Порекло становништва > Црна Гора

Грбаљ

<< < (5/6) > >>

ProdanovicJ:
Да ли постоји неки конкретнији извор осим БОКА: Антропогеографска студија од попа Саве Накићеновића за насеље Ковачи и преглед породица унутар братстава?

Morski:
Čitam nešto o Staroj CG pa skapirah da poprilično prezimena iz Crmnice imamo i u Grblju, ili isto kao prezimena ili kao imena sela:
JOVETIĆI ( Podgor, Gluhi Do, Sotonići i Limljani )
STRAHINJE ( Podgor )
ZAGORA ( Podgor )
LJEŠEVIĆI ( Dupilo )
POPOVIĆI ( Brčeli, Sotonići i Limljani )
BOŠKOVIĆI ( Brčeli, Gluhi Do, Sotonići i Limljani )
MAROVIĆI ( Brčeli i Boljevići )
ĆETKOVIĆI ( Brčeli i Gluhi Do )
ĐURANOVIĆI ( Gluhi Do i Sotonići )
VUJOVIĆI ( Gluhi Do )
ANTOVIĆI ( Gluhi Do )
NIKOLIĆI ( Gluhi Do i Limljani )
KRALJ ( Sotonići )
BAJKOVIĆI ( Sotonići )

Sva ova prezimena imamo i u Gornjem i u Donjem Grblju a ZAGORA i LJEŠEVIĆI su imena donjogrbaljskih sela. Možda i previše koencidencije.

Inače, Grbljani su "teški" za testiranje, mislim da je glavni razlog taj što im se ne bi svidjelo to što bi ih dosta bilo povezano sa Starom CG a i sa Albanijom.

barbarylion:
Pa ako imaju veze sa Starom Cg to može samo da smeta tkz "komitama" i ostalim rasrbicama, jer očigledno kroz primer Grbljana se jasno vidi koji su indentiten i oni imali u prošlosti.

Nebo:

--- Цитат: barbarylion  Октобар 23, 2022, 03:24:42 пре подне ---Pa ako imaju veze sa Starom Cg to može samo da smeta tkz "komitama" i ostalim rasrbicama, jer očigledno kroz primer Grbljana se jasno vidi koji su indentiten i oni imali u prošlosti.

--- Крај цитата ---

Управо тако.

Nebo:

--- Цитат: Morski  Октобар 14, 2022, 05:23:06 пре подне ---Inače, Grbljani su "teški" za testiranje, mislim da je glavni razlog taj što im se ne bi svidjelo to što bi ih dosta bilo povezano sa Starom CG a i sa Albanijom.

--- Крај цитата ---

Та фамозна веза са Албанијом се провлачи код многих братстава Црне Горе и Приморја, али видимо на примеру кртољских Дабчића (или Дапчића, како ко воли гласовне промене) да не значи да ти родови имају везе с Албанцима (Дабчићи су PH908). Јер, на северу Албаније је до краја средњег века живела велика србска / словенска популација.

У Грбљу, али и шире по Приморју, постоје приче за неке родове да су грчког порекла. Ни то не мора бити тачно, већ је, можда, последица немогућности да се објасни етимологија неког необичног презимена. Писах о томе у чланку о необичним презименима у Грбљу:

https://www.poreklo.rs/2021/09/29/o-nekim-neobicnim-prezimenima-kod-srba-10-deo/

Убеђен сам да су Грбљани у великој већини истог порекла као и друго становништво у њиховом окружењу (Стара Црна Гора и Приморје), дакле словенског или старобалканског порекла. И ово мало досадашњих резултата Грбљана то потврђује.

Како год, ето позива Грбљанима да се тестирају!

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију