.

20.Сава
Вучковић

Да поновим текст о Раковцима из Лопаша:
"Досељени су из села Раково па су по томе добили презиме. При досељењу били су Вучковићи, по Вучку који се први доселио...Сава је записиван као Сава и као Савко. "
Ово је први помен неког Вучковића у Медвеђи, и ради се о школским извештајима од 1840те па на даље...(управо сам видео све оцене , можда свог претка,  да не износим све детаље , из псалтира и часловца је био "добар"  ;D)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију