Порекло становништва > Црна Гора

Племе Грбаљ

<< < (4/4)

Иван Вукићевић:

--- Цитат: DraganP-BG  Март 31, 2019, 01:51:13 пре подне --- Rod nije se istražio ima ih i danas u Grblju da li su u srodstvu sa rodom iz Zagore ili došli sa strane...konkretno mislim na Boškoviće

--- Крај цитата ---

Ако су у Ластви или Радановићима могу бити и неки други Бошковићи у питању јер су се та два села доста изградила у последњих 30 година те има доста досељеника који нису пореклом из Грбља.

DraganP-BG:
Uredu to su ,,mladje,,migracije naseljavanja.

Никин:

--- Цитат: Nebo  Јануар 01, 2019, 04:50:19 поподне ---Да, жалосно је да немамо ни једног тестираног аутентичног Грбљанина.

Имамо једног тестираног из Грбља, који је огранак братства Дапчића из Кртола (РН908), као и два "посредна резултата" (Е V13) из Главата (Бан, Бајковић), али то је само закључак на основу резултата братстава из Црне Горе од којих они потичу, па није сасвим поуздано.

--- Крај цитата ---

грбаљ је био жупа не племе, али ако причамо о старогрбљанима који су ту од сигурно 11 вијека, мојом неком логиком ако би се ишло то су, Тичићи, Бан, Лазаревићи, Микијељи као вјероватно биолошки исти род старокртољски који управља грбљом као жупом из кртола, док су грчког поријекла Парапиди, Чолани који живе са њима, као засебна братства. Грисполис данас обновљена Бигова, је уништен у 14 вијек, није био како се наводи главни град грбља, већ је овима био љетовалиште и мјесто које су окруживала њихова и данас, брда маслињака и винограда, само што нема више тих винограда и маслињака, имали су луку за пристан бродова... по предању српске православне цркве, свети сава отавде креће бродом на ходочашће у египат из помоћ локалних срба и грка који су имали бродове. тада добија аутокефалију српске цркве... такође погрешно се наводи да је грисполис тј. данас бигова добила име од бега црнојевића, јер црнојевићи нису владали тим подручијем као црнојевићи, они владају зетском планином, рибњацима и коритима за стоку код скадра, значи владају катуном гдје се грбљанима чува стока преко љета или уопштено. лазаревићи су ту данас најбројније братство, од њих је Војин Лазаревић бизнисмен што је мигрирао из црне горе у србију након независност а био је неки министар у влади прије одвајања. они су били грбаљска кнежевска породица од краја 14 вијека најраније у грбаљ. али касније тичићи, лазаревићи... управљају грбљем подијељено на дјелове жупе.

притом они су изворно кртољани, док овамо у данашњу бигову љетују. зашто би неко љетовао на 300 метара од своје куће, то јеобичај код старих кртољана да на узвишење имају кућу а на обалу близу имају другу кућу за поморску опрему, љетовање, вез за брод, своју плажу... тако су касније бјелила у кртољски архипелаг настала као насеље на острво. главно насеље кртола је преименовано у миловиће и радовиће након што су и кртоли уништени од турских и алжирских напада са мора. али коначно у баш велики земљотресу, нестају кртоли и многи страдају, такође барбарези су слати из алжира да униште насеља срба и грка. па тако и гришпула и град бобовац који је био у кртољски архипелаг. остали су темељи и дио цркви али оба града су испод мора данас у својим остацима.

У кртоле од старогрбљана тешко да има потомака. јер костићи су од косте који касно долази, овамо луштичани су братства од потомака баја пивљанина, ког ми не зовемо тако него драгојло николић како се писао. дапкови долазе такође у кртоле из скадра... једино можда миловић, старчевићи микјељевић и миљешковићи јесу старина али не знам јесу ли стари род биолошки са овима повезани по мушкој линији. Међутим ако је тачно предање да су Микијељи род од Миљешковића, онда су Миљешковићи сигурно стари грбљани тог огранка неког или су скупа они дробњаци или неко племе уз ријеку тару. јер те миљешковиће у цетињу ови монтенегрини на њихов сајт фондација поријекла, наводе као род дробњака и ријеке таре, неки људи то тумаче тако да су миљешковићи поријеклом са сјевера. Али тешко јер Миљешковић по зборовима, како моји памте, су били јаки и изнад кнеза његуша Марка Вучетина који је прије Петровића владао а вјероватно је тај био потомак ровачких миграната у његуше, од Ровачког кнеза Вукић Вучетина који је обновио кров у манастир Морача како кажу књиге манастира.

након истјеривања бушатлија из грбља, тј. држали су само горњи грбаљ и опустошили дио доњег грбља од становника потпуно. Тада Микијељ, Бан и Тичић, Парапид мигрирају кроз грбаљ источније ка будви. Тичићи из главатичића оснивају Тичиће гдје живе Бан са њима. притом Бан постаје миторполит црне горе, а микијељ је главни парох грбља тада био и сви они имају потомке данас јер су то братства. углавном Микијеља има преко 30 сигурно мушких, они су по локалној историји од најраније 14 вијека доста свештеника имали и одржали цркву кад није било богословије јер су знање у породици наслијеђивали... али већином су били поморци. кажу да у Грбаљ нема старије породице од Микијеља, притом су 6 вјекова свештеници и прахијанци, протопопови... у грбаљ, па сигурно они имају тачне податке о свим родовима у грбаљ из старих архива.

Никин:
сигурно има још родова, то ће днк да покаже. баш сам јуче причао са једним грбљанином, рече да ће се тестират, сад јели од старогрбљана нисам сигуран. мене лично интересује да видим одакле сам. ја сам више овамо поријекло западније старе дукље... И тешко данас можемо знати шта је било у 13 вијек или 14 вијек. рецимо кртољани се закрве са бјелицама због цеклињана које су подржавали и доста цеклињана живи у кртоле и грбаљ који су утекли од крви. прије тога бјелице су окупирале цеклињане па су их ови испрашили у 12 година неког рата док цеклин није обновио своје посједе.

ово за његушког кнеза марка вучетина сам чуо од вучетића из његуша, који је мислио да је потомак од вучетина, али је сазнао да није. како год, нису сви црногорци били у добрим односима са грбљанима и кртољанима. разлог не знамо ни ми из херцег новог што смо прве комшије. али нешто су ови издали кртољане и грбљане, или турцима или млецима, сад тачно ко, када, како, зашто то немам појма али бих волио да сазнам

Bokez:
Примјетио сам у тексту да нема Томичића из Побрђа (славе Ђурђевдан), то је доста велико братство у Грбаљ. Ако има неко неке додатне информације не би било лоше кориговат то у тексту.

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију