Науке и научне дисциплине > Физичка антропологија

Боја коже становника Европе пре 40, 30, 20 и 10 хиљада година

<< < (2/6) > >>

Гмитар:

--- Цитат: Зрно  Фебруар 07, 2018, 02:09:45 поподне ---Нисам чуо за то. Чуо сам за претпоставке о мешању, али не да је то утицало на кожу. Могуће да је истина, али и даље ми није довољно, осим ако смо предоминантно и данас неандерталци :)

--- Крај цитата ---

Признајем да никада нисам читао прави научни рад о овој теми, и боље би било да неко ко више зна образложи. Али ево на пример линк са ББС-ја, уколико се то може сматрати поузданим извором. :)

http://www.bbc.com/news/science-environment-25944817


--- Цитат ---...Researchers found that Neanderthal DNA is not distributed uniformly across the human genome, instead being commonly found in regions that affect skin and hair....
--- Крај цитата ---

шкрњо:
Што се тиче те реконструкције мезолитског човјека из Енглеске, пигментација и није толики проблем колико добрано одсуство кромањонске морфологије на тој реконструкцији. Ко жели видјети иоле прецизне реконструкције из тог времена, нека потражи радове М.М. Герасимова и Елизабет Дејнс.


--- Цитат: Сремац  Фебруар 07, 2018, 01:37:24 поподне ---Зрно, дотакли смо се мало те теме овде:

https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1791.40

реч је о раду:

http://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.2003703

--- Крај цитата ---
Закључци из тог рада заснивају се на нерепрезентативним узорцима источних ловаца, као и на потпуном непознавању тога шта климатска адаптација јесте а шта није, што подробно објасних овдје:
https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1791.msg77532#msg77532

Ojler:

--- Цитат: Зрно  Фебруар 07, 2018, 01:31:37 поподне ---Већ дуже време размишљам о теорији досељавања људи из Африке у Европу пре 40. 000 година...
...

--- Крај цитата ---

Оно што је највероватније погрешно је управо ова претпоставка. Недавно објављена открића указују да се излазак човека из Африке морао десити знатно раније, па се чак и поставља питање да ли је Африка уопште место настанка човека:

Oldest Human Fossil Outside Africa Discovered


Зрно:
И мени изгледа да је Европа насељена много раније.

Милош:
Oкo бoje кoжe пocтojи мишљeњe дa ce cвe вpти oкo cунчeвe cвeтлocти и витaминa D. Cмaтpa ce дa je дoвoљнo 20000 гoдинa дa уcлeд мaњкa oвoг витaминa кoжa oд пoтпунo тaмнe дocтигнe пoтпунo cвeтлу пигмeнтaциjу. Oвoмe и пpилoг идe и paшиpeнocт мултиплe cклepoзe, чиja ce учecтaлocт пoвeћaвa кaкo ce удaљaвaмo oд eквaтopa и кapaктepиcтичнa je зa бeлу пoпулaциjу; нajнoвиja иcтpaживaњa cу пoкaзaлa вeзу измeђу мултиплe cклepoзe и нeдocтaткa витминa D.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију